Terug naar het overzicht 23-jan-2013

Drie actiecamera's (GoPro, JVC en Sony): eerste indruk

GoPro Hero 3 - White edition: review

hero3-doosDe doos waarin de Hero 3 geleverd wordt, is enorm groot in vergelijking met het apparaatje zelf. Hij wordt geleverd in een harde plastic box met als enige doel de Hero 3 zo mooi mogelijk te presenteren. Wel aantrekkelijk, niet milieuvriendelijk.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is niet slecht voor een action cam, maar is niet te vergelijken met een gewone camcorder. De kwaliteit van de Sony is iets beter, van de JVC iets slechter. De geluidskwaliteit valt erg tegen, alleen pratende mensen zijn nog net te verstaan. Vreemd genoeg is de geluidskwaliteit zonder de losse behuizing nog slechter dan met.

hero3-knopjesNavigeren

De GoPro is niet echt eenvoudig te gebruiken en er zit geen gebruiksaanwijzing bij. Hij heeft drie knoppen: aan/uit, opname en wi-fi. De navigatie is even wennen, maar het werkt wel. Door middel van een klein schermpje kun je navigeren door het menu. Je kunt het niet gebruiken om te zien wat je filmt.

Voordat we de wi-fi aan de praat kregen, moesten we eerst een firmware update uitvoeren. Dit was niet heel eenvoudig. Na de update kun je via de GoPro app op je smartphone of tablet een ad-hoc verbinding maken met de actiecamera. Handig is dat de GoPro volledig te bedienen is via de app op je smartphone. Je kunt zelfs alle instellingen aanpassen en opnames verwijderen. Dit werkt eenvoudiger dan op de GoPro zelf.

Bij de witte versie worden naast de losse behuizing ook nog twee klemmen meegeleverd: een rechte en een gebogen, die op een helm geplakt kunnen worden. Als ze eenmaal geplakt zijn, zijn ze niet meer zomaar los te halen en op een andere plek te gebruiken. GoPro biedt op haar website nog veel meer accessoires aan. Deze zijn wel aan de prijs. Go Pro 1

JVC heeft met de GC-XA1 voor een andere aanpak gekozen dan GoPro en Sony: de behuizing van deze action cam zelf is al water-, schok- en vriesbestendig en beschermt tegen stof. Er is dus geen losse behuizing nodig.

jvc-inhandBeeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de JVC is de slechtste van deze drie. Het beeld vertoont de meeste ruis en de beeldstabilisator werkt niet zo goed. Toch is de beeldkwaliteit wel goed genoeg als je in daglicht filmt. Er zit ook behoorlijk wat ruis in het geluid, maar toch is de geluidskwaliteit juist beter dan GoPro en Sony.

Door het scherm van 3,8 cm is de JVC best eenvoudig te gebruiken. Je kunt op het scherm zien wat je aan het filmen bent. Ook heeft hij net iets meer knoppen (zes stuks).

jvc-wivideoWifi

De JVC kan via wifi verbonden worden met smartphone en tablet. Dit kan zowel via de router thuis als via een directe wifi-link als je onderweg bent. Om de verbinding in te stellen, moet de XA1 wel eenmalig verbonden worden met de computer. De benodigde software  wordt dan automatisch geïnstalleerd. Met deze zogenaamde 'WiVideo' kun je filmpjes overzetten, de filmpjes op de XA1 bekijken, een live video stream bekijken, direct uploaden naar Facebook, Twitters, Picasa en de XA1 als webcam gebruiken. Vooral de live stream is leuk: de JVC kan zo gebruikt worden als een soort 'spy cam' die je ergens opstelt. Via de directe wi-filink kun je op je smartphone de stream bekijken en eventueel in- en uitzoomen. 

Duiken

De JVC is waterbestendig tot 5 meter diepte en hij mag niet langer dan 30 minuten onder water. Voor duikers is de XA1 dus niet geschikt. Ook raar is dat de JVC vriesbestendig claimt te zijn, maar dat in de handleiding staat dat hij bij temperaturen onder nul warm gehouden moet worden in kleding of ander isolerend materiaal. Niet zo handig als je van de berg af skiet.

sony-inhandDe beeldkwaliteit van de Sony is de beste van de drie bekeken actiecamera’s. Toch is het beeld wat korrelig en zeker niet te vergelijken met een normale camcorder. De beeldstabilisator werkt behoorlijk, maar heeft toch al moeite met het uitfilteren van de bewegingen van de cameraman. De geluidskwaliteit van de Sony zonder behuizing is redelijk, zeker voor zo'n klein apparaatje. Maar in de behuizing is het een ander verhaal: alleen stemmen van heel dichtbij zijn hoorbaar, de rest van het opgenomen geluid verdwijnt in ruis.

