Terug naar het overzicht 18-apr-2012

Eerste indruk Samsung Galaxy SII Android 4.0 update: eerste indruk

Samsung Galaxy SII Android 4.0 update: review

androidUpdate 3 mei: Voorlopig niet updaten naar Android 4.0

Veel gebruikers geven aan dat de batterij van hun Samsung Galaxy S II na het updaten naar Android 4.0 zeer snel leeg loopt en dat het toestel soms uitvalt. Het lijkt erop dat vooral gebruikers van KPN en Hi last hebben van de problemen. Voorlopig adviseren we de Samsung Galaxy S II niet te updaten naar Android 4. KPN adviseert klanten die na de update problemen ervaren om langs te komen bij een KPN business center.

Reactie Samsung

Samsung geeft in een reactie aan dat het aantal klanten dat met Samsung contact heeft opgenomen over de updateproblemen gering is en dat het aantal klanten met batterijproblemen nog kleiner is. Samsung adviseert bij batterijproblemen zo veel mogelijk apps af te sluiten en de frequentie van het ophalen van e-mail terug te brengen via de instellingen.

Gebruikers die het niet lukt om de software-update naar Android 4.0 uit te voeren, verwijst Samsung naar de winkel waar zij hun Samsung Galaxy S II hebben gekocht. Zij kunnen in de winkel gratis de software-update laten uitvoeren.

Heb jij problemen met de update van Android? Vertel jouw ervaringen op onze campagne #Telecomplex.

Review

De nieuwe versie van Android, codenaam Ice Cream Sandwich, is inmiddels al terug te vinden op een flink aantal nieuwe telefoons die op dit moment in de winkel liggen. De Samsung Galaxy SII krijgt nu ook een update naar Android 4.0.

We beschrijven je in een apart stappenplan hoe je de update kunt installeren, maar vertellen je graag eerst over de nieuwe mogelijkheden die de Samsung Galaxy SII door de update krijgt.

Na een update naar Android 4.0 ziet de Samsung Galaxy SII er in eerste instantie hetzelfde uit. Er zijn in de algemene android4_multitaskenbediening maar kleine verschillen op te merken.

Algemene bediening gelijk

De algemene bediening van het menu is hetzelfde gebleven. De startschermen en widgets werken nog op dezelfde manier. Android 4.0 is -in de originele versie van Google- een stuk opgeruimder geworden. Samsung's versie van Ice Cream Sandwich heeft dat voordeel niet. Samsung houdt namelijk vast aan de speciale Touchwiz-bediening, waarvan de startschermen er nogal druk uit zien. Voor een serenere Android-ervaring hoef je het toestel dus niet te updaten.

Multitasken aangepast
Als je lang op de homeknop drukt, kun je multitasken. Dat kon al, maar nu kun je door je verschillende geopende apps heen scrollen in plaats van dat je enkel de iconen ziet. Een app uitzetten kan gemakkelijk door deze bij het multitasken van het scherm te vegen. Je hebt hierdoor meer controle over de apps die op je smartphone draaien. Dit is een subtiele verbetering die in het dagelijkse gebruik echt de moeite waard is.

android4_widgets_aanpassenWidgets aanpassen
De widgets op het startscherm kun je als gebruiker zelf in grootte aanpassen, zodat je zelf kunt bepalen welk deel van je scherm daarvoor gebruikt wordt. Je doet dit door een widget iets langer aan te raken. Het groter of kleiner maken van widgets gaat altijd volgens een vast raster van 4 x 4 vakjes. Welke configuraties en groottes mogelijk zijn, verschilt per widget. Sommige widgets kunnen niet in grootte worden aangepast. Snelkoppelingen naar apps blijven altijd 1 x 1 vakje groot.

Sociale netwerken in contactgegevens
Je kunt contacten uit verschillende bronnen koppelen tot één contactpersoon. Zo kun je bijvoorbeeld de contactgegevens van Gmail koppelen aan de contactgegevens van sociale netwerken zoals Facebook. Je moet dit per contact handmatig doen. Dan worden bijvoorbeeld de Facebook-gegevens van je contactpersoon ondergebracht onder de Gmail-contactgegevens van dezelfde persoon. De Facebook-gegevens verdwijnen vervolgens uit de lijst. Zo heb je alle contactgegevens van een persoon op één plek staan en wordt de totale contactenlijst overzichtelijker.

Veranderde instellingen

Vooral als je de instellingen induikt, zie je de verschillen ten opzichte van de vorige Android-versie 2.3 ('Gingerbread'). Vind je een of meerdere van deze verschillen belangrijk, dan kun je overwegen de SII te updaten naar Android 4 'Ice Cream Sandwich'.

Gecategoriseerde instellingen
De instellingen zijn anders gecategoriseerd. Door deze indeling is het instellingenmenu iets overzichtelijker geworden. Dit is een kleine verbetering, al is Google's originele Android-versie van de instellingen overzichtelijker wat betreft vormgeving.

Datalimiet instellen
android4_datalimietMet Android 4.0 kun je je mobiele data makkelijker in de gaten houden en je kunt bovendien een datalimiet instellen om te voorkomen dat je smartphone te veel mobiel dataverkeer gebruikt. Dat gaat via Instellingen > Gegevensgebruik.

Inzicht in geheugen
Met Android 4 heb je op de SII een beter inzicht in het gebruik van het interne geheugen en de sd-kaart. Je kunt makkelijker zien hoeveel ruimte er op gaat aan apps, muziek en foto's. Ga naar Instellingen > Opslag voor een overzicht.

Encryptie
Met Ice Cream Sandwich is encryptie mogelijk van het apparaat en de sd-kaart. Je kunt dus de gegevens op de telefoon versleutelen. Om toegang te krijgen tot de gegevens is dan een wachtwoord vereist. Het kost eenmalig ongeveer een uur om de inhoud van je apparaat te versleutelen. Ga naar Instellingen > Beveiliging > Codering om de data op je telefoon en/of sd-kaart te versleutelen.

Kleurinstellingen
De Samsung Amoled schermen staan bekend om de felle kleuren. Met de nu beschikbare kleurenprofielen (Instellingen > Weergave > Schermmodus), kun je ook voor iets minder verzadigde kleuren kiezen.

Jouw bevindingen

Ken jij nog meer leuke nieuwe toevoegingen van Android 4 op de Samsung Galaxy SII? Schrijf deze dan onder deze review. Heb je je smartphone nog niet geupdate? Lees dan meer over Android 4 installeren op de SII.

Kleine software-updates van Android kunnen 'over the air', oftewel draadloos via het (mobiele) internet, geïnstalleerd worden. De update van Gingerbread (Android 2.3) naar Ice Cream Sandwich (Android 4.0) op de Samsung Galaxy SII moet echter gebeuren via de Samsung Kies-software.

'Operator branded' telefoon

Heb je een telefoon met software die door de provider is aangepast ('operator branded'), dan kun je de update nog niet installeren. Je moet dan wachten tot je provider de update aanbiedt.

Bij het updaten worden de startschermen ('homescreens') en widgets weer naar de standaardinstellingen teruggezet. De rest van de instellingen kun je wel terugzetten. Maak daarvoor vóór het updaten een back-up met de Samsung Kies-software.

Stap 1: installeer Kies

android4_update_geslaagd android4_updateStap 2: maak een back-up

  • Sluit de Samsung Galaxy SII aan op de computer via een USB-kabel.
  • Start de Kies-software.
  • Maak een back-up van de inhoud van je Samsung Galaxy SII via het tabblad 'Back-up/herstellen'.

Stap 3: firmware-update

  • Laad voor het updaten de accu volledig op.
  • Ga in Samsung Kies naar Basisgegevens > Firmwaregegevens en kies voor updaten.
  • Volg de instructies op het scherm.

Stap 4: data terugzetten

  • Via Back-up/herstellen kun je je gegevens weer terugzetten.

Het lukt niet, wat nu?

  • Check of je toestel 'operator branded' is, oftewel aangepast door de provider. Dit is mogelijk als je je smartphone bij je abonnement hebt gekregen. Je herkent het bijvoorbeeld aan een providerlogo op de telefoon of aan speciaal door de provider toegevoegde apps. Je kunt het checken door in de telefoon-app *#1234# in te toetsen. Vind je onder 'CSC' de letters 'XEN', dan is je telefoon niet 'branded' en is het updaten technisch mogelijk. Als je telefoon wel 'branded' is, dan moet je wachten tot de provider de update vrijgeeft.
  • Ga na of je de nieuwste versie van Kies hebt. Zo nee, verwijder Kies en installeer het opnieuw.
  • Sluit je Samsung Galaxy SII op je pc aan via een andere usb-poort en probeer het opnieuw.

Heb jij nog meer update-tips voor gebruikers van Samsung Galaxy SII? Schrijf ze onder deze publicatie! Lees ook onze review van de nieuwe mogelijkheden van Android 4 op de Samsung Galaxy SII.

Deel bericht via:
Toon: