Terug naar het overzicht 18-apr-2012

Eerste indruk Samsung Galaxy SII Android 4.0 update: eerste indruk

Samsung Galaxy SII Android 4.0 update: review

androidUpdate 3 mei: Voorlopig niet updaten naar Android 4.0

Veel gebruikers geven aan dat de batterij van hun Samsung Galaxy S II na het updaten naar Android 4.0 zeer snel leeg loopt en dat het toestel soms uitvalt. Het lijkt erop dat vooral gebruikers van KPN en Hi last hebben van de problemen. Voorlopig adviseren we de Samsung Galaxy S II niet te updaten naar Android 4. KPN adviseert klanten die na de update problemen ervaren om langs te komen bij een KPN business center.

Reactie Samsung

Samsung geeft in een reactie aan dat het aantal klanten dat met Samsung contact heeft opgenomen over de updateproblemen gering is en dat het aantal klanten met batterijproblemen nog kleiner is. Samsung adviseert bij batterijproblemen zo veel mogelijk apps af te sluiten en de frequentie van het ophalen van e-mail terug te brengen via de instellingen.

Gebruikers die het niet lukt om de software-update naar Android 4.0 uit te voeren, verwijst Samsung naar de winkel waar zij hun Samsung Galaxy S II hebben gekocht. Zij kunnen in de winkel gratis de software-update laten uitvoeren.

Heb jij problemen met de update van Android? Vertel jouw ervaringen op onze campagne #Telecomplex.

Review

De nieuwe versie van Android, codenaam Ice Cream Sandwich, is inmiddels al terug te vinden op een flink aantal nieuwe telefoons die op dit moment in de winkel liggen. De Samsung Galaxy SII krijgt nu ook een update naar Android 4.0.

We beschrijven je in een apart stappenplan hoe je de update kunt installeren, maar vertellen je graag eerst over de nieuwe mogelijkheden die de Samsung Galaxy SII door de update krijgt.

Na een update naar Android 4.0 ziet de Samsung Galaxy SII er in eerste instantie hetzelfde uit. Er zijn in de algemene android4_multitaskenbediening maar kleine verschillen op te merken.

Algemene bediening gelijk

De algemene bediening van het menu is hetzelfde gebleven. De startschermen en widgets werken nog op dezelfde manier. Android 4.0 is -in de originele versie van Google- een stuk opgeruimder geworden. Samsung's versie van Ice Cream Sandwich heeft dat voordeel niet. Samsung houdt namelijk vast aan de speciale Touchwiz-bediening, waarvan de startschermen er nogal druk uit zien. Voor een serenere Android-ervaring hoef je het toestel dus niet te updaten.

Multitasken aangepast
Als je lang op de homeknop drukt, kun je multitasken. Dat kon al, maar nu kun je door je verschillende geopende apps heen scrollen in plaats van dat je enkel de iconen ziet. Een app uitzetten kan gemakkelijk door deze bij het multitasken van het scherm te vegen. Je hebt hierdoor meer controle over de apps die op je smartphone draaien. Dit is een subtiele verbetering die in het dagelijkse gebruik echt de moeite waard is.

android4_widgets_aanpassenWidgets aanpassen
De widgets op het startscherm kun je als gebruiker zelf in grootte aanpassen, zodat je zelf kunt bepalen welk deel van je scherm daarvoor gebruikt wordt. Je doet dit door een widget iets langer aan te raken. Het groter of kleiner maken van widgets gaat altijd volgens een vast raster van 4 x 4 vakjes. Welke configuraties en groottes mogelijk zijn, verschilt per widget. Sommige widgets kunnen niet in grootte worden aangepast. Snelkoppelingen naar apps blijven altijd 1 x 1 vakje groot.

Sociale netwerken in contactgegevens
Je kunt contacten uit verschillende bronnen koppelen tot één contactpersoon. Zo kun je bijvoorbeeld de contactgegevens van Gmail koppelen aan de contactgegevens van sociale netwerken zoals Facebook. Je moet dit per contact handmatig doen. Dan worden bijvoorbeeld de Facebook-gegevens van je contactpersoon ondergebracht onder de Gmail-contactgegevens van dezelfde persoon. De Facebook-gegevens verdwijnen vervolgens uit de lijst. Zo heb je alle contactgegevens van een persoon op één plek staan en wordt de totale contactenlijst overzichtelijker.

