Extra informatie

Laserprinter of inkjetprinter

laserprinter-of-inkjet-printerBij de aanschaf van een printer kun je kiezen voor een inkjetprinter of laserprinter. Voor wie veel teksten afdrukt, is een laserprinter een goede keuze. Wie ook wel eens foto's wil afdrukken, kan beter kiezen voor een inkjetprinter.

Techniek

Het verschil tussen een inkjetprinter en laserprinter zit in de techniek die wordt gebruikt. Bij inkjetprinters wordt vloeibare inkt gebruikt. De inkt wordt door kleine gaatjes op het papier gespoten. Laserprinters projecteren een afbeelding op de drum van de printer. Deze projectie wordt met toner - een soort poeder - op het papier gedrukt.

In het algemeen zijn inkjetprinters goedkoper in aanschaf dan laserprinters. Daarnaast zijn de meeste inkjetprinters 'all-in-one-printers': ze kunnen naast printen ook scannen en kopiëren. Er bestaan ook all-in-one-laserprinters, maar het aanbod is niet zo groot.

Kleur of zwartwit printen

Inkjetprinters kunnen bijna altijd afdrukken in kleur. Je kunt er vaak mooie foto's mee printen, zeker als je speciaal fotopapier gebruikt. Er zijn ook laserprinters die in kleur kunnen afdrukken, maar de kwaliteit van foto's is meestal twijfelachtig.

Laserprinters zijn wel zeer geschikt om teksten in zwart-wit af te drukken. De letters zijn zeer scherp en het afdrukken gaat snel. Ook inkjetprinters kunnen mooie zwart-wit pagina's printen, maar de kwaliteit tussen de printers loopt sterk uiteen. Gemiddeld zijn laserprinters goedkoper qua inktkosten.

Voordelen van een inkjetprinter

 • in het algemeen goedkoop in aanschaf;
 • vrijwel alle inkjetprinters kunnen ook scannen en kopiëren;
 • geschikt om foto's af te drukken;
 • printen op andere papierformaten dan A4 mogelijk;
 • cartridges van alternatieve merken beschikbaar.

Voordelen van een laserprinter 

 • in het algemeen goedkoop in gebruik;
 • zeer scherpe afdrukken in zwart-wit en op gewoon papier;
 • afdrukken gaat snel;
 • cartridge gaat lang mee;
 • grote in- en uitvoerbak (meestal 100-200 vel);
 • onderhoudsarm.

Deel bericht via:

Laatste review
HP Photosmart 5510 e-AIO (B611a)
M.H.C. Groenhorst
66.6666666666667 procent
Laatst gestelde vraag
Ik print erg weinig en voornamelijk in zwart. Mijn cartridges zijn hierdoor heel erg snel leeg, dus hoge kosten. Is de laserprinter (de samsung X press M2825 ND) ook aan te raden voor mij?
heer R. Ginter
Beantwoord door
heer J.A.C. de Rooij,
Laatste reactie op onze tests
Canon Selphy CP910
krista

Heb pas de 910 aangeschaft i.v.m. het printen van kleine foto's die ik gebruik voor het scrappen. Vooral voor PL projecten...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!