Terug naar het overzicht 22-jun-2012

Macbook Pro met Retina-scherm: eerste indruk

Macbook Pro met Retina-scherm: review

Niet RetinaWe hebben een aantal dagen intensief gewerkt met deze nieuwe en dure Retina Macbook Pro en zijn zeer enthousiast. Het nieuwe Retina-scherm is inderdaad, zoals Apple claimt, haarscherp. Je moet echt een paar keer met je ogen knipperen om het te zien en te geloven. Met name kleine letters en details blijven lees- en zichtbaar bij dit scherm, waar ze bij andere schermen al snel onleesbaar en wazig worden. Kleine kanttekening is wel dat wanneer je ogen niet meer optimaal zijn, de toegevoegde waarde van het Retina-scherm waarschijnlijk ook aan je voorbij zal gaan.

We zijn benieuwd hoe andere notebookfabrikanten op dit model reageren, Wel Retinaen of ze zelf ook de superhoge resolutie in hun modellen gaan invoeren.

De claim van Apple dat het scherm minder reflecteert en nog mooiere kleuren kan weergeven, kunnen we bevestigen. Het scherm reflecteert nog wel achtergrondlicht, maar minder dan bij vorige Macbook Pro modellen. Over de fraaie afwerking en degelijke kwaliteit van de behuizing zijn we ook erg te spreken.

Krachtpatser

Deze Retina Macbook Pro is voorzien van de nieuwste (grafische) processoren en geheugenchips. De snelheidsmeting moet daardoor op papier hoge scores weergeven. Om dat in de praktijk te meten, hebben we een uitgebreide set aan snelheidsmetingen uitgevoerd. Hierbij moet gezegd worden dat we, om de prestaties te kunnen vergelijken met andere (Windows) notebooks, deze prestatiemeting onder Windows 7 hebben uitgevoerd. Apple levert zelf de benodigde stuurprogramma's (Bootcamp) aan voor gebruik van Windows op deze Retina Macbook Pro.

Een uitgebreide test met 3DMark Vantage en 3DMark11, testsoftware speciaal voor grafische metingen, toonde uitstekende prestaties van deze Retina Macbook Pro t.o.v. andere dure Windows notebooks. Het testprogramma Cinebench 11, dat zich ook richt op de pure rekenkracht van de processor met 4 rekenkernen, presenteert deze nieuwe Macbook Pro zelfs als winnaar boven alle andere nieuwe Windows notebooks.

Voorkant 2We hebben naast uitgebreide metingen onder Windows, ook minder uitgebreide metingen gedaan onder Apple's eigen besturingssysteem, OS X. We hebben daarbij ter vergelijking een 1,5 jaar oude Macbook Pro gebruikt die ook een SSD-schijf en 8 GB intern geheugen aan boord heeft, maar een Intel Core i5 met 2 rekenkernen in plaats van de Intel Core i7 met 4 rekenkernen. Ook de versie van het OS X besturingssysteem is identiek.

Met behulp van het gratis programma Geekbench kwamen we op de nieuwe Retina Macbook Pro uit op een score van 11042. De oudere Macbook Pro toonde een score van 5188. De nieuwe Macbook Pro is in totaal dus ruim 2 maal sneller, en dat komt niet alleen door de krachtigere processor. Ook de betere grafische chip, sneller intern geheugen en rappere SSD zijn hier debet aan.

Werktijd op accu

AccuWe hebben de testprogramma's ook gebruikt om te kijken hoe snel we de accu volledig leeg kunnen krijgen. Bij dit testonderdeel laten we de Retina Macbook Pro dan ook net zolang intensieve rekentaken uitvoeren totdat hij erbij neervalt. Een zware test dus. En de resultaten zijn uitstekend. Na bijna 3 uur zwoegen, is de accu leeg. Dit houdt in dat deze notebook het bij gemiddeld gebruik rond de 5 a 6 uur gebruikt kan worden. Dat is dus iets minder dan Apple zelf claimt, maar nog steeds prima.

