Terug naar het overzicht 30-jul-2012

OS X Mountain Lion: review: eerste indruk

OS X Mountain Lion: review

Bekijk de video

Een jaar na de lancering van OS X Lion heeft Apple nu OS X Mountain Lion uitgebracht. Dit nieuwe besturingssysteem voor Mac computers moet de computers van Apple meer in lijn brengen met de iPhone en de iPad. Daarom ligt de nadruk van de vernieuwingen van OS X Mountain Lion bij een betere integratie met iCloud en een aantal toepassingen die al bekend zijn van de iPad en iPhone.

In de wolken van iCloud

Apple's gratis iCloud-dienst is net iets na de lancering van OS X Lion in de lucht gebracht, halverwege 2011. Met deze online dienst worden onder andere gegevens, notities, herinneringen, foto's en bestanden draadloos en automatisch gesynchroniseerd tussen de iPhone, iPad en Mac computers. OS X Mountain Lion stroomlijnt deze integratie nog verder waardoor iCloud bij dagelijks gebruik nog minder opvalt en een stuk beter werkt. Verstopt op de achtergrond houdt het bestanden en instellingen bij per ondersteunde applicatie. Deze worden synchroon gehouden met een (gratis) online opslag van 5 GB en met een eventuele iPhone en iPad. Normale gebruikers hoeven zo geen weet meer te hebben van bestandsmappen en formaten. Alles wordt op de achtergrond met elkaar gesynchroniseerd zonder dat de gebruiker hier iets van merkt of voor hoeft te doen, erg handig.

iMessage

apple producten 2 kleinNa tien jaar trouwe dienst is het kletsprogramma iChat niet langer onderdeel van OS X. Voor alle chatbehoeften en andere snelle boodschappen is nu iMessage ingebouwd. Met iMessage is het mogelijk om snel en eenvoudig vanaf de Mac berichten te sturen naar iedereen met een iPad, iPhone of iPod Touch waar iOS 5 op staat. Het is vanaf nu mogelijk om een gesprek te beginnen op de Mac en daar verder mee te gaan op de iPad of iPhone. Het is ook mogelijk om bestanden, foto's en filmpjes te versturen via iMessage. iMessage ondersteunt ook andere chatdiensten, zoals FaceTime, AIM, Yahoo! en Google Talk.

social media kleinDeel en heers

In Mountain Lion is het ook eenvoudiger gemaakt om van alles te delen vanuit het programma dat open staat. In applicaties, zoals de Safari browser, zitten vanaf nu iconen die we al kennen van de iPhone en de iPad. Met een druk op de knop is het mogelijk om de huidige webpagina (of een document, afbeelding of wat de open applicatie ook doet) te versturen per mail, te delen via iMessage of te plaatsen op Twitter. Twitter is geïntegreerd in deze versie van het besturingssysteem. Gebruikersnaam en wachtwoord van Twitter moet eenmalig bij de instellingen worden ingevuld. Apple ondersteunt Facebook op dit moment nog niet, verwacht wordt dat dit met de lancering van iOS 6 in het najaar volgt. 

mac kleinBerichtencentrum

Met het nieuwe berichtencentrum kan de Mac direct meldingen geven op het bureaublad als er onder andere nieuwe mail is, een nieuw Twitterbericht of er een agenda-afspraak aankomt. Dit onderdeel zat al langer in de iPhone en iPad, maar op de Mac was er een aparte applicatie voor nodig. Via de systeeminstellingen kun je instellen hoe de berichten eruit zien en van welke applicaties je berichten wilt ontvangen. Na een paar seconden verdwijnen de berichten, maar ze zijn naderhand altijd weer in een overzichtelijke lijst op te roepen.

Snellere browser  

Een nieuwe versie van OS X levert gelijk ook verbeteringen aan de Safari browser op. Naast het direct kunnen delen in Safari via onder andere iMessage, krijgen we nu - in navolging van Google Chrome - één adresbalk die tevens dienst doet als zoekbalk. Met een gebaar, of een druk op de knop, is het bovendien mogelijk om een overzicht van alle openstaande tabbladen te krijgen. De belangrijkste verbetering is onzichtbaar. De nieuwe Safari gebruikt de allerlaatste techniek om webpagina's op het scherm te brengen en weet daarmee qua snelheid weer gelijk te komen met Google Chrome.

Betere beveiliging

gatekeeper kleinDoor de toenemende hoeveelheid malware voor de Mac wil Apple zijn gebruikers meer veiligheid bieden. Vanaf Mountain Lion zit er daarom een speciaal programma in het besturingssysteem, genaamd Gatekeeper, dat zich volledig bezighoudt met de beveiliging. Nu kunnen applicaties alleen nog maar vanuit Apple's eigen App-Store worden geïnstalleerd, en alleen van bekende en betrouwbare ontwikkelaars. Tenminste, dat is de standaardinstelling van Gatekeeper. De instellingen zijn wel handmatig te wijzigen zodat je ook uit andere bronnen software kunt installeren. 

Doorwerken tijdens slaap

De nieuwe Powernapfunctie in Mountain Lion zorgt ervoor dat zelfs wanneer de computer slaapt, of in sluimerstand is, belangrijke taken stilletjes en op de achtergrond doorgaan. Denk hierbij aan mail ophalen, foto's synchroniseren en belangrijke bestanden veiligstellen. Hierdoor is de Mac al helemaal bij wanneer hij uit sluimerstand ontwaakt. Als de Mac met Mountain Lion ook nog op een voedingsbron is aangesloten, worden ook updates binnengehaald terwijl de Mac doorslaapt. Dat klinkt allemaal mooi, maar er zit een addertje onder het gras. De Powernapfunctie werkt namelijk alleen op Apple computers met ingebouwde flashopslag, zoals de nieuwe Macbook Air modellen en peperdure Retina Macbook Pro. Systemen met een gewone harde schijf komen dus niet in aanmerking.

Gamecenter

gamecenter kleinGamecenter, het centrale punt voor liefhebbers van spellen, is overgevlogen vanuit de iPad en iPhone. Met Mountain Lion kun je nu ook je eigen spelscores overzichtelijk en centraal inzien. Bovendien maakt Gamecenter het nog eenvoudiger om tegen anderen te gamen, zelfs tegen mensen met een iPad of iPhone. Je hoeft daarvoor alleen maar in te loggen met je Apple ID en Gamecenter ID. Met Gamecenter krijg je bovendien een overzicht van alle spellen die je gespeeld hebt en kun je je eigen spelscores vergelijken met die van anderen. Via Gamecenter kun je een multispeler-spel beginnen, mensen uitdagen die je niet kent en er worden zelfs tegenstanders met hetzelfde niveau door Gamecenter voorgesteld.

Airplay

Mountain Lion biedt ook een nieuwe mogelijkheid om de inhoud van het scherm draadloos te laten zien op elke TV waar een Apple TV (2e/3e generatie) op aangesloten is. Terwijl je op de bank zit, kun je eenvoudig met één klik onder andere websites, video's of Google Earth laten zien. Bovendien is deze optie handig voor in klaslokalen of voor het geven van een presentatie. Ook geluid wordt meegestuurd.

Conclusie

Mountain Lion biedt ongeveer 200 vernieuwingen, waarvan sommige echt handige verbeteringen zijn en andere slechts toevoegingen. We hebben dan ook alleen de belangrijkste en handigste besproken. Kijk op de Apple website voor een volledig overzicht. Het is jammer dat oudere Mac's niet in aanmerking komen voor Mountain Lion en Powernap alleen op hele nieuwe modellen werkt. De betere beveiliging is voor iedere Mac gebruiker goed nieuws, Gamecenter alleen voor liefhebbers van spellen. Al met al is Mountain Lion voor iedere Mac gebruiker, zeker gezien de lage prijs, een goede manier om je computer weer bij de tijd te krijgen.

Pluspunten

 • Lage prijs;
 • Verbeterde beveiliging;
 • iMessage werkt prettig en is handig;
 • Eenvoudige installatie
 • Veel vernieuwing op allerlei vlakken;
 • Integratie met sociale netwerken;

Minpunten

 • Niet elke vernieuwing is ook een verbetering;
 • Werkt niet op oudere Mac's;
 • Sommige functies werken alleen op de nieuwste Mac's;
 • Nog geen integratie met Facebook;

apple producten kleinOS X Mountain Lion is de nieuwste versie van het besturingssysteem dat op alle computers van Apple draait. Het besturingssysteem is niet los aan te schaffen, maar alleen via de Apple-App Store te downloaden. Op nieuwe Apple computers, die vanaf 25 juli 2012 zijn gekocht, staat Mountain Lion standaard al geïnstalleerd.

Apple systemen die op of na 11 juni 2012 zijn aangeschaft, komen mogelijk in aanmerking voor een gratis upgrade. Oudere systemen moeten zelf , tegen eenmalige betaling, worden bijgewerkt naar Mountain Lion. Helaas werkt Mountain Lion niet meer op alle Mac's. Met één enkele aanschaf van Mountain Lion is het mogelijk om meerdere Mac's ervan te voorzien. Ze moeten dan wel gebruik maken van dezelfde Apple ID als waar Mountain Lion initieel mee gekocht is.

Buiten de boot

OS X Mountain Lion kan niet zomaar op alle Apple computer worden geïnstalleerd. Systemen die voor juni 2007 zijn gekocht, zijn niet te upgraden en vallen helaas buiten de boot. Uitzondering hierop zijn enkele iMacs en Macbook Pro modellen. Voor de meeste andere Apple computers geldt dat ze eind 2008 of begin 2009 aangeschaft moeten zijn om in aanmerking te komen voor Mountain Lion. Raadpleeg de volledige lijst met ondersteunde modellen.

Minimale eisen

De Apple computer die voorzien wordt van Mountain Lion moet in ieder geval uitgerust zijn met OS X Snow Leopard (versie 10.6) of nieuwer. Bovendien moet er minimaal 2 GB intern geheugen aanwezig zijn en 8 GB vrije ruimte op de harde schijf. Voor het downloaden van Mountain Lion is een snelle internetverbinding prettig want er moet maar liefst 4 GB binnen worden gehaald. Mountain Lion kan alleen via de App-Store worden verkregen en de aanschaf vereist een Apple ID waar een creditcard of bankrekening aan gekoppeld is. Een Apple ID is gratis aan te maken in de App-Store.

Nieuwe mogelijkheden, specifieke eisen

Voor sommige nieuwe mogelijkheden van Mountain Lion, zoals AirPlay Mirroring, waarbij het scherm van de Mac computer draadloos op een TV getoond kan worden, gelden specifieke eisen. Er is namelijk een 2e of 3e generatie Apple TV nodig. Daarnaast dient de Mac halverwege 2011 gemaakt te zijn (MacBook Pro modellen kunnen van begin 2011 zijn). De Power Nap functie, waarmee backups ook in slaapstand gemaakt kunnen worden, wordt alleen ondersteunt door MacBook Air machines van na 2011 en de nieuwe MacBook Pro met Retina Scherm.

Lees ook de review over de OS X Mountain Lion

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (21)

 • Het is duidelijk nu: Het arrogante Apple is zijn klanten in een rap tempo aan 't verliezen, zowel in de prijzige hardware als de -software. De service is overwegend beneden alle peil, dat is al een keer in het programma Radar aan de orde geweest. Als Apple iets nieuws in de markt zet is het meest onvoldoende getest. Apple gebruikt zijn consumenten voor de tests (gratis), zowel op het niveau van software als die van de nieuwe systeemprogrammatuur. Ik ben afhankelijk i.v.m. mijn beroep (film) van goed draaiende en betrouwbare apparatuur en gebruikersvriendelijkheid. En juist beide belangrijke factoren is Apple steeds meer aan 't verliezen. Je schiet niet zoveel op met weer een nieuw systeem. Ik heb al zo vaak problemen gehad met programmatuur welke niet meer naar behoren werkte en soms zelfs helemaal niet. Leopard Snow staat nog steeds te boek als het meest stabiele systeem ooit door Apple uitgegeven, maar daar zijn dan ook veel updates aan vooraf gegaan ;-) Reageer op deze reactie
 • Ik heb net Mountain Lion gekocht en hij werkt prima maar ik kan niet zien hoeveel GB ik heb weet iemand hoe ik dat kan zien? Reageer op deze reactie
 • Alleen maar problemen sinds installatie. Programma's blijven vaak hangen. Safari werkt traag, pagina's laden niet. Vaak dat mijn macbook blijft hangen (rond draaiend symbooltje). Ik adviseer dus niet om te upgraden zolang deze problemen niet zijn opgelost. Ik wou dat ik terug kon naar OS X Snow Leopard. Reageer op deze reactie
 • Als ik Mountain Lion installeer, ben ik dan ook net als bij Windows mijn programma's in VM-Fusion kwijt? Reageer op deze reactie
 • ik heb net macbook pro gekocht en iphoto deed het super maar na mountain lion werkte het heel slecht met de 90 dagen service van apple doet ie het nog steeds niet koste me wel 55.00 euro voor mobiel bellen jammer Reageer op deze reactie
 • Goed overzicht van belangrijkste + en - van deze nieuwste versie. Prima reactie ook m.b.t. airplay, want ik was net als Heleen ook van plan om daarvoor Mountain Lion én Apple TV aan te schaffen. Meteen in het artikel zelf opnemen, zou ik zeggen. Reageer op deze reactie
 • Niet alle oudere Mac's kunnen na de update gebruik maken van AirPlay; kijk hier voor meer informatie van Apple: http://support.apple.com/kb/HT5404?viewlocale=nl_NL Reageer op deze reactie
 • Iemand een tip hoe ik airplay aan het werk krijg? Ik heb speciaal daarvoor Mountain Lion aangeschaft, maar nu blijkt dat dat niet werkt op een mac air van eind 2010.... Help? Reageer op deze reactie
 • Je kan proberen om je systeem met de OSX Recovery Assistant te herstellen: http://support.apple.com/kb/DL1433 Maak wel eerst een backup van al je belangrijke data. Reageer op deze reactie
 • Heb Mountain Lion afgelopen week op spiksplinternieuwe MacBookPro retina gezet onder support van Apple. Een en al ellende sindsdien. Safari werkt niet, programma`s werken niet etc. Mountain Lion zorgt voor mega-problemen met bezoeken websites! Pagina`s worden niet geladen! Probleem schijnt bij vele Mac-bezitters voor te komen sinds ze gebruik hebben gemaakt van de upgrade van Lion naar Mountain Lion. Het zou fair zijn als Apple benadeelden zou aanbieden Lion / vorige versie besturingsprogramma terug te kunnen zetten met gratis downloud. Reageer op deze reactie
 • @Johan Zuidema Het gaat bij het artikel niet om een test, maar om een Eerste Indruk, een overzicht van algemene eigenschappen en mogelijkheden van een nieuw product; dit doen we omdat het vaak lang kan duren voordat een product, naast andere, in een vergelijkend warenonderzoek getest is. Reageer op deze reactie
 • Uhhhhhh....en dit was een test??? De brochure van Apple zelf overtypen en hem presenteren als "consumentenbond test" Ik begrijp er steeds minder van dat jullie nog leden hebben. De meeste "tests" zijn bullshit, en de rest komen uit de brochure van de leverancier. Reageer op deze reactie
 • Met Mountain Lion betekent het ook het einde van FCP.7, het film editing programma. De overstap naar FCP.X is nu een vereiste, wat de grote broer is van iMovie. Reageer op deze reactie
 • Als de submappen in mail weg lijken na de update: pijltje in de linkerkolom over "Op mijn Mac" brengen en dan verschijnt meteen rechts daarvan "Toon". Dat klikken. Reageer op deze reactie
 • Ik ben door wat voor omstandigheid mijn submappen/mailfolders kwijt. Mijn email gaf de submap 2010 weer (hierin zitten al mijn emails van 2010) en alle andere submappen ben ik kwijt. Evenals de aktuele agenda in Entourage. Kan je mij op weg helpen om dit eventueel terug te krijgen? Raymond Reageer op deze reactie
 • Inderdaad ik heb eergisteren ook alles geinstalleerd op mijn iMac van begin 2008 en iets jongere Mac Book Pro! Werkt goed en snel! Reageer op deze reactie
 • 'Oudere' Macs bij Apple zijn van voor juni 2007, lees maar: "OS X Mountain Lion kan niet zomaar op alle Apple computer worden geïnstalleerd. Systemen die voor juni 2007 zijn gekocht". Ik heb vorige week zonder problemen m'n iMac van januari 2010 geüpdatet. Je moet er wel - een bescheiden bedrag - voor betalen. Reageer op deze reactie
 • Slechte zaak van Apple om de wat oudere Macs ( voor 2e helft 2011 'dat noemen ze oud' ) niet te kunnen updaten. Wellicht denken ze daar dat we nu allemaal maar weer een nieuwe Mac aanschaffen. Dit is een groot minpunt van Apple !! Reageer op deze reactie
 • Zo kan ik ook minpunten opstellen: Punt 1: Geldt voor iedereen en alles, zelfs voor de consumentenbond. Punt 2: Da's logisch, stel je voor, nooit vernieuwing! Punt 3: Flauw, omgekeerde van punt 2! Punt 4: Apple is geen Facebook. Een beetje geduld kan ook geen kwaad. Mijn minpunt: uitkijken bij installeren, al m'n extra mailfolders kwijt. Kon wel opnieuw importeren na zoektocht maar dat zag er nogal rommelig uit. Reageer op deze reactie
 • Hoi Lamot. Dat staat er ook in: Met één enkele aanschaf van Mountain Lion is het mogelijk om meerdere Mac's ervan te voorzien. Ze moeten dan wel gebruik maken van dezelfde Apple ID als waar Mountain Lion initieel mee gekocht is. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
paul

Check eens op infecties en nodeloze update taken/schedules...hijack laat al heel veel zien als eerste globale test. :-) zet...

Kun jij helpen?
De HP Pavilion 15-p032nd (nr 5)heeft volgens de toelichting een SSHD en zou daardoor sneller zijn, maar bij de testresultaten krijgt deze voor rekenkracht een lagere score dan de HP Pavilion 15-p035nd...
mevrouw A.F. Stoffelsma,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Aspire Switch 10 SW5-011-15CJ
kitty
83.3333333333333 procent