Veranderde instellingen

Vooral als je de instellingen induikt, zie je de verschillen ten opzichte van de vorige Android-versie 2.3 ('Gingerbread'). Vind je een of meerdere van deze verschillen belangrijk, dan kun je overwegen de SII te updaten naar Android 4 'Ice Cream Sandwich'.

Gecategoriseerde instellingen
De instellingen zijn anders gecategoriseerd. Door deze indeling is het instellingenmenu iets overzichtelijker geworden. Dit is een kleine verbetering, al is Google's originele Android-versie van de instellingen overzichtelijker wat betreft vormgeving.

Datalimiet instellen
android4_datalimietMet Android 4.0 kun je je mobiele data makkelijker in de gaten houden en je kunt bovendien een datalimiet instellen om te voorkomen dat je smartphone te veel mobiel dataverkeer gebruikt. Dat gaat via Instellingen > Gegevensgebruik.

Inzicht in geheugen
Met Android 4 heb je op de SII een beter inzicht in het gebruik van het interne geheugen en de sd-kaart. Je kunt makkelijker zien hoeveel ruimte er op gaat aan apps, muziek en foto's. Ga naar Instellingen > Opslag voor een overzicht.

Encryptie
Met Ice Cream Sandwich is encryptie mogelijk van het apparaat en de sd-kaart. Je kunt dus de gegevens op de telefoon versleutelen. Om toegang te krijgen tot de gegevens is dan een wachtwoord vereist. Het kost eenmalig ongeveer een uur om de inhoud van je apparaat te versleutelen. Ga naar Instellingen > Beveiliging > Codering om de data op je telefoon en/of sd-kaart te versleutelen.

Kleurinstellingen
De Samsung Amoled schermen staan bekend om de felle kleuren. Met de nu beschikbare kleurenprofielen (Instellingen > Weergave > Schermmodus), kun je ook voor iets minder verzadigde kleuren kiezen.

Jouw bevindingen

Ken jij nog meer leuke nieuwe toevoegingen van Android 4 op de Samsung Galaxy SII? Schrijf deze dan onder deze review. Heb je je smartphone nog niet geupdate? Lees dan meer over Android 4 installeren op de SII.

Kleine software-updates van Android kunnen 'over the air', oftewel draadloos via het (mobiele) internet, geïnstalleerd worden. De update van Gingerbread (Android 2.3) naar Ice Cream Sandwich (Android 4.0) op de Samsung Galaxy SII moet echter gebeuren via de Samsung Kies-software.

'Operator branded' telefoon

Heb je een telefoon met software die door de provider is aangepast ('operator branded'), dan kun je de update nog niet installeren. Je moet dan wachten tot je provider de update aanbiedt.

Bij het updaten worden de startschermen ('homescreens') en widgets weer naar de standaardinstellingen teruggezet. De rest van de instellingen kun je wel terugzetten. Maak daarvoor vóór het updaten een back-up met de Samsung Kies-software.

Stap 1: installeer Kies

android4_update_geslaagd android4_updateStap 2: maak een back-up

 • Sluit de Samsung Galaxy SII aan op de computer via een USB-kabel.
 • Start de Kies-software.
 • Maak een back-up van de inhoud van je Samsung Galaxy SII via het tabblad 'Back-up/herstellen'.

Stap 3: firmware-update

 • Laad voor het updaten de accu volledig op.
 • Ga in Samsung Kies naar Basisgegevens > Firmwaregegevens en kies voor updaten.
 • Volg de instructies op het scherm.

Stap 4: data terugzetten

 • Via Back-up/herstellen kun je je gegevens weer terugzetten.

Het lukt niet, wat nu?

 • Check of je toestel 'operator branded' is, oftewel aangepast door de provider. Dit is mogelijk als je je smartphone bij je abonnement hebt gekregen. Je herkent het bijvoorbeeld aan een providerlogo op de telefoon of aan speciaal door de provider toegevoegde apps. Je kunt het checken door in de telefoon-app *#1234# in te toetsen. Vind je onder 'CSC' de letters 'XEN', dan is je telefoon niet 'branded' en is het updaten technisch mogelijk. Als je telefoon wel 'branded' is, dan moet je wachten tot de provider de update vrijgeeft.
 • Ga na of je de nieuwste versie van Kies hebt. Zo nee, verwijder Kies en installeer het opnieuw.
 • Sluit je Samsung Galaxy SII op je pc aan via een andere usb-poort en probeer het opnieuw.

