Terug naar het overzicht 17-mei-2013

Cambridge Weight Plan: eerste indruk

Het Cambridge Weight Plan: review

Positieve punten:

 • Met 500 tot 1200 kcal is de kans erg groot dat je gewicht verliest.
 • Je kunt het Cambridge dieet alleen volgen onder begeleiding van een consulent. Die kan zijn/haar eigen ervaring gebruiken om je verder te helpen. Helaas hoeft de consulent geen voedingskundige achtergrond te hebben.
 • Je hebt een duidelijk beeld van wat je wel en niet mag eten.
 • Je moet voldoende drinken. Toch is 2,5 liter water heel erg veel. Dit komt overeen met 10 grote glazen water. De meeste Nederlanders drinken ongeveer 6 glazen water/frisdrank op een dag.

Negatieve punten:

 • De maaltijdvervangers zorgen ervoor dat je niet gezellig met anderen kunt mee-eten.
 • De lage calorie-inname kan voor een suf en moe gevoel zorgen. Het is dan ook niet aan te raden om te sporten of zwaar lichamelijk werk te verrichten tijdens het afvallen.
 • Slechte adem. Door weinig koolhydraten te eten verbrandt je lichaam meer vetten. Dit zorgt voor een aceton lucht en een vieze smaak in de mond.
 • De kosten zijn ongeveer €50 per week, exclusief de kosten voor het intakegesprek.
 • Door het extreem lage energieniveau kent het Cambridge dieet verschillende bijwerkingen zoals hoofdpijn, diarree of obstipatie, misselijkheid. 
 • Een aantal andere veelgehoorde klachten zijn ontstaan van galstenen, duizeligheid en haaruitval.
 • De consulenten noemen zich onafhankelijk, maar ze zijn volledig getraind door het bedrijf achter het Cambridge dieet.

Conclusie:

De kans dat je met het Cambridge dieet veel gewicht verliest is groot. 500 kcal is voor veel mensen een hele strenge energiebeperking. Let wel op dat snel gewichtsverlies nooit gezond is. Of het gewicht er afblijft na het dieet is zeer de vraag, dat is afhankelijk van de voedingsgewoontes die je aanneemt.
De Cambridge maaltijdvervangers bevatten verschillende vitaminen en mineralen, maar ze hebben lang niet alles wat gewone voeding ook levert. Het is daarom niet verstandig om dit dieet voor langere tijd vol te houden. 

Past dit dieet toch niet zo goed bij jou? Kies dan een dieet dat wel bij je past!

Wat is het Cambridge Weight Plan?

Het Cambridge Weight Plan of Cambridge dieet laat je afvallen met maaltijdvervangers. Na het afvallen ga je stapje voor stapje weer over op gewone voeding. De maaltijdvervangers bevatten erg weinig koolhydraten. Dit zou moeten zorgen voor meer gewichtsverlies. Echt nieuw is het dieet niet, het stamt al uit de jaren zestig. Toen heeft dr. Alan Howard het dieet ontwikkeld.

Afvallen met het Cambridge dieet kan alleen onder begeleiding van een consulent. De maaltijdvervangers zijn niet in de winkel te koop, maar kunnen alleen via de consulent besteld worden.

Verschillende fases

Het programma kent 4 verschillende fases:

 • De voorbereiding: hierin wen je alvast aan minder eten en minder koolhydraten.
 • Afslanken: je gebruikt alleen de maaltijdvervangers van het Cambridge dieet, eventueel aangevuld met een lichte maaltijd. Daarnaast drink je nog 2,5 liter water per dag. 
 • Af- en opbouwen: na het afvallen ga je stapje voor stapje weer over op gewonde voeding.
 • Gewichtsbeheersing: voeding, leefstijl en bewegen krijgen aandacht, zodat je het resultaat kan behouden.

De maaltijdvervangers

De Cambridge maaltijdvervangers zijn er in shakes, repen en soepen. Er zijn 2 verschillende varianten maaltijdvervangers:

 • De Cambridge Weight Plan 500 maaltijdvervangers: 3 maaltijdvervangers per dag leveren ongeveer 500 kcal.
 • De Cambridge Weight Plan 800 maaltijdvervangers: 4 maaltijdvervangers per dag leveren ongeveer 800 kcal. Je kunt er bij Cambridge 800 ook voor kiezen slechts 2 maaltijdvervangers te eten en een lichte maaltijd. Door naast een lichte maaltijd ook melkproducten en fruit toe te voegen kan je het 800 kcal plan ook aanvullen tot 1000 of 1200 kcal.

