Terug naar het overzicht 21-aug-2012

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indruk

Samsung Galaxy Note 10.1: review

Uiterlijk

samsung_galaxy_note-10Ondanks de stevige prijs voelt de Note 10.1 wat goedkoop en plastic-achtig aan. En bij warm weer is de grip op het geheel niet optimaal. Niet iedereen zal de kleurstelling van ons testmodel (wit met zilvergrijze rand) en de zichtbare speakers aan de voorkant op prijs stellen.

De pen is netjes weggewerkt aan de onderkant, hoewel uit het oogpunt van verlies en uitneembaarheid de bovenkant logischer was geweest. De knoppen en kaartslots zitten wel op de juiste plek: bovenop.

Plakband

Tijdens onze review gaf het veertje van het sim-kaartslot na twee keer wisselen de geest en moest de simkaart met plakband op zijn plaats worden gehouden.

Schakel je de tablet in dan bepaalt Samsungs Touch Wiz-interface, bovenop het besturingssysteem Android, de sfeer. Ook deze vormgeving valt niet bij iedereen in de smaak.

Prestaties

Met de specificaties is op papier niets mis. De 1,4 GHz Exynos 4 Quad processor, die we ook kennen van de Galaxy SIII, is een krachtpatser waarmee je ongestoord kunt videokijken en heel wat taken naast elkaar kunt draaien. Samen met een gulle 2GB geheugen heeft de Note veel in zijn mars.

Toch lijkt die potentie niet altijd uit de verf te komen. Het navigeren door de Touch Wiz menus gaat soms niet helemaal vloeiend en ook de pen heeft in bijna alle toepassingen een kleine vertraging. Schakelen tussen de unieke en goed bedachte split-screen mode is ronduit traag.

Toch is de Note 10.1 over het algemeen een snelle en stabiele computer en een van de beste Android-tablets tot nu toe. Wellicht verhelpt de aan het eind van jaar aangekondigde update naar Android Jellybean een aantal van de genoemde kinderziekten.

Beeld en geluid

De Note 10.1 bouwt voort op het onverwachte succes van de Note 5.3 smartphone. Teleurstellend is dat de resolutie van het bijna half zo kleine telefoonscherm ook de korrel van de 10.1 bepalen: 1280 x 800 pixels. Op de kijkhoek is niet veel aan te merken, maar qua kleur en helderheid kan de Note 10.1 zich niet meten met bijvoorbeeld de jongste iPad van Apple.

Bellen met de tablet

De speakertjes leveren voor een tablet een meer dan behoorlijk geluid. Het helpt dat ze aan de voorkant zijn geplaats. Ook voor bellen (ja, deze tablet kan bellen!) zijn ze uitstekend geschikt. De meegeleverde koptelefoon klinkt daarentegen belabberd.

Camera

De 5 megapixel camera is niet slecht, maar zeker geen topper en dat is jammer omdat de gratis PS Touch software van Adobe PhotoShop samen met de S-pen een hele aardige extra is die beter basismateriaal verdient.

De tweede camera aan de schermkant is adequaat en heeft als handige extra functie dat hij in de gaten houdt of je naar het scherm kijkt en zo bepaalt of het scherm wel of niet gedimd kan worden.

Schrijven en tekenen

schrijven_en_tekenen_samsung_galaxy_note-10Hier komen we op de kracht van de Note 10.1. Want behalve typen, swipen of vingerbesturing geeft de S-pen de gebruiker meer en ook unieke mogelijkheden. In combinatie met de S-software kun je complete artists impressions, moodboards en doodles tekenen, collages maken of wiskundige formules opstellen.

Handschrift naar bewerkbare digitale tekst omzetten gaat na enige oefening voortreffelijk. De functie zelf zit nogal verstopt. De pen en scherm communiceren goed en in de tekenfunctie kun je met variabele druk lijndikte en kleurintensiteit beïnvloeden. Wel is er met alles wat je 'pent' een lichte vertraging, maar die went snel.

Buiten de S-software is de stylus van geringe meerwaarde en wat de pen aan lovenswaardige precisie in huis heeft, wordt gedeeltelijk ongedaan gemaakt door de ondermaatse resolutie.

Accu

De accu van de Note 10.1 voldoet ruim aan de verwachtingen. Met zo'n 9 tot uur filmkijken of surfen levert hij erg goede prestaties.

Gebruiksgemak

Elk kind kan met deze tablet aan de slag, maar een aantal handige extra's zit onlogisch verborgen achter rare pennenstreken en slechte instructies. Wie het meest uit deze tablet wil halen, zal zich toch door de handleiding moeten worstelen.

Conclusie

De Note 10.1 mikt op een eigen doelgroep in de tabletmarkt: de creatieve mobiele werker. Standaard zitten er dan ook niet al teveel socialmedia-apps op, maar vooral productiviteits-tools.

Of Samsung er in slaagt om het schetsboek van de architect of designer te worden valt te bezien. De teleurstellende schermresolutie, niet optimaal benutte rekenkracht en sommige halfontwikkelde functies doen vooral uitzien naar de Note 10.1 II.

Voor de doorsnee tablet-gebruiker is de S-pen hooguit een aardige gadget. De even dure iPad biedt beter beeld en meer bedieningsgemak. De binnenkort verkrijgbare Nexus 7 van Google doet bijna evenveel voor de helft van het geld.

Pluspunten

 • Mogelijkheden stylus
 • Accuduur

Minpunten

 • Standaard slechts 16 GB
 • Constructie

De Samsung Galaxy Note 10.1 is een tablet met een stylus (S-pen) om mee te schrijven en tekenen op het touch-screen. Met de 3G-versie kun je behalve mobiel internetten over 3G ook mobiel bellen.

Belangrijke specificaties:

 • Prijs: €479 (16GB + wifi); €599 (16GB + wifi + 3G). Er zijn ook versies met 32 of 64 GB geheugen;
 • Besturingssysteem: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Update naar 4.1 (Jellybean) aangekondigd voor eind 2012;
 • Processor: 1,4 GHz Quad Core processor;
 • Connectiviteit: Bluetooth, USB 2.0, wifi, hdmi;
 • Scherm: 10.1-inch wxga TFT touchscreen (aanraakscherm) met een resolutie van 1280 x 800 pixels;
 • Camera: 5 megapixelcamera. Full HD video;
 • Afmetingen: 262 x 180 x 8.9 mm;
 • Gewicht: 600 gram.

Wij hebben een tijdje gewerkt met de Samsung Galaxy Note 10.1. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees de review!

Deel bericht via:
Toon:

Doe mee

Kun jij helpen?
Hallo, ik zoek een tablet waarmee ik alles wat ik op mijn laptop installeer ook op een tablet wil installeren
heer S. Engbers,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!