Extra informatie

Apps maken de tablet leuk

Android_TabletsEen app (kort voor 'applicatie') is een programmaatje voor een specifieke tablet of smartphone. Apps hebben vaak één taak of functie. Denk aan de Buienradar-app of de NS-app. Het enige wat ze doen is weersinformatie of reisinformatie van internet halen en dit presenteren.

De kracht van apps is dat zij meestal goed aansluiten op individuele interesses. Iemand die van muziek houdt, kan kiezen uit duizenden apps over muziek, of een app installeren om zélf muziek te maken. 

Appwinkel

Een appwinkel voorziet een tablet van apps. Bij Apple heet de winkel de App Store, bij Android Google Play. Beide hebben een karrenvracht aan gratis en betaalde tablet-apps. Het derde systeem, Windows 8, werkt ook met een appwinkel, de Windows Store.

Apps zijn meestal klein, maar steeds vaker ook heel groot. Neem de TomTom-app voor de iPhone die zeker honderden MB's groot is. Ter vergelijking: de Buienradar- en NS-apps zijn enkele MB's en daardoor binnen luttele seconden binnen te halen.

tablets_appsJe kunt uiteraard op de tablets zelf, maar ook vanaf een gewone pc door het assortiment van bekende appwinkels bladeren:

  • Apple's iTunes App Store; website met voorbeelden van iPad tablet-apps, voor een meer uitgebreid overzicht op de pc is altijd het programma iTunes nodig.
  • Google Play; Googles appwinkel is met iedere moderne browser door te bladeren, een Google account is wel vereist.
  • Windows Store; appstore van Microsoft Windows waar je ook met je browser doorheen kunt bladeren. Om ze te kunnen downloaden heb je Windows 8 (RT) nodig.

Zowel Apple's App Store als Android's Google Play bieden honderdduizenden verschillende apps. Deze hoeveelheid neemt elke maand toe met enkele duizenden nieuwe apps. Houd er wel rekening mee dat slechts een deel van de apps speciaal voor de tablet (met zijn relatief grote scherm) is ontworpen. Omdat de iPad van Apple al langer op de markt is, zijn hier nu nog meer speciale apps voor dan voor Android tablets. De Windows Store is de jongste van de 3 en bevat de minste apps, niet veel meer dan 100.000 apps. Sommige grote namen zoals Youtube en andere Google-diensten ontbreken vooralsnog. Je kunt wel een van de vele namaak-apps downloaden of in sommige gevallen gewoon de website bezoeken (Youtube.com).

Besturingssystemen

Apps zijn gebonden aan het besturingssysteem van de tablet. Een besturingssysteem is voorgeïnstalleerde software op een tablet, maar ook op een smartphone, laptop of desktopcomputer. Deze systeemsoftware vertaalt de wensen van de gebruiker naar taken die door de verschillende interne onderdelen worden uitgevoerd. Kortom: een besturingssysteem zorgt ervoor dat de tablet doet wat jij wilt.

Dit onderstreept dan ook direct het belang van een besturingssysteem. Zit het slecht in elkaar doordat het niet logisch is en langzaam reageert, dan heeft dit een negatieve invloed op het gehele gebruik van de tablet.

De 3 belangrijkste besturingssystemen van dit moment zijn:

  • Apple iOS;
  • Google Android;
  • Windows 8.

Lees meer over deze besturingssystemen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
empire electronics tablet
Jos

De tablet is wel te restetten, even aan de onderkant van de tablet met een coctailprikker in het mini gaatje duwen(of de...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
Jan
20.0 procent