De consulent

Elke consulent heeft het Cambridge Weight Plan 500 succesvol doorlopen en is daarbij minimaal 10 kg afgevallen. De consulent is dus zelf een ervaringsdeskundige met het programma. Het is niet noodzakelijk om een voedingskundige achtergrond te hebben om consulent te worden.

Voor wie is het geschikt?

De consulent houdt altijd eerst een intakegesprek met je om te kijken of je het Cambridge dieet kan volgen. Het Cambridge Weight Plan 500 mag gevolgd worden vanaf 18 jaar. Het CWP 800 mag je al volgen als je 16 bent.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (29)

 • @Mala. Koendjbiharie: Alle informatie dei we beschikbaar hebben vindt u in dit dossier. Reageer op deze reactie
 • Goedemiddag, Ik ben Mala, 52 jaar en ga op 14 apr 2014 trouwen. Ik weeg momenteel 67 kilo en wil naar een Streef gewicht van 57. Hoe kan ik in zo'n korte dit realiseren. Kunt u mij hierin ondersteunen en advies geven. Alvast bedankt. Gr. Mala Reageer op deze reactie
 • Ik ben nu bijna zes maanden bezig met het dieet en ben 27.5 kilo afgevallen. Het is voor mij een super dieet het enige dat werkt. Het is wel eens moeilijk maar dat is elk dieet .Maar als je dan resultaat ziet dat is toch waar je het voor doet en het is goed te doen. Reageer op deze reactie
 • DIE VOORVADERS VAN MILJOENEN JAREN GELEDEN WERDEN ZEKER ERG OUD? Reageer op deze reactie
 • Ik ben 1 week bezig en heb met het CB800 dieet. Wel honger, vooral tussen 16.00 en 18.00 uur maar de consulent gaf als advies om dan een bouillion te nemen. Verder allemaal maaltijdvervangers en in 1 week 1 kg afgevallen. HArtstikke blij mee vooral omdat zowel aankomen als afvallen bij mij heel langzaam gaat. Wat mij echt helpt is het poedertje dat je in je water kan doen waardoor dat lekkerder smaakt. Vandaag iets meegekregen waarmee je de shake dikker kan maken en je meer het gevoel hebt iets te "eten" ipv drinken. Verder is de pap echt lekker en geeft een heel voldaan gevoel. Be positief!! Reageer op deze reactie
 • Ik ben in 5 maanden 38kg afgevallen (man) en heb zelf besloten 6 ipv3 weken over de op/afbouw te doen om mijn lichaam langer te laten wennen aan normale voeding. Ben er inmiddels weer naast gaan sporten en weet nu mijn gewicht op hetzelfde niveau te houden. Wel is het uiteraard belangrijk om niet weer in je oude voedsel patroon te vervallen, want dan kom je uiteraard weer aan. En ook ik heb hoofdpijn, duizeligheid en wat verstopping ervaren, maar dat laatste heb ik opgelost door twee maal per dag Colonclean te gebruiken welke je darmen in beweging houden en je ontlasting soepel. Reageer op deze reactie
 • Ik heb het 800 dieet bijna 4 maanden gedaan. In totaal 10 kilo afgevallen. Ik had de eerste week honger en daarna niet meer! 1 maaltijd per dag at ik het eten wat andere ook aten. De rest zat ik wel gezellig aan tafel. Het sporten ging iets minder fanatiek maar wel gewoon door. Tegen de slecht adem kan je gewoon een mint blaadje nemen. Kosten kloppen ongeveer wel. Van alle bij werkingen heb ik alleen hoofdpijn gehad, en dan alleen de eerste week. Maar dat komt gewoon door een andere stofwisseling. Bij mij zijn de kilo's er nog af. Natuurlijk moet je blijven opletten maar dat is bij alles zo. De kracht van afvallen is gezond eten en leven. Veel water drinken is ook belangrijk. Als je, bij welk dieet dan ook, weer in je oude gewoonte vervalt, komen de kilo's er altijd weer aan. Bouw, als je het streefgewicht bereikt heb, langzaam af. Reken uit wat je ongeveer aan calorieën per dag mag en hou je daaraan. Gegarandeerd blijven de kilo's eraf! Bij welk dieet dan ook! Ik ben tevreden! Reageer op deze reactie
