Terug naar het overzicht 26-okt-2012

Aldi Wolfgang AS45SE: eerste indruk

Aldi Wolfgang AS45SE: review

Alle smartphones van de Aldi, huismerk 'Wolfgang', hebben een aantal karakteristieke pluspunten:

 • Ze zijn simlockvrij: je kunt er dus een simkaartje in doen van een sim-only abonnement (een abonnement zonder toestel). Zo betaal je een veel lager tarief voor je belminuten, smsjes en MB's dan bij een abonnement mét toestel.
 • Ze zijn dual-sim: er passen 2 simkaartjes in - die ook tegelijk gebruikt kunnen worden. Zo ben je op twee verschillende nummers bereikbaar en je kunt ook bellen, sms'en en internetten via een simkaartje naar keuze.
 • Ze hebben een clean installation van Android: er is geen merk-eigen grafische schil rond het besturingssysteem Android gelegd, zoals bij veel andere telefoonmerken. Die toegevoegde interfaces maken telefoons trager en belemmeren Android-updates (zonder dat ze nou echt veel toevoegen aan de gebruikerservaring). Wel is er sinds deze AT-AS45SE een extra toetsenbord voorgeïnstalleerd, met 4-talen woordenboek dat (optioneel) een snellere tekstinvoer mogelijk maakt.

Groot scherm

De Wolfgang AT-AS45SE heeft met 4,5 inch een groot scherm, 0,2 inch meer dan het voorgaande model. Het is groter dan dat van een iPhone 4(s) of zelfs iPhone 5. Een groot scherm is prettig want zo hoef je bijvoorbeeld minder met de vingers in- en uit te zoomen op web- en tekstpagina's. En je kunt de telefoon iets verder van je af houden bij het 'app-en'.

De kwaliteit van het beeldscherm kan ermee door. De 960 x 540 pixels resolutie is hoog, maar het beeld is niet zo scherp als we hadden gehoopt. Dat komt omdat die beeldpixels over een relatief groot oppervlak worden 'uitgesmeerd'. Met name bij tekstweergave missen we scherpte.

De kleurweergave is ook wat 'grauwig' door iets minder goed contrast. En de kleuren kloppen niet helemaal: wit is niet wit maar een beetje blauwig. Dat valt vooral op bij een webpagina met een witte achtergrond.
 
Vervelender is dat het scherm nogal spiegelt. Je hebt binnen last van reflecties van lampen en buiten van de zon, zelfs als die achter de wolken schuilgaat. Maar het scherm van de Wolfgang blijft wel onder alle omstandigheden leesbaar. Dat is bij de goedkoopste smartphones vaak niet het geval.

Performance

Aldi-telefoonfoto2De Wolfgang AT-AS45SE kan prima overweg met gangbare en ook 'zware' apps. Navigeren gaat goed  met Navigatie, de gratis app van Google die al in Android 4 wordt meegeleverd. Het is de eerste keer wel even wachten op een gps-signaal.

Je kunt genoeg apps bij installeren, dankzij 3 GB vrij chipgeheugen en 16 GB geheugen op het ingestoken Micro-sd geheugenkaartje.

Foto's

We hebben de Wolfgang even mee naar buiten genomen. De camera schiet daar redelijke plaatjes voor een telefoon in dit prijssegment, maar het haalt niet de kwaliteit van toptelefoons en compactcamera's. Foto's ogen buien een beetje grauwig. 

Aldi-telefoonfoto1Binnen zijn ze ook een tikje somber; we missen sprankelende kleuren. De fabrikant wijst op de mogelijkheid andere voorkeuren in de camera-app in te stellen, zoals voor 'levendiger' kleuren.

Eén ding viel wel positief op: de camera is zeer snel: een wegvliegende vogel kregen we scherp in beeld. Voor ouders met jonge (beweeglijke) kinderen is dat goed nieuws.

Uiterlijk

aldi_wolfgang_plaatje2De AT-AS45SE wordt geleverd met 4 verwisselbare achterkanten (deksels). Vooral met de zwarte deksel oogt hij als een (opgeblazen) zwarte iPhone 3G(s), met fraai afgeronde hoeken. Het Wolfgang logo op de achterkant is geen te verwijderen sticker, hij is echt afgedrukt op alle vier de behuizingen. Idee voor de volgende keer: lever een zwarte behuizing mee met het logo minder prominent erop afgebeeld (of helemaal zonder logo).

Het 159 gram zware toestel is groot maar hij ligt fijn in de hand. De behuizing is glad, dus pas op dat je hem niet laat vallen. 

Gesprekskwaliteit

Het is bijna een detail, maar telefoongesprekken klinken goed via deze smartphone. Bij het bellen kies je via welke simkaart je dat doet. Bij inkomende gesprekken kun je zien naar welk nummer (naar welke simkaart) mensen bellen. Vooral voor consumenten die zakelijk en privé willen scheiden met twee aparte nummers is dat erg handig.

Conclusie

We hebben kort even met de Wolfgang AT-AS45SE kunnen werken. De smartphone is een fijn toestel voor wie een betaalbare smartphone met een groot scherm zoekt. Het scherm is alleen niet zo mooi als die van twee keer zo dure telefoons van HTC, Apple en Samsung. Maar het scherm is wel altijd leesbaar, zelfs buiten. De Aldi-telefoon is krachtig genoeg voor zo'n beetje alle Android-apps.

Dual-sim is handig voor wie zakelijke gesprekken en privégesprekken via aparte nummers wil afhandelen, via één toestel. Dit toestel heeft - kortom - genoeg in huis om de wekker voor te zetten. Vanaf zaterdagochtend 27 oktober ligt hij bij de Aldi. Op de website van Aldi kun je opzoeken hoe laat het filiaal bij jou in de buurt opengaat (8.30 uur of 9.00 uur).

De ervaring leert dat de Wolfgang toestellen niet lang beschikbaar blijven in de Aldi winkels. Er zijn gelukkig veel andere toestellen op de markt die ook veel te bieden hebben, en die we grondig testen in onze internationale vergelijkende test.

Wolfgang is het huismerk van een serie exclusief voor Aldi geproduceerde mobiele telefoons. Opmerkelijk is dat tot nu toe vrijwel iedere nieuwe Wolfgang binnen een uur (!) compleet was uitverkocht, in heel Nederland. De smartphones werden helaas ook niet nageleverd aan de filialen.

Is de vrij grote Wolfgang AT-AS45SE aantrekkelijk genoeg om de wekker voor te zetten? Vanaf zaterdagochtend 27 oktober ligt dit nieuwe model bij de Aldi filialen. De specificaties lijken goed, gezien het prijskaartje van €229: 

 • Formaat: 13 x 6,5 x 1 cm;
 • Schermformaat: 4,5 inch (11,4 cm) (multi touch);
 • Schermresolutie: 960 x 540 pixels;
 • Gewicht: 159 gram;
 • Processor: 1GHz Dual Core processor;
 • Geheugen: 4 GB intern geheugen, waarvan 3 GB vrij;
 • Micro-SD kaartslot: ja, 16 GB-kaartje meegeleverd;
 • Besturingssysteem: Google Android 4.0;
 • Accu: 2000 mAh;
 • 3G: ja, 2x (dual sim);
 • Wi-Fi: ja;
 • Gps: ja;
 • Simlockvrij: ja;
 • Camera voorzijde: 3 megapixel;
 • Camera achterzijde: 8 megapixel (met flitser);
 • Videoresolutie: 720P 'HD Ready';
 • Bluetooth: versie 2.1;
 • FM-radio: ja;
 • Meegeleverde accessoires: data/laadkabel (met 220V-stekkerblokje), in-ear hoofdtelefoon, 4 verwisselbare achterkanten (deksels).

Hoe komen deze specificaties uit de verf? Wij hebben de Wolfgang AT-AS45SE even in handen gehad. Lees de review.

 

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (83)

