Terug naar het overzicht 03-sep-2012

Sony Xperia Tablet S: eerste indruk

Sony Xperia Tablet S: review

Bekijk video

Waar de vorige tablet S nog een wigvorm had, is het apparaat nu vlak, maar nog steeds met een kunststof verhoging aan één kant. Daardoor ligt deze tablet altijd enigszins schuin op tafel. Omdat de tablet aan één kant wat dikker is, is er alle ruimte voor een 8 megapixel camera met autofocus. Er is ook een camera voor videobellen. De achterkant heeft een matte aluminiumkleur. Dat oogt wat chiquer dan bij het vorige model. Het 9,4 inch scherm heeft een grote kijkhoek, kleuren zien er echt uit en het scherm heeft een goede helderheid. Het doorlopen van de menu's en het starten van apps gaat soepel en behoorlijk vlot. Het vorige model schokte en haperde wel eens.

Gebruiksprofielen 

Sony heeft een unieke mogelijkheid toegevoegd aan het gewone Android 4.0 systeem. Je kunt het toestel met meerdere mensen gebruiken, en iedere gebruiker ziet dan andere apps.  De functie is niet zo ingericht dat xperiatabletsrechtsvoormeerdere gezinsleden alle functies van de tabet kunnen gebruiken. In plaats daarvan is er één hoofdgebruiker die de gehele controle heeft, en gasttoegang kan instellen. Bijvoorbeeld voor de kinderen, die alleen toegang hebben tot de spelletjes, maar niet zelf apps kunnen installeren, of instellingen kunnen veranderen. Uiteraard kun je een wachtwoord instellen als je van het ene account schakelt naar het andere.

Universele afstandsbediening 2.0 

De andere unieke functie, de afstandsbediening, is gebleven, en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Aan de dikkere kant van de tablet is een infraroodzender ingebouwd, net zoals je in een programmeerbare afstandsbediening ziet. Tablets zijn handig om snel iets op internet op te zoeken of te delen terwijl je TV kijkt op de bank. De mogelijkheid om ook de TV en andere apparaten te bedienen is daarom geen gek idee. xperiastabletzijkantHet grote scherm van een tablet maakt het instellen van de diverse afstandsbedieningen makkelijker. Bij veel gewone programmeerbare afstandsbedieningen moet je codes opzoeken in lijsten, en daarna ingeven via de nummertoetsen.

Een nuttige en nieuwe toevoeging die je ook in gewone universele afstandsbedieningen aantreft is de mogelijkheid om macro's te maken. In dat geval kun je achter elkaar diverse commando's naar apparaten sturen zoals, 'zet de TV aan', 'Schakel de homecinema-set in', 'zet de homecinema-set op surround stand'. Zo'n macro noem je vervolgens 'film kijken' en zet je onder één enkele toets.

Spatwaterdicht

Nog niet veel tablets zijn spatwaterdicht, maar deze Sony wel. Zo'n tablet deelt de salontafel nog wel eens met cola of andere drankjes, en zouden die omvallen, dan is hij niet meteen defect. Waterdichtheid betekent wel dat er wat gammel aandoende klepjes nodig zijn om de aansluitingen af te dichten.

xperiasmetwatereropAan de zijkant is een ingang voor gewone SD kaarten, en dat is handig voor wie wel eens foto's wil tonen uit een digitale camera. Andere tablets hebben vaak een micro-SD kaart slot, en daarin passen niet de gewone SD kaarten die meestal in een digitale camera worden gebruikt.

Voor deze tablet heeft Sony nog allerlei accessoires uitgebracht, zoals diverse kleurenhoezen, een hoes met toetsenbord, diverse houders en een laadstation. De prijzen van de hoezen variëren van €30 voor een eenvoudige hoes, tot €100 voor de hoes met toetsenbord.

Conclusie:

Waar de vorige Tablet S, naast de unieke afstandsbedieningsfunctie, helaas nog allerlei tekortkomingen had, is de Xperia S tablet op veel punten verbeterd. Als deze tablet goed weet te presteren in onze vergelijkende test, dan onderscheidt hij zich met toevoegingen zoals de afstandsbediening met macro's, instelbare gebruikersprofielen en een spatwaterdichte behuizing.

De eerste Sony Tablet S was het antwoord van Sony op de grote hoeveelheid tablets die in 2011 op de markt kwam. Dat model was niet zo succesvol. Nu brengt Sony de Xperia Tablet S uit. Deze tablet is op verschillende punten verbeterd.

Een bijzondere eigenschap van de eerste Tablet S is dat je hem ook kunt gebruiken als infrarood afstandsbediening. Ook zijn er gebruikersprofielen die enigszins lijken op de gebruikersaccounts die je op een PC kunt instellen.

Specificaties Sony Xperia Tablet S xperiastabletvoorkant

 • Afmetingen: 241 x 174.4 mm, de dikte varieert van 9 tot 12 mm.
 • Gewicht: 570 gram (Wifi versie), 585 (versie met Wifi en 3G).
 • Scherm: 24 cm (9,4 inch) diagonaal, IPS LCD scherm, 1280x800 pixels.
 • Besturingssysteem: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).
 • Processor: 4 rekenkernen, 1,4 Ghz.
 • Geheugen: 1 GB Ram, 16 of 64 GB opslag, opslag geheugen is nog uitbreidbaar met SD-kaarten.
 • Draadloze verbindingen: Wifi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0 en optioneel 3G.
 • Camera: Achtercamera 8 megapixel met autofocus, voorcamera 1 megapixel.
 • Accu: 6000 mAh, volgens de fabrikant goed voor 10 uur onafgebroken internetten.
Deel bericht via:
Print

Alle reacties (3)

 • Ik heb een vraag over de functionaliteit en de maximale capaciteit van het SD kaartslot.Volgens de gegeven van Sony kan hij SD, SDHC, SDHC UHS-I lezen.Als ik kijk tot welke grote de SDHC kaarten te krijgen zijn is dit 32 gb.Zijn grotere sd kaarten 64gb+ ook mogelijk?Met andere woorden, werken SDXC kaarten ook?-Bron Wikipedia- SDSC (SD): 1 MB to 2 GB, some 4 GB available.SDHC: 4 GB to 32 GBSDXC: ≥32 GB to 2 TB Reageer op deze reactie
 • Ze zijn nu in Nederland verkrijgbaar. Reageer op deze reactie
 • Wanneer kunnen we deze in de winkel verwachten? Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
empire electronics tablet
Jos

De tablet is wel te restetten, even aan de onderkant van de tablet met een coctailprikker in het mini gaatje duwen(of de...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
Jan
20.0 procent