Hoe wij tablets testen

 • De tablettest is zeer breed en gevarieerd. Van Apple iPad-tablets tot systemen met het 'open' Android besturingssysteem.
 • De Consumentenbond test tablets onder andere op gebruiksgemak, schermkwaliteit, veelzijdigheid, prestaties en accuduur.
 • De meeste geteste tablets zijn gekocht in de winkel, sommige zijn leenmodellen van de fabrikant.
 • De onderzoekers hebben de test-tablets op een aantal aspecten beoordeeld, die ieder voor een bepaald percentage meewegen in het totaaloordeel.
Heb je al een account? Log in

De testaspecten

Bekijk de video

Gebruiksgemak (35%)

Gebruiksgemak stellen we vast door het gemak van de eerste installatie en vervolgens installatie van applicaties te beoordelen. Ook wordt gekeken naar het gemak waarmee een wifi-internetverbinding kan worden gemaakt, in hoeverre instellingen makkelijk zijn aan te passen, het soepel wisselen van schermen, et cetera.

Prestaties (15%)

De prestaties omvatten een veelheid van belangrijke deelaspecten zoals de snelheid van het opstarten, batterijprestatie, hardwareprestaties, camerakwaliteit, schermkwaliteit, videoprestaties, snelheid van overdracht van bestanden en het synchroniseren. 

Beeldkwaliteit (15%)

De kwaliteit van het scherm stellen we vast door de kijkhoek te beoordelen zowel in rechtopstaande als liggende stand, de mate van (hinderlijke) reflectie van het scherm, de bruikbaarheid bij veel omgevingslicht, en scherpte en kleurechtheid van de beelden.

Veelzijdigheid (15%)

De veelzijdigheid is geïnventariseerd door gebruiksmogelijkheden te beoordelen van een groot aantal functies zoals multi-touch-mogelijkheden (2 vingers of meer), het aantal aansluitingen, de draadloze verbindingsmogelijkheden en het aantal camera's. 

Behuizing (5%)

Een goede constructie van de tablet draagt bij aan het gebruikscomfort nu en in de toekomst.

Accu (15%)

De accu wordt beoordeeld door het aantal uren/minuten dat de tablet gebruikt kan worden bij het bekijken van video's of bij het surfen op het web, het aantal minuten dat je de tablet kunt gebruiken als je slechts 30 minuten hebt opgeladen, en - indien van toepassing - het aantal minuten websurfen bij het gebruik van de 3G-mobielinternet verbinding.

Inventarisatie

Behalve de echte testen zijn ook een aantal zaken geïnventariseerd, zoals het geïnstalleerde besturingssysteem, het formaat en gewicht evenals de aanwezigheid van hdmi, gps, usb, sd-kaartlezer en 3G.

Prijs

De prijs van een tablet hangt onder andere af van de hoeveelheid opslaggeheugen. Bij het bepalen van predicaten vergelijken we alleen tablets met ongeveer evenveel opslaggeheugen en kiezen altijd voor het goedkoopste model.

Bekijk de testresultaten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Laatste review
Apple iPad mini met retina display (16 GB + wifi)
H. de Vries
93.3333333333333 procent
Kun jij helpen?
Is het mogelijk om tussen een ipad(IOS)en asus hd7(android)gebruik te maken van FaceTime zoals dat via 2 ipads kan? Of is er voor beide een aparte app te vinden in de verschillende app stores die zoiets...
Dave,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
Microsoft Surface 2
heer Ir D. Neeleman

Echt een hele fijne tablet. Zeker met de Windows 8.1 tablet. Hij is snel, mooi en heeft een lange batterijduur. Tegenwoordig...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!