Betaalrekeningen en -pakketten

Extra informatie

Beste betaalrekening voor leden

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst bij ING of SNS Bank. Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt.

Je kunt wellicht ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. 

Internetbankieren van bank tot bank voor leden

Internetbankieren verschilt van bank tot de bank. Bij de ene bank kun je bijvoorbeeld wel digitale acceptgiro's ontvangen en een digitaal huishoudboekje bijhouden, terwijl dat bij de andere bank niet kan. Je kunt ook niet bij elke bank even lang je oude rekeningoverzichten inzien.

Bankenmonitor: beste bank voor leden

banken_home

Hoe goed de producten en diensten van een bank ook kunnen zijn, uiteindelijk zijn het de klanten zelf die bepalen wat een bank waard is. De Consumentenbond vroeg een groot internetpanel wat zij van hun bank vinden en maakte de balans op. Bankklanten zijn over het algemeen vrij positief.

Toch zijn de verschillen tussen de diverse banken opvallend groot. Lees nu welke bank als beste uit de bus komt.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van betaalrekeningen.

Betalen in het buitenland

In veel buitenlandse winkels kun je gewoon betalen met je pinpas. Maar soms hangt daar een prijskaartje aan. Bij de ene bank is dat hoger dan bij de andere.

Mobiel bankieren

Mobiel bankieren is bij bijna alle banken mogelijk. Met de ene app kun je meer dan met de andere. Bijvoorbeeld de gegevens van spaarrekeningen en creditcard inzien. Bankieren met een app is handig, want je hebt geen card-reader of TAN-codes nodig. Maar is het wel veilig?

Mobiel en contactloos betalen

Mobiel betalen of contactloos betalen is de nieuwste manier van betalen in een winkel. Je kunt betalen door je bankpas of mobiele telefoon bij de betaalautomaat te houden. Bij welke banken kun je nu of in de toekomst contactloos betalen en hoe veilig is het?

Geld overmaken naar het buitenland

Als je iets koopt op een Amerikaanse website of je boekt een huisje in Frankrijk moet je soms geld overmaken naar een buitenlandse rekening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bankvoorwaarden en grove nalatigheid

Met de komst van de uniforme veiligheidsregels voor betalen, internetbankieren en mobiel bankieren is er een einde gekomen aan de wirwar van sterk wisselende voorwaarden en voorschriften van banken.Wie zich aan deze regels houdt loopt geen risico meer op te draaien voor de schade bij fraude.

Veilig internetbankieren

Pinpasfraude en skimming

Pinpasfraude voorkomen is lastig. Criminelen bewerken geld- en betaalautomaten steeds vaker om de magneetcode van pinpassen te skimmen, ofwel kopiëren. Deze gegevens brengen ze over op een andere pas en de pincode kijken ze af. Daarna plunderen ze de rekening. Aangepaste automaten zijn moeilijk te herkennen, maar het is zeker niet onmogelijk.

Wil je pinpasfraude voorkomen? Snijd skimmers dan de pas af en weet waarop je moet letten als je een geld- of betaalautomaat gebruikt.

Bankpas kwijt of gestolen

Wat moet je doen als je bankpas gestolen of kwijt is? Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk de pas laat blokkeren.

SEPA: over naar één Europese betaalmarkt

Per 1 augustus 2014 kun je het huidige bankrekeningnummer niet meer gebruiken. Er komt een internationaal rekeningnummer voor in de plaats (IBAN). Hoe komt dit nieuwe rekeningnummer er uit te zien? En wat betekent dit voor overboekingen, incasso's en de kosten? 

Spoedoverboekingen

Een spoedoverboeking kan handig zijn, maar er zijn wel extra kosten aan verbonden. Als je geld overmaakt naar iemand die bij dezelfde bank bankiert is het spoedoverboeking niet nodig.

Bankieren zonder internet

Internetbankieren en mobiel bankieren zijn de norm. Maar kun je ook nog bankieren zonder internet? Welke banken hebben nog overschrijvingskaarten en wat kosten ze?

Overstappen van bank

Als je wilt overstappen naar een andere bank, kun je bij je nieuwe bank een formulier voor de Overstapservice aanvragen.

Duurzaamheid banken

Bankmedewerkers zijn niet goed op de hoogte van het maatschappelijke beleid van hun werkgever. Uit een steekproef van de Consumentenbond in opdracht van Eerlijke Bankwijzer blijkt dat alleen de vier medewerkers van Triodos Bank iets inhoudelijks kunnen zeggen over mvo-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van hun bank. Consumenten vragen wel steeds vaker naar het klimaat-, wapen en bonusbeleid van banken, zo geven de ondervraagde bankmedewerkers aan.

Video's: Geld, Recht en Verzekeringen

In deze afspeellijst vind je diverse video's over geldzaken, recht, verzekeringen en aanverwante zaken. We hebben video's met tips, hoe we testen en eerste indrukken. In het zoek-balkje rechts op de pagina kun je zoeken naar meer video's over financiële zaken.

Beste financiele producten 2014

Ook dit jaar namen we heel wat kleine lettertjes en prijzen onder de loep. De Consumentenbond presenteert ‘de beste’ financiële producten van 2014.

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Henja

Wat is dat toch waardeloos after pay, krijg een overzicht van mijn rekening per post zit er gelijk 20 euro bij omdat ik nergens...

Laatst gestelde vraag
wanneer precies komt resultaat van vergelijking betaal/bankrekeningen dat geeft u niet aan op de site
mevrouw R.J. Westen de Boer
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Knab Knab Plus
Jaco Vink
100.0 procent