 • Lukt bij helaas niet. Geluid gaat zacht of hij wil uit Leuk samen voor een screenhot zorgen blijft maar mislukken... :-( Reageer op deze reactie
 • Vind de bijgeleverde handleiding en te downloaden versie veel te summier in vergelijkijng met bv Samsung. Dit blijkt ook reacties en faq's op diverse sites. Een gemiste kans van Wolfgang om minstens gelijkwaardig aan topmerken te zijn. Voor een uitgebreide benutting van mogelijkheden is dat vereist. In de CB-Review wordt dit ook niet vermeld. (AT-AS45SE). Reageer op deze reactie
 • Ik hoor me zelf (soms) terug als ik bel of als ik gebeld word? Wat kan dit zijn? Reageer op deze reactie
 • Skype werkt bij mij wel! Reageer op deze reactie
 • Heb mijzelf een AT-AS45IPS aangeschaft. Ben hem nu iedere keer kwijt omdat mijn zoon (zelf sony xperia) 'm meeneemt :( Reageer op deze reactie
 • Skype gebruik wordt helaas niet ondersteund. Gemiste kans omdat de kamera juist prima geschikt zou zijn voor videogesprekken. Reden om toestel te retourneren. Reageer op deze reactie
 • Screenshot krijg je door tegelijkertijd de onderkant van de volumeknop en de powerknop in te drukken. Reageer op deze reactie
 • Als ik navigeren aanklik blijft de AT-AS43D2 vragen om "wacht op locatie" terwijl wifi en GPS aan staan. Is hij dan kapot of kan er een andere oorzaak zijn? Reageer op deze reactie
 • heb een schermwachtwoord ingesteld, maar tel. herkend het niet.Ik kan de telefoon niet meer gebruiken. Iemand een idee? AT_AS45IPS Reageer op deze reactie
 • Kan ik met de wolfgang ook navigeren als G3 uit staat, net zoals bij een Nokia? Reageer op deze reactie
 • Nog steeds tevreden? Ben voornemens zo'n toestel aan te schaffen. Wacht op aanbieding. Graag je reactie. Heb je s'morgens vroeg voor de deur moeten staan om de telefoon aan te schaffen? Reageer op deze reactie
 • Ik heb sinds kort de Wolfgang AT-AS45SE met 4,5 inch scherm en mijn vriendin heeft de Samsung Galaxy SIII. Ik heb ze beiden uitgebreid vergeleken en tot mijn verbazing doet de Wolfgang niet onder voor de veel duurdere Samsung. De specificaties zijn vergelijkbaar en beeldscherm, snelheid en accuduur zijn top! De gebruiksvriendelijkheid van de Wolfgang is wat mij betreft zelfs beter en hij ligt prettiger in de hand. maar dat is persoonlijk. Geweldige prijs/kwalitieitverhouding! Reageer op deze reactie
 • Menu-instellingen-TAAL en toetsenbord- android toetsenbord (of ander toetsenbord) - trillen bij toetsaanslag Reageer op deze reactie
 • Hoe moet je trillen uitzetten? ik word er heeelemaal gek van als ik aan het typen ben! Reageer op deze reactie
 • Hallo , ik heb een vraagje, ik heb dit toestel en ben er uiter mate erg blij mee, ik mis alleen 1 ding. Screenshots maken. Mijn broer heeft het vorige toestel en deze kan als je de uitknop lang indrukt een screenshot maken, maar bij deze is dat niet het geval. Weet iemand of dit kan en zo ja hoe? Erg bedankt, met vriendelijke groet, F. Vriends. Reageer op deze reactie
 • Hallo Renzo en anderen. De Facebook app werkt prima. Het ligt aan de versie die er op stond 1.9.11 geloof ik. Als je update naar 1.9.12 doet die het prima. Bij mij in ieder geval. Je kunt ook ff Googlen dan vind je ergens een site met daar de goedwerkende app (versie 10) die je kan downloaden. Die werkt ook. Trouwens, je kunt ook je eigen muziek bestanden gebruiken hoor. Bij audioprofielen kiezen voor custom.... dan zie je alle muziek. En favorieten kun je wel instellen. Druk bij je contact rechtsbovenin op het sterretje en hij wordt favoriet. Kijk, zo wordt je toestel nog mooier ;-) Reageer op deze reactie
 • Zie mijn reactie ergens hieronder. Screenshots maken is standaard Android functionaliteit. Reageer op deze reactie
 • Ook ik mis de functie van een schermafdruk, misschien toch maar rooten om dit mogelijk te maken. En de optie van FM Transmitter was een grapje, dat zit helemaal niet op de telefoon maar wel in de adv. Dat opladen is overigens eenmalig na aankoop, daarna werkt het prima en ook gaat hij gewoon 24 uur of langer mee. Hopelijk volgt er snel een Andriod Update 4.1 dat zou fijn zijn. Reageer op deze reactie
 • Beste I. Brouwer, gek genoeg doet bij mij de facebook app het niet, navraag leert dan dit niet aan de telefoon ligt maar aan facebook. Heb jij daar geen last van dan? vr.gr. Renzo Luitjes ps. verder ben ik tevreden over de telefoon gezien de prijs/kwaliteit prima. Het is echter niet te vergelijken met een S2 (mijn vorige telefoon) of S3. Verschil zit hem met name in kwaliteit van de camera (sneller onscherp, minder felle ledlamp) en kleine zaken zoals het instellen van je telefoonboek (favorieten kun je niet instellen) en het gebruiken van muziekbestanden als telefoontune. Voor al het gangbare (bellen, internet, smsen, whatsapp etc) werkt de telefoon perfect en is de snelheid meer dan voldoende. Reageer op deze reactie
 • Ik heb deze telefoon nu een maand in gebruik en ik ben er uitermate tevreden over. Alles werkt perfect en ik heb nog geen enkele app gehad die het niet deed of crasht. Het enige wat ik mij nu afvraag is of de nieuwe Android update 4.1 ook op deze telefoon komt. Dit heeft een aantal nieuwe functies zoals Google Search die ik graag wil gebruiken. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website