Terug naar het overzicht 07-sep-2012

SignaalPlus: eerste indruk

Vodafone SignaalPlus Plug & Play: review

Femtocell

De 'SignaalPlus Plug & Play' is wat techneuten een femtocell noemen: een kleine zendmast voor draadloos verkeer via 3G-technologie. Normaal loopt het 3G-verkeer via grote antennes op daken, aan muren en op masten. Met de femtocell haal je een miniversie van zo'n antenne in huis. Het beoogde effect is dat je in je huis een beter 3G-signaal hebt (en een maximaal aantal 'streepjes' op de mobiel).

Via vast internet

Bijzonder is dat de minizendmast via de vaste internetverbinding van de consument (adsl, kabel, glasvezel) verbonden moet worden met het Vodafone-netwerk.

Vodafone belooft in een video een optimaal 3G-signaal tot op wel 30 meter afstand van de SignaalPlus-adapter en dat voor maximaal 32 apparaten met een Vodafone-simkaart (telefoons, tablets).

'Betere gesprekskwaliteit'

Door het betere 3G-signaal in huis zou je een betere gesprekskwaliteit ervaren en ook sneller via 3G kunnen surfen (als je dat niet via wifi wilt of kunt doen).

Alleen Vodafone-klanten

Je kunt het apparaat alleen gebruiken als je een abonnement hebt bij Vodafone, of een prepaid-klant bij Vodafone bent. Zowel zakelijke klanten als consumenten kunnen de SignaalPlus installeren en gebruiken.

vodafone_signaalplus_grootInstallatie

De installatie is volgens Vodafone heel eenvoudig:

 1. Je logt in als gebruiker in bij MyVodafone (heb je nog geen account dan maak je er een aan);
 2. Je geeft in MyVodafone aan dat je een SignaalPlus femtocell wilt gebruiken
 3. Je voert de 06-nummers van maximaal 32 apparaten toe die jij toestaat van de femtocell gebruik te maken, of je kiest voor de 'open' modus waarbij de apparaten van willekeurige Vodafone-klanten van de femtocell gebruik kunnen maken.
 4. Je gebruikt de meegeleverde netwerkkabel van 2 meter om de femtocell aan de netwerkrouter te verbinden. Deze router moet de femtocell een goede internetverbinding leveren (met minimaal 1 Mbps bij het downloaden én uploaden).
 5. De femtocell moet met zijn 220V-stekker in een stopcontact (of een stekkerdoos) worden gestoken, voor voeding van het apparaat. De SignaalPlus biedt zelf een 220v-contactpunt voor een ander apparaat, zoals de stekker van de router (zie de foto).

Tot een uur wachten

Vodafone geeft aan dat je na deze installatiestappen wel tot een uur moet wachten tot het apparaat zichzelf helemaal goed heeft 'ingeregeld' zodat het op de juiste manier verbinding maakt met het Vodafone-netwerk en 3G-verkeer kan opzetten met (aangemelde) apparaten.

Kritisch op vaste verbinding

Twee medewerkers van de Consumentenbond hebben (ieder met een eigen model) geprobeerd of de femtocell van Vodafone goed werkt. Dat deed het wel, maar wel na pas het nodige 'gedoe'.

Medewerker A woont op een bovenwoning en ervaart in huis normaal een zeer slecht bereik van het Vodafone-netwerk. Hij plaatste de femtocell hoog in de meterkast nabij de voordeur (beneden), omdat daarin ook is de netwerkrouter is opgesteld. Hij doorloopt de installatiestappen en de femtocell is actief.

Het ding gedraagt zich echter raar: als de medewerker bellend naar de eerste verdieping loopt blijft de femtocell-verbinding intact. Maar na enige tijd verliest de femtocell toch zijn connectie met de 3G-telefoon in huis. Na contact met een technische medewerker van Vodafone blijkt de matige ADSL-verbinding (met soms minder dan 1 Mbps effectieve uploadsnelheid) in combinatie met een thuisnetwerk waar wel 15 apparaten aan hangen (sommige gebruiken ook internet) een goede werking van de femtocell in de weg te staan.

Na een herstart van zowel de netwerkrouter als de femtocell, functioneert de femtocell goed. Het 3G-signaal is nu uitstekend op alle verdiepingen van het pand, ook op zolder. De medewerker bestudeert nog welke internetapparaten in huis een goede werking van de femtocell in weg kunnen staan (en hoe eventueel het bandbreedtegebruik ervan is in te tomen).

Medewerkster B ervaart ook geen zorgeloze installatie. Zij registreert afgelopen woensdag de femtocell, maar op die dag werkt het ding niet. Pas op de donderdagochtend erna krijgt zij een bevestiging van haar registratie via de e-mail. Op vrijdag komt zij er pas aan toe het apparaat opnieuw te proberen. Voor de zekerheid start zij zowel haar router als de femtocell opnieuw. Hierna functioneert het apparaat goed; op alle verdiepingen heeft ze een goed 3G-signaal. Het is voor de medewerkster lastig om te bepalen of ze via 3G van binnen (de femtocell) of 3G van buiten (het mobiele netwerk) gebruik maakt.

Conclusie

De Vodafone SignaalPlus femtocell komt bij onze eerste verkenning niet als een plug and play apparaat uit de bus, zoals de naam belooft. Uiteindelijk levert de SignaalPlus een (veel) beter 3G-signaal in huis, maar alleen als hij een stabiele en vlotte internetverbinding ervaart over adsl, kabel of glasvezel. Of dat bij iedereen het geval is, is de vraag. We laten onze twee proefpersonen nog een tijdje met de femtocell werken. We publiceren over een paar weken een update als we meer ervaring met het apparaat hebben opgedaan.

De 'SignaalPlus Plug & Play' is een femtocell: een kleine zendmast voor draadloos verkeer via 3G-technologie. Het moet een betere 3G-ervaring geven in huis, tot op 30 meter afstand van de femtocell.

Bijzonder is dat de minizendmast via de vaste internetverbinding van de consument (adsl, kabel, glasvezel) verbinding maakt met het Vodafone-netwerk.

Verkeer is niet gratis

Belangrijk om te weten: het gebruik van de Vodafone-3G-femtocell met bijvoorbeeld een smartphone gaat ten koste van de databundel van het 3G-abonnement! Het gebruik van het 3G-draadloze netwerk (in huis) is dus zeker niet gratis, zoals met wifi-internet (waar in huis uiteraard wel internetabonnement voor nodig is; een vast bedrag per maand).

Netwerkstoringen omzeilen?

In theorie zou de vaste internetverbinding van de femtocell kunnen betekenen dat bij (kleine) storingen in het 'gewone' mobiele netwerk van Vodafone de 'mini-mobielnetwerken' van de femtocellen gewoon blijven functioneren. Vodafone noemt dit ook als een voordeel maar het moet zich in de praktijk nog wel bewijzen.

Bestellen

De SignaalPlus is voor €85 per stuk te bestellen in de webwinkel van Vodafone.

Postcodecheck

Op de bestelpagina kan ook een postcodecheck worden gedaan om te checken of de postcode wel bekend is bij Vodafone. Is de postcode en huisnummer niet bekend, dan kun je de Vodafone SignalPlus niet gebruiken.

We hebben twee exemplaren van de SignaalPlus femtocell van Vodafone in gebruik genomen, op twee verschillende adressen. Onze ervaringen lees je in de review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (91)

 • Denk dat het probleem in je route instelling zit als je geen internet verbinding krijgt met je Femtocell van Vodafone. Zet e.v.t in je router de DHCP Lease time van het MAC adres van de Femtocell op forever. Reageer op deze reactie
 • Werkt uitstekend en is binnen 10 minuten online, super sterk 3G in huis! Gewoon goed lezen wat er staat en wel eerst de Femtocell registreren in mijn Vodafone voordat je begint te rommelen met het apparaat. Reageer op deze reactie
 • Ik gebruik de Femtocell maar ervaar dat ik voldoende signaal heb maar vervolgens is de geluidskwaliteit (mn uitgaand) slecht.... Reageer op deze reactie
 • Ik heb dat ding al 2weken in huis geen idee of hij werkt .Problemen met Vodafone kan niet registreren al 2 weken storing word er gezegd .Ik heb genoeg van deze tent je word door de klanten service niet geholpen ze zeggen dat ik maar moet wachten tot het wel werkt.BALLE TENT, Reageer op deze reactie
 • Ik ben nou al een half jaar bezig om dat rot ding aan de praat te krijgen. Van alles al geprobeerd maar het witte internet lampje blijft knipperen. Eén keer deed hij het heel even en kreeg ik op mij iphone4 het 3G symbool en was de verbinding goed. Als ik alle negatieve reactie hoor, dan denk ik dat ik mijn 5 abonnementen op vodafone maar op ga zeggen en overga naar een tent die beter levert. Reageer op deze reactie
 • Helemaal mee eens. ... binnen een kwartier geregistreerd en geïnstalleerd en vervolgens een zeer goede verbinding / bereik. Reageer op deze reactie
 • Ik heb die Vodafone Femtocel of plug nu al een paar maanden in gebruik. Maar hij valt vaak uit en dan zie je hem weer werken, zonder dat ik er iets aan doe! Telefoongesprekken vallen heel vaak weg. Dit is een dure en slechte oplossing. Reageer op deze reactie
 • FF kort vraag je als nu zon femtocel meeneemt naar laten we zeggen Turkije, Kan je dan gewoon nationaal bellen via internet?. Reageer op deze reactie
 • Na alle slechte geluiden over de SignaalPlus hier en elders toch maar de stoute schoenen aangetrokken en zo'n ding besteld. Kwam een kwartiertje geleden binnen, en nu al aan de praat. Plug en Play dus...! Ik weet niet wat iedereen die hem niet aan de praat krijgt doet, maar gewoon de snelstartgids gevolgd en werken als een tierelier. Volle bak signaal in het hele huis, 4 Mbps download en tegen de 1 Mbps upload snelheid. Laat je dus niet teveel afschrikken door alle negatieve geluiden, hij kan het ook gewoon doen :) Reageer op deze reactie
 • Sorry maar het is en blijft een HO-PE-LOOS apparaat. Al 5 maanden lang probleem op probleem. Ondertussen waarschijnlijk wel 50 keer gebeld met de helpdesk. Zelf bellen ze NOOIT maar dan ook NOOIT terug. Vodafone: goede marketing, waardeloos bedrijf en waardeloze service. Ik heb er helaas geen andere kwalificatie voor. Reageer op deze reactie
 • heb sinds gisteren dit kasje van Vodafone en hij werkt prima. had eerst onder geen tot weinig bereik, nu 3 tot max. 5 streepjes. Reageer op deze reactie
 • Dramatisch apparaat! Ik ben meer niet bereikbaar dan wel sinds ik de Femtocel in september geinstalelerd heb. Klanten komen direct in mijn voicemail en zelf krijg ik pas voicemail melding nadat ik eigenhandig met de voicemailcentrale heb gebeld. Kortom, een typisch versie 1.0 geval en zeker geen 80 Euro waard. Terugbrengen en hopen dat ze de belofte in de toekomst waar kunnen maken. Reageer op deze reactie
 • Hoe achterhaal je het IP nummers van de Femtocel? Onze IT beheerder zegt deze nodig te hebben om de poorten van buiten open te zetten... Reageer op deze reactie
 • Wat een drama apparaat. Ik zeg : het enige wat aan de signaalplus goed werkt is de marketing ! 2 keer signaalplus zakelijk aangeschaft. 1 op de zaak en 1 thuis. De problemen begonnen al bij het aanmelden. Nu 2 maanden verder en nog steeds problemen. Signaal is nu enorm goed, maar er kunnen geen gesprekken plaats vinden. Vodafone oppert nu om poorten op de gateway open te zetten, wat is er gebeurd met de plug and play belofte? Reageer op deze reactie
 • Ook bij mij liet de installatie niet vlekkeloos. Na een hoop gedoe kreeg is deze gegevens. Hoezo, plug and play.. De femtocell lijkt nu te werken Zojuist heb ik een terugkoppeling ontvangen van onze technische dienst. Zij raden u het volgende aan; Het volgende kunt u doen: Deregistreren in My Vodafone Femto disconnecten Opnieuw registreren My Vodafone Femto weer connecten Resetknop femto 15 seconden ingedrukt houden en als dit gebeurd is dan het volgende: Om een (goede) werking van de femtocell te kunnen garanderen is het volgende nodig: De volgende poorten dienen in beide richtingen open te staan: UDP/500 (ISAKMP) UDP/4500 (IPSec) UDP/319 (PTP) Reageer op deze reactie
 • Bij werkt signaalplus al weer een langere tijd erg goed, ik weet niet wat ze hebben gedaan, maar ik ben erg tevreden! Klopt dat het ook bij ons eerst niet goed werkte maar dat lijkt allemaal achter de rug. Wat ik wel een keer heb gedaan is op myvodafone de femto helemaal verwijderd en opnieuw aangemaakt. Wellicht helpt dit? Reageer op deze reactie
 • Bovenstaand artikel van 07-sep-2012 belooft na een paar weken een update met de bevindingen. Ik kan helaas tot op heden geen update van de redactie met betrekking tot de werking en bevindingen vinden. Redactie, komt deze alsnog? Reageer op deze reactie
 • We zijn inmiddels een week verder en kan nog steeds niet bellen. Ik heb inmiddels al wel contact, de telefoon en de femtocel hebben elkaar gevonden, alle balkjes op de telefoon branden en 3G brand en wanneer ik ga bellen geeft het laatse lampje op de Femtocel dat ook aan, erg positief. Allen krijg ik een soort in gesprek toon en wordt de verbinding verbroken. Ik heb inmiddels ongeveer 15 keer gebeld en ben tot nu toe niets op geschoten. Aardige mensen aan de telefonische helpdesk, maken er melding van en zullen het oplossen, ik zal terug gebeld worden en noem maar op. Tot op heden niet terug gebeld, geen contact en Femtocel werkt niet. Plug en in de Plé.ermee. Reageer op deze reactie
 • Hier in Tijnje een superslechte netwerkdekking ( volgens Vodafone alles groen rond Tijnje maar vragen wel vergunning aan voor extra mast ) Nu van de werkgever een Femtocell gekregen en aangesloten, nu twee dagen later nog geen signaal. Gebeld met Vodafone. Ja het apparaatis wel door de wergever gemeld maar er is storing geweest en alle apparaten moeten zich opnieuw aanmelden, dit kan wel even duren. Een Waardeloos ding, wel plug maar geen play. Reageer op deze reactie
 • Ik heb sinds een maand Signaalplus. HO-PE-LOOS. En dit systeem wordt dan ook nog als zakelijke toepassing aangeboden. Het ei van Columbus dacht ik maar het heeft het vaker niet dan wel gedaan tot nu toe. Nu opnieuw storing. Waanzinnig frustrerend. En ook al branden alle lampjes op de Femtocell een keer wel, dan nog valt het signaal naar mijn mobiel soms toch nog geheel weg. NIET aan beginnen zou ik adviseren. Of misschien over een jaar nog eens kijken als alle kinderziekten er uit zijn. Tegen die tijd hebben ze mij al opgesloten waarschijnlijk. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website