Extra informatie

Wat is Blu-ray?

De naam Blu-raydisc is afgeleid van de kleur van de laserstraal die de schijfjes leest; deze is namelijk blauw. De laserstraal die voor dvd's en cd's wordt gebruikt, is rood. Een Blu-rayspeler kan wel dvd's en cd's afspelen; maar een dvd-speler kan geen Blu-raydiscs afspelen.

Blu-ray: meer dataopslag, betere beeldkwaliteit

De capaciteit van een Blu-raydisc (25 GB) is 5x zo groot als de capaciteit van een dvd (4,7 GB). Daarnaast ondersteunt het krachtigere videocodering. Bij dvd wordt het 'ouderwetse' MPEG2 gebruikt, Blu-ray gebruikt de nieuwere en efficiëntere MPEG4-compressie. Hierdoor biedt een Blu-ray disc ruimte aan high-definition (HD) video, omdat deze veel data bevat. Lees meer over HD.

Blu-raydiscformaten

Er zijn verschillende Blu-raydiscformaten:

  • BD-ROM > read-only formaat
  • BD-R > 1 x schrijfbaar recordable formaat
  • BD-RE > herschrijfbaar recordable formaat
  • BD-R DL (Dual Layer) > hier op past twee maal zoveel data door de dubbele laag

Dvd opschalen

Een dvd heeft een beeld met 576 beeldlijnen (PAL-formaat). Blu-rayspelers kunnen dit beeld opschalen (upscaling) naar HD-formaat. Het bestaande beeld wordt dan opgerekt naar 720 of 1080 beeldlijnen. Omdat de hiervoor extra benodigde informatie eigenlijk ontbreekt, blijft het beeld minder gedetailleerd dan dat van een Blu-rayschijfje. De beeldkwaliteit is echter wel beter dan bij het afspelen van een dvd op een dvd-speler die niet via HDMI is aangesloten.

HDMI-kabel

Je hebt een HDMI-kabel nodig om de Blu-ray speler aan te sluiten aan je televisie. Met een HDMI-kabel wordt via een digitaal signaal beeld en geluid doorgegeven. Slechts enkele van de geteste spelers leveren een HDMI-kabel mee. Deze moet je dus vaak zelf kopen. De kabels zijn verkrijgbaar bij elektronicazaken. Zorg ervoor dat de kabel niet langer is dan nodig: hoe langer de kabel, des te groter de kans op kwaliteitsverlies.
In meer over HDMI gaan we dieper in op de technologie en het kiezen van een kabel.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik zie dat bij de Samsung BD-F6500 geen coax aansluiting zit. Krijg ik geluids problemen als ik deze via een HDMI kabel op de Samsung TV UE48HU7500 aansluit en die op een ouderwetse DIN versterker aansluit...
Martin
Beantwoord door
Martin,
Schrijf een review voor Blu-rayspelers
Help anderen met jouw ervaring.