Extra informatie

Alles in één verzekeringspakket

De Consumentenbond adviseert de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde maatschappij. Als er schade ontstaat aan je huis, bijvoorbeeld door brand en overstroming, dan hoeft er geen misverstand te ontstaan over wie welke schade vergoedt.  pakketverzekeringen
Breng je meerdere schadeverzekeringen onder bij een verzekeraar, dan kun je overwegen een pakketverzekering af te sluiten, ook wel verzekeringspakket genoemd. Tot de verzekeringen die in zo´n pakket worden aangeboden behoren altijd de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook de rechtsbijstands- en autoverzekering zitten vaak in het pakket. 

Niet alleen schept zo'n pakket duidelijkheid over wie moet uitkeren als er schade is. Verzekeringspakketten hebben meestal dezelfde vervaldatum. Dit is de dag waarop voor verzekeringen het nieuwe verzekeringsjaar ingaat. Het wordt zo makkelijker over te stappen van de ene naar de andere maatschappij. Veel verzekeringspakketten bieden verder de mogelijkheid in maandelijkse termijnen te betalen zonder dat zij hiervoor premieopslag in rekening brengen.

Premiekortingen

Maar wat ook lokt, zijn de aantrekkelijke premiekortingen. Bij de meeste verzekeraars betaal je minder voor een pakket dan voor losse verzekeringen samen. Dit geldt voor ANWB, ASR, Avéro Achmea, Bruns ten Brink, DAK, Delta Lloyd, EAG Assuradeuren, De  Goudse, Interpolis, Ohra, Reaal, SNS Bank, Turien & Co, Unigarant, Univé, Woongarant en Zelf.nl. Bij Aegon geldt een extra ‘loyaliteitskorting’, InShared biedt zijn klanten uitzicht op een hoger bedrag bij uitkering van een jaarbeloning en bij Klaverblad vervalt bij gespreide premiebetaling de toeslag van 6% per maand. Aon Direct brengt in geval van schade ‘slechts’ eenmaal het eigen risico in rekening in plaats van tweemaal. Bij veel verzekeraars is het eigen risico evenwel standaard €0. De hoogte van de korting is dikwijls afhankelijk van het aantal verzekeringen dat je in het pakket opneemt; hoe groter het aantal, des te hoger de korting. ZLM rekent pas pakketkorting bij minimaal drie polissen. Dat geldt ook voor ABN Amro, dat daarnaast 20% korting geeft op beide woonverzekeringen als ook de hypotheek bij ABN Amro loopt.

Goedkoopste aanbieder

Bedenk wel dat er ook goede redenen kunnen zijn om af te zien van een verzekeringspakket. Losse verzekeringen bij dezelfde verzekeraar mogen dan vrijwel altijd duurder uitpakken dan diezelfde verzekeringen in een pakket, je bent het goedkoopst uit als je per verzekering de goedkoopste aanbieder uitzoekt.

De Consumentenbond adviseert hiervoor altijd te kiezen als het een verzekering betreft met hoge premies, zoals de autoverzekering. Het gemak en de voordelen van het pakket zijn dan van secundair belang. Dit speelt des te meer omdat de meeste goedkope autoverzekeraars specialisten zijn, die geen andersoortige verzekeringen aanbieden.

Verschil in kwaliteit

Een tweede reden die je kunt hebben om af te zien van een verzekeringspakket zijn de verschillen in kwaliteit tussen de verzekeringen. Een maatschappij met bijvoorbeeld een goede en niet al te dure autoverzekering, heeft niet automatisch even goede en voordelige andere verzekeringen. Een maatschappij kan een uitstekende woonverzekering bieden, terwijl bij diezelfde maatschappij de rechtsbijstandsverzekering knudde is.

Wel is het dus raadzaam opstal- en inboedelverzekering indien mogelijk onder te brengen bij dezelfde maatschappij.

Deel bericht via: