Terug naar het overzicht 24-okt-2012

iPad mini: eerste indruk

iPad mini: bevindingen

Vergelijking met de Google Nexus 7

iPad Mini versus Google Nexus 7Bekijk de video

Wanneer we de iPad mini leggen naast de populaire, maar €70 goedkopere Google Nexus 7 vallen direct wat zaken op. De Nexus 7 is 30 gram zwaarder en zo'n 30% dikker dan de iPad Mini. De randen langs het scherm van de Nexus 7 zijn dikker en het beeldscherm heeft een 16:9 (breedbeeld)verhouding waar de iPad mini een 4:3 schermverhouding heeft. Het scherm van de Nexus 7 heeft bovendien iets meer pixels dan de iPad. Daarnaast heeft de iPad mini 2 camera's. De Nexus heeft er 1. Tenslotte valt op dat de iPad Mini een aluminium achterkant heeft terwijl die van de Nexus 7 van plastic is gemaakt.

Bevindingen

De iPad mini ligt bijzonder lekker in de hand. Dit komt door het lage gewicht, dunne behuizing en compacte ontwerp. Hij is hierdoor met gemak voor langere tijd in één hand te houden en bovendien in een binnenzak te schuiven. De grotere iPad voelt na een paar uur werken met de iPad mini ineens erg log en zwaar aan. De dunnere zijranden bij de iPad mini springen gelijk in het oog. Dat zou er in de praktijk voor kunnen zorgen dat je duimen per ongeluk op het scherm terecht komen. Apple heeft daarom een speciale technologie toegepast in de iPad mini om te voorkomen dat de duim aan de zijkant gebruik wordt om de bediening te beïnvloeden. Dit werkt in de praktijk prima. Het verschil met de Nexus 7 is minder groot, maar met name de dikte valt op in het voordeel van de iPad mini. De afwerking is ook in orde. De iPad mini komt robuust over en lijkt beter tegen een stootje te kunnen dan de Google Nexus 7. Al hebben we dat niet getest.

Beeldscherm

Apple heeft de iPad mini compacter en goedkoper gemaakt, en dat is ten koste gegaan van het scherm. Waar de 3e en 4e generatie iPads gebruik maken van de superscherpe Retina-technologie, missen we dit bij de iPad mini. De schermresolutie van de iPad mini is dan ook gelijk aan die van de oudere iPad 2. Omdat het scherm van de iPad mini kleiner is, valt dit wat minder snel op. Pas wanneer je een 3e of 4e generatie iPad naast de mini legt, zien we dat de iPad mini wat wazig oogt. Met name bij tekst en scherpe foto's. Bovendien is duidelijk te zien dat de kleuren op de iPad mini minder goed uitkomen dan bij de 3e en 4e generatie iPads. Vergeleken met het scherm van de Nexus 7 verliest de iPad mini het nipt. De Nexus 7 oogt net wat scherper en levendiger, maar de kijkhoek van beide 7" tablets is nagenoeg identiek.

Net zo fijn als de grote iPad?

De iPad mini is aanzienlijk kleiner dan de gewone iPad. Dat is prima voor de draagbaarheid. Maar is de iPad mini daarmee ook beperkt in mogelijkheden? Het antwoord op die vraag is nee. Op de iPad mini kun je alles wat je met een grotere iPad ook kunt. Het kijken van een film of YouTube fragment is nog steeds goed te doen. Websites zien er nog steeds prima uit en zelf het virtuele toetsenbord is net zo gebruiksvriendelijk, ondanks de kleinere toetsjes. Mensen met wat grotere vingers zullen daarentegen wel eerder naast de toets zitten. Ook kranten en tijdschriften lezen, is nog steeds een prettige ervaring. Alle 300.000 beschikbare apps zien er prima uit en bieden dezelfde mogelijkheden als op een grotere iPad.

