Terug naar het overzicht 21-sep-2011

Toshiba AT100: eerste indruk

Toshiba AT100: review

Toshiba AT100Zelf accu vervangen

De AT100 is met gemak dik te noemen met zijn 16mm. Ter vergelijking, de iPad 2 en Samsung Galaxy Tab 10.1 zijn de helft daarvan, rond de 8 mm. De AT100 kun je ook relatief zwaar noemen met zijn 765 gram. Hij voelt ook nog 'plastic-achtig' aan en maakt daardoor geen degelijke en robuuste indruk. Over de afmeting en afwerking zijn we dus niet positief. De achterkant van de tablet kraakt bovendien bij indrukken.

Navraag bij Toshiba leert dat hier een reden voor is. De accu van de AT100 is namelijk zelf vervangbaar, en dat is vrij uniek voor een tablet. De plastic achterkant is eenvoudig los te koppelen. Hierdoor wordt de binnenkant en accu van de AT100 toegankelijk, mocht daar in de toekomst een noodzaak voor zijn.

Eenheidsworst

Bediening en navigatie van de tablet met het Android besturingssysteem verloopt het zelfde als alle andere Android tablets van dit moment. Hier geldt ook weer dat Android als mobiel besturingsysteem veel potentie heeft, maar nog niet zo gebruiksvriendelijk is als Apple's iOS. Als gevorderde gebruiker heb je daarentegen wel meer mogelijkheden om de tablet naar eigen wens in te stellen.

Malware

Een trend die we steeds vaker zien bij Android gebaseerde tablets is de toename van malware, iets om rekening mee te houden bij de keuze voor Android. Ook de ruwe prestaties van de hardware, door ons met testprogramma's in kaart gebracht, verschillen weinig van andere Android tablets. Naast de aansluitingen en vervangbare accu kunnen we verder niets onderscheidends vinden aan deze AT100 tablet.

Pluspunten

  • Veel aansluitingen
  • Geheugenkaartlezer
  • Accu zelf vervangbaar

Minpunten

  • Dik
  • Zwaar
  • Veel plastic
  • Niet degelijk

Conclusie

De Toshiba AT100 is een duidelijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar biedt weinig voordelen ten opzichte van andere moderne Android tablets. De afmetingen en gebrek aan degelijkheid zijn de grootste minpunten van deze tablet. Voor een paar tientjes meer is de Samsung Galaxy Tab 10.1 een betere Android tablet.

De Toshiba AT100 tablet heeft een 10" scherm met een resolutie van 1280 x 800. Deze tablet weegt 765 gram en is bijna 16 mm dik. Standaard wordt het product geleverd met Android 3.1 aan boord, een update naar 3.2 is al beschikbaar. Net zoals alle andere tablets van dit moment gaat het om een capacitief beeldscherm waarbij je met meerdere vingers (multitouch) de tablet kan bedienen. Als kloppend hart zien we dezelfde (grafische) processor als alle andere Android tablets van dit moment, namelijk een nVidia Tegra 2 met een snelheid van 1 GHz. De AT100 heeft 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslagcapaciteit voor apps en content.

aansluitingenVeel aansluitingen

De tablet heeft aan de voorzijde een eenvoudige webcam om mee te videobellen en aan de achterkant een 5 MP lens voor het betere foto- en filmwerk. Er zijn veel overeenkomsten te vinden met alle andere Android tablets van dit moment, maar de AT100 heeft afwijkende aansluitingen. Hij heeft namelijk een geheugenkaartlezer aan boord, maar liefst twee USB-poorten en een HDMI uitgang voor aansluiting op een moderne HD-televisie. Deze tablet kan overweg met alle soorten draadloze netwerken en Bluetooth.

Bekijk de video

De Toshiba AT100 tablet is nog maar net te koop, of er wordt alweer een opvolger bekend gemaakt. Deze AT200 wijkt op een aantal belangrijke punten af van zijn voorganger.

Verschillen

Wat direct opvalt, is dat deze AT200 andere fysieke afmetingen heeft dan de AT100. Waar de AT100 voor een moderne tablet vrij dik en zwaar is met zijn 16 mm en 765 gram, is de AT200 dat zeker niet. De AT200 is namelijk 7,7 mm dik en weegt maar 558 gram. Daarnaast zit er een snellere en geavanceerdere processor in van Texas Instruments in plaats van nVidia zoals de meeste andere tablets op de markt.

Overeenkomsten

Toshiba AT200Standaard wordt de AT200 geleverd met het Android besturingssysteem versie 3.2 en biedt ook deze Toshiba tablet veel aansluitmogelijkheden zoals de AT100 dit ook doet. Verdere overeenkomsten met de AT100 zijn o.a. het 10,1" scherm, twee webcam's, GPS en de levensduur van de accu (ongeveer 8 uur). De AT200 ligt vanaf november 2011 in de winkels en zal rond de €500 kosten. Zodra dit model beschikbaar is, zullen we hem testen en in de productvergelijker opnemen.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Hallo, kun je me helpen? Hoe zet ik mijn gmailaccount op mijn androidtablet over naar mijn laptop
Ans,
Stel een vraag
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!