Terug naar het overzicht 25-jul-2012

Toshiba AT300: eerste indruk

Toshiba AT300: review

Zijkant platDe Toshiba AT300 tablet voelt niet te zwaar en ligt bovendien prettig in de hand. De achterkant voelt plastic-achtig aan, maar is gemaakt van een heel dun metaal. Hierdoor kunnen we de achterkant wat indrukken en voelen we de behuizing meeveren tot aan de interne hardware. We kunnen de tablet hierdoor niet degelijk en solide noemen, maar zien er verder ook geen probleem in. Wat verder opvalt, is dat de hoeken van de tablet wel heel rond zijn, maar over smaak valt niet te twisten.

Prestaties en accu

We zien ze steeds vaker, de zogenaamde 'quad core' processor met vier rekenkernen. Op papier moet dit zorgen voor een veel snellere tablet dan bij twee rekenkernen. Dat zien we bij deze tablet in de praktijk niet overal en altijd terug. Net als bij andere tablets met deze processor zoals de Asus Transformer Pad TF300T. We hebben twee snelheidsmetingen uitgevoerd met zowel Sunspider en Peacekeeper en zien minder verschil dan gehoopt ten opzichte van oudere tablets met twee rekenkernen. De huidige versie van Android (4.0) kan klaarblijkelijk nog niet zo goed omgaan met vier rekenkernen. Games en apps moeten ook geoptimaliseerd zijn voor deze vier rekenkernen. De potentie in de hardware van deze tablet is wél aanwezig. De accuduur die Toshiba heeft opgegeven, namelijk 10 uur, is wat positief. Onze ervaring is dat tussen de 6 en 7 uur een stuk realistischer is.

Verlichtingsprobleem

Over het scherm van deze tablet zijn we verdeeld. De kleuren komen goed uit de verf en ook de kijkhoek is breed genoeg om met zijn tweeën te zien wat er gebeurd. De resolutie van 1280 x 800 is op dit moment nog standaard, en dus niet speciaal. Iets duurdere tablets, zoals nieuwe iPad (vanaf €480), zitten hier al ver boven. Jammer is dat het scherm last heeft van een effect dat 'Backlight Bleeding' wordt genoemd. Dit houdt in dat het scherm niet op alle plekken evenveel wordt verlicht. Met name bij het bekijken van donkere beelden, zoals in films, zien we dit effect duidelijk optreden.

Software

Toshiba heeft er gelukkig voor gekozen om Android niet teveel naar eigen smaak aan te passen. Er is wel extra software op de Toshiba AT300 gezet. Zo zit er een McAfee beveiligingsapp op en heeft Toshiba een eigen winkel toegevoegd genaamd Toshiba Places. Daarin vind je onder andere muziek, video, apps en boeken. Bovendien vinden we er een handig Office-pakket op van ThinkFree dat voornamelijk in de cloud werkt. Daarnaast vinden we software om een desktop-computer mee te besturen en het notitieprogramma Evernote.

Camera's

De Toshiba AT300 heeft twee camera's aan boord. De voorcamera, die met name geschikt is voor apps als Skype, heeft moeite met donkere omgevingen. De kwaliteit gaat dan hard achteruit. Het is hierdoor beter een lampje aan te doen wanneer je wilt gaan videobellen. De camera aan de achterkant is van iets betere kwaliteit. Dit komt door de kwalitatief betere sensor van 5 megapixel en de led-verlichting. Maar verwacht geen wonderen, een gewone compactcamera presteert nog altijd veel beter op dit onderdeel. Ben je niet heel kritisch op foto's of video, dan is de achterste camera goed genoeg.

Conclusie

De Toshiba AT300 is een tablet die nergens echt in uitblinkt, maar ook geen grote minpunten heeft. Het scherm is prima, maar kampt met een klein verlichtingsprobleem. De processor met vier rekenkernen heeft meer in zijn mars dan wat wij nu meten. De accuduur is goed, maar er zijn tablets in dezelfde prijsklasse die 10 - 12 uur meegaan. De twee camera's zijn prima voor wie geen al te hoge eisen stelt en de behuizing is goed genoeg, maar is niet solide. De Toshiba AT300 is geen miskoop, maar ook geen hoogdraver. Mocht het budget het toelaten, dan hebben Asus of Apple voor een iets hogere prijs een tablet met niet alleen een beter scherm, maar ook een langere accuduur.

Pluspunten

 • Ligt lekker in de hand;
 • Vrij licht en dun;
 • Scherm is krasbestendig;
 • Scherm heeft brede kijkhoek;
 • Moderne processor met vier rekenkernen;
 • Geheugencapaciteit is uitbreidbaar;
 • Micro-usb aansluiting;
 • Micro-hdmi aansluiting;
 • Bluetooth 3.0;
 • Gps voor navigatie;
 • Omgevingslichtsensor;
 • Twee camera's;
 • Led-flitser;
 • Voorzien van bruikbare software.

Minpunten

 • Reflecterend scherm;
 • Prestaties processor vallen tegen;
 • Achterkant veert mee;
 • Geen 3G;
 • Scherm heeft verlichtingsprobleem;
 • Voorcamera presteert matig.

AchterkantDe Toshiba AT300 tablet heeft een 10,1" glanzend, breedbeeldscherm. Het scherm is bovendien voorzien van een krasbestendige laag. De resolutie is 1280 x 800. Hij is net geen 9 mm dik en weegt 590 gram.

Hardware

De AT300 heeft een nVidia Tegra 3 processor met vier rekenkernen. De tablet is verkrijgbaar met 16 GB of 32 GB opslagcapaciteit. Deze opslagcapaciteit is uitbreidbaar met maximaal 32 GB door hem te voorzien van een los aan te schaffen sd-kaartje. Toshiba levert de AT300 standaard met Android versie 4.0 en zal binnenkort een update naar 4.1 aanbieden.

Veel mogelijkheden

De AT300 is voorzien van een micro-usb aansluiting zodat je er bijvoorbeeld een externe harde schijf op aan kunt aansluiten. Daarnaast beschikt hij over een micro-HDMI-aansluiting zodat het beeld van de tablet eenvoudig te tonen is op een moderne TV. Leuke extra's zijn ondersteuning voor Bluetooth 3.0, gps voor navigatie en zit er een omgevingslicht-sensor in. Hierdoor kan de tablet automatisch de optimale helderheid en het contrast bepalen. Uiteraard kan hij overweg met alle soorten wifi-netwerken. De mogelijkheid om te verbinden met 3G-netwerken voor mobiel internet, ontbreekt.

Camera's en geluid

Aan de voorkant van de Toshiba AT300 tablet zit een 2-megapixel-camera die geschikt is voor videobellen, bijvoorbeeld met Skype. Aan de achterkant zit een camera met een 5.0-megapixel-resolutie waar ook films in HD mee opgenomen kunnen worden. De camera is aan de achterkant voorzien van een led-flitser zodat donkere momenten alsnog goed verlicht zijn. Autofocus ontbreekt. Aan de zijkant zitten twee mini-speakertjes die voor stereo-geluid moeten zorgen. Toshiba claimt dat deze AT300, bij gemiddeld gebruik, een werktijd heeft van 10 uur.

Benieuwd wat wij van de Toshiba AT300 vinden? Bekijk de review.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
hoe kom ik ik aan een nederlandse handleiding van tablet ASUS MeMo pad 10 ME103K
w.cl.leeuwenburgh
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Acer Iconia B1 8 GB
C Blansjaar
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!