Niet krachtig, wel snel

iPd Mini GamenOndanks de wat verouderde Apple A5-processor die in de iPad mini zit, worden prima resultaten neergezet. Uit onze snelheidsmetingen met Sunspider en Peacekeeper blijkt zelfs dat de iPad mini de Nexus 7 verslaat. En dat is opmerkelijk want die heeft 4 rekenkernen en de iPad mini heeft er 2. Het verschil is te verklaren doordat de iPad mini minder pixels heeft om te berekenen en de efficiëntie van besturingssysteem iOS 6 ten opzichte van besturingssysteem Android. Als je de prestaties van de iPad mini vergelijkt met die van de 3e en 4e generatie iPad dan wordt duidelijk dat de iPad mini het wat minder doet. Dat is met name te merken bij het opstarten van apps of games. Veeleisende 3D games op de 3e of 4e generatie iPad zien er ook een stuk beter uit, puur omdat de rekenkracht aan boord is en er een hoop meer pixels zijn. Dat neemt niet weg dat ook complexere games dan Angry Birds nog prima speelbaar zijn op de iPad mini. Je mist dan alleen de schermkwaliteit die je gewend bent van de nieuwe Retina iPads. Apple claimt ook bij de iPad mini een werktijd van 10 uur wanneer je via Wifi websites bezoekt. Dit is nog niet uitgebreid getest, maar de realiteit zit daar niet ver vandaan.

Conclusie

Na een paar dagen werken met de iPad mini zijn we enthousiast. Het is Apple gelukt om het typische gebruiksgemak, de veelzijdigheid en algehele charme van de iPad succesvol in een kleiner formaat te proppen. Dit is wel ten koste gegaan van de schermkwaliteit. Bovendien is de prijs aan de stevige kant voor een 7" tablet. Met de accuduur en de prestaties zit het wel goed. De iPad mini is hierdoor niet alleen iets duurder, maar ook een serieuze concurrent van de Nexus 7. Ook de grotere, zwaardere en duurdere iPad kan nog wel eens hinder gaan ondervinden van de aantrekkingskracht van deze iPad mini.

Pluspunten

 • Laag gewicht, Lekker dun;
 • Compact formaat;
 • Robuust;
 • Fraai afgewerkt;
 • Ligt lekker in de hand;
 • Twee camera's;
 • Sneller dan Nexus 7;
 • Goede accuduur.

Minpunten

 • Kleuren en resolutie beeldscherm vallen wat tegen;
 • Langzamer dan 3e en 4e generatie iPad;
 • Nog steeds prijzig.

We hebben eerder al een preview gemaakt van de iPad mini, voordat we het apparaat in handen hadden.

Wat is de iPad mini?

De iPad mini heeft een 7,9" scherm terwijl de originele iPad een schermdiagonaal heeft van 9,7". Hierdoor kun je de nieuwe iPad mini eenvoudig met één hand vasthouden. Bij de grotere iPad heb je altijd beiden handen nodig. Verder is de iPad mini met 7,2 mm 23% dunner dan zijn grotere broer en weegt hij slechts 308 gram. Dat is de helft van de originele iPad. De stevige en fraaie behuizing is gemaakt van aluminium aan de onderkant en glas aan de bovenkant.

Geen Retina-technologie

iPad Mini, voorkant, achterkant, zijkantHet led-beeldscherm van de iPad mini is nog steeds reflecterend en heeft geen breedbeeldformaat. Je zou mogen verwachten dat het scherm van deze nieuwe iPad mini gebaseerd zou zijn op de Retina beeldscherm-techniek zoals van bijvoorbeeld de iPad 3. Hierdoor worden beeldpuntjes en lijnen voor het blote oog onzichtbaar wat resulteert in een zeer scherpe weergave. Apple heeft er waarschijnlijk voor gekozen om de Retina technologie achterwege te laten om de kosten van de iPad mini te drukken. De resolutie van de iPad mini is gelijk aan die van de iPad 1 en 2, namelijk 1024 x 768. Omdat het scherm van deze iPad mini kleiner is, maar het aantal pixels gelijk is gebleven, is het beeld iets scherper dan dat van de iPad 2. Een opvallend en prettig verschil met zijn grotere broer is overigens dat de randen aan de zijkant een stuk dunner zijn.

Prestaties en accuduur

Apple levert de wifi-versie van de iPad mini met minimaal 16 GB opslagcapaciteit. Voor een iPad mini met 32 GB betaal je €429 en de 64 GB variant kost €529. Als kloppend hart gebruikt de iPad mini dezelfde Apple A5-processor (twee rekenkernen) als die in de iPad 2 en iPhone 4S zit. De accu in de iPad mini is door de kleinere behuizing weliswaar gekrompen, het kleinere scherm vereist ook minder energie. Hierdoor moet de iPad mini het volgens Apple ongeveer 10 uur volhouden. Dit is vergelijkbaar met de claims die Apple doet over de werktijd op een volle accu bij de iPad 2 en 3.

Twee camera's

De iPad mini doet ondanks zijn kleinere formaat geen concessies op mogelijkheden. Er zitten namelijk nog steeds twee camera's in. De 1,2 megapixel camera aan de voorkant is prima geschikt om mee te videobellen en kan in 720p opnemen. De camera aan de achterkant is voorzien van een 5 megapixel sensor met autofocus voor het betere fotowerk. We missen helaas de led-verlichting voor donkere momenten. Met deze achtercamera kan bovendien in 1080p Full-HD video worden opgenomen. De iPad mini voorziet bovendien in softwarematige beeldstabilisatie om schokkerige opnames te voorkomen.

Nieuwe aansluiting

De iPad mini is de eerste iPad die is voorzien van de nieuwe en kleinere Lightning aansluiting om hem aan de computer te koppelen. Apple zegt daarmee vaarwel tegen de vertrouwde 30-pins connector die jarenlang de standaard was. Volgens Apple moet deze nieuwe Lightning aansluiting zorgen voor hogere doorvoersnelheden en een beter gebruiksgemak.

Draadloze communicatie

Uiteraard kan de iPad mini prima overweg met alle soorten draadloze WiFi netwerken (2,4 GHz en 5 GHz) en weet hij raad met de laatste Bluetooth standaard (4.0). Apple brengt eerst de goedkopere WiFi-versie van de iPad mini op de markt en pas eind november verschijnt ook de 3/4G versie. Deze 3/4G versie gaat voor €460 (16 GB), €560 (32 GB) en €660 (64 GB) over de toonbank. Bovendien maakt deze 3/4G versie van de iPad mini accurate navigatie mogelijk door de ingebouwde GPS-chip. Die ontbreekt bij de goedkopere Wifi-versie.

Ingebouwde apps

De iPad mini wordt standaard geleverd met de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem, iOS 6. Daarnaast zijn er al bijna 300.000 gratis en betaalde apps beschikbaar voor deze iPad mini via de ingebouwde App Store. Net zoals zijn grotere broer heeft de iPad mini 'uit de doos' al een aantal handige apps aan boord. Denk aan Mail, Facetime (videobellen), iTunes, Maps en de Safari Browser.

We hebben eerder al een preview gemaakt van de iPad mini, voordat we het apparaat in handen hadden.

Klein Vs GrootDe iPad mini heeft een 7,9" scherm waar de originele iPad een schermdiagonaal heeft van 9,7". Hierdoor kun je de nieuwe iPad mini eenvoudig met één hand vasthouden. Bij de grotere iPad heb je altijd beide handen nodig. Verder is de iPad mini met 7,2 mm 23% dunner dan zijn grotere broer en weegt hij slechts 308 gram. Dat is de helft van de originele iPad. De stevige en fraaie behuizing is gemaakt van aluminium aan de onderkant en glas aan de bovenkant.

Geen Retina-technologie

Het led-beeldscherm van de iPad mini is nog steeds reflecterend en heeft geen breedbeeldformaat. We hadden gehoopt dat het scherm van deze nieuwe iPad mini gebaseerd zou zijn op de Retina beeldscherm-techniek die we kennen van onder andere de iPad 3. Hierdoor worden beeldpuntjes en lijnen voor het blote oog onzichtbaar wat resulteert in een zeer scherpe weergave. Apple heeft er waarschijnlijk voor gekozen om de Retina technologie achterwege te laten om de kosten van de iPad mini te drukken. De resolutie van de iPad mini is gelijk aan die van de iPad 1 en 2, namelijk 1024 x 768. Omdat het scherm van deze iPad mini kleiner is, maar het aantal pixels gelijk is gebleven, is het beeld iets scherper dan dat van de iPad 2. Een opvallend en prettig verschil met zijn grotere broer is overigens dat de randen aan de zijkant een stuk dunner zijn.