Aansluitingen en geluid

Thunderbol logoWe vinden het jammer dat Apple ervoor heeft gekozen om het cd/dvd-station weg te laten, net zoals een aansluiting voor een netwerkkabel. Dit wordt goedgemaakt door twee usb 3.0 en twee Thunderbolt-aansluitingen. Hiermee kan deze Retina Macbook Pro optimaal aangesloten worden op alle (nieuwe) randapparatuur, en is daarmee volledig klaar voor de toekomst. Overigens kan altijd nog gekozen worden voor een los aan te schaffen cd/dvd-drive die via usb wordt gekoppeld. Ook een los aan te schaffen koppelstukje van usb naar een aansluiting voor een netwerkkabel is verkrijgbaar.

Apple heeft bij deze nieuwe Retina Mac twee extra speakertjes aan de zijkant geplaatst. Het geluid wordt hierdoor wat voller en rijker dan oudere Macbook Pro modellen. Het slimme is dat deze speakertjes tegelijkertijd dienstdoen als extra ingang voor koele lucht zodat de interne hardware niet te heet wordt. Door deze constructie hoor je het gezoem van de ventilatoren nog minder dan voorheen. 

Conclusie

Met de nieuwe generatie Retina Macbook Pro modellen legt Apple de lat weer een stuk hoger. Met name het Retina-scherm is een waar genot om naar te kijken. Ook over de prestaties zijn we meer dan tevreden. Dat het Apple ook gelukt is om dit model nog dunner en lichter te krijgen, mag een technisch wondertje worden genoemd. Het enige grote nadeel van al dit moois, is dan ook de meer dan stevige prijs. Voor iedereen die dit model wil en kan betalen, is het een absolute aanrader.

Pluspunten

 • fantastisch scherm met hoge resolutie en mooie kleuren;
 • prima prestaties door snelle hardware;
 • voller geluid uit speakers;
 • kiest zelf welke grafische hardware te gebruiken;
 • standaard 8 GB intern geheugen;
 • snelle en degelijke SSD-schijf;
 • dunner dan vorige modellen;
 • lichter dan vorige modellen;
 • goede accuduur;
 • fraai afgewerkte behuizing;
 • voelt degelijk aan;
 • scherm reflecteert minder;
 • 2 Thunderbolt-aansluitingen;
 • 2 usb 3.0 aansluitingen;
 • HDMI-aansluiting;
 • geheugenkaartlezer aanwezig;
 • maakt minder herrie door ventilatoren.

Minpunten

 • de hoge prijs;
 • geen netwerkaansluiting;
 • geen cd/dvd-station;
 • intern geheugen en SSD achteraf niet meer uitbreidbaar;
 • energieconnector oudere modellen past niet meer.

Lees ook: Wat is de Macbook Pro met Retina-scherm?

Het nieuwe topmodel van de Macbook Pro heeft als grootste verandering een ander soort scherm. De techniek achter dit nieuwe scherm, ook wel Retina-technologie genoemd, was al eerder op kleine schaal te zien op de iPhone 4(S) en iPad 3. Apple past dit nu dus toe op grotere 15" schermen. Bij het nieuwe Retina-scherm zitten de individuele pixels en beeldlijnen zo dicht op elkaar, dat ze niet meer met het blote oog zichtbaar zijn. De resolutie komt dan ook uit op 2880x1800 waar de normale Macbook Pro uitkomt op 1680 x 1050. Ter vergelijking: een Full-HD scherm heeft 2 miljoen pixels, dit Retina-scherm heeft er 5 miljoen! Er zitten vier keer meer pixels in deze nieuwe Macbook Pro dan in de "gewone" Macbook Pro. Bovendien claimt Apple dat het scherm voor 75% minder reflecteert en nog fraaiere kleuren kan tonen.

Weg met de harde schijf

Zijkant 2Naast het vernieuwde scherm, zit deze Retina Macbook Pro vol met nog wat andere moderne snufjes. Hij is namelijk nog dunner (1,8 cm) en lichter (2 Kg) geworden dan de vorige Macbook Pro. Daarnaast is dit model uitgerust met een krachtige, nieuwe processor (Intel Core i7) met 4 rekenkernen voor extra snelheid. Standaard komt dit model met maar liefst 8 GB geheugen. Dit kan bij aanschaf worden opgehoogd naar maximaal 16 GB. Achteraf is het onmogelijk om nog meer geheugen bij te prikken dus is het van belang bij aanschaf de juiste keuze te maken.