 • Het Cambridge Weight Plan werkt! Ik moest voor een operatie in 2 maanden tijd 12 kg. afvallen, en dat is via het '800' dieet gelukt. Was goed vol te houden, omdat ik wel een normale avondmaaltijd mocht. Ruim water drinken doe ik toch al, dus dat was ook geen probleem. Geen last van bijwerkingen gehad ook. Ik ben er wel bij blijven sporten, 3x per week anderhalf uur fitness, na het sporten nam ik altijd een wei-eiwit shake, wat ik trouwens altijd doe (ja mag niet volgens het dieet, maar so what). Maar het Cambridge dieet is uiteraard wel een crash dieet, en crash diëten zijn niet zo tof voor je lijf. Ik zou het niet voor een langere periode doen. maar die 2 maanden was wel vol te houden. Reageer op deze reactie
 • Momenteel ben ik bezig met het cambridge 800 dieet, waarbij ik twee maaltijden vervang, een gezonde maaltijd á ong. 400 kcal eet (of soms ook wel wat meer). Op dagen dat ik sport (toch zo'n 2 á 3 keer per week) eet ik fruit (banaan/peer) en kwark extra. In ong. vier weken tijd ben ik bijna 7,5 kg kwijt, nog ongeveer 4 kg te gaan. Bovengenoemde bijwerkingen hangen vooral samen met het cambridge 500 dieet, doordat je lichaam alleen daarbij in een ketose staat komt. Het water drinken is goed te doen en de shakes en repen zorgen voor een vol gevoel. Honger heb ik zeker af en toe, maar het is voor een goed doel. Mijn energieniveau is hetzelfde als voor het cambridge dieet. Ik ben wekelijks 36 euro kwijt aan het cambridge dieet + avond eten. In vergelijking ben ik niet veel duurder uit, doordat ik tussendoor geen biertjes/ijsjes/broodjes e.d. meer koop. Al met al vind ik het een aanrader en heb er vertrouwen in dat ik de kilo's er ook afhoud. Reageer op deze reactie
 • Ik heb het cambridge dieet 3 jaar geleden gevolgd met een succesvol resultaat. Dankzij de begeleiding van een ervaringsdeskundige ben ik geslaagd om mijn eetpatroon daarna ook om te gooien. Nu werk ik zelf ook als consulent en door mijn ervaring kan ik mensen helpen met hun overgewicht. Enkele van de bijwerkingen herken ik maar deze komen absoluut niet altijd voor en anders zijn er hulpmiddelen daar tegen te gebruiken. Dat is dus een van de reden waarom het dieet strikt gevolgd wordt onder begeleiding. Reageer op deze reactie
 • Ik heb gedurende 4 weken Cambridge "gedaan" en ben er zeer tevreden over. Het is een paardenmiddel, maar het is nu 5 maanden geleden en ben nog steeds op het gewicht, wat ik wilde hebben. Ik ben van 96 kg naar 85 kg gegaan. Je kunt inderdaad geen zware inspanningen verrichten, maar dat is niet meer dan logisch met 500 kal inname per dag. Geen hongergevoel gehad en geen van de bijwerkingen zoals door de CB beschreven. Vindt het bedrag wat genoemd wordt onjuist. Je moet daar de kosten vanaf trekken welke je anders uitgeeft aan eten, 25 / 30 euro per week. Als jet het met verstand doet: een aanrader! w.wagter Reageer op deze reactie
 • dat is precies Arend, wat je heel makkelijk op kunt pakken NA het dieet... Eerst jezelf resetten en je foute gewoontes afleren lukt door er even helemaal de streep door te zetten, om dan een nieuwe levens en eetstijl voor terug te pakken! Reageer op deze reactie
 • Ik heb uitsluitend positieve ervaring met het Cambridge dieet. Ook ik heb vele diëten gevolgd maar dit dieet werkt. En zeker met de deskundige hulp, die weet waar de valkuilen zitten. Eenmaal op gewicht ben ik via Cambridge op een kookcursus gegaan om mijn slechte eetgewoonte te verbeteren. En het was een openbaring om heerlijk te gaan koken. 4 jaar geleden ben ik 33 kilo afgevallen en op dit moment ben ik nog steeds 37 kilo minder dan voor Cambridge. Ik kan het iedereen aan raden. Reageer op deze reactie
