Woekerpolissen: tips

Wat te doen met een woekerpolis

  • Neem contact op met je huidige verzekeraar of tussenpersoon en vraag op wat er overblijft als je afkoopt en wat de maandelijkse kosten en verwachte opbrengst aan het einde van de looptijd zijn.
  • Vergelijk de maandelijkse kosten en de verwachte opbrengst aan het einde van de looptijd met die van een van de voordelige aanbieders van moderne producten.
  • Of bespreek de kosten van de verzekering met een onafhankelijk financieel adviseur en informeer bij hem naar alternatieven. Laat je door deze adviseur eens voorrekenen of omzetten tot de mogelijkheden behoort en gunstig voor je uitpakt. Houd daarbij rekening met het verschil tussen de dekking bij overlijden van de 2 producten: als de dekking bij het oude product veel beter is, moet je een overstap nog eens goed overdenken.

Juridisch advies? Lees hier meer over je recht!

Naar boven

Vraag financieel advies

Kom je er niet uit met je woekerpolis, schakel dan een financieel adviseur in. Dit is nodig om je specifieke situatie onder de loep te nemen en het juiste advies te verkrijgen.

Let op de kosten!

Een financieel adviseur is niet gratis. Je hebt al gauw te maken met kosten rond de €100 tot €150 per uur. Dit is op basis van provisie, uurtarief, fixed price of een abonnement. Vraag dus van tevoren hoeveel uur de adviseur verwacht te rekenen. En schakel een onafhankelijke tussenpersoon in.

Naast kosten zijn zaken waarop je moet letten of de adviseur een vergunning heeft en de juiste registraties en keurmerken. Lees er meer over in het beknopte 5-stappenplan naar een goed advies.

Provisie

Tussenpersonen rekenen doorgaans provisie. Hierbij geeft de verzekeraar de tussenpersoon een beloning voor de bemiddeling, maar rekent die kosten door in de hypotheek. Vanaf januari 2013 geldt een provisieverbod. Tussenpersonen ontvangen dan geen provisie meer voor advies en bemiddeling op het gebied van leven, pensioen, hypotheken en AOV. De beloning moet in dat geval van de klant komen.

Naar boven

Losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Bespreek met je verzekeraar of het overlijdensrisico uit de polis overgezet kan worden naar een andere verzekeraar. Oversluiten is kosteloos, maar ga dit voor de zekerheid na bij de verzekeraar.

Kijk waar je het voordeligst uit bent voor een overlijdensriscoverzekering met behulp van de wizard op onze website (alleen toegankelijk voor leden). Je vindt hier per verzekeraar de voorwaarden, hoogte van de premie en het wel of niet hanteren van een 'en-bloc'-clausule.

Let op:
De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren, zoals geslacht (na 15 december 2012 vervalt dit), leeftijd en levenswijze (rokend of niet). De premie voor een nieuwe verzekering is daarnaast hoger naarmate je ouder bent. Statistisch gezien is de kans op overlijden dan groter.

Naar boven
Heb je al een account? Log in