Terug naar het overzicht 03-mei-2012

Google Drive: eerste indruk

Google Drive: review

Wie bijna de hele tijd online is, hoeft geen usb-stick meer te gebruiken. Zo is de theorie. Maak een gratis account aan bij een online-opslagdienst als Dropbox of Microsoft SkyDrive en je kunt gigabytes aan bestanden op internet bewaren. Tegen bijbetaling kun je extra opslagruimte krijgen.

apple-filevaultHeb je de bestanden in je online drive nodig, dan download je ze gewoon uit de opslagdienst. Zo 'on demand' werken is toch niet altijd even handig; een klein programmaatje draai je misschien liever vanaf een usbstick. Maar een archief of een back-up van belangrijke bestanden plaats je vast graag in een online drive. Die kun je nooit verliezen. En met een goed wachtwoord zijn je bestanden safe. Populaire (grote) opslagdiensten hebben de beveiliging (inmiddels) op orde en gegevens worden dubbel opgeslagen. Veiliger dan een usbstick dus.

DropBox en Microsoft SkyDrive

Wie naar het nieuwe Google Drive kijkt, zet die uiteraard naast al bestaande opslagdiensten. Populair zijn de al genoemde DropBox en Microsoft SkyDrive. Wie deze al gebruikt en er tevreden over is, moet ze gewoon blijven gebruiken want Google Drive heeft geen belangrijke innovaties.

Google Drive: lekker groot

Een voordeel heeft Google Drive wel: waar Dropbox 'slechts' 2 GB gratis aanbiedt, biedt Google 5 GB. Microsoft Skydrive gaat nog verder, met 7 GB gratis opslag (en uiteraard meer tegen bijbetaling).

De besturingssystemen waar de opslagdiensten (fijn) op kunnen werken, lopen wel uiteen:

 Ondersteuning besturingssystemen Google Drive (5 GB gratis) Dropbox (2 GB gratis) Microsoft SkyDrive (7 GB gratis)
 Windows ja ja ja
 Mac OS X ja ja ja
 Linux  ja 
 Android telefoons en -tablets ja ja 
 iPhone en iPad (iOS) ja (nieuw) ja ja
 BlackBerry  ja 

dropboxPlatformwinnaar: Dropbox

Dropbox is op dit moment - dus - op de meeste platforms beschikbaar. Dat is een belangrijk voordeel want zo kunnen gebruikers gemakkelijk bestanden uitwisselen met verschillende apparaten. Bij de introductie van Google Drive misten we nog ondersteuning van iPads en iPhones, maar in juni verscheen er ook voor deze platforms een app. Dat is belangrijk voor Google Drive-gebruikers want in iPhones en iPads past geen geheugenkaart om bijvoorbeeld snel foto's of video's op te bewaren voor verdere bewerking op een pc.

Omgang met foto's

Over foto's gesproken: wie de Dropbox-app installeert op een iPhone, iPad, Android-telefoon of -tablet kan fotoalbum-mappen aanmaken in de app. Hierna kun je in deze app meerdere foto's in je toestel selecteren om in een keer naar zo'n album te uploaden. De fotocollectie is automatisch ook een fotoalbum in de browser dat je aan anderen kunt presenteren - als je het met hen deelt (zie beeld links).

googledrive-fotoalbum dropbox-fotoalbumIn de Google Drive app voor Android (die voor iPhone en iPad is nog niet bekeken) kun je ook meerdere foto's selecteren om te uploaden, maar deze komen in de standaard Google Drive-map terecht. Je kunt hierna wel inloggen op een gewone pc om de nieuwe bestanden te verplaatsen naar een aparte map. Deze map kun je vervolgens delen met iemand (of iedereen) en de collectie ziet er dan ook als een (eenvoudig) fotoalbum uit (zie beeld rechts). Google kan hier, zoals je vast begrijpt, nog het een ander afkijken van Dropbox.

Alleen via wifi

De Google Drive app voor Android kan gelukkig beperkt worden tot gebruik bij (alleen) wifi. Mobiel internetten via 3G kan duur uitpakken, zeker als je grote bestanden gaat up- en downloaden. Ook de Dropbox app kan 'wifi only' werken, als jij dat wilt.

Synchronisatie

Op de gewone computer (Windows, Mac) kan een gratis synchronisatietooltje (heel origineel Google Drive geheten) een aparte map op de harde schijf aanmaken. Alle bestanden in deze map worden automatisch gesynchroniseerd met de webdrive.

We probeerden de persoonlijke fotocollectie (sinds 2003) naar de map te kopiëren, maar met 15 GB was deze collectie veel te groot. Met alleen de trouw- en babyfoto's lukte het wel. De 3 GB was binnen een half uur veiliggesteld; het uploaden (synchroniseren) naar internet begon direct na het kopiëren van de bestanden naar deze map.

Doorzoeken GoogleDrive_webinterface

Is je Google Drive eenmaal gevuld met foto's en documenten, dan kun je via de webinterface op https://drive.google.com (zie beeld rechts) deze bestanden doorzoeken op woord of woorden in de bestandsnaam en het voorkomen van deze woorden in de opgeslagen documenten (Word, OpenOffice, PDF's, et cetera). Het zoeken in bestanden werkt razend handig, al is dat van Google natuurlijk niet zo'n grote verrassing.

Beheren

In de webinterface van Google Drive kun je de bestanden markeren (met bijvoorbeeld een ster), selecteren en vervolgens verwijderen of verplaatsen of kopiëren naar een (nieuwe) submap. Alles met alleen de browser.

Voorwaarden

Ben je erg bezorgd om je privacy, gebruik dan niet de diensten van een in de Verenigde Staten gevestigde, commerciële internetonderneming als Google. Zoals bij veel clouddiensten ga je voor gebruik ook hier weer akkoord met een hele riedel, soms absurd klinkende voorwaarden: 'Google heeft het recht de inhoud te gebruiken, op te slaan, te reproduceren en aan te passen.' Specifiek Google (met zijn advertentiesystemen) heeft zulke toestemmingen nodig om advertenties af te kunnen stemmen op bijvoorbeeld de inhoud van documenten. De adverteerder hoeft de documenten niet zelf in te zien, de computers van Google wel. En het is volgens Google nodig voor (onder andere) het verbeteren of promoten van diensten of het ontwikkelen van nieuwe.

Conclusie

Google Drive heeft bij een gratis account met 5 GB heel wat meer opslagruimte dan het populaire Dropbox (2 GB). In juni verscheen er een Google Drive-app voor iPad of iPhone, en daarmee is Google Drive ook op deze platforms een serieus alternatief voor Dropbox. Dropbox gaat wel wat handiger om met geüploade foto's. De webinterface van Google Drive is heel bruikbaar. Vooral het doorzoeken van je eigen bestanden op trefwoord werkt prettig.

Lees meer over de specificaties bij Wat is Google Drive?

Google Drive is in de basis een opslagruimte voor bestanden op internet. De enige vereiste is een (gratis aan te maken) Google-account. De dienst Google Drive is een optionele uitbreiding op een Google-account.

De opslagruimte is standaard 5 gigabyte (GB). Voor 2,50 dollar per maand koop je bij Google 25 GB extra opslagruimte, zie de tarievenpagina.

Een Google Drive kun je aanmaken en gebruiken op https://drive.google.com.

Praktische toepassingsmogelijkheden:

 • als extra back-up voor belangrijke bestanden;
 • om bestanden ook op andere computers (...en telefoons!) beschikbaar te hebben;
 • om bestanden te delen met anderen, zeker bestanden die te groot zijn voor de e-mail;
 • om bepaalde documenten makkelijk aan anderen te presenteren, zoals een collectie foto's;
 • als een makkelijk doorzoekbaar archief. Je kunt namelijk ook googlen in je drive. Zoek je in je Google Drive naar een woord, dan vind je niet alleen bestanden met dat woord in de naam, maar ook bestanden waarin dat woord voorkomt, zoals in PDF-bestanden.

Bestandsbeheer

De online map kan met ee GoogleDrive_Taakbalkn gewone webbrowser worden gebruikt, op https://drive.google.com. Je kunt op deze website (na inloggen met je Google Account) bestanden up- en downloaden. Via dezelfde site kun je kantoordocumenten in de drive ook bewerken of inzien met je browser, omdat de dienst 'Google Docs' geïntegreerd is in de Google Drive.

Google Drive op de pc

Gebruikers kunnen met een pc of Mac extra fijn bestanden uitwisselen met de online drive door een klein synchronisatieprogramma te installeren. Het programma, simpelweg Google Drive geheten (in Windows op te roepen vanuit de taakbalk (zie rechts), maakt een lokale map aan op je harde schijf. Alle bestanden die je in de map 'Google Drive' plaats of bewerkt worden automatisch ook in de online Google Drive geplaatst en bijgewerkt (en vice versa).

Google Drive op telefoon en tablet

Er is ook voor Android-telefoons en Android-tablets (en sinds juni voor iPhones en iPads) een Google Drive synchronisatie-programma beschikbaar. Deze vanuit de Play Store te downloaden app kan niet volautomatisch documenten overzetten maar wel per bestand of per selectie van bestanden. Foto's bijvoorbeeld.

