Terug naar het overzicht 26-apr-2012

Eerste indruk Toetsenborden voor tablets: eerste indruk

Tablet-toetsenborden: review

Als je kiest voor los toetsenbordje aan de tabletcomputer, welke moet het dan worden? En welke 'app' is de beste voor tekstverwerking? Onderzoeker André Schild en ervaringsdeskundige Ralf van Nunen onderzochten zeven losse toetsenborden voor 10 inch-tablets en zes tekstverwerkingsapps.

Losse toetse apple_wireless_keyboardnborden maken draadloos contact met tablets via Bluetooth. De verbinding opzetten is een kwestie van Bluetooth aanzetten op de tablet en eenmalig een pincode intoetsen. De meeste fabrikanten hebben een systeem met een houder om de tablet in te plaatsen, soms beschermt de houder de tablet ook tijdens vervoer.

Apple Wireless Keyboard

Prijs: €70
Oordeel: 7,5

Fraai en degelijk draadloos toetsenbord. Is geen tablethouder en biedt geen bescherming. Werkt op penlite-batterijen. De toetsen zijn groot en tikken zeer Logitech_Tablet_keyboard_for-ipadprettig. De indeling is die van een standaard Apple-toetsenbord, inclusief knoppen voor muziek, volume en helderheid. In onze review werkte hij ook prima met Android-tablets.

Logitech Tablet Keyboard for iPad

Prijs: €60
Oordeel: 7,0

Deze Logitech is een toetsenbord op batterijen met opbergcase waar je de iPad in kunt zetten, zonder verdere bescherming. Het geheel is aan de zware en dikke kant. Het toetsenbord zelf tikt prettig en de toetsen zijn groot genoeg. Dit toetsenbord werkt ook prima met Andr oid-tablets, die zelfs in de houder samsung_galaxy_tab_10_Keayboard_dockpassen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Keyboard Dock

Prijs: €70
Oordeel: 7,0

Speciaal voor de Galaxy Tab 10.1 heeft Samsung een stevig toetsenbordje waarin de Tab perfect past - maar alleen liggend. De hoek van de tablet kun je niet aapassen en dichtklappen kan ook niet. De toetsen tikken prettig, maar zijn net iets te klein. Heeft extra toetsen om mail te lezen of het volume te regelen.

Muvit_Keyboard_Case_for-Ipad2Muvit Keyboard Case for iPad 2

Prijs: €90
Oordeel: 6,5

De Muvit Keyboard Case is een neplederen beschermetui met daarin een toetsenbordje en magneetjes om de iPad 2 aan te klikken. Met de iPad erin is deze hoes vrij dik. Het toetsenbord zelf is wel licht en dun, maar voelt niet degelijk aan en de toetsen zijn te klein. Het toetsenbord wordt opgeladen via een usbkabel aan een laptop.

Kensington_Pro2_UniversalKensington Pro (2) Universal

Prijs: €70
Oordeel: 6,0

Deze universele beschermhoes met extern toetsenbord is geschikt voor zowel de iPad als de 10 inch-Android-tablets. Kleinere tablets passen ook, maar fraai staat het niet. Het toetsenbord is dun en licht, maar voelt fragiel aan en is zelfs te buigen. De toetsjes zijn te klein. Als de iPad in de laagste hoek staat en je op het scherm drukt, veert hij vervelend mee.

Logitech_Keyboard_Case_for_iPad2Logitech Keyboard Case for iPad 2

Prijs: €70
Oordeel: 6,0

Een extern toetsenbord met opstaande rand waar je de iPad 2 in klikt - maar ook de iPad 1 en 3 en zelfs de Galaxy Tab 10.1 blijken te passen. De vrij dikke en zware case beschermt de iPad tijdens vervoer. De toetsen zijn aan de kleine kant, maar het is vooral de aluminium rand die irriteert: hij schuurt tegen de vingers. Opladen kan met de - heel korte - usbkabel.

Kensington_KeyFolioPro2Kensington KeyFolio Pro 2

Prijs: €85
Oordeel: 6,0

Lijkt op de Pro Universal, maar dan speciaal voor de iPad 2. Een elastieken band houdt de iPad op zijn plek. Dichtgeklapt met de iPad erin is het een fors geheel. De KeyFolio Pro (2) Universal is verder praktisch hetzelfde als de Pro(2) Universal.

Lees ook onze review van tekstverwerk-apps en over ervaringen van gebruikers met een toetsenbord aan hun tablet.

Naast een los toetsenbord is het natuurlijk ook zaak om een goede tekstverwerker op de tablet te hebben, met Nederlandse spellingcontrole. Op basis van een praktijktest wijzen we de winnaars aan.

Pages-icoonPages (Voor iPad)

Prijs: €8
Oordeel: 8,0

Pages van Apple is de tegenhanger van Microsoft Word. De Nederlandstalige iPad- app is een bijzonder veelzijdige tekstverwerker waarmee je toch in een handomdraai brieven, rapporten en flyers maakt. Ook een ingebouwd woordenboek en spellingcontrole ontbreken niet. Prettig is dat de app documenten automatisch opslaat. Pages kan overweg met Word én Apples iCloud en kan pdf's lezen. Voor iPad-gebruikers absoluut de beste keus.

Kingsoft Office (voor Android)

Kingsoft-icoon KingSoft_Office_appGratis
Oordeel: 6,5

Kingsoft Office (rechts afgebeeld) is een compleet kantoorpakket. Het is niet te vergelijken met Pages, maar is gratis en biedt alles wat je nodig hebt. De app kan overweg met alle Microsoft Office-bestanden. De tekstverwerker van Kingsoft Office, Writer, lijkt ook op Word. Er is veel mogelijk om teksten naar wens aan te passen. Helaas is Kingsoft Office niet in het Nederlands, de spellingcontrole evenmin. Onze eerste keus voor Android.

Daedalus Touch (voor iPad)

Prijs: €4
Oordeel: 6,5

Nederlandstalige tekstverwerker met ingebouwde browser en zoekmachine, maar zonder spellingcontrole.

Doc² HD (voor iPad)

Prijs: €1,60
Oordeel: 6,5

Onderdeel van kantoorpakket Office² HD. De tekstverwerker is specifiek gericht op Word-documenten. Met Nederlandstalige spellingcontrole.

Quickoffice Pro HD (voor iPad en Android)

Prijs: €16
Oordeel: 6,5

Kantoorpakket met ondersteuning voor Office-bestanden. Engelstalig. Documenten kun je delen via sociale netwerken.

Documents to Go (voor iPad en Android)

Prijs: €8 tot €16
Oordeel: 6,0

Kantoorpakket met onder andere een Engelstalige tekstverwerker, die alle Office-bestanden aankan.

Lees ook onze review van toetsenborden voor tablets en over ervaringen van gebruikers.

Bekijk de video

In het gebruik van tablets zien we een belangrijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar. De eerste generatie tablets werd vooral gebruikt om te 'consumeren'. Denk aan het bekijken van video, luisteren van muziek en lezen van tekst en informatie.

Creëren

De nieuwe, snellere tablets met betere schermen zijn volgens de makers ook uitermate geschikt om te 'creëren': denk aan foto- en videobewerking. Dat zijn taken die tot nog toe alleen mogelijk waren met de traditionele computer.

Nieuwe apps die hier in voorzien zijn bijvoorbeeld Apple's iPhoto en iMovie. Wij waren verrast door het gemak waarmee je met je vinger video's of foto's bewerkt. De tablet als 'productie-instrument' komt eraan.

Echt toetsenbord

Ralf_tablet_toetsenbordEr blijft nog een hindernis over, voordat we de tablet serieus kunnen nemen als laptopvervanger. Eén van de  grote tekortkomingen van de tablet is het ontbreken van een echt toetsenbord. Het virtuele toetsenbord op het scherm schiet vooral bij langer tikwerk tekort, omdat je de toetsen niet voelt.

Meer tikfouten en minder prettig voor de vingers. Daarnaast neemt het virtuele toetsenbord een groot deel van het scherm in, en ontbreken de pijltjestoetsen. Een los toetsenbord biedt dan uitkomst.

Evaringen van gebruikers

We vroegen de mening van drie Consumentenbondmedewerkers die al een tijd werken met tablet en toetsenbord. En die blijken vooral positief.

Ze zijn het erover eens dat het net zo prettig typt met tablet en toetsenbord als met de laptop. En de tablet heeft nog extra pluspunten.

Alle drie roemen het lange uithoudingsvermogen van de accu. Ralf van Nunen (op de foto): 'De accu van iPad en toetsenbord gaan lang mee, veel langer dan die van een laptop.'

Nadeel

Mark Friederichs ziet wel een nadeel in het losse toetsenbord: 'Die batterijen moeten ook na verloop van tijd vervangen worden, en dat gebeurt meestal wanneer het net niet uitkomt.' De tablet leg je ook makkelijk even plat neer op tafel.

Petra van der Aa: 'Dat heeft als voordeel dat ik tijdens een vergadering niet over een scherm heen hoef te kijken.'

Van Nunen: 'Ook documenten lezen is veel plezieriger, want je hebt meer overzicht. Een laptop kantel je niet zo makkelijk.'

Mobiliteit

Dan de mobiliteit. Friederichs: 'Ik ben iets minder mobiel dan met een laptop. Nu heb ik namelijk twee apparaten bij me, een tablet en een los toetsenbord.'

Ralf van Nunen ziet twee losse apparaten juist als voordeel: 'Ik heb nu zelf de keus om alleen de iPad mee te nemen voor vergaderingen. Als ik veel typewerk verwacht, neem ik het toetsenbord mee.' Bovendien Van Nunen zeer te spreken over het totale gewicht. 'Tablet en toetsenbord wegen samen minder dan welke laptop dan ook.'

Conclusie

Het is maar een kleine steekproef, maar de conclusie is duidelijk: het gewicht, formaat en de lange accuduur maken de tablet een formidabele concurrent van de laptop. Het toetsenbord is wel weer een extra apparaat op accu of batterijen om mee te sjouwen. Maar die ongemakken zijn te overzien. Met een los toetsenbord is de tablet anno 2012 een waardig alternatief voor de laptop.

Lees ook onze review van toetsenborden voor tablets en onze review van tekstverwerk-apps.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (42)

 • Hoi, je hebt het over het bijwerken van je bluetooth drivers. Bij mij valt de bluetooth verbinding af en toe weg. Heel irritant. Hoe werkt dit precies. Ik heb een galaxy note 10.1 2014, maar wie weet kom ik hiermee verder. dank. Monique Reageer op deze reactie
 • ja heb ik ook heel raar op android werkt het AH toetsenbord constant perfect maar op mijn windows 7 laptop niet, valt idd elke keer weg ik dacht dat het aan het toetsenbord lag maar waarschijnlijk aan windows. ik heb ook mijn bluethooth drivers al bijgewerkt maar ook dat helpt niet. Reageer op deze reactie
 • @hghs smeets: Dat is vanuit hier niet te beoordelen; je hebt recht op een deugdelijk artikel. Als dat niet het geval is, is de winkel waar je het gekocht hebt verantwoordelijk voor herstel, vervanging of uiteindelijk je geld terug. Hier meer info: http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-hulp/garantie/ Reageer op deze reactie
 • ik heb een toetsenbord voor de iPad bij de Xenos (E30) gekocht maar krijg dat ding niet aan de praat. Bij het opladen toont het toetsenbord een groen ledje (volledig opgeladen) maar als ik het toetsenbord (on/off) aanzet, gaat de BT button (blauw ledje) 2 seconden oplichten en daarna op zwart. De connect-button geeft geen gehoor en de iPad blijft maar zoeken naar signaal ..... wat nu? Reageer op deze reactie
 • Ik probeer de draadloze AH bluetooth toetsenbord aan mijn android phone te linken, hij ziet hem maar telefoon vraagt om een pincode van het toetsen bord en zegt probeer 0000 of 1234 beide werken niet en nergens op de verpakking staat wat de pincode is.. hij geeft dus melding dat er een probleem met de verbinding is. Wie o wie verteld me hoe ik het ding met mijn phone kan verbinden.. Reageer op deze reactie
 • ik heb een AH bluetooth toetsenbord, werkt super fijn op mijn ipad3 maar op mijn laptop gaat het mis. De verbinding valt steeds weg, of gaat uit waardoor ik om de minuut mijn toetsenbord weer op nieuw moet detecteren en verbinden. Heeel irritant, heeft iemand hier ook problemen mee en/of een oplossing voor?? Reageer op deze reactie
 • Bij de keuze is het van belang onderscheid te maken tussen blind typen en zeg maar twee vingers typen.1) Als je niet blind typt kijk je waar je je vingers neerzet. Breedte en gevoel van de aanslag maakt dan niet zoveel uit.2) Bij blind typen moeten de toetsen zitten waar je vingers die verwachten. Dus de breedte doet ertoe. Een standaard toestenbord is breder dan een (i)Pad. Je kan nu nog onderscheid maken tussen vrouwen en mannen.2a) Vrouwen hebben doorgaans iets smallere handen, en een paar razendsnel typende vrouwen die ik vroeg konden goed overweg met een smaller toetsenbord.2b) Ikzelf ben een snelle blindtyper maar mis veel aanslagen omdat ik mijn handen moet verkrampen om boven de toetsen te kunnen zweven. Het Apple toetsenbord is dan heel geschikt (maar weegt samen met de iPad ongeveer hetzelfde als een Macbook Air). Reageer op deze reactie
 • Als je langer op de e drukt, verschijnen dan niet de opties voor é, ë etc. Zo werkt het wel met het schermtoetsenbord, namelijk. Peter Kulche, redacteur-onderzoeker Consumentenbond. Reageer op deze reactie
 • Niet zozeer een reactie, wél een vraag(je). Ik heb een android-tablet, 4, een toetsenbord van AH er aan, met bleutooth geen probleem, het werkt bijna perfect.....want mijn vraag is: wáár o wáár vind ik de instelling om accenten en speciale tekens te maken...? Hartelijk dank voor uw meedenken! Wil Reageer op deze reactie
 • Ik heb een los toetsenbord voor de Ipad van de Xenos voor 30 euro. Prima dingetje in de kleuren zwart of wit. De Ipad kan er in gezet worden en het toetsenbord is tevens beschermhoes maar dat past bij ons (Ipad 4) niet zo goed. Verder prima ding. Ik ben er zeer tevreden over... Reageer op deze reactie
 • Ik gebruik de Kensington Keyfolio Professional Keyboard met mijn iPad3, kan er ruim 2 weken mee werken en moet hem dan opladen, is een leren etui met rubberen keyboard kan tegen stof en water. Voor het buitenwerk gebruik ik de rubberen Griffin (e80,--) bescherm case tegen stoten, regen, vallen, modder. Niet goedkoop maar wel een aanrader om je iPad goed te beschermen op Survival tochten. Alle functies blijven werken, wordt gebruikt door US Army. QuickOffice Pro gebruik ik met Google Apps en DropBox, en PrintCentralPro om alles af te drukken. Alles bij elkaar kan ik goed werken. Reageer op deze reactie
 • Een eerste indruk is geen vergelijkend warenonderzoek. Omdat een echte test veel tijd vergt, bieden we met onze eerste indrukken een kort overzicht van de mogelijkheden van een bepaalde productgroep. Als de artikerlen op een later tijdstip getest zijn, vullen we de nu nog ontbrekende informatie aan. Groet, Consumentenbond Reageer op deze reactie
 • Hier ben ik het helemaal mee eens. Het lijkt bij de consumentenbond ( afd digitaal) nog niet doorgedrongen te zijn dat er twee gelijkwaardige systemen op de markt zijn. Jammer, misschien de verantwoordelijke medewerkers eens een bijscholingscursus geven???? Reageer op deze reactie
 • heb bij dealextreme een toetsenbord gekocht,je klikt de ipad in het deksel en je hebt een laptop,met blutooth,werkt perfect en is veel goedkoper,geen merk Reageer op deze reactie
 • Ook ik helemaal tevreden over Transformer TF101 met keyboard/dock. Lange(re) accuduur, prettig toetsenbord met gebruikerlijke Android toetsen, extra USB aansluiting en SD slot. Eén van de betere tablet/toestenborden combi''s (meer ASUS modellen zullen volgen) en deze combi is een goede laptop vervanger. Enigzins begrijpelijk dat dit model niet is meegenomen in de test (waarschijnlijk bedoelt voor "losse" toestenborden ?) maar had wel een goede aanvulling geweest. Storend is wel dat het "for Ipad2" is wat de klok slaat.... Reageer op deze reactie
 • Ik ben het helemaal met deze schrijver eens en door mijn HTC telefoon als modem te gebruiken beschik ik ook over 3G en ben ik niet meer afhankelijk van wifi verbindingspunten. Helemaal super en lekker flexibel te gebruiken systeem. Reageer op deze reactie
 • Ik ben zelf in het bezit van de twee Kensington toetsenborden. Beide typen perfect en de aanslag voelt prettig aan.. De toetsen zijn groter dan een standaard toetsenbord van een HP desktop computer. Dus ik kan de min puntjes niet plaatsen die in het artikel genoemd worden. Reageer op deze reactie
 • het apple toetsenbord heeft wél een aan/uit knop aan de zijkant Reageer op deze reactie
 • Ik heb de Apple wireless en ben zeer tevreden echter 1 minpunt: er ontbreekt een toets om het bord uit te zetten. Reageer op deze reactie
 • Asus Transformer Prime met min. 2 x 6 uur batterij opladen : perfect systeem - licht/gemakkelijk/bescherming voor tablet. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
empire electronics tablet
fam. Terwogt

Onze zoon van 11 had geld gespaard en via een aanbieding van de Donald Duck de Empire Tablet WO32i / I785D8DCZ gekocht voor...

Laatst gestelde vraag
Het testoordeel van de galaxy tab S 10.5 16G+4G klopt niet. Bij de veelzijdigheid van functies staat een cijfer van 7,5, dit moet 6,6, gelijk aan de galaxy tab S 10.5 16G+WIFI zijn.
heer R.J.M. Mos
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Google Nexus 7 16 GB
J.H. Roozenburg
26.6666666666667 procent