Extra informatie

Beste woonhuisverzekering

Zoals gezegd adviseren wij de inboedelverzekering en de opstal- of woonhuisverzekering indien mogelijk bij dezelfde aanbieder onder te brengen. De voordelen: geen oeverloze discussies over welke schade door welke polis wordt gedekt, minder kans op dubbele of helemaal geen dekking en in veel gevallen korting op de premie.

Beste combinatie 

Maar liefst negen combinaties van inboedel- en opstalverzekeringen komen met een Testoordeel van 8,0 of hoger uit onze jongste test (juni 2013). Dit zijn de allriskpolissen van BLG Wonen, Reaal, SNS Bank, Interpolis, Nationale-Nederlanden ZPP, Aegon Woon & Vrije Tijdpakket, Avéro Achmea, ING en Ohra. Maar kwaliteit kost geld; van het genoemde achttal hanteert SNS Bank gemiddeld nog de laagste premie: €324. Dat is wel 35% meer dan bij de goedkoopste allrisk combi, van Aon Direct (€240).

Fikse premieverschillen

De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van onder meer je woonplaats, het soort woning en de samenstelling van de inboedel. Door het berekenen van de premies aan de hand van honderden klantprofielen, kunnen we toch aangeven welke verzekeraars doorgaans scherp geprijsd zijn. Gemiddeld bieden Verzekeruzelf.nl (zowel extra uitgebreid als allrisk) Centraal Beheer Achmea (eug), Zelf.nl (ar), Nederlanden van Nu (ar) en Aon Direct (ar) momenteel de voordeligste gecombineerde inboedel- en opstalverzekering inclusief glasdekking aan. Beperken we ons tot allrisk dekking, dan zijn de duurste combinaties (Delta Lloyd, Reaal en Turien & Co. Premium) ruim twee keer zo duur als die van Aon Direct. Daarbij moet worden aangetekend dat Aon al heeft laten weten de premies voor de opstal- of woonhuisverzekering binnenkort te gaan verhogen.

Extra uitgebreid of allrisk

Met een extra uitgebreid (eug) dekking ben je voor veel zaken gedekt: brand, bliksem, diefstal en inbraak, relletjes, storm, ontploffing, vandalisme, olie, rook en roet, waterschade (uit waterleidingen) en neerslag, bevroren waterleidingen, aanrijding en aanvaring, het omvallen van bomen, kranen en heistellingen. Een allriskpolis (ar) biedt dekking voor élk onheil, behalve wat expliciet is uitgesloten in de voorwaarden, zoals overstromingsschade. Een voorbeeld: je laat een emmer sop vallen op de parketvloer. Bij een extra uitgebreid dekking valt dit niet onder de dekking, want het water komt niet uit een waterleiding. Met een allrisk dekking kun je de schade wél claimen. Niet alle verzekeraars bieden beide smaken aan. En let op: allrisk biedt niet altijd betere dekking dan extra uitgebreid en is evenmin automatisch duurder. De prijsverschillen bij dezelfde verzekeraar variëren van enkele tientjes (Verzekeruzelf.nl, Centraal Beheer Achmea) tot bijna €200 (Turien & Co).

Alleen inboedel

Voor mensen met een huurhuis of een appartement wordt de opstalverzekering geregeld door de verhuurder respectievelijk de Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen dus doorgaans volstaan met alleen een inboedelverzekering. Daarvoor is Verzekeruzelf.nl de voordeligste optie, zowel met de extra uitgebreid (gemiddeld €83) als de allriskdekking (€91). Bij ING (eug), Interpolis (ar), Aon Direct (ar), Zelf.nl (ar), ANWB/Unigarant (eug) en DAK Compleet (eug) ben je rond de €100 kwijt; bij de duurste aanbieders, Delta Lloyd  en Turien & Co. Premium (beide ar), ongeveer twee keer zoveel.

Kostbare collectie

Wie een bijzondere inboedel heeft met bijvoorbeeld een kostbare collectie of een huis met een rieten dak, gebrandschilderd glas of een onder architectuur aangelegde tuin, kan beter op zoek naar polissen met gunstige voorwaarden voor die situatie. Vraag altijd meerdere offertes aan.

 

Werelddekking

De meeste verzekeringen hebben werelddekking, maar er zijn er ook waarbij de dekking bij de Nederlandse grens ophoudt. Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal wordt een aangifte bij de politie verlangd.

Kijk naar de resultaten en het verschil in dekking tussen de inboedel- en opstalverzekeringen.

Deel bericht via: