Terug naar het overzicht 30-aug-2012

Eerste indruk Aldi Wolfgang AT-AS43D2: eerste indruk

Aldi Wolfgang AT-AS43D2: review

De introductie noemde niet voor niets zaterdagochtend 1 september (2012) als introductiemoment. De in het voorjaar uitgebracht Aldi-telefoons (huismerk 'Wolfgang') waren de ochtend van hun lancering al uitverkocht!

Nalevering aan de Aldi-filialen bleef destijds uit en online waren de toestellen ook niet na te bestellen. Ook de nieuwe Wolfgang AT-AS43D2 smartphone is inmiddels uitverkocht. 

Wolfgang-AT-AS43D2-FrontHet toestel is de opvolger van de Wolfgang AT-AS43D, die we in april 'een goede deal' vonden. Hebben we ook een positieve indruk van de opvolger? De nieuwe Wolfgang AT-AS43D2 lijkt inderdaad nog wat meer in zijn mars te hebben dan zijn voorganger.

Vrij fors

Wie de telefoon oppakt heeft een vrij fors toestel in handen, een slag groter dan een iPhone 4(s). Door zijn hoekige vormen lijkt hij (van een afstandje) ook wel een beetje op de bekende Apple-telefoon (maar dan dus een slag groter - en ook wat dikker).

Kunststof

Anders dan bij de nieuwste iPhones is de rand niet van metaal, maar van metaalkleurig kunststof. De afneembare deksel aan de achterkant is van zachter plastic materiaal. Het voordeel van het bijna rubberachtige oppervlak: de telefoon glijdt niet snel van tafel.

Doordat het deksel simpel is te verwijderen zijn de batterij, de simkaarten (maximaal twee - daarover verderop meer) en de geheugenkaart goed bereikbaar. Pluspunten.

Jammer alleen van het grote Wolfgang-logo op het deksel waar iedereen tegenaan kijkt als je een foto maakt. 'Oh, een Aldi-telefoon?'

Scherm

Het telefoonscherm is een slag groter dan een iPhone: 4,3 inch (11 cm) diagonaal. Lekker groot dus. Helaas is de resolutie beperkt tot 'Wide VGA'-resolutie: 800 x 480 pixels. Je kunt de pixels niet direct onderscheiden, maar telefoonschermen met een hogere resolutie (per vierkante mm) ogen toch wat mooier. De kleuren die de Wolfgang weergeeft zijn fletser dan we gewend zijn van de toptoestellen, het contrast is ook minder.

Wolfgang-AT-AS43D2-BackOok spiegelt het scherm nogal in de zon. Teksten in de browser, e-mailapplicatie, Twitter of Whatsapp blijven in de volle zon nog net leesbaar, maar foto's en video's kun je nauwelijks zien. Uit de zon is het scherm acceptabel. Al is het wit (dus ook een witte achtergrond) op het telefoonscherm wat grijzig of soms blauwig.

Het scherm is uiteraard multitouch en laat je dus bijvoorbeeld in- en uitzoomen op details met twee vingers.

Android 4.0

Op het scherm ben je vast veel bezig met apps. Want je kunt eenmaal draadloos aan het internet (liefst via wifi) kiezen uit vele tienduizenden interessante apps (veelal gratis) om op het toestel te installeren. Deze apps draaien op het prima besturingssysteem van de telefoon: Google Android 4.0 Nederlands.

De fabrikant van de Wolfgang heeft ervoor gekozen Android niet van een eigen softwareschil te voorzien en dat is fijn: de interface blijft zo lekker snel reageren op de (vinger)commando's en je hoeft niet allerlei extra menu's door te worstelen van de fabrikant.

Android 4.0 is van nature behoorlijk compleet en de bediening is prettig. De 1 GHz QualComm processor is snel genoeg om de meeste apps vlot te kunnen draaien.

De software op de telefoon is overigens niet helemaal zonder foutjes. Bij het lijstje draadloze netwerken verschijnt onder de naam van een wifitoegangspunt de melding 'SD-kaart opslag'. De melding is onzin. Je hebt er verder gelukkig geen last van.

Geheugen

aldi-wolfgang-at-as43d2_binnen_kleiner_geschaaldHoeveel Android-apps je kunt installeren hangt af van het beschrijfbare geheugen. Dat is met 4 GB flashrom redelijk en kan met een geheugenkaartje worden uitgebreid.

Het werkgeheugen is 512 MB, waarvan 385 MB netto beschikbaar. Dat zal voldoende zijn voor de meeste apps.

Camera's

"De camera's aan voor- en achterzijde zijn verbeterd en hebben nu een aanzienlijk hogere resolutie," meldt de fabrikant. De specificaties zijn inderdaad beter dan zijn voorganger, met nu een 5 megapixel camera aan de achterzijde (met flitser) en een 1,3 megapixel camera aan de voorzijde (voor videogesprekken of voor apps die je telefoon als een spiegeltje laten functioneren).

Snapshots

We hebben even wat snapshots gemaakt met de Wolfgang AT-AS43D2 en de resultaten zijn wisselend.

Soms schiet je best aardige foto's: met goed licht binnenshuis. Zie de foto's aan de muur (klik op de foto voor de grote versie).

Maar als je buiten een felle zon niet exact op je rug hebt maar iets meer in de lens, 'schrikt' de camera van de overdaad aan licht en maakt het beeld te donker. Zie de foto op de kade.

Filmen met de Wolfgang levert een onrustige video op met snel wisselende kleuren en flikkeringen.

Fotograferen met de Wolfgang moet je zien als een leuke extra met soms aardige snapshots als je geluk hebt. Je kunt zeker niet rekenen op acceptabele foto's.

Dual sim

De telefoon is simlockvrij: er past een simkaart van een willekeurige provider in. Dus ook van een budgetabonnement waarmee je veel goedkoper kunt bellen en mobielinternetten dan met een 'gewoon' abonnement (waarbij bijvoorbeeld een nieuw toestel 'cadeau' wordt gegeven).

Beter nog: alle Aldi Wolfgang-telefoons - dus ook deze - zijn 'dual sim' en er passen 2 simkaarten in die het toestel ook tegelijk kan gebruiken.

aldi-wolfgang-at-as43d2_fotobuitenDual sim biedt leuke, handige mogelijkheden:

 • Goedkoop bellen via simkaart 1 en tegelijk internetten met simkaart 2 van een provider waarvan het mobiel internet betaalbaar of onbeperkt is, zoals van provider *Bliep (lees onze review van *Bliep).
 • Ook kun je via twee nummers bereikbaar zijn, bijvoorbeeld zakelijk en privé.
 • Je uitgaande gesprek of smsbericht loopt via een simkaart (en dus een 06-nummer) naar keuze.

De bel- en berichtenapplicaties laten je makkelijk schakelen tussen de twee simkaarten.

Nieuwe simkaarten herkent de telefoon automatisch en ze worden zo goed als mogelijk ingesteld. De telefoon moet bij het wisselen van simkaarten (standaard formaat simkaarten) wel even uit en aan; de accu zit de simkaartposities namelijk in de weg.

Het telefoneren gaat prima. We kunnen de gebelde goed horen en ook de gebelde kon ons goed verstaan. 

Conclusie

De Aldi Wolfgang AT-AS43D2 is voor het geld een leuk toestel. Een heuse Android 4-smartphone met een groot scherm. Het telefoonscherm en de camera aan de achterzijde zijn duidelijk minder goed dan de (veel duurdere) toptoestellen van Apple, HTC en Samsung. Afhankelijk van de omstandigheden zijn het scherm en de camera matig of 'acceptabel'. Daar moet je wel rekening mee houden.

Je blijft besparen want in het simlockvrije toestel past het simkaartje van een budgetprovider. Voor €10 tot €20 per maand koop je bij een budgetprovider een bundel die toereikend is voor gemiddeld gebruik.

Ga je echt enthousiast mobielinternetten (via 3G), dan profiteer je van de tweede sim-positie en stop je bijvoorbeeld *Bliep (onbeperkt internet) in de ene simpositie en een simkaartje met genoeg belminuten van een andere budgetprovider in de andere positie (bellen met *Bliep is namelijk niet goedkoop). Zo kun je zeker een jaartje fijn 'appen' en bellen met de Wolfgang, voor pakweg twee à drie tientjes per maand.

Afgelopen zaterdag is precies gebeurd wat we in onze review beschreven: de smartphone was bij de meeste filialen in een mum van tijd uitverkocht. Het zou mooi zijn als het toestel ook online te bestellen zou zijn. Helaas botst dat met de bedrijfsfilosofie van de Aldi die zijn spullen alleen via fysieke winkels verkoopt.

De ervaring leert dat de Wolfgang toestellen niet lang beschikbaar blijven in de Aldi winkels. Er zijn gelukkig veel andere toestellen op de markt die ook veel te bieden hebben, en die we grondig testen in onze internationale vergelijkende test.

De Wolfgang AT-AS43D2 is een smartphone met besturingssysteem Android 4 Nederlands. Het is een vrij fors toestel met ook een vrij groot scherm: 4,3 inch (ca 11 cm) diagonaal.

Het toestel wordt vanaf 1 september exclusief verkocht bij de Aldi voor €179.
 
De telefoon is simlockvrij: er wordt geen abonnement bij verkocht. Er passen simkaarten in van een willekeurige provider. Dus ook budgetproviders als Hollandsnieuwe, Simpel, Simyo, et cetera.

Er passen zelfs wel 2 simkaarten in (de telefoon is 'dual sim') wat diverse voordelen biedt; zie het reviewdeel van deze bespreking.  

Wolfgang-AT-AS43D2-BackDe belangrijkste specificaties van het toestel: 

 • Prijs: €179
 • Maten: 12,7 x 6,8 x 1 cm
 • Gewicht: 150 gram
 • Schermformaat: 4,3 inch (ca. 11 cm) diagonaal
 • Schermtechniek: 800 x 480 pixels (WVGA) multitouch bediening capacatief
 • Besturingssysteem: Android 4.0 Nederlands
 • Processor: QualComm 1 GHz
 • Batterij: 1500 mAh
 • GPS: ja
 • Bluetooth: ja
 • FM-radio: ja
 • Camera's: 5 megapixel met flitser aan de achterzijde + 1,3 megapixel aan de
  voorzijde
 • 220V-lader: ja, daar past de meegeleverde losse data-/laadkabel met usb-stekker in (deze usbkabel past ook in de pc)
 • Headset: ja
 • Garantie: 2 jaar

Producent AT Telecom heeft uitgebreide productinfo op haar website.

Wij hebben de Wolfgang AT-AS43D2 kort in handen gehad. Wat zijn onze bevindingen? Lees de review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (437)

 • ook zoiets. iemand schrijft mijn wifi doet het niet op mijn wolfgang en geeft alleen maar ip adres ophalen. jaah duuuuhhh je schrijft niet erbij dat je het wachtwoord verkeerd hebt ingetoetst. wel afkraken maar niet je fout corrigeren Reageer op deze reactie
 • Het jammere is dat dit wel een klaagmuur is geworden. de meeste reacties is gewoon onkunde. Het is vaak niet weten hoe een instelling werkt. En ja als je de wolfgang los is je broekzak stop zonder bescherming kan het scherm stuk gaan ook als je hem laat vallen. Maar dat geld voor elk merk smartphone. En bedragen voor accu's 80 euro?? kijk maar eens goed een nieuwe accu kost 14,95. Ik gebruik de AT-AS43D2 al ruim een jaar en nooit problemen mee gehad. Nu is wel mijn scherm stuk maar dat is mijn eigen schuld. En toch laat hij me nog niet in de steek. Al met Al Wolgang je bent de beste concurent van i-Phone en samsung voor een zeer schappelijk prijs. Reageer op deze reactie
 • accu kost 14,95 en geen 80 euro Reageer op deze reactie
 • Geen Wolfgang kopen, koop liever voor je geld een Huawei telefoon, 3 jaar garantie en gagarandeerde updates. wolfgang brengt geen updates uit, en de Smartphones zijn crap. Reageer op deze reactie
 • Wolfgang pakt niet mail adres zegt steeds ken de surfer niet terwijl ik toch w.w en mail adres goed in vul Reageer op deze reactie
 • Op zich echt tevreden doet alles war hij moet doen (ATSE40D) toestel Heeft alleen al 2 SD kaartjes gesloopt inmiddels 4000 foto's kwijt was trouwens SD card van de aldi. Gelijktijdig met de telefoon gekocht. Echt waardeloos Reageer op deze reactie
 • Ik moet mijn USB-opslag uitzetten als ik bij: Instellingen --> Opslagruimte kijk staat daar wel een regel met: USB-Opslag met een rondje erachter. Die is blauw ingekleurd. Als ik daar op druk gaat hij niet weg. Dus blijft de USB-Opslag aan. Dit is zeer vervelend want kan zo geen foto's of zoiets dergelijks downloaden. Mijn toestel is een: Wolfgang AT-AS43D2 met android versie 4.0.3. Ik heb al alles geprobeerd, rebooten: werkt niet. Fabrieksinstelling: werkt niet. Reageer op deze reactie
 • Ik besluit mijn huidig abonnement bellen en sms'en om te zetten naar Bellen, sms en Internet. Wat blijkt dit toestel krijgt met geen mogelijk de aansluiting voor G3 grrrrrr. Provider Telfort kan mij hier ook niet mee helpen. En de instructies van Wolfgang zijn waardeloos. Reageer op deze reactie
 • Door val gaat Accu gauw uit het toestel , binnen 2 weken een nieuwe accu moeten kopen. Reageer op deze reactie
 • kwetsbare accu connector bij verwisselen simkaart.. Kapotte accu connector kost 80 euro. Valt niet onder garantie. Reageer op deze reactie
 • kwetsbare display is in de broekzak ook erg kwetsbaar. Kapotte scherm kost 80 euro. Reageer op deze reactie
 • QUESTION: Does this model support Bluetooth (and/or usb) WiFi tethering ??? VRAAG: Heeft dit model ondersteuning voor Bluetooth (en / of usb) wifi tethering?? (Gebruik van een andere taal dan het Nederlands is in strijd met de gebruiksvoorwaarden en kan tot verwijdering van een bericht leiden. De beheerders) Reageer op deze reactie
 • ja het is een wolfgang van bovenstande model . Reageer op deze reactie
 • ik heb dit ook gehad, ik heb dit opgelost door mijn gegevens van mijn internet abbenoment op te zoeken en deze in de telefoon weer in te vullen. Reageer op deze reactie
 • alvast bedank. Reageer op deze reactie
 • @ramdhani: Gaat het om bovenstaand model? Het artikel is van september 2012. Als u problemen hebt met een artikel, vindt u hier meer informatie over wat u zelf kan doen om uw klacht op te lossen: http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-hulp/klachten/ Reageer op deze reactie
 • geachte dames en heren ik heb wolfgang tel die is waardeloos wifi spot kan ik niet eens op mijn tel instellen terwijl mijnvrouw heeft een samsung tel die kan meteen ontvangen wifi spot van ziggo.ik ben helemaal klaar met wolgang. Reageer op deze reactie
 • mijn wi-fi doet niets meer hij geeft alleen aan ip-adres ophalen Reageer op deze reactie
 • ik heb dit niet, heb je ergens iets ingesteld voor deze zogenoemde ''lichtjes''? Reageer op deze reactie
 • Er schijnen lichtjes. Rood blauw groen oranje wat betekent dat ? Oranje van de oplader blauw whatsapp maar de rest ? Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website