Vraag en antwoord

Vraag:
De pensioenregeling, middenloon loopt in 2014 af. Mijn werkgever is van plan om een regeling te nemen a la moeder bedrijf. Voor de werknemers (die een premievrije afspraak hebben) gaat dat betekenen, min 2% eigen bijdrage en een hogere franchise. Is dat redelijk?
Gevraagd door Ronald, 21-10-'14, 19:00 uur
Vraag:
Mijn man en ik hebben allebei een aanvullend pensioent Mijn man betaalt meer loonheffing over zijn pensioen dan ik, terwijl mijn pensioen hoger is. Ik moet daarom elk jaar belasting betalen. Is hier een verklaring voor?
Gevraagd door mevrouw I. de Vries, 20-10-'14, 20:45 uur
Antwoorden:
Vrijwel iedereen met een redelijk aanvullend pensioen krijgt een belasting-aanslag na het invullen van de aangifte. De uitkerende pensioenfondsen berekenen zelf ongeveer wat de in te houden loonheffing zou moeten zijn zonder daarbij rekening te (kunnen) houden met andere inkomsten (AOW e.d.). In die methode van berekenen zitten nog al wat verschillen zodat het inderdaad kan voorkomen dat u met een hoger pensioen minder aan directe loonheffing kwijt bent (wat dan later weer gecorrigeerd wordt) . Ook is de hoogte van uw belasting-aanslag ten opzichte van die aanslag van uw man afhankelijk van de onderlinge verdeling van aftrek-( hypotheekrente/ bijzondere kosten) en bij-telposten (spaargeld etc.)

Beantwoord door Reactie Consumentenbond, 23-10-'14, 09:41 uur

Vraag:
Mijn werkgever wil wel een pensioen voor mij afsluiten maar draagt de lijfrente ook aan. Ik krijg dan het bedrag op mijn rekening wat ik dan in mijn lijfrente zou kunnen stoppen. Wat zijn de voor- en nadelen van een lijfrente t.o.v. een pensioenopbouw via de werkgever?
Gevraagd door Ester, 20-10-'14, 13:27 uur
Antwoorden:
In feite komt deze constructie neer op een gewone salaris-verhoging waarbij de werkgever geen zicht heeft of het bedrag wel daadwerkelijk wordt gestort in een lijfrentepolis of geblokkeerde bankspaarrekening. Ook zijn de fiscale mogelijkheden voor lijfrente-aftrek beperkt. Bij een gemiddeld inkomen kan er maar relatief weinig worden afgestort als lijfrente-premie. Bovendien lijkt een pensioentoezegging een stabielere basis voor pensioen-opbouw dan het meebetalen aan een lijfrente. Een pensioenregeling gaat uit van stijgende premies /bijdragen naar mate de leeftijd van de deelnemer vordert.

Beantwoord door Reactie Consumentenbond, 23-10-'14, 09:30 uur

Wat voor regeling biedt je werkgever? Is het een zogenaamde beschikbare premieregeling? dwz dat de baas een premie voor je afdraagt en dat de hoogte van je pensioen straks afhangt van je beleggingsresultaten. Of zegt hij een bepaalde uitkering toe? Ik vermoed het eerste. In dat geval is het verschil tussen lijfrente en via werkgever niet zo groot. Via de lijfrente heb je zelf helemaal de zeggenschap over de besteding van je geld (sparen/ beleggen). Dat is via de werkgever misschien anders en al vooraf ingevuld. Mogelijk dat de kosten via de (semi collectieve?) regeling van de werkgever lager zijn dan via lijfrente. Gaat het puur om vermogensopbouw of zitten er ook nog verzekeringscomponenten aan? (overlijden, arbeidsongeschiktheid). Zeker als er nog verzekeringsproducten "aanhangen" loont het de moeite om op kosten te vergelijken.

Beantwoord door Greetje Remmerde, 21-10-'14, 15:50 uur

Naar boven
Vraag:
wie heeft ervaring met de ban k brandnewday /? het gaat over pensioen
Gevraagd door mevrouw P. Kok, 8-09-'14, 16:15 uur
Vraag:
mag mijn nieuwe baas mijn upogegevens inzien
Gevraagd door ton masseurs, 4-09-'14, 03:17 uur
Vraag:
mag mijn nieuwe baas mijn upogegevens inzien
Gevraagd door ton masseurs, 4-09-'14, 03:17 uur
Naar boven
Vraag:
U maakt gebruik van voorbeelden, waar vind ik deze
Gevraagd door heer W.E. Bouwstra, 7-08-'14, 12:11 uur
Vraag:
Ik ben 60 jaar, wegens reorganisatie bij de overheid ben ik nu met ontslag. Ik behoud echter een vaste uitkering tot aan mijn pensioen. Mijn pensioen blijft in opbouw van 35% tot aan mijn pensioen gerechtigde leeftijd. Hoe moet in dit dan berekenen?#
Gevraagd door L Hodzelmans, 16-07-'14, 10:25 uur
Vraag:
Ik heb 8 a 9 jaar in Duitsland gewerkt ? En pensioen opgebouwd , endat wil ik laten overhevelen naar Nederland Joe doe ik dat ?? Albast bedankt teunis verwijk
Gevraagd door Teunis verwijk, 7-07-'14, 18:59 uur
Naar boven
Vraag:
Is er geen mogelijkheid dat ik een aanvulling vanuit australie krijg voor die zeven jaar
Gevraagd door R van de Graaf, 3-04-'14, 22:36 uur
Vraag:
Heb vanaf mijn 15e en 22e jarige leeftijd in australie gewoont, wat betekend dat ik een gat van 7 jaar heb . Kan ik daar een aanvulling op de a.o.w krijgen
Gevraagd door R van de Graaf, 1-04-'14, 12:00 uur
Vraag:
Ik heb in juni 2013 mijn ontslag gekregen omdat het bedrijf waar ik werkte ( 9 jaar )failliet is verklaard. Ik heb daarna WW gekregen en ben in september weer fulltime kunnen gaan werken bij mijn huidige baas. Kan ik nu alsnog pensioenoverdracht aanvragen?
Gevraagd door Linda, 31-03-'14, 19:22 uur
Naar boven
Vraag:
Is het waar dat men als inactief lid van een pensioenfonds maar 1x per 5 jaar wettelijk een pensioen overzicht hoeft te krijgen?
Gevraagd door Werner, 27-03-'14, 09:06 uur
Vraag:
Hoe vaak moet een verzekeraar ewettelijk gezien een overzicht van het opgebouwde pensioen sturen?
Gevraagd door Werner, 21-03-'14, 08:02 uur
Vraag:
mijnpensioen.nl heeft een DigiD om in te loggen. Is het waar, dat dat er maar 1 manier is om een DigiD te krijgen vanuit het buitenland en dat is (in mijn geval vanaf Sydney Aus) naar Schiphol vliegen?
Gevraagd door josephina, 21-03-'14, 08:00 uur
Naar boven
Vraag:
Eerder een email gestuurd maar geen bevestiging ontvangen vandaar deze test om te zien wat er gebeurd
Gevraagd door Josephina, 21-03-'14, 07:42 uur
Vraag:
Ben van 1947 in Nederland geboren, mijn vrouw is van 1964 vanaf 1988 is zij in Nederland. Vanaf 2000 werkzaam beiden als zelfstandigen vof wij willen stoppen. De vraag wat wordt ons pensioen. Met vriendelijke groet Evert de Vries Lid.Consumentenbond
Gevraagd door E DE VRIES, 26-02-'14, 08:21 uur
Vraag:
wat gebeurt er met mijn ziektekostenverzekering na mijn pensionering?
Gevraagd door b. van der baan, 21-02-'14, 14:45 uur
Naar boven
Vraag:
hallo,ik heb bij 5 verschillende werkgevers pensioen opbouw,huidige werkgever is Postnl.Wat is nu verstandig zo laten of kan het ook allemaal bij elkaar? groet Gerard
Gevraagd door gerard bekkering, 4-02-'14, 16:42 uur
Vraag:
als je een klein pensioen heb opgebouwd bij een werkgever in het verleden, en er is nu alleen inkomen uit alimentatie. Wat is dan een goede manier om het pensioen toch zeker te stellen?
Gevraagd door BRENDA, 14-01-'14, 11:24 uur

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
De pensioenregeling, middenloon loopt in 2014 af. Mijn werkgever is van plan om een regeling te nemen a la moeder bedrijf. Voor de werknemers (die een premievrije afspraak hebben) gaat dat betekenen, min...
Ronald,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
emma

weet iemand hoe je de overzichten kunt printen????