Terug naar het overzicht 02-aug-2012

Nexus 7: eerste indruk

Google Nexus 7: review

Bekijk de video

Inmiddels heeft Google een nieuwe versie van de Nexus 7 uitgebracht. Bekijk onze review van het nieuwe model!

De Nexus 7 voelt veel degelijker aan dan de meeste andere tablets in deze prijsklasse. Dankzij het lage gewicht, compact formaatje en rubberachtige achterkant ligt hij lekker in de hand. De Nexus 7 heeft aan de voorkant geen fysieke drukknop, alle bediening verloopt via drie virtuele knopjes op het scherm zelf. Het beeld past zich aan wanneer je de tablet horizontaal of verticaal houdt. Het beginscherm (bureaublad), met daarin de apps, toont opmerkelijk alleen in de verticale stand.

Loopt gesmeerd

Wij hebben de 16 GB van de Nexus 7 getest. De prestaties die deze tablet neerzet, zijn prima. De navigatie en bediening gaat zeer soepel. Dit komt niet alleen door de aanwezigheid van de processor met vier rekenkernen, ook Android 4.1 helpt een handje. In deze nieuwe versie van Google's mobiele besturingssysteem hebben de ontwikkelaars zich namelijk gericht op een zo vloeiend mogelijke ervaring en bediening. Ze hebben dit verbeterpunt dan ook toepasselijk tot Project Butter ('smooth as butter') gedoopt. En het resultaat mag er zijn. De Google Nexus 7 loopt nu net zo soepel als we gewend zijn van de Apple iPad. Overigens blijkt uit enkele snelheidsmetingen dat met name de iPad 3 nog steeds meer rekenkracht in huis heeft dan deze Nexus 7 tablet.

SchermPrima scherm, slechte speaker

De schermresolutie van 1280 x 800 is op zich niet zo speciaal, die komen we wel vaker tegen, maar dan bij tablets van een groter formaat. In combinatie met het 7-inch scherm van deze Nexus tablet levert het een prima en scherp beeld op. Er is meer dan genoeg ruimte om tekst en beeld op het scherm kwijt te kunnen. Ook de weergave van de kleuren is goed, net als de kijkhoek. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig met zijn drieën zien wat er op het scherm staat en hoeft er dus niet pal boven te zitten. Voor een tablet van deze prijsklasse is de kwaliteit van het beeldscherm praktisch ongeëvenaard. Enige minpunt is dat het om een reflecterend scherm gaat, dat kan nog wel eens irritaties opleveren in direct zonlicht of bij achtergrondverlichting zoals een lamp. We hebben wat sleutels laten vallen op het scherm en zagen daarna geen zichtbare krassen of beschadigingen. De ingebouwde speaker stelt helaas teleur en laat bijna geen lage tonen horen. Gezien het compacte formaat van de Nexus 7 was dit ook niet echt te verwachten. Een koptelefoon of externe speakers zijn onvermijdelijk wanneer je beter geluid uit de Nexus 7 wil krijgen.

Google Nexus 7 Online

Websites bekijken, gaat op de Nexus 7 uitstekend. Ondanks het wat kleinere beeldformaat. Pagina's laden razendsnel en ook het in- en uitzoomen gaat gesmeerd. Vanaf Android 4.1 wordt Flash niet meer ondersteund. Websites die dus nog gebruik maken van de verouderde Flash-technologie, voor bijvoorbeeld animaties, tonen hierdoor niet goed. Veel websites zitten in een overgangsfase naar de opvolger van Flash, genaamd HTML5. Hier kan de Nexus 7 wel prima mee overweg. Gebrek aan Flash-ondersteuning is dus slechts een tijdelijk probleem.

Nexus OnlineDoorsnee camera

De 1,2 megapixel camera die aan de voorkant van de Google Nexus 7 tablet zit, vinden we wat gewoontjes. Hij is met name bedoeld om te kunnen videochatten met onder andere Skype en dat werkt prima. We missen iets als autofocus en een led-flits om donkere momenten wat te verlichten. Bij weinig licht wordt de beeldkwaliteit van de Nexus 7 camera slechter. Verwacht dus geen prachtige foto's. Het is ook mogelijk om met de camera filmpjes te maken in 720p HD. Wil je dit doen, dan moet je de Nexus 7 tablet omdraaien waardoor je niet op het scherm ziet wat je daadwerkelijk aan het filmen bent. Onhandig.

Kleiner scherm, kleinere toetsen

Tekst invoeren op de Nexus 7 kan via het standaard Android-toetsenbord dat op het scherm verschijnt wanneer je op een tekstveld drukt met je vinger. Door het wat kleinere 7-inch scherm zijn de toetsjes aan de krappe kant. Omdat de Nexus 7 ook bluetooth apparaten ondersteunt, kun je er een los toetsenbord aan koppelen. Dit verhoogt het tikplezier aanzienlijk en zorgt voor minder foutjes.