Prestaties en accuduur

Apple levert de wifi-versie van de iPad mini met minimaal 16 GB opslagcapaciteit. Voor een iPad mini met 32 GB betaal je €429 en de 64 GB variant kost €529. Als kloppend hart gebruikt de iPad mini dezelfde Apple A5-processor (twee rekenkernen) als die in de iPad 2 en iPhone 4S zit. De prestaties zullen hierdoor ruwweg hetzelfde zijn. De accu in de iPad mini is door de kleinere behuizing weliswaar gekrompen, het kleinere scherm  vereist ook minder energie. Hierdoor moet de iPad mini het volgens Apple ongeveer 10 uur volhouden. Dit is vergelijkbaar met de claims die Apple doet over de werktijd op een volle accu bij de iPad 2 en 3. cameras_facetime

Twee camera's 

De iPad mini doet ondanks zijn kleinere formaat geen concessies op mogelijkheden. Er zitten namelijk nog steeds twee camera's in. De 1,2 megapixel camera aan de voorkant is prima geschikt om mee te videobellen en kan in 720p opnemen. De camera aan de achterkant is voorzien van een 5 megapixel sensor met autofocus voor het betere fotowerk. We missen helaas de led-verlichting voor donkere momenten. Met deze achtercamera kan bovendien in 1080p Full-hd video worden opgenomen. De iPad mini voorziet bovendien in softwarematige beeldstabilisatie om schokkerige opnames te voorkomen.

Nieuwe aansluiting

Oude en nieuwe aansluitingDe iPad mini is de eerste iPad die is voorzien van de nieuwe en kleinere Lightning aansluiting om hem aan de computer te koppelen. Apple zegt daarmee vaarwel tegen de vertrouwde 30-pins connector die jarenlang de standaard was. Volgens Apple moet deze nieuwe Lightning aansluiting zorgen voor hogere doorvoersnelheden en een beter gebruiksgemak. 

Draadloze communicatie

Uiteraard kan de iPad mini prima overweg met alle soorten draadloze wifi-netwerken (2,4 GHz en 5 GHz) en weet hij raad met de laatste Bluetooth standaard (4.0). Apple brengt eerst de goedkopere wifi-versie van de iPad mini op de markt en pas eind november verschijnt ook de 3/4G versie. Deze 3/4G versie gaat voor €460 (16 GB), €560 (32 GB) en €660 (64 GB) over de toonbank. Bovendien maakt deze 3/4G versie van de iPad mini accurate navigatie mogelijk door de ingebouwde gps-chip. Die ontbreekt bij de goedkopere wifi-versie. 

Ingebouwde apps

De iPad mini wordt standaard geleverd met de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem, iOS 6. Daarnaast zijn er al bijna 300.000 gratis en betaalde apps beschikbaar voor deze iPad mini via de ingebouwde App Store. Net zoals zijn grotere broer heeft de iPad mini 'uit de doos' al Ingebouwde appseen aantal handige apps aan boord. Denk aan Mail, Facetime, iTunes, Maps en de Safari Browser. 

Voorlopige conclusie

Helaas hebben we de iPad mini zelf nog niet in handen gehad. Maar wat we op basis van de specificaties hebben gezien, worden we erg enthousiast. Het lijkt erop dat het Apple is gelukt om het typische gebruiksgemak, de veelzijdigheid en algehele charme van de iPad met succes in een nog kleiner formaat te proppen. Daarmee is de kans vrij groot dat de iPad mini de beste 7' tablet van dit moment gaat worden. Zodra we de iPad mini in handen hebben, gaan we hem uitgebreid testen.

Deel bericht via:
Toon:

Doe mee

Kun jij helpen?
Hallo, ik zoek een tablet waarmee ik alles wat ik op mijn laptop installeer ook op een tablet wil installeren
heer S. Engbers,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!