Heb jij nog meer update-tips voor gebruikers van Samsung Galaxy SII? Schrijf ze onder deze publicatie! Lees ook onze review van de nieuwe mogelijkheden van Android 4 op de Samsung Galaxy SII.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (106)

 • Gister update gedraaid naar 4.03.Baterij wordt erg heet en meteen leeg.Bluetooth is niet meer aan te zetten.Vanmorgen Samsung gebeld en het toestel via hum code naar fabrieks instellingen gezet. Nogsteeds geen bluetooth. Dus terug gebeld en kreeg te horen dat het toestel opgestuurd naar gsmrepareren.nl opgestuurt moet worden. Net gedaan ben benieuwd hoelang het toestel weg blijft voor de reparatie..!!! Reageer op deze reactie
 • Dank u voor al uw reacties. Ik blijf nog even op 2.3.3 Reageer op deze reactie
 • Mijn SII blijft de laatste tijd hangen sinds de upgrade naar 4.0. toetsenbord knippert van cijfers naar letters. Als ik wil bellen krijg ik melding niet aangesloten op netwerk. Pas wanneer ik opnieuw opstart doet hij het weer normaal. Jammer dat een vriend de knop heeft ingedrukt om te upgraden, had het expres niet gedaan na alle slechte recensies. tevens zond hij smsjes uit het buitenland naar dochterlief met melding dat ik niet herkenbaar meer was? Reageer op deze reactie
 • ja dat heb ik sinds kort ook ,als hij dan wel gaat opladen dan word ie zeer heet en loopt leeg ipv dat ie oplaadt. Twee keer is het gelukt met opladen dat ie koud bleef en toen hield die het ook bijna 48 uur vol......snap er niks meer van ... Reageer op deze reactie
 • Ik heb er een probleem bij: mijn s2 zegt continu: batterij verwijderd. Dit terwijl de batterij er gewoon in zit! Als ik m dan aan de lader hang laadt ie niet op?? Nog iemand mwt deze ellende?? Reageer op deze reactie
 • Even een update: De mobiele internet problemen zijn opgelost, door update waren instellingen gewist (had ik kunnen weten). Het uitlezen van contacts via autoradio lukt nu wel. Toch ben ik niet enthousiast over 4.0.3 en zitten er nog bugs in. BT verbinding met Sony autoradio werkt niet goed - iedere 15 minuten wordt verbinding verbroken, lijkt of toestel herstart. Interface is deels verslechterd: contacts in belscherm nu alleen via menu toegankelijk, de gevoeligheid voor slide-acties lijkt toegenomen (als ik een app wil starten en vinger niet heel stil houd, schiet ie naar volgend scherm. En het blijft natuurlijk gebruikersonvriendelijk om alle sneltoetsen te wissen en niet automatisch terug te plaatsen na een update. Reageer op deze reactie
 • Ik heb na de update problemen met touchscreen, moet heel hard drukken voor die reageert. Daarnaast is de keuze "Privé" bij het toevoegen van een afspraak in de agenda niet meer beschikbaar. En wil ik in Whats App een woord toevoegen dan blijft het al ingetikte woord staan en dat moet je dan eerst verwijderen. Bij de vorige versie was het veld gewoon leeg. Al met al erger ik me vreselijk na de update en hoop dat er een "simpele" oplossing is om de oude versie terug te zetten.. Reageer op deze reactie
 • Ik heb zelf een paar maand geleden ook de update naar Android 4.0.3 uitgevoerd via Samsung Kies. Vondt het eerst allemaal wel leuk, maar later... Mijn batterij was snel leeg, veel vastlopers, en ga zo maar door. Ik ben toen maar langs de KPN BC Gegaan en toen hebben ze een andere versie van 4.0.3 erop gegooit met Buildnummer : IML74K.XWLP7 Maar mijn batterij verbruik is nog niet best! Reageer op deze reactie
 • Ben een week geleden geleden per ongeluk met update voor SII accoord gegaan. Weet niet precies of het een Firmware, Android of Vodafone update was maar uit het web maak ik op dat het om Android 4.0.3 gaat. Wat een drama. :-( Hele menustructuur weg. Ik heb geen mobiel internet meer (alleen WiFi), vanaf de beltoets zijn de Contacts niet meer toegankelijk, de BT verbinding met mijn Sony autoradio valt steeds weg en de radio kan de Contacts niet meer uitlezen, dus handjes aan het stuur en een nummer kiezen kan niet meer (OK, voicecommand nog niet uitgeprobeerd...). Hoe krijg ik de oude Android terug? Reageer op deze reactie
