Internetabonnement kiezen: tips

De juiste internetsnelheid kiezen

Bekijk de video

Ga je een internetabonnement kiezen en twijfel je tussen twee snelheden? Neem het goedkoopste internetabonnement. Je kunt vrijwel altijd met één telefoontje naar de provider een sneller (duurder) internetabonnement krijgen, als dat toch nodig is.

Welke internetsnelheid je haalt kun je zelf meten met Nuria, een gratis Windows-programma (zie: je internetsnelheid meten).

Lees ook ons praktische tips voor het sneller maken van je internetverbinding thuis.

Naar boven

Bekijk de snelheden op jouw adres

Wil je weten welke maximale internetsnelheden de uiteenlopende internetproviders allemaal op jouw adres kunnen bieden? Ga dan naar internetproviders vergelijken. Aan de hand van je postcode en huisnummer geeft de vergelijker aan welke snelheden providers (maximaal) kunnen leveren. Ook zie je (per internetabonnement) welke snelheden de abonnees gemiddeld gemeten hebben - als die metingen beschikbaar zijn.

Soms staan er minder internetabonnementen in de vergelijker dan waar de provider mee adverteert op de eigen site. De internetproviders vergelijker houdt rekening met de abonnementen die op jouw adres niet mogelijk zijn (door bijvoorbeeld de afstand tot de telefooncentrale, bij een ADSL-abonnement).

Naar boven

Veilig (draadloos) internetten

Internetten doe je veilig met adequate antivirus software op de computer (zie onze test) en een ingeschakelde firewall (netwerkfilter), bijvoorbeeld die van Windows of van het Mac OS zelf.

Linksys E2000Als je ook een draadloos netwerk hebt, moet je goed opletten dat andere gebruikers buiten je huis (buren?) niet ongemerkt toegang geeft. Zonder ingeschakelde beveiliging (versleuteling van het netwerkverkeer) kan iedereen nabij je huis (ongemerkt) van het draadloze netwerk gebruikmaken.

Onze test van modemrouters van providers (modems die ook een draadloos netwerk verzorgen) stemde ons tevreden over de beveiligingsmogelijkheden.

In het verleden zijn er modemrouters onveilig aan de consument geleverd. Zo leverde KPN een serie Thomson SpeedTouch modemrouters die een bepaalde naam draadloos uitzonden. Aan de hand van deze naam kon het wachtwoord van de beveiliging worden achterhaald en het netwerk worden misbruikt.

Wie wil weten of zijn draadloze netwerk veilig werkt, kan dit nagaan op www.consumentenbond.nl/draadloosveilig.

Meer tips voor veilig internetten vind je in het dossier Veilig online.

Naar boven