Google heeft zoals gezegd sinds juni ook een Google Drive app voor de iPhone en iPad. Deze is nog niet door ons bekeken. 

We hebben enige tijd met Google Drive gewerkt op een pc en een smartphone. Lees onze bevindingen.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (35)

 • Heeft iemand ervaring met onedrive van Micrisoft? gratis 15 gig!! Reageer op deze reactie
 • @J.C. van den Dool: Het artikel is van 3 mei 2012 en inmiddels achterhaald. Dat zit in de aard van de zaak en is de reden dat we de publicatiedatum van dergelijke actueel-berichten altijd vermelden. Reageer op deze reactie
 • Wat een achterhaalde site. Momenteel is Google Drive veruit het beste; snel, goede intergratie van allerlei bestanden die te openen en te bewerken zijn! Ook geeft Drive prachtig overzicht van de inhoud en is het makkelijk om bestanden te delen. Reageer op deze reactie
 • Iemand ervaringen met Save drive? Ik gebruik deze backup online service sinds kort. Ik ben er erg tevreden. Onbeperkte opslag voor 30 euro per jaar. Ik heb hier nu bijna 3 TB opstaan. Echter de vraag blijft hoe veilig zijn deze cloudservices? Ik heb voornamelijk fotomateriaal hierop staan. Maar bedrijfsgegevens als mijn financiele administratie durf ik hier nog niet naar toe te zenden. Reageer op deze reactie
 • Kan iemand mij helpen op het volgende? Ik heb Google Drive gedownload en geinstalleerd op mijn pc. Via de C-schijf kan ik er nu komen via mijn documenten. Maar er is al een bestaande Drive van mijn werk - maar die krijg ik neit bij mijn documenten. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Zodat ik gewoon in een word- of excel document kan werken, dat kan opslaan en dat dan direct voor iedereen (mijn collega's) zichtbaar is? In plaats van nu elke keer dat via de online drive te moeten doen... Reageer op deze reactie
 • @heer J. Ruiter: Helaas zijn de mogelijkheden van dit platform te beperkt om op dergelijk gedetailleerde (helpdesk)vragen in te gaan. Het gaat in de bovenstaande eerste indruk om een samenvatting de meest opvallende eigenschappen van een nieuw product of nieuwe dienst en niet om een vergelijkend onderzoek. We raden u aan, de helpfunctie/het gebruikersforum van Google Drive te raadplegen voor meer informatie over uw vraag. Reageer op deze reactie
 • Ik heb nu een tijdje Google Drive en heb een hele boel foto's op Drive staan. Nu heb ik mijn computer opnieuw geinstalleerd. Bij het installeren van de Google Drive app, vraagt deze waar ik een nieuwe Drive folder wil plaatsen. Deze bestaat echter nog van de vorige windows installatie. Helaas kan ik deze niet kiezen en moet ik een nieuwe aanmaken. Is hier een manier omheen te bedenken? Het probleem is namelijk dat als ik een nieuwe map maak, deze door Google gevuld gaat worden met foto's... Beetje jammer, aangezien die nog in de map ernaast staan. Verder is er het gevaar dat de foto's op Drive verwijderd worden, aangezien er 2 kanten op gesyncroniseerd wordt... Ik heb het volgende al geprobeerd: Drive gestopt, mapnamen aagepast zodat er naar de oorspronkelijke map verwezen werd. Dit resulteerde in dubble bestanden in de oorspronkelijke map. Reageer op deze reactie
 • Ik mis in dit artikel wel het grote voordeel van Google Drive dat je met meerdere personen tegelijk in een bestand kunt bezig zijn. Iets dat bij de andere twee niet mogelijk is. Reageer op deze reactie
 • Als mijn pc crashed en de synchronisatie is al wel uitgevoerd - waarbij al mijn mappen op de pc verwijderd zijn, zijn ze dan ook weg op de web. Heb je anders ook een backup? Reageer op deze reactie
 • Google heeft gezegd dat Google Drive binnenkort op Linux komt! @ramon Ja dat kan. Reageer op deze reactie
 • Ik gebruik zowel Dropbox en Google Drive. Google Drive is niet stabiel, vooral nadat mijn pc uit de slaapstand komt. Het is een aantal keren voorgekomen dat het door onbekende reden niet meer synchroniseert, herstarten van deze Windows applicatie is dan vereist, en een aantal keren heeft het spontaan de melding gegeven dat er iets niet goed was en dat ik de applicatie zelf moest herstarten. Al die keren was Dropbox ook actief en die werkt zonder problemen. Pro voor Google Drive is een prima integratie met andere diensten en platforms. Vooralsnog hou ik beide aan. Reageer op deze reactie
 • Ja, je kan ze oploaden en rechten toekennen zoals bij ieder ander bestand, bedenk wel dat dit soort bestanden nogal kollossaal kunnen zijn, en aan alle gratis ruimte komt wel een keer een einde.... Reageer op deze reactie
 • Denk niet niet dit "risico" alleen bij Google zit, met een licentie op Microsoft Office weet je ook (of misschien niet?) dat je documenten allemaal eigendom van Microsoft zijn, maar de inhoud, dat is je intellectueel eigendom. Met andere woorden, wat heb je te vertellen over je documenten? Denk je dat Microsoft niet in je computer meekijkt? De realiteit is dat geen van beiden, Google of Microsoft het in zijn hoofd zal halen om IN documenten van klanten te gaan neuzen, ze hebben een naam en een betrouwbaarheid hoog te houden. Daarnaast, Google versnippert en versleutelt zijn data en verspreid dat wereldwijd over datacentra, drie keer gebackt. Denk niet dat je zomaar in kanbreken en iemand zijn documenten kan inzien...... want zo werkt het niet Reageer op deze reactie
 • Kan ik mijn videoclipsen Mp4 ook via GoogleDrive Uploaden om zo een Url te verkrijgen zodat ik deze per e-mail kan versturen?? Ik gebruikte PhotoBucket maar deze werkt niet meer optimaal. Ramon Reageer op deze reactie
 • Ja dat klopt maar wie of wat beschermd mijn bestanden tegen Google zelf. Immers je machtigt Google vooraf om lekker in je bestanden te gaan neuzen. Ik zeg wat van mij is daar beslis ik over en ik machtig iemand om dat bestand in te zien en niet Google. Reageer op deze reactie
 • Geen URL voor google documenten Je hebt zeker iets gemist. Een google document of map heeft een identiteit, dat is zijn URL, nog iets preciezer, het is de sleutel die in de URL zit Met de URL kan je het document direct vanuit je brouwser openen (indien nodig krijg je eerst een aanmeldpagina) Meestal zit de ruwe URL in een Link, en die link kan je elke naam geven, zolang de URL de URL maar blijft Op een site bij google kan je naar hartelust en heel simpel allerlei documenten plaatsen Reageer op deze reactie
 • Misschien moet ik iets uitleggen over Wuala. De bestanden worden versleuteld (o.a. AES) in de Cloud opgeslagen. Dit wil zeggen dat zonder wachtwoord niemand tenzij zeer veel moeite ( = geld) achter de inhoud van het opgeslagene kan komen. Het zijn Europese servers waar de opslag geschiedt en ze draaien op groene energie. (Ook bij windstilte of zonneschijn :-)) Ze claimen dat het wachtwoord nooit je computer verlaat. Ook zijn er gratis andere mogelijkheden: geautomatiseerde backup, synchronisatie tussen computers, gecontroleerde publicatie, bestandssysteem integratie etc. Omdat dit nogal verder gaat dan DropBox, SkyBox en op diverse platformen moet draaien w.o. diverse smartphones is voor PC's Java-software (Java Runtime Environment) vereist. Dit is vaak al aanwezig. Reageer op deze reactie
 • Dat is waar. Waula is een van de betere multiplatform secure storage providers. En uiteindelijk is het ook mogelijk je data middels een webbrowser te benaderen. Deze provider is slechts bij de professionele incrowd bekend. Deze zwitsers hebben hun reputatie hoog te houden. Reageer op deze reactie
 • Ik vind het laakbaar om mijn bestanden zonder mijn toestemming in eens in Google drive te vinden en dan zeggen : U kunt tijdelijk terug naar de oude situatie. moet ik nu: dank u Google zeggen.Misschien wordt het wel eens tijd voor iets anders, Reageer op deze reactie
 • Dropbox gaat tot 18 GB GRATIS door simpel Ja te drukken als je e.g. een foto camera connect en dropbox de plaatjes laat managen. Daarnaast kun je vrienden toevoegen (500Mb gratis per vriend), op Twitter volgen, connecten met Facebook e.d. Dropbox is uber handig als je een website hebt die draait onder linux. Je kunt een specifieke folder syncen op die webserver zodat je thuis slechts e.g. een plaatje of een stukje tekst copied in die folder en deze automatisch in je website verschijnt (en andersom) (denk dus aan webserver logs die je anders zou moeten mailen/sftpen e.d.) Daarnaast is de Lan syn handig: als je 2 pc's thuis hebt dan zal Dropbox niet eerst naar "buiten gaan" maar direct syncen tussen die 2 pc's om je eigen lan. Dus erg veel sneller. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website