Extra informatie

Wat te doen met een woekerpolis?

Heb je een woekerpolis? Dan kom je in aanmerking voor een compensatieregeling. Ook kun je een klacht en claim indienen bij je verzekeraar. Ten slotte heb je verschillende opties om met je woekerpolis te stoppen, namelijk:

Neem contact op met je verzekeraar of tussenpersoon voor advies. Vraag de afkoopwaarde, maandelijkse kosten en de verwachte opbrengst (op de einddatum) op. Deze gegevens kun je vergelijken met andere aanbieders, wanneer je wilt overstappen.

Let op: houd hierbij wel rekening met de overlijdensrisicodekking: als de dekking bij je oude polis beter is, moet je overstap goed overwegen. Bij een slechtere gezondheid kan de premie voor een nieuwe polis hoog uitvallen! Ook naarmate je ouder wordt, valt de premie hoger uit.

Klacht indienen

Verder kun je het volgende ondernemen:

  • Je aansluiten bij een van de belangenorganisaties die namens gedupeerden rechtszaken gaan voeren tegen verzekeraars. Zoals de stichting Woekerpolis Claim, Stichting Verliespolis en Stichting Lease en Verlies. 
  • Een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD);
  • Een advocaat inschakelen. Bedenk wel dat dit meer kan kosten dan dat het oplevert!

Stuur altijd eerst een stuitingsbrief aan de verzekeraar. Ook wanneer je gebruik hebt gemaakt van een tussenpersoon.

Doorprocederen? Tips:

  • Behoud je recht op een schadeclaim: teken geen papieren bij het indienen van een woekerpolisclaim waarin staat dat je afstand doet van eventuele rechten op een schadeclaim.
  • Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je de zaak voorleggen aan je verzekeraar. 
  • Je kunt een advocaat inschakelen. Via de Raad voor rechtsbijstand kun je nagaan of je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Ervaringen opdoen via succesverhalen over claims van woekerpolissen? Bekijk voorbeelden van uitspraken via het KiFiD.

Deel bericht via: