Extra informatie

Voorkom onderverzekering

 Opstalverzekeringen

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag waarvoor je je verzekert is namelijk het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is het meerdere naar rato voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Een voorbeeld: De herbouwwaarde van je woning is €200.000. Je hebt echter een verzekerde som van €150.000 afgesloten. De schade aan je huis is €50.000. Je krijgt dan van de verzekeraar 3/4 x €50.000 = €37.500. De overige €12.500 zal je zelf ergens vandaan moeten halen.

Manieren

Er zijn 2 manieren om de hoogte van de herbouwwaarde te verzekeren:

  • Een voor jou op maat gemaakte individuele verzekerde som;
  • Een standaard maximum verzekerde som.

De eerste variant bereken je door een herbouwwaardemeter in te vullen bij het afsluiten van de verzekering. Bij de tweede variant verzeker je een hoog maximum bedrag, dat in ieder geval hoger is dan de herbouwwaarde van je huis. Wij raden de laatste manier aan. Dit is de eenvoudigste manier om onderverzekering te voorkomen.

Sommige verzekeraars doen bij schadeclaims nooit beroep op onderverzekering. Mits de klant bij het afsluiten van de verzekering alle gegevens juist heeft opgegeven en daarna ook altijd verhuizingen en/of verbouwingen heeft doorgegeven. 

Bij de meeste andere is dat ook het geval als u - zodra de verzekeraar hierom vraagt - een nieuwe herbouwwaardemeter invult. Overigens is de herbouwwaarde van een huis meestal flink lager dan de vrije verkoopwaarde. De grond hoeft u immers niet mee te verzekeren.

Inboedelverzekeringen

Bij inboedelverzekeringen is het net zo belangrijk om niet onderverzekerd te zijn. Ook hier geldt namelijk dat je bij schade doorgaans alleen krijgt uitgekeerd naar rato van het bedrag dat je hebt verzekerd. Het meerdere wordt niet vergoed.

Een inboedelwaardemeter invullen bij het afsluiten van de verzekering voorkomt dit.

Vergelijk de inboedel-en opstalverzekeringen.

Deel bericht via: