Terug naar het overzicht 10-aug-2012

Outlook.com: eerste indruk

Outlook.com: review

Outlook.com bevindt zich nog in de aanbouwfase maar geeft nu al een goede 1e indruk. De website ziet er overzichtelijk uit en is makkelijk in gebruik. De koppeling met sociale media is optioneel, maar biedt wel extra communicatiemogelijkheden en contactinformatie. We vermoeden dat Outlook.com het vertrouwde Hotmail.com volledig zal vervangen. Dit zien we niet als negatief en we raden Hotmail-gebruikers aan om nu al te kiezen voor Outlook.com. Mensen die een alternatief zoeken voor hun huidige e-maildienst raden we aan om in ieder geval Outlook.com te overwegen.

Pluspunten
+ Eenvoud en uiterlijk van de nieuwe interface.
+ E-mail wordt niet gescand ten behoeve van gerichte reclame.
+ Koppelingen met sociale media.
+ Handige filters ("Snelle Weergaven").
+ Skydrive-koppeling;
+ Exchange ActiveSync ondersteuning.
 
Minpunten

- Soms word je teruggezet in de oude Windows Live/Hotmail omgeving.
- De ene keer staat een woord in het Nederlands, de andere keer in het Engels.
- Skype werkt nog niet.


OverzichtHet is tijd om te vernieuwen

Hotmail.com wordt Outlook.com. Hotmail is nog steeds de meest gebruikte gratis e-maildienst, toch vindt Microsoft het nodig om te vernieuwen. We denken dat te maken heeft met de lancering van Windows 8 later dit jaar, maar ook met de concurrentie van Google Gmail.com. Gmail dreigt Hotmail in te halen wat betreft aantal gebruikers, met Outlook.com wil Microsoft dit voorkomen. Microsoft legt graag uit hoe je kunt 'upgraden in 5 makkelijke stappen' (Engelstalig) van Gmail.com naar Outlook.com.

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt nadat je bent ingelogd op Outlook.com is het minimalistische, bijna zakelijke, uiterlijk. Microsoft is erin geslaagd om alleen het functionele te tonen. Het verschil met het drukke Hotmail.com is erg groot. De site bestaat voor het overgrote deel uit de kleuren wit en grijs. Daarnaast is er nog de zelf aan te passen opvallende kleur van het menu waarmee selecties worden aangegeven. Outlook.com heeft een Metro-interface net als Microsofts andere bekende producten Windows Phone, Xbox 360, Windows 8 en Office 2013.

Metro

Het is duidelijk dat een gedeelte van de Outlook.com-dienst nog in aanbouw is. Een voorbeeld: wanneer je via de Metro-interface op de Agenda-tegel klikt dan kom je weer in de oude Windows Live/Hotmail omgeving terecht. Dit is best storend omdat de oude interface veel onoverzichtelijker is. Daarnaast is het te zien aan de Nederlandse vertaling die niet overal is doorgevoerd. Zo is het Engelse woord People op de ene pagina vertaald naar het woord Contactpersonen, op de andere pagina niet.

Gerichte reclame Facebook-chat-klein

Om gerichte reclame mogelijk te maken scant Google (volledig automatisch) jouw Gmail e-mailbox. Sommige mensen vinden dit geen fijn idee, ook al heeft Google beloofd dat je privacy niet in gevaar komt. Microsoft zet zich af tegen het beleid van Google en zegt totaal geen gebruik te maken van het scannen van Outlook.com e-mailboxen. Wel probeert Microsoft alsnog gerichte reclame te tonen. Waar deze gerichte reclame op is gebaseerd is niet bekend. 

Koppel sociale media

In Outlook.com kun je jouw sociale media koppelen. Op dit moment kan dit al met veel diensten zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Messenger en binnenkort volgt ook Skype. Na koppelen is het mogelijk om vanuit Outlook.com te chatten met Facebook- of Messenger-vrienden. Daarnaast kun je prikbordberichten (Facebook) en tweets (Twitter) plaatsen. Skype werkt nog niet, wanneer ook Skype wordt ondersteund bel je direct naar je vrienden vanuit Outlook.com.

