Extra informatie

Beste woonhuisverzekering

De Consumentenbond adviseert de inboedelverzekering en de opstal- of woonhuisverzekering indien mogelijk bij dezelfde aanbieder onder te brengen. De voordelen: geen oeverloze discussies over welke schade door welke polis wordt gedekt, minder kans op dubbel verzekerd zijn of helemaal geen dekking  hebben. En in veel gevallen een korting op de premie.

Extra uitgebreid of allrisk

Met een extra uitgebreid (eug) dekking ben je voor veel zaken gedekt: brand, bliksem, diefstal en inbraak, relletjes, storm, ontploffing, vandalisme, olie, rook en roet, waterschade (uit waterleidingen) en neerslag, bevroren waterleidingen, aanrijding en aanvaring, het omvallen van bomen, kranen en heistellingen. Een allriskpolis (ar) biedt dekking voor élk onheil, behalve wat expliciet is uitgesloten in de voorwaarden, zoals overstromingsschade.

Een voorbeeld: je laat een emmer sop vallen op de parketvloer. Bij een extra uitgebreid dekking valt dit niet onder de dekking, want het water komt niet uit een waterleiding. Met een allrisk-dekking kun je de schade wél claimen. Niet alle verzekeraars bieden beide smaken aan.

Let op: allrisk biedt niet altijd een betere dekking dan extra uitgebreid en is evenmin automatisch duurder.

Beste inboedel- en opstalverzekering 

Van de onderzochte combinaties van inboedel- en opstalverzekeringen komen er 5 met een testoordeel van 8,0 of hoger uit onze jongste test (juni 2014). Dit zijn de allriskpolissen van:

  • ING;
  • Nationale-Nederlanden;
  • Reaal;
  • BLG Wonen;
  • SNS Bank.

Kwaliteit kost doorgaans geld, maar de verzekeringen die als beste uit onze test komen, zijn in lang niet alle gevallen ook de duurste. De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van onder meer je woonplaats, het soort woning en de samenstelling van de inboedel. Dit kan leiden tot fikse premieverschillen. Kijk daarom in onze vergelijker welke woonverzekering voor jou de beste voorwaarden biedt in combinatie met de gunstigste premie. 

Losse inboedelverzekering

Voor mensen met een huurhuis of een appartement wordt de opstalverzekering geregeld door de verhuurder respectievelijk de Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen dus doorgaans volstaan met alleen een inboedelverzekering. Uit onze test (juni 2014) komen deze 5 losse inboedelverzekeringen als best uit de test met een rapportcijfer van 8 of hoger.

  • ING;
  • Nationale Nederlanden;
  • Reaal;
  • BLG Wonen;
  • SNS Bank.

ING en Nationale Nederlanden komen goed uit onze test, omdat ze 10 jaar nieuwwaarde uitkeren.

Kostbare collectie

Wie een bijzondere inboedel heeft met bijvoorbeeld een kostbare collectie of een huis met een rieten dak, gebrandschilderd glas of een onder architectuur aangelegde tuin, kan beter op zoek naar polissen met gunstige voorwaarden voor die situatie. Vraag altijd meerdere offertes aan.

Heb jij bijvoorbeeld veel dure sieraden of  een kostbare muziekinstallatie vergelijk goed wat het maximale bedrag is dat de verzekeraar uitkeert bij diefstal. Dat kan variëren van €2500 tot €20.000.

Deel bericht via: