Extra informatie

E-mail instellen op tablet: stappenplan

Apple iPad (iOS 7)

Stap 1: Zorg ervoor dat de iPad verbonden is met internet. Dit is te controleren door even een website te bezoeken met Safari, de ingebouwde webbrowser van Apple. Is er geen internetverbinding, stel dit dan alsnog in bij de instellingen van de iPad.  Mail app iOS 7

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met een envelope.

Stap 3: Er wordt nu een keuze van bekende maildiensten getoond. Kies de dienst waarvan je een mailadres hebt. Staat je maildienst er niet bij, kies dan voor "Anders".

Maildiensten

Stap 4.1: Vul nu de betreffende gegevens in zoals je mailadres en het bijbehorende wachtwoord. Druk na invullen van deze gegevens op 'Volgende'. De mail-app controleert nu of de ingevulde gegevens correct zijn. Is dit niet het geval, dan wordt dit aangegeven met een foutmelding. Controleer de ingevulde gegevens nogmaals. Zijn de ingevulde gegevens wel correct, dan verschijnen er vinkjes.

Mailgegevens 

Stap 4.2: De mail-app probeert, op basis van het ingevulde mailadres, zelf de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, zoals wanneer je een Ziggo mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig wat gegevens invullen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.

SMTP-server

Stap 5: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, wordt gevraagd welke functies je wel/niet wil gebruiken. Denk hierbij aan de agendafunctie en een lijst met bekende contactpersonen. Zet deze functies naar wens aan/uit en druk hierna op "Bewaar". De iPad is nu klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen.

Mailfuncties

Stap 6.1: Wil je naast boven-genoemde mailadres/postbus nog één (of meerdere) mailadressen instellen, dan kan dat. Ga hiervoor naar de instellingen van de iPad, kies  "E-mail, contacten, agenda's" (links) en kies voor "Voeg account toe…" (rechtsboven).

Nieuwe account
 
Stap 6.2: Kies weer de betreffende maildienst en vul de gegevens in, zie stap 3.   

Android tablets (Android 4.4)

Stap 1: Zorg ervoor dat de Android-tablet verbonden is met Internet. Dit is te controleren door even een website te bezoeken met de browser. Is er geen internetverbinding, stel dit dan in bij de instellingen van de tablet. Stap 2

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met een enveloppe.

Stap 3 scherm 1 

Stap 3 scherm 2

Stap 3: De eerste keer dat je deze mail-app opstart, wordt gevraagd of je een bestaand Google- of Gmail-account wilt toevoegen of juist een compleet nieuwe wil aanmaken. Heb je al een Google- of Gmail-account, vul dan de benodigde gegevens in. Heb je geen Google- of Gmail-account, maar een ander mailadres dat je wilt gebruiken zoals van Ziggo of Microsoft Outlook, ga dan direct naar Stap 7.

Stap 3 scherm 3
Stap 3 scherm 4
Kies je ervoor om een nieuwe Google-account aan te maken, dan krijg je daar gelijk een Gmail-adres bij. Vul je voor- en achternaam in en een mailadres. De mail-app controleert vervolgens of het betreffende mailadres nog beschikbaar is.
 
Stap 4: Zijn de mailgegevens correct ingevuld, of je hebt een nieuwe Google-account aangemaakt, dan wordt gevraagd of je de backup-functie wilt aanzetten. Je kunt ook aangeven of je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuws en aanbiedingen van de Google Play Store. We adviseren beiden niet te doen en op "Volgende" te drukken.
 
Backup instellen Android


Stap 6Stap 6: De mail-app heeft nu alle benodigde gegevens en begint met het uitlezen van je mail (synchronisatie).

Stap 7: Wil je een extra mailaccount toevoegen? Of wil je een niet-Google adres gebruiken, zoals die van je provider of Microsoft Outlook? Ga dan niet naar de mail-app, maar naar de instellingen van je Android-tablet. Onder het kopje Accounts, kies je voor "Account toevoegen" en kies voor de optie IMAP of POP3. 

Account toevoegen 

Account kiezen  

Stap 8: Vul het betreffende mailadres en bijbehorende wachtwoord in. De mail-app probeert nu zelf, op basis van het ingevulde mailadres, de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, zoals wanneer je een Ziggo mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig wat gegevens instellen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.  

Stap 8

Stap 9: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, kun je nog enkele opties aan- of uitzetten. Ook de agenda-functie en eventuele contactenlijsten kunnen worden gesynchroniseerd. Druk op "Volgende" wanneer je deze opties naar wens hebt aan- of uitgezet. Je hoeft nu alleen nog de zojuist ingestelde mailbox (optioneel) een naam te geven. De tablet is hierna klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen (zie stap 6).

Stap 9 

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Compaan
Wilma Doedens

Wij hebben tot nu toe slechte ervaringen met de Compaan. Wij hebben hem speciaal aangeschaft voor het beeldbellen, maar dat...

Laatst gestelde vraag
Wat zijn uw ervaringen met Empire Electronics te Tiel?
heer J.H. Lam
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Samsung Galaxy Tab S 10.5 (16 GB + 4G)
J. van Schaik
100.0 procent