Terug naar het overzicht 19-jun-2012

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1"): eerste indruk

Galaxy Tab 2 (10.1"): review

Samsung Galaxy 2We hebben allereerst de oude Samsung Galaxy Tab maar even uit de kast gehaald om te kunnen zien hoe de Tab 2 qua uiterlijk verschilt. De verschillen zijn helaas minimaal. De Tab 1 en Tab 2 zijn ongeveer even dik en hebben ongeveer dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht. Ze liggen dan ook beide goed in de hand en zijn makkelijk mee te nemen. De enige 2 verschillen qua uiterlijk zijn een iets andere achterkant en de positie van de speakertjes. Die zitten bij de Tab 2 aan de voorkant terwijl ze bij de Tab 1 aan de zijkant zaten.

Waar zitten de verschillen dan wel?

Ook als we de specificaties van de interne hardware en aansluitingen beter bekijken - en vergelijken met de Galaxy Tab 1 - zien we weinig verschil. De processor in de Tab 2 is vrijwel identiek aan die van zijn voorganger, zo ook het scherm, de accu, de 2 camera's en de gps-mogelijkheid. De enige 2 punten waarop de Galaxy Tab 2 afwijkt van zijn voorganger, is de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden met een los verkrijgbaar MicroSD-kaartje en de versie van het besturingssysteem. De eerste Galaxy Tab werd namelijk met Android 3.1 geleverd en op moment van schrijven is er nog geen mogelijkheid om het besturingssysteem bij te werken naar Android 4. Samsung heeft wel aangekondigd dat ergens rond de zomer van 2012 een upgrade verwacht kan worden voor de Tab 1. Dit betekent dat na deze toekomstige upgrade het enige verschil tussen de eerste Galaxy Tab en de Tab 2 de ingang voor een losse SD-geheugenkaart is. Waarom Samsung dit model dan ook de Tab 2 heeft genoemd, terwijl hij grotendeels identiek aan zijn voorganger is, is voor ons een raadsel. Het heeft wellicht te maken met de patentoorlog waar Samsung met Apple in 2011 verwikkeld was.

Conclusie

Ondanks dat de Samsung Galaxy Tab 2 vrijwel identiek is aan zijn voorganger, en geen merkbare verbetering biedt, blijft het een prima tablet. Dat neemt niet weg dat sommige specificaties zoals de schermresolutie, het aantal megapixels van de camera en de accucapaciteit het afleggen tegen die van de nieuwe iPad. Daarentegen hebben we deze Tab 2 al voor €330 in de winkels gezien. Deze prijs maakt de Galaxy Tab 2 tot een interessante keuze voor wie niet gecharmeerd is van de iPad, maar toch een goede en betaalbare tablet in huis wil halen.

Pluspunten

  • wordt standaard geleverd met Android 4;
  • geheugencapaciteit uit te breiden met MicroSD-kaartje;
  • laag gewicht;
  • ligt lekker in de hand;
  • Bluetooth en gps.

Minpunten

  • reflecterend scherm;
  • geen led-flitser;
  • geen grote verbeteringen t.o.v. Galaxy Tab 1.

Lees ook: Wat is de Galaxy Tab 2?

Samsung Galaxy 22De Samsung Galaxy Tab 2 die wij hebben getest, heeft een 10,1 inch (25,7 cm) scherm. Er is ook een 7 inch versie beschikbaar die €100 goedkoper is. De Tab 2 10.1 is 9,7 mm dik, 175 mm hoog en 156 mm breed. Hij weegt 587 gram. De tablet heeft een reflecterend breedbeeldscherm met een resolutie van 1280 x 800.

Hardware

Aan de binnenkant vinden we een processor met twee rekenkernen die op 1 GHz werken. Standaard heeft de Tab 2 16 GB opslagcapaciteit voor apps, muziek, foto's etc. Deze opslagcapaciteit kan met maximaal 32 GB worden uitgebreid door de tablet van een MicroSD-geheugenkaartje te voorzien. De Galaxy Tab 2 kan overweg met alle soorten draadloze netwerken en heeft bovendien Bluetooth aan boord. Bovendien zit er een gps-chip in zodat hij ook voor navigatie gebruikt kan worden. Aan de voorkant zit een eenvoudige camera voor videogesprekken, aan de achterkant zit een 3 megapixel camera. We missen een led-flitser voor wat extra licht tijdens donkere momenten.

Software

De Galaxy Tab 2 wordt standaard geleverd met de laatste versie van Google's mobiele besturingssysteem Android, namelijk versie 4. Deze versie, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd, moet zorgen voor meer gebruiksgemak, mogelijkheden, veiligheid en prestaties. Daarnaast heeft Samsung deze tablet al voorzien van genoeg apps om een tijdje mee zoet te zijn. Denk aan apps om snel en eenvoudig digitale boeken en tijdschriften te lezen, games mee te spelen, video te bekijken of foto's mee te maken. Als je alle apps, die er standaard op staan, wel hebt gezien dan is er altijd nog Google Play. Dit is de Android versie van de App Store.

Benieuwd wat wij van de Samsung Galaxy Tab 2 vonden? Lees dan de review.

Deel bericht via:
Toon:

Doe mee

Kun jij helpen?
Hallo, ik zoek een tablet waarmee ik alles wat ik op mijn laptop installeer ook op een tablet wil installeren
heer S. Engbers,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!