Terug naar het overzicht 19-okt-2012

Archos 10.1 XS: eerste indruk

Archos 10.1 XS: review

Aan de zware kant

Zowel de tablet zelf als het bijgeleverde, losse toetsenbord voelen solide en degelijk aan ondanks de plastic behuizing. De Archos 10.1 XS ligt lekker in de hand, maar de achterkant is wat glad. Hierdoor kan hij op een onbewaakt moment uit je hand glijden en op de grond vallen. In combinatie met het losse toetsenbord, dat Archos zelf de "Coverboard" noemt, weegt deze tablet 922 gram en dat is best zwaar.

Coverboard

De coverbord heeft 4 functies.

 1. Als bescherming doet hij goed zijn werk. Wanneer hij magnetisch aan de tablet wordt gekoppeld, is het beeldscherm volledig afgedekt waarmee je krassen tijdens vervoer voorkomt. De coverboard is vervolgens los te maken van de tablet door hem een kwart slag te draaien.
 2. archos_101xs_img10Om de coverboard als los toetsenbord te kunnen gebruiken, hoeft alleen een geïntegreerd houdertje te worden uitgeklapt waarna de tablet - ook weer met magneetjes - zich vastzet. Het toetsenbord is niet draadloos te gebruiken en de fysieke toetsjes zijn helaas kleiner dan die op het beeldscherm.
 3. De derde functie is die van standaard. Helaas kan de hoek waarin deze standaard het scherm richt, niet aan te passen. De tablet staat hierdoor wel erg rechtop om prettig mee te kunnen werken.
 4. Als laatste functioneert de coverboard als eenvoudige dock waarin de tablet, via een usb-poort, opgeladen kan worden.

Prestaties

Archos claimt met de 10.1 XS een supersnelle tablet af te leveren. Dat hebben we getest met de programma's Sunspider en Peacekeeper. En wat blijkt? Deze Archos 10.1 XS tablet is inderdaad een snelheidsmonster te noemen. Als gevolg van een nieuwe generatie (grafische) processoren slaagt deze tablet erin om op de Sunspider-test alle andere tablets achter zich te laten, score 1560. De Peacekeeper-test is iets minder rooskleurig (score 635), maar laat zien dat deze Archos 10.1 XS nog steeds bekende tablets als de nieuwe iPad, de Asus Transformer reeks en de Google Nexus 7 verslaat. Ook over de werktijd op een volle accu zijn we niet ontevreden, maar het is ook geen uitblinker. Bij gemiddeld gebruik (internetten via het draadloos netwerk) houdt de 10.1 XS het ongeveer 6 à 7 uur vol.

Scherm

archos_101xs_img1Naast de werktijd op een volle accu, is de kwaliteit van het scherm bij een tablet van groot belang. Dat zit bij deze Archos 10.1 XS wel goed. De kijkhoek is prima waardoor je niet recht voor/boven het scherm hoeft te zitten om alles prima te kunnen zien. Ook de kleuren komen goed uit de verf en de kleur zwart toont mooi diep. We zijn minder te spreken over de maximale helderheid van het beeldscherm, die zit duidelijk onder die van o.a. de Samsung Galaxy Tab 2 en Asus Transformer TF300. In heel fel licht - bijvoorbeeld buiten in de zon - kan deze tablet daardoor minder goed af te lezen zijn. Ook de resolutie is niet opmerkelijk en haalt het niet bij duurdere topmodellen zoals de nieuwe iPad en Asus Infinity Pad.

Camera op rare plek

De Archos 10.1 XS heeft slechts één camera (1,3 megapixel), aan de voorkant. Veel vergelijkbare tablets hebben er ook nog een aan de achterkant. De plek waar deze ene camera zit, is opmerkelijk. Hij zit namelijk links wanneer je de tablet horizontaal houdt. Wanneer je aan het videobellen bent met bijvoorbeeld Skype, betekent dit dat je niet recht voor de camera zit, tenzij je de tablet verticaal houdt. Een ander nadeel bij horizontale houding, is dat je linkerduim al snel de camera bedekt. Bovendien presteert de camera alleen goed in een lichte omgeving. Bij donkere momenten werd de beeldkwaliteit als snel stukken slechter. Wat ook opviel tijdens Skypen is het blikkerige geluid dat het kleine speakertje produceert.

Android en software

archos_101xs_img16Archos heeft er wijselijk voor gekozen om op deze tablet Android zonder opsmurk te leveren. Zo word een pure Android ervaring geboden. Archos levert bovendien goede video en muziekapps mee. Hiermee kun je ook draadloos streamen en bestanden delen op het thuisnetwerk. Bovendien wordt een volledig Office pakket meegeleverd evenals een aantal volledige versies van games zoals Angry Birds, Spiderman en het racespel Asphalt 6.

Conclusie

De Archos 10.1 XS is een aantrekkelijke tablet met goede prestaties, acceptabel scherm en accuduur en een leuk pakket aan voorgeïnstalleerd software. Hij bezit genoeg aansluitingen en (uitbreid) mogelijkheden en wordt bovendien met een los toetsenbord geleverd. Verwacht niet teveel van de webcam, het speakertje en de standaard. Ben je op zoek naar een goede, snelle tablet met los toetsenbord, en wil je daar niet teveel geld aan uitgeven? Dan is deze Archos 10.1 XS een prima kandidaat.