 • Ik heb mijn SII al aan paar maanden geleden geupdate. Had toen veel problemen. Na 2 weken was het over. Nu sinds 3 weken heb ik weer veel problemen met het warm worden van het toestel. Door wat testen ben ik er achter gekomen dat het komt door Swype. Balen want ik vindt swype erg prettig. Zelfs de Swype beta geeft problemen. Mijn oplossing Swype uitzetten. En dat werkt. Reageer op deze reactie
 • Als dat mogelijk is, wil je dat dan bescgrijven? Reageer op deze reactie
 • Wat een drama! Toestel wordt loeiheet na update Android 4.0.3. Batterij binnen paar uur leeg. Bluetooth geeft problemen... Reageer op deze reactie
 • Ikben een van die mensen die het hitteprobleem heeft na het updaten naar android 4. Het toestel wordt op schijnbaar willekeurige momenten erg heet, met name de bovenzijde van het toestel, waarna het toestel zichzelf urenlang blijft herstarten zonder dat ik iets doe/kan doen. Vreemde daarbij is dat, het na een restart niet vraagt mom mijn pin wat ie normaal wel doet. Samsung zegt dat toestel resetten het probleem zou kunnen verhelpen ("bij sommigen werkt het") maar dat ben je dus wel alles kwijt wat op je toestel staat. Ja, dan moet je backup maken; dat gaat nogal lekker als je toestel tientallen keren achtereen uit zichzelf blijft opstarten... Waardeloos! Reageer op deze reactie
 • De update is bij mij automatisch uit gevoerd, nu laad hij niet meer op, en als hij per ongeluk wel oplaad blijf ik in het scherm zien dat hij word opgeladen terwijl hij niet meer aan stroom is. Ook is hij nu uitgevallen en zie ik in het scherm een batterij die bijna is opgeladen en daarna een waarschuwings driehoek met een temperatuur meter! Ik krijg mijn telefoon nu ook niet meer aan! Weet iemand wat ik moet doen? Ik heb een galaxy s2 die bijna een jaar oud is! Reageer op deze reactie
 • ik heb ook continue last van baterij problemen, niet laden, of snel leeg, en idd warm worden doet ie ook. laatst bleef ie steeds hangen en ging het scherm knipperen. mensen die me probeerde te bellen lukte dat niet, je nam niet op was het dan.......ik heb hem nu een half jaar maaar ben al 5 keer terug geweest, gek word je ervan! maar goed, nu nieuwe software erop sinds een paar dagen dus ff aankijken, maar de iphone word nu wel erg aantrekkelijk hoor, hoor ik toch minder shit over. Reageer op deze reactie
 • Ik heb hetzelfde probleem als Marielle. Bij het intikken van de "i" loopt alles vast...ik heb de telefoon net een maand en denk dat daar de nieuwe versie al op zit.... Nog ideeën wat hier tegen te doen is?? Reageer op deze reactie
 • Tip: Na de update je batterij helemaal leeg laten lopen tot dat de telefoon uitvalt en daarna even een keer goed laden. Ik lees bij iedereen de klacht dat hun telefoon heel warm word maar ik heb nergens last van. Ook weet de telefoon nu wanneer de accu helemaal leeg en helemaal vol is waardoor (als het goed is) de batterij niet zo snel leeg is.. Reageer op deze reactie
 • hier ook een grote ellende na de update:-( hij word warm en valt zomaar uit, heel vaak dat hij vastloop. ook heb ik veel problemen met mijn internetontvangst:-( Reageer op deze reactie
 • Klote update! Beeld blijft haperen, het werkt niet lekker allemaal. Mn accu ging al niet lang mee, maar sinds de laatste update gaat hij nog maar een halve dag mee en dat terwijl hij in mn broek zit. Alle apps staan uit. Swype vreet ook onnodig veel batt, deed hij voorheen niet, waarom nu wel? En owjah telefoon wordt heet.. Al met al een klote update! Reageer op deze reactie
 • Ik heb ineens geen bluetooth verbinding meer met mijn auto telefoon sinds ik over gestapt van gingerbread naar ice cream sandwich. Dat is echt klote. Niet blij. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website