Behuizing

De Sony heeft drie knoppen (vorige, volgende en opnemen) en een klein schermpje dat de status aangeeft. Op het scherm kun je niet zien wat je aan het filmen bent. Onhandig is dat de behuizing in de weg zit van de vorige en volgende knop. Als de Sony in de behuizing zit, kun je dus alleen opnemen en niet afspelen. Wil je filmpjes overzetten naar de pc of instellingen veranderen dan moet je hem uit de behuizing halen.

Wifi is zonder handleiding moeilijk aan de praat te krijgen omdat een goed scherm ontbreekt en er maar drie knoppen zijn. Om de Sony aan te sluiten moet je de gebruikersnaam en het wachtwoord op de gebruiksaanwijzing gebruiken. Het overzetten kan alleen met de Sony PlayMemories app die je kunt installeren op smartphone of tablet. Het werkt wel goed.

Klem

Sony HDR-AS15 3De behuizing kan niet direct aan een riem vastgemaakt worden. Er wordt wel een losse klem meegeleverd die met een standaard camerabout vast gemaakt kan worden aan de action cam.  Daarnaast wordt er ook een gebogen klem meegeleverd die op een helm of snowboard geplakt kan worden. Je kunt hem daarna niet meer los halen en op een andere plek plakken. Het is wel mogelijk om extra klemmen te kopen.

Actiecamera's zijn kleine camcorders die vooral gebruikt worden bij buitensporten, zoals mountainbiken, klimmen, (water)skiën of snowboarden. In 2004 kwam het onder sporters zeer populaire GoPro met de eerste actiecamera en een range van accessoires. De actiecamera's zijn met de meegeleverde accessoires te bevestigen op bijvoorbeeld een helm, fiets of snowboard. Hierdoor film je wat je zelf ook ziet als je aan het sporten bent.

Actiecamera's zijn dus zeer geschikt om spectaculaire opnames te maken. Maar door hun compacte bouw leveren ze wel in op beeld- en geluidskwaliteit. Ook zijn ze niet zo eenvoudig te gebruiken door het gebrek aan een goed scherm en duidelijke knoppen.

We bekeken drie nieuwe actiecamera's: de Go Pro Hero 3 White Edition, de Sony HDR-AS15 en de JVC GC-XA1. Ze kunnen alle drie filmen in full HD (1080p) en fotograferen. Ze hebben een fish eye lens om in groothoek te kunnen filmen. Ook hebben ze alle drie wi-fi om de filmpjes draadloos over te zetten naar een smartphone of tablet.

Go Pro Hero 3 White Edition (€250)

 • Met de meegeleverde behuizing tot 60 meter waterdicht
 • Werkt met microSD geheugenkaarten, minimaal klasse 6
 • Micro-HDMI aansluiting
 • Mini-usb aansluiting
 • Microfoonaansluiting
 • Een rechte en een gebogen klem meegeleverd
 • Ook verkrijgbaar in zilver en zwart. Deze varianten hebben meer opties en zijn wat duurder.
 • Weegt 70 gram zonder accu
 • Bekijk de website van de fabrikant.

JVC Adixxion GC-XA1 (€300)

 • Geen extra behuizing nodig
 • Waterdicht tot 5 meter diepte (maximaal 30 minuten)
 • Schok-, stof- en vorstbestendig
 • Scherm met een diagonaal van 3,8 om te zien wat je filmt
 • 5x digitale zoom
 • Werkt met SD-, SDHC- en SDXC-geheugenkaarten
 • Mini-usb aansluiting
 • Mini-HDMI aansluiting
 • Bevestigingsschroef op de zij- en onderkant
 • Twee flexibele klemmen meegeleverd
 • Afmetingen (bxhxd): 74 x 53 x 35 mm
 • Weegt 104 gram zonder en 126 gram met accu.
 • Bekijk de website van de fabrikant.

