Terug naar het overzicht 02-aug-2012

Nexus 7: eerste indruk

Google Nexus 7: review

Bekijk de video

Inmiddels heeft Google een nieuwe versie van de Nexus 7 uitgebracht. Bekijk onze review van het nieuwe model!

De Nexus 7 voelt veel degelijker aan dan de meeste andere tablets in deze prijsklasse. Dankzij het lage gewicht, compact formaatje en rubberachtige achterkant ligt hij lekker in de hand. De Nexus 7 heeft aan de voorkant geen fysieke drukknop, alle bediening verloopt via drie virtuele knopjes op het scherm zelf. Het beeld past zich aan wanneer je de tablet horizontaal of verticaal houdt. Het beginscherm (bureaublad), met daarin de apps, toont opmerkelijk alleen in de verticale stand.

Loopt gesmeerd

Wij hebben de 16 GB van de Nexus 7 getest. De prestaties die deze tablet neerzet, zijn prima. De navigatie en bediening gaat zeer soepel. Dit komt niet alleen door de aanwezigheid van de processor met vier rekenkernen, ook Android 4.1 helpt een handje. In deze nieuwe versie van Google's mobiele besturingssysteem hebben de ontwikkelaars zich namelijk gericht op een zo vloeiend mogelijke ervaring en bediening. Ze hebben dit verbeterpunt dan ook toepasselijk tot Project Butter ('smooth as butter') gedoopt. En het resultaat mag er zijn. De Google Nexus 7 loopt nu net zo soepel als we gewend zijn van de Apple iPad. Overigens blijkt uit enkele snelheidsmetingen dat met name de iPad 3 nog steeds meer rekenkracht in huis heeft dan deze Nexus 7 tablet.

SchermPrima scherm, slechte speaker

De schermresolutie van 1280 x 800 is op zich niet zo speciaal, die komen we wel vaker tegen, maar dan bij tablets van een groter formaat. In combinatie met het 7-inch scherm van deze Nexus tablet levert het een prima en scherp beeld op. Er is meer dan genoeg ruimte om tekst en beeld op het scherm kwijt te kunnen. Ook de weergave van de kleuren is goed, net als de kijkhoek. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig met zijn drieën zien wat er op het scherm staat en hoeft er dus niet pal boven te zitten. Voor een tablet van deze prijsklasse is de kwaliteit van het beeldscherm praktisch ongeëvenaard. Enige minpunt is dat het om een reflecterend scherm gaat, dat kan nog wel eens irritaties opleveren in direct zonlicht of bij achtergrondverlichting zoals een lamp. We hebben wat sleutels laten vallen op het scherm en zagen daarna geen zichtbare krassen of beschadigingen. De ingebouwde speaker stelt helaas teleur en laat bijna geen lage tonen horen. Gezien het compacte formaat van de Nexus 7 was dit ook niet echt te verwachten. Een koptelefoon of externe speakers zijn onvermijdelijk wanneer je beter geluid uit de Nexus 7 wil krijgen.

Google Nexus 7 Online

Websites bekijken, gaat op de Nexus 7 uitstekend. Ondanks het wat kleinere beeldformaat. Pagina's laden razendsnel en ook het in- en uitzoomen gaat gesmeerd. Vanaf Android 4.1 wordt Flash niet meer ondersteund. Websites die dus nog gebruik maken van de verouderde Flash-technologie, voor bijvoorbeeld animaties, tonen hierdoor niet goed. Veel websites zitten in een overgangsfase naar de opvolger van Flash, genaamd HTML5. Hier kan de Nexus 7 wel prima mee overweg. Gebrek aan Flash-ondersteuning is dus slechts een tijdelijk probleem.

Nexus OnlineDoorsnee camera

De 1,2 megapixel camera die aan de voorkant van de Google Nexus 7 tablet zit, vinden we wat gewoontjes. Hij is met name bedoeld om te kunnen videochatten met onder andere Skype en dat werkt prima. We missen iets als autofocus en een led-flits om donkere momenten wat te verlichten. Bij weinig licht wordt de beeldkwaliteit van de Nexus 7 camera slechter. Verwacht dus geen prachtige foto's. Het is ook mogelijk om met de camera filmpjes te maken in 720p HD. Wil je dit doen, dan moet je de Nexus 7 tablet omdraaien waardoor je niet op het scherm ziet wat je daadwerkelijk aan het filmen bent. Onhandig.

Kleiner scherm, kleinere toetsen

Tekst invoeren op de Nexus 7 kan via het standaard Android-toetsenbord dat op het scherm verschijnt wanneer je op een tekstveld drukt met je vinger. Door het wat kleinere 7-inch scherm zijn de toetsjes aan de krappe kant. Omdat de Nexus 7 ook bluetooth apparaten ondersteunt, kun je er een los toetsenbord aan koppelen. Dit verhoogt het tikplezier aanzienlijk en zorgt voor minder foutjes.

Lange werktijd

We hebben de Google Nexus 7 tablet volledig opgeladen en er zo lang mogelijk video mee bekeken en websites mee bezocht. Pas na 8 - 9 uur hield de Nexus 7 het voor gezien. Wat ons betreft een topprestatie voor een tablet in deze prijsklasse. Goedkopere modellen houden er meestal na een uur of 4 - 5 mee op.

Google Play Store

De Nexus 7 tablet is specifiek gericht op zoeken, installeren, kopen en consumeren via Google's eigen winkel genaamd Google Play Store (voorheen Android Market). Je kunt hier onder andere apps, games, boeken, muziek Nexus with Google Play Store en films vinden. Bovendien kun je trailers (vooruitblikken) van films zien of muziek voorbeluisteren. Er zijn gratis en betaalde versies van apps en spellen. Helaas is de Google Play Store in de Verenigde Staten veel rijker gevuld dan wanneer je deze digitale winkel vanuit Nederland bezoekt. Het gebrek aan content zou een reden kunnen zijn om nog even te wachten met de aankoop van de Google Nexus 7 tablet. Het is echter een kwestie van tijd voordat het aanbod voor Nederland toeneemt en wellicht zelfs explodeert.

iPad concurrent?

Natuurlijk dringt zich bij elke nieuwe tablet de vraag op of dit een echte concurrent voor de Apple iPad is. Android-tablets hebben tot nu toe namelijk nog niet echt kunnen overtuigen en tippen aan de 'iPad-ervaring'. Overtuigen doet de Nexus 7 zeker, maar vergelijken blijft lastig omdat de Nexus letterlijk van een ander kaliber is. Zou er daadwerkelijk een 7-inch iPad aankomen in 2012, dan is de vergelijking eerlijker. Ondanks dit komt de Nexus 7 qua bouw, prestaties, beeldkwaliteit en bedieningsgemak wel heel dicht in de buurt van de iPad. Op het vlak van hanteerbaarheid wint de Nexus 7 het zelfs van de iPad, die toch al snel 2x zwaarder is en niet in een broek- of binnenzak past.

Conclusie over de Nexus 7

De Google Nexus 7 is de meest geslaagde Android-tablet die we tot nu toe in handen hebben gehad, en komt ontzettend dicht in de buurt van de iPad. Dat kunnen we gelukkig niet van de prijs zeggen. De iPad is namelijk 2x zo duur. Juist die combinatie van kwaliteit/prestaties tegenover de lage aanschafkosten, maakt van de Google Nexus 7 tablet een regelrechte winnaar! Hou bij de aanschaf wel rekening met de niet-uitbreidbare opslagcapaciteit en het gebrek aan 3G.

Pluspunten Nexus Achterkant

 • Lage prijs;
 • Laag gewicht;
 • Compact;
 • Nieuwste Android-versie;
 • Android-update eerder beschikbaar;
 • Ligt lekker in de hand;
 • Soepele bediening;
 • Prima prestaties;
 • Uitstekend, krasbestendig scherm;
 • Lange werktijd.

Minpunten

 • Scherm reflecteert;
 • Geluidskwaliteit valt tegen;
 • Eén camera van matige kwaliteit;
 • Opslagcapaciteit niet uitbreidbaar;
 • Geen 3G mogelijkheid;
 • Geen Flash-ondersteuning;
 • Nog weinig aanbod Google Play Store.

Inmiddels heeft Google een nieuwe versie van de Nexus 7 uitgebracht. Bekijk de review van het nieuwe model hier!

De 340 gram wegende Google Nexus 7 tablet is in opdracht van Google gemaakt door hardware-fabrikant Asus. Omdat de tablet direct van Google afkomstig is, komen Android updates direct binnen terwijl je daar bij tablets van andere merken vaak maanden op moet wachten. Hij is verkrijgbaar met 8 GB of 16 GB opslagcapaciteit. Het is nog onbekend of beide modellen ook daadwerkelijk in NL verkocht gaan worden. Er gonzen namelijk geruchten dat in Nederland alleen de duurdere 16 GB versie over de toonbank zal gaan. De prijs kan door Google ook nog niet officieel bevestigd worden, maar het is aannemelijk dat de 8 GB €200 gaat kosten en de 16 GB versie €50 meer.

Android 4.11 Jelly BeanHardware en mogelijkheden

Als kloppend hart heeft de Google Nexus 7 tablet een Tegra-3 processor van nVidia. Deze processor heeft vier rekenkernen (cores) voor extra rekenkracht. Google's eerste tablet draait op het gloednieuwe Android 4.1.1 besturingssysteem, ook wel Jelly Bean genoemd. De Nexus 7 kan overweg met alle soorten draadloze netwerken en bluetooth. Hij heeft een gps-chip aan boord zodat locatiebepaling en navigatie mogelijk wordt. Er zit bovendien een usb 2.0-poort op waarmee externe opslagmedia, zoals een harde schijf, aan te sluiten zijn. De Google Nexus 7 mist helaas een hdmi-aansluiting voor koppeling met een televisie en heeft bovendien geen 3G mogelijkheid. Draadloos verbinden met internet kan dus alleen als je in de buurt bent van een Wifi netwerk. De opslagcapaciteit van de Google Nexus 7 tablet kan niet naderhand worden uitgebreid, er mist namelijk een ingang voor een geheugenkaartje.

Nexus BooksBeeld en geluid op de Nexus 7

Het reflecterende 7-inch aanraakscherm van de Google Nexus 7 tablet heeft een resolutie van 1280 x 800 en is voorzien van een krasbestendige laag. Aan de voorkant zit een camera met een bescheiden resolutie van 1,2 megapixel. Deze camera is met name geschikt voor beeldbellen zoals Skype en kan dit in 720p (HD) doen. De Nexus 7 heeft bovendien een ingebouwde microfoon en speaker.

Benieuwd wat wij van de Google Nexus 7 vinden? Bekijk onze review.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
hoe kom ik ik aan een nederlandse handleiding van tablet ASUS MeMo pad 10 ME103K
w.cl.leeuwenburgh
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!