Terug naar het overzicht 01-mei-2012

Asus Transformer Pad TF300T: eerste indruk

Asus Transformer Pad TF300T: review

asus_tf300Uit balans

De tablet zelf, maar ook het extra toetsenbord, maken een solide indruk. Dit ondanks dat deze Transformer Pad volledig van plastic is gemaakt terwijl de duurdere Prime geheel van aluminium is. Wanneer de tablet aan het toetsenbord is gekoppeld, ondervinden we een belangrijk probleem. Hij is namelijk topzwaar en valt snel om, zeker wanneer het scherm aangeraakt wordt. De duurdere Transformer Prime heeft een stuk minder last van dit probleem omdat het toetsenbord zwaarder is en dus meer tegenwicht biedt.

Scherm en prestaties

De resolutie, kleuren, inkijkhoek en helderheid van het scherm zijn goed genoeg, ondanks dat de Transformer Pad een goedkopere schermtechniek gebruikt dan zijn duurdere broertje, de Prime. In direct zonlicht schiet het budget-scherm van de Transformer Pad door te weinig helderheid helaas tekort en is weinig ervan af te lezen. Over de prestaties van de processor met vier rekenkernen zijn we, net zoals bij de Prime, verdeeld. We merken wel dat de algehele bediening en navigatie soepeler gaat dan bij de eerste Transformer met twee rekenkernen, maar dit kan deels ook aan een nieuwe versie van Android te danken zijn. Snelheidsmetingen die we hebben uitgevoerd, waaronder (Sunspider, Peacekeeper en GL Benchmark) tonen dat de Transformer Pad zeker bij de snelste Android-tablets hoort en ook veel potentie aan boord heeft, maar op dit moment zelfs nog steeds minder goed presteert dan Apple's iPad 2 (twee rekenkernen).

Het voordeel van plastic

Deze Asus Pad TF300T tablet gaat bij gemiddeld gebruik tussen de 5 - 8 uur mee op een volle acculading. In combinatie met het extra toetsenbord, met ingebouwde accu, zijn werktijden van 12 uur mogelijk. Waar deze tablet het zelfs net iets beter doet dan de duurdere Prime, is op het vlak van gps. Doordat de Prime gemaakt was van aluminium, had de ingebouwde gps-chip meer moeite om de positie te bepalen. Aangezien deze tablet geheel van plastic is, gaat positiebepaling vlotter en is betrouwbaarder.

Conclusie

Ondanks beknibbeling op de behuizing en het scherm, is deze Transformer Pad een goede Android-tablet met een interessant prijskaartje. Het is echter een groot minpunt dat hij, bij gebruik met het toetsenbord, niet in balans is. Voor hetzelfde bedrag heb je ook een afgeprijsde Apple iPad 2, maar dan met de helft minder opslagruimte. De iPad 2 is wel wat fraaier afgewerkt en zet wat betere prestaties en werktijd op een volle accu neer, maar heeft exact hetzelfde schermprobleem bij direct zonlicht.

Pluspunten

 • voelt solide aan;
 • gps werkt beter dan bij duurdere Prime;
 • voorgeïnstalleerd met Android 4;
 • aan te sluiten op moderne tv;
 • opslagcapaciteit uit te breiden met geheugenkaartje;
 • externe opslag via usb aansluitbaar;
 • 8 megapixel achtercamera;
 • lange accuduur in combinatie met toetsenbord.

Minpunten

 • in combinatie met toetsenbord valt hij snel om;
 • quad-core prestaties vallen tegen;
 • in direct zonlicht is het scherm moeilijk leesbaar;
 • geen flitser bij de achtercamera.

Transformer-Pad-3001Deze Asus Transformer Pad, de derde tablet van Asus, lijkt sprekend op de Transformer Prime TF201. Dit model kwam begin 2012 op de markt, komt goed uit onze test en was de eerste tablet met een quad-core processor (vier rekenkernen) voor extra rekenkracht. Groot nadeel van deze TF201 is het forse prijskaartje van €600. Voor dit geld wordt hij dan wel geleverd inclusief extra toetsenbord of 64 GB opslagruimte in plaats van 32 GB.

Extra toetsenbord

De Transformer Pad TF300T begint bij €400 (zonder toetsenbord) en heeft ook een quad-core processor als kloppend hart. Asus levert deze tablet alleen in een 32 GB versie. Het is van belang dat je bij aanschaf goed nadenkt of je het extra toetsenbord (met ingebouwde accu) wilt. De prijs gaat dan wel met €100 omhoog, maar het toetsenbord is achteraf niet alsnog los aan te schaffen. De Pad TF300T wordt standaard geleverd met Android 4, de nieuwste versie van Google mobiele besturingssysteem.

Mogelijkheden

Het 10,1 inch reflecterende scherm heeft een resolutie van 1280 x 800. Er zitten 2 camera's op deze tablet, voor en achter. Die aan de achterkant heeft een resolutie van 8 megapixel en de camera aan de voorkant 1,2 megapixel. Beide camera's missen een led-flitser (om kosten te besparen) voor de donkere momenten. De tablet heeft een micro-hdmi aansluiting om hem te koppelen aan een moderne tv. Bovendien is de opslagcapaciteit uit te breiden met een (micro) sd-kaartlezer. Aan de zijkant van het toetsenbord zit ook nog een usb-aansluiting om bijvoorbeeld een externe harde schijf aan te sluiten. Uiteraard kan deze tablet overweg met draadloze netwerken en kan hij gekoppeld worden met Bluetooth-apparaten.

Verschil met duurdere Transformer Prime

Deze Transformer Pad verschilt op 2 belangrijke punten met de duurdere Transformer Prime. Allereerst is de behuizing van deze tablet geheel van plastic. De Transformer Prime is volledig van aluminium. Het tweede verschil zit hem in de gebruikte schermtechniek. Het scherm van de Transformer Prime maakt gebruik van een techniek genaamd Super-IPS wat zorgt voor nog meer helderheid en betere kleuren. De Transformer Pad moet het doen met een stapje lager, namelijk gewoon IPS. Hierdoor is deze Pad minder goed bruikbaar in fel zonlicht.

Wat vinden wij van de Transformer Pad? Lees de review.

Deel bericht via:
Toon:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
hoe kom ik ik aan een nederlandse handleiding van tablet ASUS MeMo pad 10 ME103K
w.cl.leeuwenburgh
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!