Lange werktijd

We hebben de Google Nexus 7 tablet volledig opgeladen en er zo lang mogelijk video mee bekeken en websites mee bezocht. Pas na 8 - 9 uur hield de Nexus 7 het voor gezien. Wat ons betreft een topprestatie voor een tablet in deze prijsklasse. Goedkopere modellen houden er meestal na een uur of 4 - 5 mee op.

Google Play Store

De Nexus 7 tablet is specifiek gericht op zoeken, installeren, kopen en consumeren via Google's eigen winkel genaamd Google Play Store (voorheen Android Market). Je kunt hier onder andere apps, games, boeken, muziek Nexus with Google Play Store en films vinden. Bovendien kun je trailers (vooruitblikken) van films zien of muziek voorbeluisteren. Er zijn gratis en betaalde versies van apps en spellen. Helaas is de Google Play Store in de Verenigde Staten veel rijker gevuld dan wanneer je deze digitale winkel vanuit Nederland bezoekt. Het gebrek aan content zou een reden kunnen zijn om nog even te wachten met de aankoop van de Google Nexus 7 tablet. Het is echter een kwestie van tijd voordat het aanbod voor Nederland toeneemt en wellicht zelfs explodeert.

iPad concurrent?

Natuurlijk dringt zich bij elke nieuwe tablet de vraag op of dit een echte concurrent voor de Apple iPad is. Android-tablets hebben tot nu toe namelijk nog niet echt kunnen overtuigen en tippen aan de 'iPad-ervaring'. Overtuigen doet de Nexus 7 zeker, maar vergelijken blijft lastig omdat de Nexus letterlijk van een ander kaliber is. Zou er daadwerkelijk een 7-inch iPad aankomen in 2012, dan is de vergelijking eerlijker. Ondanks dit komt de Nexus 7 qua bouw, prestaties, beeldkwaliteit en bedieningsgemak wel heel dicht in de buurt van de iPad. Op het vlak van hanteerbaarheid wint de Nexus 7 het zelfs van de iPad, die toch al snel 2x zwaarder is en niet in een broek- of binnenzak past.

Conclusie over de Nexus 7

De Google Nexus 7 is de meest geslaagde Android-tablet die we tot nu toe in handen hebben gehad, en komt ontzettend dicht in de buurt van de iPad. Dat kunnen we gelukkig niet van de prijs zeggen. De iPad is namelijk 2x zo duur. Juist die combinatie van kwaliteit/prestaties tegenover de lage aanschafkosten, maakt van de Google Nexus 7 tablet een regelrechte winnaar! Hou bij de aanschaf wel rekening met de niet-uitbreidbare opslagcapaciteit en het gebrek aan 3G.

Pluspunten Nexus Achterkant

 • Lage prijs;
 • Laag gewicht;
 • Compact;
 • Nieuwste Android-versie;
 • Android-update eerder beschikbaar;
 • Ligt lekker in de hand;
 • Soepele bediening;
 • Prima prestaties;
 • Uitstekend, krasbestendig scherm;
 • Lange werktijd.

Minpunten

 • Scherm reflecteert;
 • Geluidskwaliteit valt tegen;
 • Eén camera van matige kwaliteit;
 • Opslagcapaciteit niet uitbreidbaar;
 • Geen 3G mogelijkheid;
 • Geen Flash-ondersteuning;
 • Nog weinig aanbod Google Play Store.

Inmiddels heeft Google een nieuwe versie van de Nexus 7 uitgebracht. Bekijk de review van het nieuwe model hier!

De 340 gram wegende Google Nexus 7 tablet is in opdracht van Google gemaakt door hardware-fabrikant Asus. Omdat de tablet direct van Google afkomstig is, komen Android updates direct binnen terwijl je daar bij tablets van andere merken vaak maanden op moet wachten. Hij is verkrijgbaar met 8 GB of 16 GB opslagcapaciteit. Het is nog onbekend of beide modellen ook daadwerkelijk in NL verkocht gaan worden. Er gonzen namelijk geruchten dat in Nederland alleen de duurdere 16 GB versie over de toonbank zal gaan. De prijs kan door Google ook nog niet officieel bevestigd worden, maar het is aannemelijk dat de 8 GB €200 gaat kosten en de 16 GB versie €50 meer.

