Extra informatie

Beste woonhuisverzekering

De Consumentenbond adviseert de inboedelverzekering en de opstal- of woonhuisverzekering indien mogelijk bij dezelfde aanbieder onder te brengen. De voordelen: geen oeverloze discussies over welke schade door welke polis wordt gedekt, minder kans op dubbele of helemaal geen dekking en in veel gevallen korting op de premie.

Beste combinatie 

Vijf combinaties van inboedel- en opstalverzekeringen komen met een Testoordeel van 8,0 of hoger uit onze jongste test (juni 2014). Dit zijn de allriskpolissen van ING, Nationale-Nederlanden, BLG Wonen, Reaal en SNS Bank. Kwaliteit kost doorgaans geld, maar de verzekeringen die als beste uit onze test komen, zijn in lang niet alle gevallen ook de duurste. De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van onder meer je woonplaats, het soort woning en de samenstelling van de inboedel. Dit kan leiden tot fikse premieverschillen. Kijk daarom in onze vergelijker welke woonverzekering voor jou de beste voorwaarden biedt in combinatie met de gunstigste premie. 

Extra uitgebreid of allrisk

Met een extra uitgebreid (eug) dekking ben je voor veel zaken gedekt: brand, bliksem, diefstal en inbraak, relletjes, storm, ontploffing, vandalisme, olie, rook en roet, waterschade (uit waterleidingen) en neerslag, bevroren waterleidingen, aanrijding en aanvaring, het omvallen van bomen, kranen en heistellingen. Een allriskpolis (ar) biedt dekking voor élk onheil, behalve wat expliciet is uitgesloten in de voorwaarden, zoals overstromingsschade. Een voorbeeld: je laat een emmer sop vallen op de parketvloer. Bij een extra uitgebreid dekking valt dit niet onder de dekking, want het water komt niet uit een waterleiding. Met een allrisk dekking kun je de schade wél claimen. Niet alle verzekeraars bieden beide smaken aan. En let op: allrisk biedt niet altijd betere dekking dan extra uitgebreid en is evenmin automatisch duurder.

Alleen inboedel

Voor mensen met een huurhuis of een appartement wordt de opstalverzekering geregeld door de verhuurder respectievelijk de Vereniging van Eigenaren. Zij kunnen dus doorgaans volstaan met alleen een inboedelverzekering. 

Kostbare collectie

Wie een bijzondere inboedel heeft met bijvoorbeeld een kostbare collectie of een huis met een rieten dak, gebrandschilderd glas of een onder architectuur aangelegde tuin, kan beter op zoek naar polissen met gunstige voorwaarden voor die situatie. Vraag altijd meerdere offertes aan.

 

Werelddekking

De meeste verzekeringen hebben werelddekking, maar er zijn er ook waarbij de dekking bij de Nederlandse grens ophoudt. Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal wordt een aangifte bij de politie verlangd.

Kijk naar de resultaten en het verschil in dekking tussen de inboedel- en opstalverzekeringen.

Deel bericht via: