Extra informatie

Beste digitale televisieprovider

Digitale televisieDe Consumentenbond bewaakt de kwaliteit van providers van internet, telefonie en digitale tv met een gebruikerspanel. De ruim 9700 leden geven maandelijks hun ervaringen door. Deze ProviderMonitor leidt tot een rangschikking. Welke provider van digitale tv gaat aan kop?

Beste decoder en PVR voor leden

Motorola-VIP1903De Consumentenbond heeft meer dan 30 decoders en PVR's getest. Het gaat om apparaten die de providers van digitale televisie in Nederland zelf aanbieden en ondersteunen.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van digitale televisieproviders.

Video's: televisie en audio

In deze afspeellijst vind je diverse video's over televisies, audioapparatuur en aanverwante zaken. We hebben video's met kooptips, hoe we testen en eerste indrukken. In het zoek-balkje rechts op de pagina kun je zoeken naar meer video's over digitale-televisieproviders.

Veelgestelde vragen vergelijker

Alles wat je moet weten over de vergelijker internet, telefonie en digitale televisie.

Analoge of digitale televisie

De meeste Nederlanders kijken digitale televisie. Wat kies jij: analoog of digitaal? De voor- en nadelen van digitale televisie op een rij.

Stap over: analoge naar digitale tv

Digitale televisie heeft betere beeldkwaliteit, HD-tv en meer zenders. Met interactieve televisie kun je ook films huren of tv-programma’s terugkijken. Hoe stap je over van analoge tv naar digitale televisie? Volg ons stappenplan!

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie kijken kan in Nederland via de kabel, de ether en de satelliet. Digitale tv is ook mogelijk via de ADSL-verbinding (IP-tv). KPN biedt dit aan onder de naam Interactieve TV van KPN, bij Tele2 heet het Tele2 TV.

Wat is een decoder?

Er is altijd een digitale decoder nodig om digitale tv-zenders te kunnen bekijken. Deze decoder bestaat uit minimaal één tv-tuner, die het signaal ontvangt en meestal een smartcardlezer die het tv-signaal kan ontsleutelen.

Via welke digitale ontvanger ga jij tv kijken?

Wat is een PVR?

Met een PVR kun je niet alleen digitale televisie ontvangen. Je kunt de tv-programma's ook opnemen. En er zijn meer mogelijkheden.

Tv met ingebouwde tuner

canaldigitaal-camOm digitale televisie te ontvangen, heb je niet altijd een losse decoder nodig. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde tuner geschikt voor digitale tv via de ether en de kabel. Enkele televisies van LG, Samsung en Panasonic hebben ook een ingebouwde tuner voor digitale tv via satelliet. Hoe werkt dat dan?

HD tv kijken

Televisie kijken met een (veel) scherper beeld? Dan heb je het over HD-tv: high-definition television, of hogedefinitietelevisie. Lees welke programma’s in HD worden opgenomen en uitgezonden.

Interactieve tv

Met interactieve televisie bepaal jij wat je wilt kijken: via je televisieaanbieder kun je gemiste tv-programma's terugkijken of films huren. Welke providers bieden interactieve digitale televisie? En wat kost het?

Digitale tv opnemen

Hoe neem je eigenlijk digitale televisie op? Er zijn een paar mogelijkheden. Een losse PVR biedt veel gebruiksgemak, maar is wel een extra apparaat erbij. Wat is nog meer mogelijk en wat zijn de voor- en nadelen?

Digitale televisie op meerdere tv's

Als je op meerdere televisies in huis digitaal wilt kijken, raden we aan de voorwaarden en kosten van de aanbieders goed te vergelijken. Het maximale aantal smartcards dat je per abonnement kunt aanschaffen verschilt per aanbieder. Daarnaast kun je bij een paar aanbieders een extra decoder huren, en moet je deze bij andere aanbieders zelf aanschaffen.

Tv kijken op tablet, smartphone en laptop

Het gevecht om de afstandsbediening komt iedereen bekend voor. De een wil liever naar een grote spelshow kijken op RTL4, de ander liever een documentaire op Nederland 2. Er is een oplossing om samen op de bank te blijven zitten: ook live tv kijken op je laptop, tablet of smartphone.

Televisie via glasvezel

Wie televisie kijkt via glasvezel heeft grofweg dezelfde mogelijkheden als wie kijkt via de kabel of ADSL. Er zijn HD-zenders, je kunt gebruikmaken van interactieve tv, tv opnemen en pauzeren, een abonnement nemen op extra zenders en bij sommige aanbieders zelfs televisie kijken op je smartphone of tablet.

Digitale televisie: vragen & antwoorden

Er zijn verschillende manieren om digitale televisie de huiskamer in te krijgen. Bekijk hier de antwoorden op de meest voor de hand liggende vragen.

UPC neemt Ziggo over: veelgestelde vragen

Het moederbedrijf van UPC neemt Ziggo over. De enorme kabelaar die daardoor ontstaat, gaat verder onder de naam Ziggo. Het wordt de grootste van Nederland: 7 miljoen huishoudens als potentiële klant. Wat heeft dit voor consequenties?

Woordenboek

Veel termen en begrippen zijn voor digitale tv providers al helemaal ingeburgerd, maar wat houden ze nu precies in? De Consumentenbond zet ze hier voor je op een rijtje.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Heb van ziggo geen brief ontvangen over de tarief verandering vanaf 1 april. Hoe en waarom niet wist ziggo mij niet te vertellen maar ze sturen de brief nogmaals. Zijn de voorwaarden voor overstappen dan...
heer Chris Overmars
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
Erik de Tester

Ik vind de Consumentenbond eigenlijk ook alleen leuk als het gratis is... :) UPC heeft onlangs haar abonnementen met 5 euro...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!