Contactpersonen-kleinContactpersonen

Het koppelen van sociale media en e-maildiensten zorgt ervoor dat je bestaande contactpersonen worden aangevuld met de vrienden uit Facebook, Twitter etc. Dit wordt netjes gedaan. Heb je bijvoorbeeld een vriend met Facebook, Twitter en LinkedIn dan is de kans klein dat deze informatie onder verschillende contactpersonen wordt weggeschreven. Je vriend is maar een keer terug te vinden in je contactpersonen en dit contact toont alle info van gekoppelde diensten (sociale media). Zoeken in je contactpersonen werkt vlot. Je kunt scrollen door de gehele lijst of je gebruikt het zoekvenster.
 

Handige filters Snelle weergaven

Outlook.com maakt standaard gebruik van handige filters die "Snelle weergaven" worden genoemd. Met de filters heb je met een klik van de muis toegang tot alle e-mails die foto's bevatten of die als belangrijk zijn gemarkeerd. Het is ook mogelijk om zelf nieuwe filters aan te maken.
 

Skydrive

Skydrive is geïntegreerd in Outlook.com. Skydrive is Microsofts cloudopslagdienst die vergelijkbaar is met Dropbox en Google Drive. Nadat je op Skydrive klikt kom je direct bij je opgeslagen bestanden terecht. Jammer genoeg ziet de interface van Skydrive er nog uit zoals Windows Live/Hotmail. Door een bestand aan te vinken en te klikken op delen wordt het mogelijk om via mail of Twitter bestanden Skydrivete delen met vrienden. Dit werkt goed. Direct bestanden delen is nog even zoeken, want wanneer je bezig bent met het opstellen van een e-mail kun je niet direct bestanden van je Skydrive toevoegen.
 

Exchange ActiveSync

Ook in de browser van je tablet of smartphone ziet Outlook.com er goed uit. Maar voor die mobiele apparaten kun je beter Exchange ActiveSync gebruiken zodat je Outlook.com e-mails binnen komen in de mail-app van je tablet of smartphone. Met ActiveSync worden al je Outlook.com e-mails, contacten, taken en agenda-afspraken gesynchroniseerd op ondersteunde apparaten zoals je smartphone of tablet. Deze optie is getest op een iPhone en een Nexus S. We ervaarden geen problemen. Wel willen we nog melden dat we als server m.hotmail.com hebben gebruikt in plaats van m.outlook.com. Die laatste alias is waarschijnlijk nog niet actief.

Update 5 februari 2013:

Vragen over Outlook.com?

In de reacties onder deze review staan veel vragen over Outlook.com. De meeste van die vragen zijn al behandeld op de website van Microsoft.

Heb je meer hulp nodig? Kijk dan ook op het officiële Nederlandstalige Microsoft Outlook.com-hulpforum.

Voorbeelden van behandelde onderwerpen:

 • Verdwenen e-mail;
 • Is het mogelijk om terug te gaan naar de Hotmail-layout?;
 • Contacten toevoegen/verwijderen binnen een groep;
 • Attachements of bijlagen toevoegen;
 • Afspraken maken in meerdere agenda's;
 • Wat is nieuw en wat is veranderd?

Outlook.com is de nieuwe gratis e-maildienst van Microsoft die uiteindelijk Hotmail.com moet vervangen.Je bezoekt Outlook.com via https://www.outlook.com.

De nieuwe dienst proberen is eenvoudig, want je kunt inloggen met je oude Microsoft e-mailadres. Bijvoorbeeld van Hotmail, Live of MSN. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw @outlook.com-adres aan te maken, dan log je daarmee in.

Microsoft is van plan om Hotmail.com uit te faseren. Outlook.com ziet er totaal anders uit dan Hotmail.com want de eerste maakt gebruik van de Metro gebruikersinterface. Metro werd geïntroduceerd op Windows Phone 7 en wordt geïmplementeerd in steeds meer Microsoft producten, zoals het toekomstige Windows 8.

Wat vinden we van Outlook.com? Lees de review

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (101)

 • Outlook.com werd bij mij gebruikt om mij op te lichten. Een man reageerde op een advertentie van mij bij 2e hand.net. Ik heb betaald en vervolgens geeft hij mij gen antwoord meer en bestaat het adres niet meer. Erg handig dus voor oplichters dit nieuwe fenomeen waar ik dus ben ingetrapt. U bent gewaarschuwd als er Outlook.com achter een (fictieve) naam staat. Zelf heb ik een account aan kunnen maken met fictieve naam, leeftijd enz. Dus u bent gewaarschuwd bij deze! Reageer op deze reactie
 • ik vind dit een goed idee van jullie en de consumentenbond Reageer op deze reactie
 • Voor een helpdeskfunctie zijn de mogelijkheden van dit platform helaas te beperkt. We raden u aan, zich tot de ondersteuning van Microsoft zelf te wenden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/email-communication-help#email-communication-help=windows-7&v1h=win8tab1&v2h=win7tab1&v3h=winvistatab1&v4h=winxptab1 Reageer op deze reactie
 • Geachte heer/mevrouw, Het nog geen 3 weken gelede dat ik dingen heb verwijderd en nu krijg ik ze niet meer terug. Heel erg jammer. Er zaten belangrijke mails tussen. Ik heb een lichte vorm van autisme en een WSW-=Indicatie en heb ze per ongeluk verwijderd. Het is nog geen 3 weken gelden. Het ene probleem is wel opgelost. Maar nu krijg ik niet alle verwijderde e-mails terug. Ik heb ze ongeveer 2 weken gelden verwijderd en nu krijg ik het niet meer terug. Ik krijg het niet zelf voor elkaar,sorry. Het ene probleem is wel opgelost. Maar nu krijg ik niet alle verwijderde e-mails terug. DIT IS VERHOLPEN: Ik klik dit aan: een bericht kwijt? het is mogelijk om verwijderde berichten, dan halen we zoveel mogelijk berichten terug meer informatie. Na een tijdje komt er dit te staan: Kan op dit moment geen verbinding maken met Outlook.com Probeer het later opnieuw KRIJG HET ZELF NIET VOOR ELKAAR Groet Anne Lies van Sluis Reageer op deze reactie
 • Sinds outlook het heeft overgenomen, heb ik ruim 166000 berichten in mijn postvak uit. Het zijn echter maar 3 berichten die continu worden verdubbeld. Ik kan slechts 35 berichten per keer gaan verwijderen en ben echt niet van plan dit 800 keer te gaan doen. kan iemand mij helpen? mijn probleem melden lukt ook niet? Help!? Ook de laatste verzonden berichten staat het er ook niet naar wie ik die verstuur. Ik kan dus helemaal niks meer terug vinden in mijn postvak uit. Heeft iemand hier ook ervaring mee? alvast bedankt! Reageer op deze reactie
 • ik vindt outlook erg mooi hij is goed ik heb er geen probleem mee. gr.ROBERT Reageer op deze reactie
 • Ik vind het heel vervelend dat wanneer ik een nieuwe hotmail aan wil maken ik een alias in moet vullen en dat vervolgens niet kan. ik druk op e-mail bevestigen en dan sturen jullie een mail naar de mail die ik niet kan openen. echt HEEL ERG vervelend. ik kan ook geen alias toevoegen. misschien staat het wel ergens op internet, maar ik heb dat niet gevonden en ook niet op outlouk zelf... Reageer op deze reactie
