Extra informatie

Alles in één verzekeringspakket

pakketverzekeringenDe Consumentenbond adviseert de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde maatschappij. Als er schade ontstaat aan je huis, bijvoorbeeld door brand, dan hoeft er geen misverstand te ontstaan over wie welke schade vergoedt. Breng je meerdere schadeverzekeringen onder bij één verzekeraar, dan kun je overwegen een pakketverzekering af te sluiten, ook wel verzekeringspakket genoemd.

Tot de verzekeringen die in zo´n pakket worden aangeboden behoren altijd de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook de rechtsbijstand- en de autoverzekering zitten vaak in zo'n pakket. Zo'n verzekeringspakket schept niet alleen duidelijkheid wie de schadevergoeding moet uitkeren, maar alle verzekeringen hebben meestal ook dezelfde vervaldatum. Dit is de dag waarop het nieuwe verzekeringsjaar ingaat. Het wordt zo makkelijker om over te stappen naar een andere maatschappij.

Veel verzekeringspakketten bieden verder de mogelijkheid in maandelijkse termijnen te betalen zonder dat zij hiervoor premieopslag vragen.

Premiekortingen

Maar wat ook lokt, zijn de aantrekkelijke premiekortingen. Bij de meeste verzekeraars betaal je minder voor een pakket dan voor losse verzekeringen samen. Dit geldt voor ANWB, ASR, Avéro Achmea, Bruns ten Brink, DAK, Delta Lloyd, EAG Assuradeuren, De  Goudse, Interpolis, Ohra, Reaal, SNS Bank, Turien & Co, Unigarant, Univé, Woongarant en Zelf.nl.

Bij Aegon geldt een extra ‘loyaliteitskorting’, Inshared biedt zijn klanten uitzicht op een hoger bedrag bij uitkering van een jaarbeloning en bij Klaverblad vervalt bij gespreide premiebetaling de toeslag van 6% per maand.

Aon Direct brengt in geval van schade ‘slechts’ eenmaal het eigen risico in rekening in plaats van tweemaal. Bij veel verzekeraars is het eigen risico evenwel standaard €0. De hoogte van de korting is dikwijls afhankelijk van het aantal verzekeringen dat je in het pakket opneemt; hoe groter het aantal, des te hoger de korting. ZLM rekent pas pakketkorting bij minimaal 3 polissen. Dat geldt eveneens voor ABN Amro, dat daarnaast 20% korting geeft op beide woonverzekeringen als ook de hypotheek bij ABN Amro loopt.

Goedkoopste aanbieder

Bedenk wel dat er ook goede redenen kunnen zijn om af te zien van een verzekeringspakket. Losse verzekeringen bij dezelfde verzekeraar mogen dan vrijwel altijd duurder uitpakken dan diezelfde verzekeringen in één pakket, je bent het goedkoopst uit als je per verzekering de goedkoopste aanbieder uitzoekt. 

De Consumentenbond adviseert hiervoor te kiezen als het een verzekering betreft met hoge premie zoals de autoverzekering. Het gemak en de voordelen van het pakket zijn dan van secundair belang. Dit speelt des te meer omdat de meeste goedkope autoverzekeraars specialisten zijn, die geen andersoortige verzekeringen aanbieden.

Verschil in kwaliteit

Een tweede reden om af te zien van een verzekeringspakket zijn de onderlinge verschillen in kwaliteit tussen de verzekeringen. Een maatschappij met bijvoorbeeld een goede en niet al te dure autoverzekering, biedt niet automatisch ook een uitstekende woonverzekering of rechtsbijstandverzekering is.

Wel is het raadzaam de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde maatschappij.

Bekijk ook:

Deel bericht via: