Extra informatie

Anti-diefstal chip

In 2000 introduceerde Batavus de anti-diefstal chip (ADC), later gevolgd door alle andere Nederlandse fietsfabrikanten. Voor fietsen met een anti-diefstal chip geldt meestal een korting van enkele tientjes op de verzekeringspremie. Een ADC is voorzien van een uniek nummer, dat kan worden gedetecteerd door de politie. Het ADC-nummer is opgeslagen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Sinds januari 2008 zijn alle Nederlandse politiekorpsen aangesloten op het landelijke fietsdiefstalregister. Vanaf dat moment wordt elke aangifte van een gestolen fiets automatisch geregistreerd. Op dit moment staan er 280.010 fietsen als gestolen gemeld. In totaal omvat het huidige RDW-bestand 4,5 miljoen fietsen.

Zelf controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat kan op rdw.nl, onder zoekwoord 'fietsdiefstalregister'.

Scepsis over anti-diefstal chip

Hoewel de meeste verzekeraars dus een paar tientjes korting geven op de premie als een fiets is voorzien van een anti-diefstal chip, zijn ze niet onverdeeld enthousiast over de chip. Europeesche Verzekeringen maakt in de premiebepaling zelfs geen onderscheid meer tussen fietsen met en zonder ADC. Bij Univé is dit ook een 'punt van aandacht'. 'De ADC zit in het slot', verklaart Douwe Boeijenga, directeur van verzekeraar Enra. 'En wat doet een fietsendief als eerste? Die haalt het slot eraf en gooit het weg. Ik vind het geen succes.' Niet voor niets dringen de verzekeraars er bij fietsfabrikanten op aan de anti-diefstal chip in het frame te stoppen. Batavus doet dat inmiddels sinds enkele jaren, maar vooralsnog alleen in aluminium frames.

Deel bericht via:

Doe mee

Schrijf een review voor fietsverzekeringen
Help anderen met jouw ervaring.
Laatst gestelde vraag
Wij hebben 2 e-Nikes. Koga binnenkort 5 jaar oud. Weinig kilometers en nog heel mooi Kunnen wij die nog verzekeren ?
heer H.D. Spruitenburg
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
Hub

Helemaal mee eens. Ik heb zelf een doorlopende verzekering van Unigarant en kreeg na diefstal een nieuwe fiets en de verzekering...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!