Pluspunten archos_101xs_img15

 • goede prestaties door snelle processor;
 • opslagcapaciteit uitbreidbaar;
 • Android 4.0 zonder opsmuk;
 • prima software en games voorgeïnstalleerd;
 • hdmi-uitgang;
 • usb-aansluiting;
 • inclusief los toetsenbord;
 • prima kijkhoek en kleuren van scherm
 • gps;
 • Bluetooth.

Minpunten

 • inclusief coverboard vrij zwaar;
 • slecht geluid speakertje;
 • slechts één camera.
 • camera zit op onhandige plek;
 • camera presteert slecht in donkere momenten;
 • toetsen van coverboard zijn priegelig;
 • maximale helderheid van scherm.

De Archos 10.1 XS tablet weegt 651 gram, is 8 mm dik heeft een 10,1" breedbeeldscherm met een reflecterende toplaag. De resolutie van het scherm is 1280 x 800. Onder de motorkap zit een nieuwe processor met twee rekenkernen die ieder op 1,5 GHz draaien. De grafische chip, die o.a. 3D-beelden voor zijn rekening neem, is ook van een nieuwe generatie. De Archos 10.1 XS heeft 16 GB opslagcapaciteit, maar die kan later uitgebreid worden met een micro sd-kaartje tot maximaal 128 GB. Vanuit de fabriek wordt deze tablet geleverd met Android 4.0, maar Archos heeft bekend gemaakt voor of rond de feestdagen een update naar Android 4.1 klaar te hebben.

Compleet

De Archos 10.1 XS heeft verder een gps chip aan boord, kan met Bluetooth (4.0) overweg en heeft uiteraard geen moeite met wifi. Met de hdmi-uitgang kan de tablet snel en eenvoudig worden aangesloten op een moderne tv met mini-hdmi. Randapparatuur, zoals een externe harde schijf, is op de Archos 10.1 XS aan te sluiten via de micro usb 2.0 poort. Verder zit er aan de voorkant een kleine, ingebouwde speaker, zit er een ingebouwde microfoon in, een digitale kompas en bewegingsdetector.
Bovendien zit aan de voorkant een camera die in 720p hd kan opnemen. Aan de achterkant missen we een camera. De Archos 10.1 XS wordt geleverd met los, dun (5 mm) magnetisch toetsenbord dat tevens dienst doet als bescherming, standaard en dock.

Wat is onze eerste indruk van de Archos? Lees de review

archos_101xs_img2  archos_101xs_img8

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (5)

 • een tablet is nooit bedoelt geweest als foto camera dit is een extra-tje als je goede foto's wilt neem je maar een volwaardige camera mee... of tegenwoordig een smartfoon waarmee die buiten alle overbodige funties nog blijkt te kunnen bellen ook ... Reageer op deze reactie
 • Dit is gewoon een prima review dat goed de sterke en zwakke punten van dit apparaat op een rij zet. Reageer op deze reactie
 • Dat jij geen camera gebruikt wil niet zeggen dat niemand het gebruikt. Ik gebruik de iPad camera redelijk vaak - voor Skype conference calls, als babyfoon en om foto's te maken van whiteboards na vergaderingen. Dus voor mij is goede camera wel echt belangrijk bij keuze van een tablet. Reageer op deze reactie
 • De consumentenbond slaagt er iedere keer in haar tests van pc's, laptopsen dus ook tablets te bewijzen geen idee te hebben van wat nu eigenlijk van belang is. Een kamera telt niet voor een tablet, wie gaat daar nu mee op pad om foto's te maken. De kwaliteit van het scherm daarentegen is essentieel. Dat dit slechts acceptabel scoort zou echt bij de minpunten moeten staan maar is voor de consumentenbond testers blijkbaar slechts van ondergeschikt belang. Niemand kan voorgeïnstalleerde software wat schelen. Android gebruikers zijn van een ander slag dan Apple gebruikers. Android gebruikers bepalen echt zelf wel wat ze nodig hebben en betitelen voor geinstallerd spul meestal als bloatware dat ze direct na het rooten van hun device mikken. Kortom, voor een zinnige beoordeling van iets anders als witgoed moet je hier gewoon niet zijn. Daar hebben ze hier gewoon geen enkele sjoege van. Reageer op deze reactie
 • Ach ja de webcam blijft een verplicht onderdeel van zowel laptop als tablet. En weer wordt er weer geen kritische kanttekening gemaakt door de consumentenbond om het feit dat niet iedereen gediend is om zo`n ding te gebruiken en waarom er geen mogelijkheid is om zo`n ding optioneel te maken zodat er voor de consument nog wat te kiezen valt. Maar ja dat soort dingen tellen ook niet meer bij de consumentenbond laat staan de privacy kwestie die daarmee gemoeid zijn. [de hier geplaatste deeplinks zijn door de beheerder verwijderd; deeplinks kunnen ongewenste inhoud bevatten; om dit platform open voor iedereen te houden, worden deeplinks standaard verwijderd; de door ons geplaatste deeplinks worden regelmatig op goede werking gecontroleerd] Zomaar een kleine bloemlezing waarom je geen ingebouwde webcam in je laptop en tablet wil hebben. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Ali Express logo
Marc#57

Consumentenbond......jullie zijn gewoon een stelletje onruststokers. Heb een flowpackmachine gekocht van €3.800,-. Deze machine...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
Jan
20.0 procent