Terug naar het overzicht 21-aug-2012

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indruk

Samsung Galaxy Note 10.1: review

Uiterlijk

samsung_galaxy_note-10Ondanks de stevige prijs voelt de Note 10.1 wat goedkoop en plastic-achtig aan. En bij warm weer is de grip op het geheel niet optimaal. Niet iedereen zal de kleurstelling van ons testmodel (wit met zilvergrijze rand) en de zichtbare speakers aan de voorkant op prijs stellen.

De pen is netjes weggewerkt aan de onderkant, hoewel uit het oogpunt van verlies en uitneembaarheid de bovenkant logischer was geweest. De knoppen en kaartslots zitten wel op de juiste plek: bovenop.

Plakband

Tijdens onze review gaf het veertje van het sim-kaartslot na twee keer wisselen de geest en moest de simkaart met plakband op zijn plaats worden gehouden.

Schakel je de tablet in dan bepaalt Samsungs Touch Wiz-interface, bovenop het besturingssysteem Android, de sfeer. Ook deze vormgeving valt niet bij iedereen in de smaak.

Prestaties

Met de specificaties is op papier niets mis. De 1,4 GHz Exynos 4 Quad processor, die we ook kennen van de Galaxy SIII, is een krachtpatser waarmee je ongestoord kunt videokijken en heel wat taken naast elkaar kunt draaien. Samen met een gulle 2GB geheugen heeft de Note veel in zijn mars.

Toch lijkt die potentie niet altijd uit de verf te komen. Het navigeren door de Touch Wiz menus gaat soms niet helemaal vloeiend en ook de pen heeft in bijna alle toepassingen een kleine vertraging. Schakelen tussen de unieke en goed bedachte split-screen mode is ronduit traag.

Toch is de Note 10.1 over het algemeen een snelle en stabiele computer en een van de beste Android-tablets tot nu toe. Wellicht verhelpt de aan het eind van jaar aangekondigde update naar Android Jellybean een aantal van de genoemde kinderziekten.

Beeld en geluid

De Note 10.1 bouwt voort op het onverwachte succes van de Note 5.3 smartphone. Teleurstellend is dat de resolutie van het bijna half zo kleine telefoonscherm ook de korrel van de 10.1 bepalen: 1280 x 800 pixels. Op de kijkhoek is niet veel aan te merken, maar qua kleur en helderheid kan de Note 10.1 zich niet meten met bijvoorbeeld de jongste iPad van Apple.

Bellen met de tablet

De speakertjes leveren voor een tablet een meer dan behoorlijk geluid. Het helpt dat ze aan de voorkant zijn geplaats. Ook voor bellen (ja, deze tablet kan bellen!) zijn ze uitstekend geschikt. De meegeleverde koptelefoon klinkt daarentegen belabberd.

Camera

De 5 megapixel camera is niet slecht, maar zeker geen topper en dat is jammer omdat de gratis PS Touch software van Adobe PhotoShop samen met de S-pen een hele aardige extra is die beter basismateriaal verdient.

De tweede camera aan de schermkant is adequaat en heeft als handige extra functie dat hij in de gaten houdt of je naar het scherm kijkt en zo bepaalt of het scherm wel of niet gedimd kan worden.

Schrijven en tekenen

schrijven_en_tekenen_samsung_galaxy_note-10Hier komen we op de kracht van de Note 10.1. Want behalve typen, swipen of vingerbesturing geeft de S-pen de gebruiker meer en ook unieke mogelijkheden. In combinatie met de S-software kun je complete artists impressions, moodboards en doodles tekenen, collages maken of wiskundige formules opstellen.

Handschrift naar bewerkbare digitale tekst omzetten gaat na enige oefening voortreffelijk. De functie zelf zit nogal verstopt. De pen en scherm communiceren goed en in de tekenfunctie kun je met variabele druk lijndikte en kleurintensiteit beïnvloeden. Wel is er met alles wat je 'pent' een lichte vertraging, maar die went snel.

Buiten de S-software is de stylus van geringe meerwaarde en wat de pen aan lovenswaardige precisie in huis heeft, wordt gedeeltelijk ongedaan gemaakt door de ondermaatse resolutie.

Accu

De accu van de Note 10.1 voldoet ruim aan de verwachtingen. Met zo'n 9 tot uur filmkijken of surfen levert hij erg goede prestaties.

Gebruiksgemak

Elk kind kan met deze tablet aan de slag, maar een aantal handige extra's zit onlogisch verborgen achter rare pennenstreken en slechte instructies. Wie het meest uit deze tablet wil halen, zal zich toch door de handleiding moeten worstelen.

Conclusie

De Note 10.1 mikt op een eigen doelgroep in de tabletmarkt: de creatieve mobiele werker. Standaard zitten er dan ook niet al teveel socialmedia-apps op, maar vooral productiviteits-tools.

Of Samsung er in slaagt om het schetsboek van de architect of designer te worden valt te bezien. De teleurstellende schermresolutie, niet optimaal benutte rekenkracht en sommige halfontwikkelde functies doen vooral uitzien naar de Note 10.1 II.

Voor de doorsnee tablet-gebruiker is de S-pen hooguit een aardige gadget. De even dure iPad biedt beter beeld en meer bedieningsgemak. De binnenkort verkrijgbare Nexus 7 van Google doet bijna evenveel voor de helft van het geld.

Pluspunten

 • Mogelijkheden stylus
 • Accuduur

Minpunten

 • Standaard slechts 16 GB
 • Constructie

De Samsung Galaxy Note 10.1 is een tablet met een stylus (S-pen) om mee te schrijven en tekenen op het touch-screen. Met de 3G-versie kun je behalve mobiel internetten over 3G ook mobiel bellen.

Belangrijke specificaties:

 • Prijs: €479 (16GB + wifi); €599 (16GB + wifi + 3G). Er zijn ook versies met 32 of 64 GB geheugen;
 • Besturingssysteem: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Update naar 4.1 (Jellybean) aangekondigd voor eind 2012;
 • Processor: 1,4 GHz Quad Core processor;
 • Connectiviteit: Bluetooth, USB 2.0, wifi, hdmi;
 • Scherm: 10.1-inch wxga TFT touchscreen (aanraakscherm) met een resolutie van 1280 x 800 pixels;
 • Camera: 5 megapixelcamera. Full HD video;
 • Afmetingen: 262 x 180 x 8.9 mm;
 • Gewicht: 600 gram.

Wij hebben een tijdje gewerkt met de Samsung Galaxy Note 10.1. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees de review!

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (31)

 • Dit is nu precies wat ik bedoel: alleen maar negatieve opmerkingen in deze review. Reageer op deze reactie
 • Deze review valt vooral op door de negatieve benadering van het tablet door de recensent. Er wordt op van alles en nog wat een aanmerking gemaakt in termen van "belabberd" over een meegeleverd koptelefoontje, etc. etc. alsof dit de tablet tot een topper moet maken. Prijs (€ 291,45 Mediamarkt) en prestaties zijn gewoonweg top! Reageer op deze reactie
 • heeft er al iemand de Sensu Brush op de Samsung Note 10.1 geprobeerd? Reageer op deze reactie
 • hoi Havo 3, , ik teken en schilder sinds 3 maanden op de Note 10.1 en ik vind het fantastisch. heb hiervoor wel de app Sketchbook Pro aangeschaft, en het tekenprogramma ZEN. Op het scherm ziet het werk er goed uit, alleen met afdrukken heb ik nog niet veel ervaring en ik vond ( op gewoon A4 afgedrukt de kleuren wat flauw, maar dat kan aan mij liggen. heb je je Note nu al aangeschaft? Reageer op deze reactie
 • vergelijk apple ipad2 / samsung galaxy note 10.1 webtv (van xs4all) : ja / nee html5 video: ja / nee ik heb beiden gekocht om webbased video te testen en momenteel komt android er niet al te best vanaf internet / email / games / apps vind ik voor beiden vergelijkbaar Reageer op deze reactie
 • Ben helemaal met de stelling eens. Ook ik heb de IPad 3 een rotschop na gegeven en werkt nu tot meer dan volle tevredenheid met Note 10.1 Reageer op deze reactie
 • Hoe kan je nou bellen met de samsung galaxy note 10.1 uitleg graag moet je een speciale simkaart kopen.? Reageer op deze reactie
 • Kunt u mij vertellen hoe ik dat kan doen? Reageer op deze reactie
 • Hallo Ik gebruik de Note 10.1 al enige tijd. De kritiek op de resolutie is m.i. zwaar overdreven. Ja als ik hem naast de bewuste Ipad leg is de resolutie minder maar niet slecht. Ik werk er mee als een schrijfblok en ben echt heel enthousiast. De resolutie is voor mij nog op geen enkel moment storend of een probleem geweest. Ik ben van mening kijk naar de functies die voor jou belangrijk zijn en baseer daarop je keuze. Voor mij is het pennetje een fantastisch hulpmiddel waardoor ik de note zonder problemen als vervanging van mijn schrijfblok kan gebruiken. Reageer op deze reactie
 • De resolutie van de Galaxy Note 10.1 bedraagd 1280x800 over een beeldgroote van 10.1". Resolutie wil zeggen; de aantal pixels per grootte-eenheid, dat betekent dat hoe meer pixels op een bepaald oppervlak aanwezig zijn hoe minder loze ruimte er tussen de pixels zit. De iPad 3 of Samsug Nexus 10 hebben een resolutie die bijna 2x zo hoog is, de resolutie en pixeldichtheid zegt niet per definitie hoe 'goed' een beeldscherm is, wel is het zo dat bij hoge resolutieschermen kleine letters scherper worden weergegeven (zoomen is dan niet per definitie nodig). Je hebt bijvoorbeeld ook beeldschermen met dezelfde resolutie als de Note 10.1 maar die van veel minder kwaliteit zijn. Het scherm dat in de Galaxy Note 10.1 zit is meer dan goed, het scherm heeft een goede kleurweergave en brede kijkhoeken, alleen de resolutie ligt lager dan bij bijvoorbeeld de Nexus 10 of iPad 3 (of 4). Samsung heeft er bij dit model voor gekozen om de nadruk niet op het beeldscherm maar de stylus te leggen. Reageer op deze reactie
 • Hallo, Ik ben een artiest en tevens ook nog een scholier op havo 3. Ik wil graag de Samsung Note 10.1, het is makkelijk voor mijn werk, maar ook voor mijn school. Nu hoor ik allemaal hele nare reacties over de resolutie, klopt dit? Want dat zou dan misschien wel tegen kunnen vallen. Kan iemand mij daarover willen informeren? Alvast dank u wel, M.v.g, Reageer op deze reactie
 • Kan je een Galaxy S3 Synchroniseren met de Note 10.1 Ben in het bezit van de S3 hen ik dan voor de note ook 3g nodig of kan ik genoegen nemen met een wifi uitvoering en de note via de S3 toch op internet laten draaien Reageer op deze reactie
 • Vroeger hadden we te maken met de verschrikkelijke Micro Shit-dwang, die willen we toch niet vervangen door de Apple-dwang? CB wel??? Op dit aspect zou CB kritischer moeten zijn. Plus alle verborgen kosten bij Apple, plus niet willen samenwerken met andere apparatuur. Blijft staan het resolutieverhaal, Samsung ga daar een keer voor, en ook leesbaarheid bij helder daglicht. Reageer op deze reactie
 • Ik ben net binnen bij CB, ik krijg gelijk het gevoel als bij hardware.info maar dan in het kwadraat.Het leest erg gekleurd, daarbij staat alleen apple op een.... ook plasma TV's kan CB niet bekoren....... vreemd zaakje.... ga morgen gelijk maar weer opzeggen. Reageer op deze reactie
 • Ik had de ipad 2 en ben heel blij dat ik er af ben, dat afhankelijke wat Apple voorschotelt heb ik geen zin meer in, ook de Mac computer is de deur uit, wat een onding, Ik heb nu de Samsung Galaxy Note 10.1 Voor heel veel apps hoef je niets te betalen, bij Apple kosten verschillende apps wel geld, daar komt nog een keer bij dat je in het bezit moet zijn van een creditcard, anders kun je ze niet eens kopen. Ik begrijp niet dat de CB uit gaat van computerbladen en het klakkeloos over neemt, heel jammer Uitbreiden via een SD card heeft Apple ook niet. en je krijgt van Samsung 50GB aan opslag bij Dropbox, dus waar hebben we het over Reageer op deze reactie
 • Heb al een tijdje de Note telefoon. Wou dus ook de Note 10.1De iPad 2 heb ik al een tijdje. Toen ik de Note 10.1 aanzette, dacht ik echt wat me nu overkwam. Kort samengevat komt het er op neer, dat ik de 10.1 reeds heb terug gedaan. Wat een beeld :-/ Meer dan een tegenvaller. Wacht wel tot de resolutie van betere kwaliteit is... Reageer op deze reactie
 • Het valt me zeer zwaar tegen dat een artikel van de CB zo ontzettend gekleurd is. Het apparaat is minder duur dan een new ipad, je moet immers wel uitgaan van de uitvoering met 3G/4G. (dus wel apples met apples vergelijken...) Waar men het wel goed in heeft, is dat de Note 10.1 voor een speciale doelgroep is, wederom moet je hem dan niet met een consumenten tablet gaan vergelijken. Kijkend naar die doelgroep is de Note 10.1 dan ook veruit beter dan een iPad. Als er dan toch vergeleken moet worden vergelijk de iPad dan met een galaxy tab, maar die is zo'n 200 euro voordeliger dan een iPad.. De touchwiz interface kun je gelukkig ook gewoon uitzetten. Reageer op deze reactie
 • Zeer tevreden over mijn samsung tablet 10.1 Reageer op deze reactie
 • Als je een auto koopt zit er altijd een asbak in en een sigaretten aansteker. Auto dan maar niet kopen als je geen roker bent? Wat een onzin zeg! Reageer op deze reactie
 • Jammer dat je weer verplicht bent opgeschept met zo`n verplicht ingebouwde webcam met microfoon. Alleen dit al is de reden om dat absolutt niet aan te schaffen. Ik word het langzamerhand meer dan spugzat als je iets wilt kopen dat je dan gelijk zo`n vieze eenheidsworst koopt die maar in een smaak te verkrijgen is. Waarom wordd je verplich de webcam te kopen als je ook de tablet koopt, niet iedereen is communicatiegeil. Zoals gewoonlijk hoor je daar de Consumentebond niet over het schijnt dat echt kritisch zijn of te moeilijk is of te gevaarlijk is. Ik heb ook niet voor niets mijn abonnement opgezegd. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
empire electronics tablet
fam. Terwogt

Onze zoon van 11 had geld gespaard en via een aanbieding van de Donald Duck de Empire Tablet WO32i / I785D8DCZ gekocht voor...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
J.H. Roozenburg
26.6666666666667 procent