Apple heeft met dit model de gewone harde schijf, met bewegende magnetische onderdelen, definitief de laan uitgestuurd. Deze nieuwe generatie Macbook Pro is standaard uitgerust met een snelle SSD-schijf van 256 GB (optioneel 512 GB). Bij SSD worden geheugenchips gebruikt in plaats van magnetische, draaiende schijven. Bovendien nemen SSD-schijven minder ruimte in dan de conventionele harde schijf, zijn ze schokbestendig, energiezuiniger en produceren ze minder geluid en warmte. Ook het traditionele cd\dvd-station heeft het, om ruimte te besparen, niet meer gehaald in deze notebook. Hetzelfde geldt voor de aansluiting voor een netwerkkabel.

Als klap op de vuurpijl is dit topmodel uitgerust met één van de beste grafische processoren van dit moment. Naast een krachtige grafische kaart, die veel energie verbruikt, zit er tevens nog een eenvoudige grafische chip in om juist energie te besparen. De nieuwe Mac bepaalt automatisch welke grafische hardware gebruikt moet worden voor een optimale balans tussen rekenkracht en energiegebruik. Apple claimt overigens een werktijd op een volle accu van 7 uur bij wat eenvoudig draadloos websurfen.


Moderne aansluitingen

Naast een sterk gemoderniseerde binnenkant, is er aan de buitenkant ook het nodige gemoderniseerd. De Retina Macbook Pro heeft twee usb 3.0 poorten aan boord. Bij gebruik in combinatie met usb 3.0 randapparatuur zal het overzetten van grote bestanden hierdoor tot wel 10x sneller gaan dan met usb 2.0. Uiteraard kunnen usb 2.0 apparaten ook gewoon worden aangesloten, maar mis je de extra snelheid. Daarnaast is deze Macbook Pro voorzien van twee Thunderbolt aansluitingen. Thunderbolt is technisch superieur aan (want nog sneller dan) usb 3.0, maar er is nog maar weinig Thunderbolt randapparatuur. Op dit vlak is deze notebook dus zeker klaar voor de toekomst.

Naast usb 3.0 en Thunderbolt aansluitingen is dit model voorzien van een HDMI-connector zodat hij snel en eenvoudig op een moderne tv aangesloten kan worden. Ook een geheugenkaartlezer ontbreekt niet. Uiteraard kan dit model overweg met alle soorten draadloze netwerken en ondersteunt hij zelfs de laatste versie van Bluetooth (4.0). Door het plattere ontwerp van deze Retina Macbook Pro, is de energie-connector ook platter geworden. Dit houdt in dat de typisch witte energieaansluiting van vorige Macbooks niet meer gaat passen. Apple biedt hiervoor een koppelstuk aan voor 10,- euro.

Aansluitingen

  Lees ook: de review van de Macbook Pro met Retina-scherm

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (19)

 • Gratis adapter voor internet aansluiting, gratis adapter van macsafe 1 naar 2? Ga jij nog maar even naar de lokale APR om je eens goed voor te lichten! Reageer op deze reactie
 • Waarom kun je hier geen [enter] gebruiken??? Reageer op deze reactie
 • @Jan: - - -GeekBench is ook NIET van Apple ;) Reageer op deze reactie
 • Ik heb opmerkingen over de minpunten: geen netwerkaansluiting; Je krijgt er gratis een adapter bij waardoor je de ethernetkabel aan je ThunderBolt-poort kunt aansluiten. geen cd/dvd-station; Is niet meer nodig. Tegenwoordig gaat alles softwarematig, en dus niet meer via DVD/CD. intern geheugen en SSD achteraf niet meer uitbreidbaar; SSD is wèl uitbreidbaar. (www.macsales.com) energieconnector oudere modellen past niet meer. Daarom zit er ook een adapter bij. Hoge prijs: Het is Apple. Je doet hier langer mee dan een winddoos. Ook krijg je meer voor je geld. Nog een belangrijk punt: Jullie zeggen dat de batterij minder lang mee gaat dan Apple claimt. Jullie hebben de tests uitgevoerd met winddoos in BootCamp, en het is een feit dat winddoos korter met de batterij doet dan Mac OS X, omdat UNIX gewoon betere energieregeling heeft. Reageer op deze reactie
 • Apple en gratis is ongeveer hetzelfde als een verzekeraar drie keer achter elkaar "wij aanvaarden aansprakelijkheid" laten zeggen. Met andere woorden: "Dat ga je niet meemaken". Bij Apple mag je zelfs voor de meest brakke apps nog betalen. Je hebt daarbij alleen keuze uit de manier waarop je wilt betalen: dokken, schuiven of lappen. Reageer op deze reactie
 • "Met behulp van het gratis programma Geekbench..." Geekbench is echt niet gratis hoor! Reageer op deze reactie
 • Met de nieuwe MacBook zorgt Apple niet alleen voor hogere kosten voor de consument, maar neemt ook nog eens een voorschot op een grotere afvalberg die niet te recyclen valt. Erg jammer de kritiekloze, 1-dimensionele review. We passen de standaard testsoftware toe en kijk eens...! Neem een voorbeeld aan Wired die langer kijken dan hun neus lang is en bijv. kijken naar de duurzaamheid: "The Retina MacBook is the least repairable laptop we’ve ever taken apart." Ze zijn heel duidelijk: "We have consistently voted for hardware that’s thinner rather than upgradeable. But we have to draw a line in the sand somewhere." Essentiele onderdelen zoals het beeldscherm en het geheugen zijn verlijmd, waardoor RAM niet meer te upgraden is, problemen alleen opgelost kunnen worden door een nieuw exemplaar aan te schaffen of de consument de batterij alleen kan vervangen door deze naar Apple op te sturen voor $200,-. Bovendien kan de MacBook ook niet meer gerecylced worden door het verlijmen. Reageer op deze reactie
 • 80-jarige vrouw heeft zulke goede ogen dat geen lesbril nodig is. Advies oogkliniek ! Reageer op deze reactie
 • @Bas de accutest is onder Windows gedaan om een bruikbare vergelijking met Windows-laptops te kunnen maken. Het klopt inderdaad dat de accu onder OS X net iets langer meegaat. Reageer op deze reactie
 • Bedank voor jullie reacties en feedback! Bas: Op moment van schrijven zag ik hem nog niet in de Apple Store staan, maar inderdaad de MagSafe naar MagSafe 2 converter kost maar EUR10,-. Zal dit aanpassen in de tekst. Maurice H: Goed punt, maar het gaat helaas niet op in het geval van Apple. MacBooks hebben al jaren langt dezelfde aansluiting. Maar zoals Bas ook al aangaf, het koppelstukje is niet duur. Reageer op deze reactie
 • Gewoon gaan kijken in de winkel.., en de leesbril meenemen om het beeldscherm met en zonder bril te vergelijken.. dan zul je zien of het nut heeft. Het zal mij niets verbazen dat je met leesbril weldegelijk een goed en groot verschil ziet. Maar laat je niet misleiden! Mijn vader zegd vaak dat alles mooi is zolang je het niet hebt.. Je koopt vaak iets terwijl het later minder bijzonder is dan je in de winkel dacht. Er is in principe geen mooier scherm dan die van apple, en daar betaal je voor. Maar heb je het er voor over? Ik wil ook graag zo'n pc'tje, maar ik heb drie kinders en kosten veel. Voor het geld van deze laptop koop je vier goede pc's met beeldscherm. Het overdenken waard... Ik zou hem in ieder geval zeker kopen als ik veel geld had! Het is en blijf de creme de la creme! Ps; wacht niet tot je 80plusser bent, want dan heeft zo'n leesbril ook niet veel nut meer..! Gr, Frank Reageer op deze reactie
 • Mijne heren,de Consumentenbond altijd informatief en adviserend ,zeer bruikbaar bij de aanschaf van whatever----derhalve blijf ik geïnteresseerd in alle niewus en info welke uit de bond's doosje komen---Met vriendelijke groet, WERNER E. VAN DER MEER AMSTERDAM Reageer op deze reactie
 • Die was ik nog vergeten ja, de uitbreidbaarheid.... Ik denk dat ik hem ineens maar met 16gb moet bestellen, en daar dus geen last van ga krijgen... De hardeschijf vind ik niet zo spannend, ik maak gebruik van cloud storage, en externe harde schijven coor vertouwelijke zaken.. Reageer op deze reactie
 • Dit zult u zelf moeten testen. Met de ipad 3 tegenover de ipad 2 weet ik dat mensen de hoge resolutie niet als hinderlijk hebben ervaren eerder als finn, omdat de letters nu mooi zijn, en minder korrelig... Ik neem aan dat dit ook op de Mac is... Reageer op deze reactie
 • Kortweg, het is dus weer Apple dat de toon zet. Zoals altijd en zo zal het nog lang blijven! Reageer op deze reactie
 • Sterke review, ik weet het nu niet meer; of nog een nieuwe oude Macbook Pro aanschaffen (misschien gaan die in prijs omlaag als je er nog op tijd bij bent) want ik ben wel gek op mijn Macbook Pro met 17 inch. Het DVD station zal ik niet missen, ik heb een prima externe Blu Ray brander. Maar de vraag is of ik met mijn leesbrilletje wel profijt heb van die mega resolutie heb. Dit is wel een zeer terechte kanttekening van de Consumenten Bond. Wie weet daar een zinnige reactie op te geven of gewoon maar eens naar de winkel gaan. wat is beter 2 programma's (documenten) naast elkaar op een 17 inch (met minder resolutie) of dezelfde content op een 15 inch met (nog) hogere resolutie. Of maakt het geen fluit uit? Reageer op deze reactie
 • "energieconnector oudere modellen past niet meer" Volgens mij is dat moeilijk als minpunt aan te voeren. Bij veel fabrikanten van apparatuur (niet alleen laptops) geldt: nieuw apparaat = nieuwe voeding. Iets waar de Consumentenbond overigens ook al mee bezig is. "intern geheugen en SSD achteraf niet meer uitbreidbaar" Ik heb al heel wat PCs versleten. Bij elke aankoop van een nieuwe computer lette ik op de uitbreidbaarheid. Dat kostte vaak extra. Nog nooit heb ik van die uitbreidbaarheid gebruik gemaakt. Telkens bleek het makkelijker gewoon een nieuwe computer te kopen en de oude een alternatieve functie te geven. Reageer op deze reactie
 • Geen netwerkaansluiting: heb ik ook niet op mijn Air. Ik heb hem maar 1 keer gemist, en daar heb ik een dongel voor. Geen cd/dvd: ook dit is extern op te lossen voor die nooit dat je het gebruikt. Tenminste de mijne heb ik de afgelopen 3 laptops niet gebruikt. De power adapter vind ik ook niet echt een minpunt. Dus denk dat ik maar moet sparen :( Hij komt te goed uit de review. Bedankt hiervoor. Reageer op deze reactie
 • Voor 10 euro heb je een adapter om zo je oude magsafe adapter nieuw leven in te blazen. Voor de rest een uitstekende review. Ik moet bekennen dat bij gebruik van mijn MacBook de accuduur beduidend langer is onder OSX dan bij gebruik van Windows via bootcamp. Is de accu test gedaan onder Windows of OSX? Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
paul

Check eens op infecties en nodeloze update taken/schedules...hijack laat al heel veel zien als eerste globale test. :-) zet...

Kun jij helpen?
Hoi ik heb ongeveer 18 dagen een laptop gekocht. Deze geeft aan hardware of besturingen probleem met wiffi adptor. Winkel zegt dat dit niet zijn verantwoording is. probleem is na 5dg geconstateerd toen...
renate dijkhuizen,
Stel een vraag
Laatste review
Toshiba Satellite L50-B-180
Peter
90.0 procent