Android 4.11 Jelly BeanHardware en mogelijkheden

Als kloppend hart heeft de Google Nexus 7 tablet een Tegra-3 processor van nVidia. Deze processor heeft vier rekenkernen (cores) voor extra rekenkracht. Google's eerste tablet draait op het gloednieuwe Android 4.1.1 besturingssysteem, ook wel Jelly Bean genoemd. De Nexus 7 kan overweg met alle soorten draadloze netwerken en bluetooth. Hij heeft een gps-chip aan boord zodat locatiebepaling en navigatie mogelijk wordt. Er zit bovendien een usb 2.0-poort op waarmee externe opslagmedia, zoals een harde schijf, aan te sluiten zijn. De Google Nexus 7 mist helaas een hdmi-aansluiting voor koppeling met een televisie en heeft bovendien geen 3G mogelijkheid. Draadloos verbinden met internet kan dus alleen als je in de buurt bent van een Wifi netwerk. De opslagcapaciteit van de Google Nexus 7 tablet kan niet naderhand worden uitgebreid, er mist namelijk een ingang voor een geheugenkaartje.

Nexus BooksBeeld en geluid op de Nexus 7

Het reflecterende 7-inch aanraakscherm van de Google Nexus 7 tablet heeft een resolutie van 1280 x 800 en is voorzien van een krasbestendige laag. Aan de voorkant zit een camera met een bescheiden resolutie van 1,2 megapixel. Deze camera is met name geschikt voor beeldbellen zoals Skype en kan dit in 720p (HD) doen. De Nexus 7 heeft bovendien een ingebouwde microfoon en speaker.

Benieuwd wat wij van de Google Nexus 7 vinden? Bekijk onze review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (19)

 • Als je er adobe flashplayer op zet en firekox speet hij wel flashvideo Met een mobile router van Huawei kan je prima op het 3G netwerk. Reageer op deze reactie
 • ja er zit ebook reader functie in Reageer op deze reactie
 • inmiddels is 3 g versie wel te krijgen in 32 gb Reageer op deze reactie
 • Kun je met de nexus 7 bellen? Het is me niet duidelijk, dit kan met de samsung tab 2 7.0 wel heb ik begrepen. Reageer op deze reactie
 • Ik heb de 16GB Nexus inmiddels. Door zijn formaat goed mee te nemen. Video kijken en bestanden binnenhalen doe ik online of met een USB stick die ik via een OTG USBkabeltje (+- 6 euro bij een webshop) en App-jes uit Google Play (2,4 euro) aan de praat heb gekregen. Op internet zijn voldoende handleidingen om eea simpel te realiseren. Zonder rooten en unlocken. Een Anti-Glare Screenprotector heeft het glimmen verholpen en beschermt het scherm, samen met een hoesje. Ebooks en muziek download ik vanuit een gratis cloud-opslag. Ruimte zat dus. Internet onderweg gaat via delen met de smartphone, en indien aanwezig met WIFI. Toetsenbordje gaat ook op het OTG kabeltje. Kortom: Lekker rommelen met het prima tabletje. Reageer op deze reactie
 • Gekocht! 16gb versie voor € 249,- Flash is overigens wél degelijk werkend te krijgen op de Nexus 7, zonder rare fratsen uit te voeren. De kwaliteit van flashvideo's is wel niet zo goed. Verder is het ding snel, licht (met één hand makkelijk langere tijd vast te houden), en zijn er via de android store toch echt wel voldoende apps te vinden. Nadelen: Alleen een camera aan de voorzijde. Ik gebruikte mijn ipad nu juist vaak om kopieën te maken in de bibliotheek, dat gaat met de nexus 7 een heel stuk lastiger. 16Gb is echt meer dan voldoende opslagruimte. Opslaan doen we tegenwoordig online?Concurenten: Er zijn tegenwoordig telefoons op de markt die het formaat van deze tablet redelijk benaderen. Verder inderdaad een kleine concurent voor de ipad. Reageer op deze reactie
 • Lijkt me niet zo'n goed iedee. Een glimmend scherm op de boot is echt vreselijk onhandig om op te navigeren. Ik heb er ervaring mee op mijn laptop. Gebruik nu alleen nog maar de laptop van mijn vrouw met een niet glimmend scherm en dat gaat prima. Reageer op deze reactie
 • Kun je goed een boek lezen op dit scherm? Reageer op deze reactie
 • Hoe meer aanbod, hoe lastiger keus word. Toch lijkt mij de Asus TF300 een betere keuze. Is 10" dus groter scherm. Maar wel duurder. Twijfel,twijfel. Grt Peter Reageer op deze reactie
 • Vanochtend heb ik er eentje gekocht. Ik was heel erg verrast dat hij op voorraad was bij Media Markt omdat ik gisteren las dat hij vrijwel overal was uitverkocht. Enfin, eerste erfvaring zeer positief, formaat zeer handig, zeer scherp scherm, alles werkt soepel en snel. Ik denk dat onze iPad2 heel wat minder gebruiksuren zal krijgen. De Nexus is veel kleiner en lichter en daardoor handzamer. Ondanks het kleinere formaat is het scherm uitstekend leesbaar. Doet zeer zeker niet onder voor de iPad2. Reageer op deze reactie
 • Dat het apparaat geen 3G heeft is voor mij niet zo erg want ik kan of gebruik maken van m'n eigen beveiligde WiFi-verbinding op de modemrouter thuis of een soortgelijke beveiligde verbinding via tethering met de mobiele WiFi-spot-functie van m'n mobiele telefoon. De plannen die Ziggo heeft om met WiFi-modems openbare WiFi-netwerken te creëeren zie ik totaal niet zitten omdat deze onbeveiligd c.q. zeer slecht zijn waarbij nog komt dat ik van mening ben dat zij het analoge netwerk laten verwaarlozen om meer geld binnen te krijgen. Reageer op deze reactie
 • Ik ga de Nexus 7 gebruiken voor navigatie op de boot. Met de app Marine Europe kan ik lekker navigeren. Er zit een gps-module in. Bij Apple heb je alleen gps in combinatie met 3G. En dan moet je dus een abonnement hebben. Mobiel internet heb ik op de boot tocht wel via 3G op m'n iPhone. En als ik het wat beter wil zien wacht ik rustig ofwel dat ik wifi heb of een hotspot of tot ik weer thuis ben. Helemaal OK die Nexus 7, lijkt mij. Reageer op deze reactie
 • Is dit tablet geschikt voor E-readers? Reageer op deze reactie
 • Nadelen: Scherm reflecteert; Is dit als de zon erop schijnt? Geluidskwaliteit valt tegen; En wat als je goeie oordopjes/koptelefoon gebruikt? Eén camera van matige kwaliteit; Is meer voor video gesprek voor zoals skype bedoeld denk ik, tablet is niet ideal om te gebruiken voor foto`s (In mijn ogen) Opslagcapaciteit niet uitbreidbaar; Vind persoonlijk 16GB genoeg, daarbij is er micro USB dus wellicht een hardeschijf eraan, of NAS in je netwerk. Geen 3G mogelijkheid; Denk dat de meeste tablet gebruikers toch een smartphone hebben, en tetheren werkt perfect Geen Flash-ondersteuning; Niet zo heel vreemd, flash heeft zijn langste tijd gehad. Maar neem aan dat youtube het gewoon doet in HTML5 ? Nog weinig aanbod Google Play Store. Heb nog een kruidvat tablet 7Inch liggen, en alle apps rekken gewoon mee en werken prima. Daarbij denk ik dat dat alleen maar beter word, aangezien google nu zelf tablets aanbied. Kan niet wachten tot die in NL is Reageer op deze reactie
 • Inderdaad, het lijkt er op dat 3G wordt ingehaald door het plan van Ziggo. Immers, de complete infrastructuur ligt er al: in elke straat zijn er al draadloze accesspoints! Het plan van Ziggo is niet 'gewaagd' maar een logische, evolutionele stap. Er is wel een nadeel: het werkt alleen statisch, dus je moet niet gaan rijden/fietsen/lopen. De WiFi-norm kent geen 'handshaking'. Reageer op deze reactie
 • 3G is straks ook niet meer nodig. Als Ziggo zijn proef doorzet met het openbaar beschikbaar stellen van WIfi modems bij klanten thuis heb je overel dekking zonder een mobiel netwerk nodig te hebben. Reageer op deze reactie
 • zo goedkoop is t niet als je naar de opslagruimte kijkt. 16 gb max zonder uitbreiding is erg mager. heb zelf de asus tf300 en die is top! 32gb en een kaartje van 32 gb erin. usb en sd kaart sleuf. en dat voor 499. ben benieuwd waar deze nexus blijft na de aankondiging van de kleine ipad. leuk geprobeerd maar gaat m niet worden vrees ik. Reageer op deze reactie
 • Heb al anderhalf jaar 7" Samsung Galaxy Tab en kan niet meer zonder.Gebruik hem dagelijks voor werk en ontspanning. iPad is te zwaar voor me. Zou graag overstappen op Nexus 7 maar gebrek aan 3G (mobiel internet met SIM-kaart) is toch een groot bezwaar: dat betekent dat ik hem onderweg alleen kan werken op (onveilige) WiFi-plekken. En geen extra geheugenkaart is toch ook wel bezwaar, al zit alles straks toch in de cloud. Maar dan heb je toch echt wel je 3G nodig. Reageer op deze reactie
 • wanneer komt de nexus 10 op de markt. ik vind 7 inch te klein voor een tablet. heb liever dat formaat voor me telefoon. :) dus w8 echt op de nexus 10. ik hoop dat die snel komt. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
empire electronics tablet
fam. Terwogt

Onze zoon van 11 had geld gespaard en via een aanbieding van de Donald Duck de Empire Tablet WO32i / I785D8DCZ gekocht voor...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
Jan
20.0 procent