Sony HDR-AS15 (€300)

 • Met de behuizing tot 60 meter diepte waterdicht en stofbestendig
 • Werkt met microSD en Memory Stick Micro M2 geheugenkaarten
 • Micro-HDMI aansluiting
 • Micro-usb aansluiting
 • Microfoonaansluiting
 • Afmetingen (bxhxd): 24,5 x 47 x 82 mm
 • Weegt 65 gram zonder accu.
 • Bekijk de website van de fabrikant.
Deel bericht via:
Print

Alle reacties (17)

 • Ik nodig de GoPro merkfanaten van harte uit om eens te googelen in YouTube naar testen tussen deze Sony en de GoPro (en anderen) en U zult versteld staan van de uitslag, De Sony geeft echt een zeer goede beeldkwaliteit met zijn Carl Zeiss lens. Ik kan het beamen. Wel is het zo dat de GoPro veeeel meer accessoires in het programma heeft. Reageer op deze reactie
 • Ik kan de handleiding bijna niet lezen (kleine lettertjes). Ik slaag er absoluut niet in de opnames te downloaden naar mijn laptop. Ik slaag er niet in om de WiFi goed te laten werken. Gebruiksvriendelijk is de handleiding niet. Reageer op deze reactie
 • Niet echt milieu vriendelijk en geen goede gebruiksaanwijzing? Gopro heeft er voor gekozen om geen afgedrukte gebruiksaanwijzing bij te leveren. Je vindt online op de site van Gopro een uitstekende handleiding met daarbij een hele bult aan You-tube instructie filmpjes. Daarbij levert Gopro ( geheel gratis!) een uitstekend videobewerkingsprogramma en ( voor de black edition 3+) een gratis app voor op je mobieltje. Zelfs onze kinderen ( 10 en 12 jaar) begrijpen de handleiding en bediening uitstekend en hebben de grootste lol en zijn zeer creatief bezig! Reageer op deze reactie
 • Wat een bulshite er is er maar 1 de beste en dat is de gopro hero 3 black .als eerste de beste onderwater films zelf van veraf scherp .ik heb 3 andere onderwater action en foto camera,s gehad .de gopro is de allerbeste . Reageer op deze reactie
 • Het gaat bij dit artikel om een eerste indruk, een overzicht van de meest in het oog springende gebruikseigenschappen. We publiceren eerste indrukken omdat het testen in een vergelijkend warenonderzoek vaak teveel tijd vergt. Met een eerste indruk geven we alvast een inschatting van een artikel, voordat we het aan een volledig testprogramma onderwerpen. Reageer op deze reactie
 • Spijtig genoeg is de Rollei Bullet HD Pro niet getest. Deze HD 1080P camera is handzamer en bevestig je bijvoorbeeld aan de zijkant van je helm. De opnamen zijn prachtig, het geluid redelijk. Door z'n geringe afmetingen veel minder prominent dan zo'n vierkant blok bovenop de helm. Imiddels heb ik em ook onder water getest en ook dat geeft een prima resultaat. Bij een van de actionpack's worden talloze mounts meegeleverd. Ik kocht een sportspack (dus camera en diverse mounts) bij Saturn in Duitsland voor 199,- Euro. Welliswaar een aanbieding maar zeker betaalbaar. Daar zit dan ook nog een afstandsbediening bij. Top product voor een mooie prijs. Reageer op deze reactie
 • Inderdaad, meer modellen onderzoeken. Ik gebruik sinds 1,5 jaar een HD Extreme 170 helmcamera. Voordeel: goedkoop, standaard veel bevestigingsmateriaal, behoorlijk waterdicht en de stand van de camera is te controleren op het lcd-schermpje. Probleem is matig geluid en een scherp, maar schokkerig beeld bij gebruik tijdens skiën. Oorzaken: te kleine beeldhoek van 85 graden, 29 beelden per sec (fps) , geen beeldstabilisatie. Aantal fps kan groter ten koste van HD. Nieuwere modellen hebben gewoonlijk beeldhoek 135 gr. 85 gr is alleen echt geschikt bij gebruik op dashboard auto. En voor alle helmcamera’s geldt: hoofd stilhouden. Hulpmiddel: je voorganger in het oog houden of stilstaan. Reageer op deze reactie
 • Waarom niet meer modellen getest? En waarom niet meer ingaan op welke cam voor welke sport geschikt is en waarom? Uit de gemiddelde gebruikersreview op internet of via Cnet of Amazon haal ik veel meer waardevolle info dan dit. Suf. Reageer op deze reactie
 • Ben het er helemaalmee eens dat de Contour mee had moeten doen in de test. Heb net de nieuwe Contour +2 in gebruik genomen en ben van mening dat deze het op alle punten van de GoPro wint. Gebruiksgemak, de mogelijkheid om dmv bluetooth de beelden live via de iphone te zien. DeContour is voor mij de winnaar! vele super mounting methoden. Reageer op deze reactie