 • Als ik aanlog in Outlook gaat ook Skype aan. Dit is niet altijd handig wanneer je op 2 locaties werkt met Skype. Dan wordt Skype online aangegeven wanneer dit niet zo is. Kan ik de koppeling handmatig uitschakelen op het moment dat dit wenselijk is? Reageer op deze reactie
 • Dit is de melding van Outlook bij afsluiten van account! Keer op keer wordt het niet afgesloten: We kunnen deze pagina niet laten zien Er zijn problemen met onze server. We lossen dit zo snel mogelijk op. Probeer het over een paar minuten opnieuw. Iemand een idee hoe ik het account kan afsluiten? Reageer op deze reactie
 • Mijn mail gaat niet goed open. Soms na t vernieuwen vd pagina krijg ik 1 mailbericht open, en dit werkt niet altijd. Het is gedeeltelijk dus onmogelijk mijn mail te lezen of te beantwoorden. help! mijn mailadres is zeer belangrijk voor mijn communicatie. Reageer op deze reactie
 • gekoppelde email accounts kunnen ook al niet meer aaaaaahhh knaake outlook ik wil hotmail !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gvd Reageer op deze reactie
 • en weer kan ik outlook niet openen, wat is dat balen zeg!!!!! Reageer op deze reactie
 • Met Skype kun je heel goed chatten! Reageer op deze reactie
 • Hoe krijg ik mijn oude "Outlook expres" in m'n nieuwe Outlook? Met plakken wil het niet. Nu is m'n oude vol en m'n nieuwe leeg.... Rochelle. Reageer op deze reactie
 • U kunt niet teruggaan naar live.com. Deze website wordt niet door Internet Explorer hersteld, omdat er een blijvend probleem is met de website. Mogelijke acties: Naar de startpagina gaan live.com opnieuw proberen te openen Meer informatie Reageer op deze reactie
 • Hetzelfde bij mij, ook als ik nu bericht stuur bewaart Hotmail dat contact niet. Reageer op deze reactie
 • Ik vind de oude Hotmail ook veel beter ( juni 2013) is er tot nu toe geen verbetering. Grootste Klachten; Geen geluid meer bij binnen komende mail Skype is niet geschikt voor chatten MSN wel, waarom is dit weggehaald? 2 vragen ... Wat het ergste is, al mijn contacten zijn ineens verdwenen ... - weet iemand hier een oplossing voor? - hoe kan ik mijn oude Hotmail terug zetten. groet, Harry Reageer op deze reactie
 • Wat een Kl*t*zoo* is die nieuwe outlook alleen maar gezeik. Reageer op deze reactie
 • Komt er nog eens bij dat Outlook.com niet alles kan verwerken.! Te weinig servers of opslag,te druk op het net? Bij verzenden erger je je helemaal dood! Blijft dat balletje maar ronddraaien! Is het bericht nu wel of niet verzonden.!?Dan maar weer terug naar Home page.. Wat blijkt :"Het is verzonden" Dat heb je bij google chrome en g.mail dus niet.!! Waarom doet Outlook.com zo moeilijk? Reageer op deze reactie
 • Sorry Outlook maar jullie zijn alweer een tijdje online maar vanaf het begin tot nu toe is het verschrikkelijk je kan niet eens vatsoenlijk je mail lezen bewerken of versturen laat staan oudere berichten terug kijken op andere pagina's van mail naar mailbericht gooit het je eruit naar hoofdpagina simpelweg gezegd zijn jullie een groot zooitje aan het maken de helft werkt gewoonweg niet of half ik begin me steeds meer aan te storen je bedoeling mag dan goed zijn maar uitvoering geeft je een cijfer van een 2 voor prestatie 1 doe er eens wat aan kom met een nieuwe versie of zet de oude Hotmail terug daar heb ik nog nooit problemen mee gehad veel mensen gaan zo outlook verlaten als je niet snel iets aan doet Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website