Extra informatie

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente op het gespaarde kapitaal even hoog als de hypotheekrente. Deze koppeling maakt de spaarhypotheek vooral aantrekkelijk bij een hoge hypotheekrente.

Hogere rente, lagere maandlasten

Een rentestijging wordt bij een aflossingsvrije hypotheek geheel doorberekend in je maandlasten. Bij een spaarhypotheek heeft dit juist een dempende werking: door een hogere rente over het spaargeld hoef je minder in te leggen voor de hypotheek. Een spaarhypotheek heeft hierdoor stabiele lasten. Het nadeel van een spaarhypotheek is dat die niet erg flexibel is.

Niet voor starters

Een spaarhypotheek is sinds 2013 niet meer afsluitbaar voor starters. Een reeds afgesloten spaarhypotheek blijft gewoon doorlopen en mag je ook oversluiten naar een andere geldgever of meenemen bij verhuizing. Ook kun je de hypotheek oversluiten naar de bankspaarhypotheek. Je mag de verzekering echter niet meer verhogen of verlengen. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dat deel van de lening in minimaal 30 jaar aflossen. Hier kun je een annuiteitenhypotheek voor afsluiten. 

Overlijdensrisicoverzekering verplicht

In de spaarhypotheek zit ook een overlijdensrisicoverzekering. Bij een deel van de aanbieders moet de verzekerde som even hoog als de lening zijn. Dat maakt deze spaarhypotheken alleen interessant als je graag het hele overlijdensrisico afgedekt wilt hebben. Bij andere aanbieders kun je ook genoegen nemen met een lager verzekerd bedrag.

Lees meer:

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Na drie jaar schuldsanering (ik) wilde mijn partner en ik de hypotheek onder de loep laten nemen bij de Hypotheker. Zag er goed uit.Kwam echter afwijzing ivm een a3 BKR registratie.Wist ik niet maar nu...
Heidi Steegs
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
van der Veen

Uhm, en als de rente nu eens gaat stijgen? Sta je dan met je vastgezette geld. Ik zou een iets genuanceerder beeld verwachten...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!