 • Ik gebruik de Gopro 2 en ben daar heel tevreden over. De geluidskwaliteit is inderdaad minder, maar het gaat om actie en dus til ik daar minder zwaar aan. Ik heb hem leren kennen bij het Paragliding en was werkelijk helemaal onder de indruk van het gebruiksgemak en de beeldkwaliteit . Als ik de extra's van de 3 lees, zou ik gelijk al weer willen overstappen, maar ja ..... er hangt een prijskaartje aan. Reageer op deze reactie
 • Hoe lang zijn Sony en JVC al op de markt met Action Cam's? En hoe lang GoPro al? Logisch dus dat Go Pro een grotere gebruikersgroep heeft. Een beperkte test? Eens, alleen het gaat om beeldkwaliteit .... Reageer op deze reactie
 • Ik heb de specs opgezocht van de Gopro Hero3 Black en wie van mening is dat de Contour +2 evengoed is moet eerst maar even wat specs vergelijken en wat sites bezoeken. De veel betere lens en dito beelden en niet te vergeten de afstandbediening maken voor mij de keus makkelijk. Ik wacht tot de Gopro Hero3 wat verbeterd wordt want er zijn toch nog wat kleine manco's aan en het gaat niet over een klein bedrag. Vooral de afstandbediening is voor mijn sport ( Paragliden ) toch wel een must. Je kan zonder moeite overschakelen van filmen naar fotograferen met 12mp. Kom daar eens om bij de andere merken. Filmen in 1980P met 60 fps!zelfs 4k met 15 fps is mogelijk! Ik wacht tot de Gopro Hero3 wat verbeterd wordt want er zijn toch nog wat kleine manco's aan en het gaat niet over een klein bedrag... Field of View: 170° or 120°• Frame Rates: 4K (16:9 and 17:9) @ 12, 12.5, 15fps; 2.7K (16:9 and 17:9) @ 30, 25, 24fps; 1440p (4:3) @ 48, 30, 25, 24fps; 1080p (16:9) @ 60, 50, 48, 25, 24fps.Proost Reageer op deze reactie
 • Helemaal gelijk, ik gebruik al jaren Contour en er is volhens mij nog niets wat er aan kan tippen. GoPro heeft alleen de naam mee. Maar het heeft meer weg van een gewonden camera dan een actie camera. Contour gewoon aan de zijkant van je hem plakken of op andere manier bevestigen (ik gebruik een zuignap) en gaan met de .... Reageer op deze reactie
 • Zeer beperkte test lijkt mij. De gopro wordt allom geprezen door watersporters (windsurf, surf, kitesurf en wakebiarders) dit vanwege de mount opties ( die overigens niet perse van gopro, dus goedkoper, ook van een ander merk gekocht kunnen worden) . Kijk maar eens op youtube. Alle filmpjes van deze watersporten worden met gopro geschoten. Waarom zou dat zijn denk je? Erg kort door de bocht test mijns inziens. Reageer op deze reactie
 • nog welke cam, moet zijn: nog niet welke cam Reageer op deze reactie
 • Jammer dat niet de "black" edition getest is. Deze heeft een veel betere lens en opname resolutie. Dit is een gemiste kans.... Zomaar random drie actioncams beoordelen heeft geen enkele waarde. Nu weten potentieele kopers nog welke cam de beste aankoop zou zijn. En daar gaat het toch om? Reageer op deze reactie
 • Jammer dat er geen actie camera van Contour in de test is opgenomen. Ik gebruik mijn Contour GPS voor mountainbiking (video mapping) en binnenkort voor onderwater. De camera is compact en de HD opnames zijn van goede kwaliteit.. Ook de geluidskwaliteit is goed maar bij wind wordt deze minder. De GPS-gegevens en het nieuwe HD-beeldmateriaal kunnen vervolgens eenvoudig worden bewerkt met de nieuwe Contour Storyteller-toepassing. Ook is het eenvoudig via Bluetooth contact met de ContourGPS te leggen en real-time laten zien wat je aan het opnemen bent via je smartphone met de mobiele app van Contour. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Sony HDR-CX240E
Irene - Consumentenbond

@ Marjolein: antwoord op je vragen! 1) Ja, hij heeft een statiefaansluiting aan de onderzijde, 2) Het is bij deze camcorder...

Laatst gestelde vraag
Hoe kan men verklaren dat er bij de Panasonic V250 resp V550 resp V130, allen met dezelfde sensor, namelijk CMOS - 1/5,8 - 2,51 - 2,1, beeldkwaliteiten van 7,3 - 7,2 - 6,3 verschijnen?
heer F.A. van Heerden
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Denver AC-5000W FULL HD Action camera
A. Kwakman
43.3333333333333 procent