 • Ik heb dit dieet 3 jaar geleden gevolgd en werk nu zelf als consulente. Ik heb de CB 500 gedaan, 7 maanden en 64 kilo afgevallen en geen enkele bijwerking ervaren zoals boven genoemd in het artikel. Had energie voor 10 en zelfs veel minder slaap nodig. Na mijn dieet ben ik in 24 uur 2 keer onder narcose geweest voor een operatie en een nabloeding, had niets te maken met het CB dieet, en binnen enkele dagen waren mijn bloedwaardes weer zoals ze hoorden te zijn, dit zou wel anders zijn geweest als ik niet genoeg vitamines en mineralen binnen gekregen zou hebben. Het is ook het enige dieet wat bij mij ooit gewerkt heeft en ik heb er vele gedaan. Wij werken zelfstandig maar worden geschoold door cambridge en met vragen kunnen wij altijd terugvallen op een medisch adviseur en een dietiste, Dat er weinig smaken zijn wil ik ook tegenspreken want er is keuze genoeg en wat de prijs betreft, tel al je extra eten zolas chips koek en snoep eens bij elkaar op. Reageer op deze reactie
 • Als consulente van meer dan 100 actieve clienten kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig Gewichts Verlies/Behoud plan is. Ik lees nergens dat wij als consulenten de client begeleiden bij de voorbereidiing, tijdens het afvallen, bij het afbouwen van het CWP en opbouwen van gewone voeding en bij de handhaving van het nieuwe gewicht. Wij weten als geen ander hoe moeilijk het is om je eet/levensstijl aan te passen en er op te moeten blijven letten. Wij mogen dan niet allemaal een voedingsdeskundige zijn, maar we hebben wel geleerd bij de vele opleidingen die we kunnen volgen bij CWP waar we op moeten letten, vooral ook bij medicijngebruikers. Reageer op deze reactie
 • Ik ben in 2004 17 kilo afgeslankt met CB500, ik ben daarbij intensief begeleid door een consulent. Mijn streefgewicht was 58 kilo en ben nu in 2013 60 kilo. Dus in al die jaren 2 kilo aangekomen. Natuurlijk heb ik daarvoor mijn eetgewoonte moeten aanpassen. Maar daarom was het ook fijn dat ik begeleid werd door een consulent naar een gezonde eetgewoonte. Geen enkel dieet werkt als je je eetpatronen niet aanpast! ...jammer maar het is echt zo!! Reageer op deze reactie
 • Ik ben 5 jaar geleden 30 kilo afgevallen met het Cambridge Weight Plan en ben nu nog steeds op gewicht. Natuurlijk moet je na het dieet iets in je eetpatroon gaan wijzigen. Het is heel belangrijk om de afbouw goed te doen. Dan bouw je weer langzaam op naar een gewoon eetpatroon en kun je daarna veel meer eten dan daarvoor maar wel anders. Tijdens het dieet heb ik nergens last van gehad en ik had helemaal geen honger, wel af en toe trek in iets natuurlijk, maar het is heel erg goed gegaan. Ik ben heel erg enthousiast over het Cambridge Weight Plan en ik kan het echt iedereen aanraden! Reageer op deze reactie
 • heb 5 jaar geleden dit dieet gevolgd en ben er in 5 maanden 39 kilo mee afgevallen, valle bijwerkingen die hierboven stan heb ik helemaal geen last gehad, ik voelde juist energie opkomen omdat ik de dagelijkse voedingsstoffen die erin zitten binnen kreeg, nu 5 jaar verder ben ik nog steeds op mijn gewicht, zelfdiscipline en gezond eten is mijn levensstijl geworden, ik kan het iedereen aanraden om dit dieet te volgen Reageer op deze reactie
 • Ik ben 20 kilo afgevallen in 11 weken met Cambridge 500. En ja, daarna moet je het zelf doen. Elke dag weer opnieuw!! Ik ben nu een jaar verder en elke dag moet ik weer nadenken met wat ik in mijn mond stop. De nadelen kloppen, vieze smaak in mond, obstipatie en ik had haaruitval maar dat was tijdelijk. (heb na de 11 weken extra vitamin B geslikt) Het is waar dat het niet gezond is om zo snel af te vallen maar doel wel bereikt in 11 weken. Dus ik kan het iedereen aanraden maar daarna moet je het zelf doen!! In minder dan 11 weken heb je er 20 kilo (+ extra) bij dat is zeker als je, je eet stijl niet verandert. Reageer op deze reactie
 • Ik doe dit dieet 3 maanden ik ben 14 kg kwijt. Het nadeel vind ik dat je het hongergevoel op bepaalde momenten krijg. Eigenlijk zou er meer eiwitten in moeten. Die eet ik nu tussen door Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Hoe komt Weight Watchers uit de test?
mevrouw EPCM Aerts,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
Jochie

En nog even een reactie op de conclusie, er zitten absoluut WEL koolhydraten in het voedsel wat ik eet, en niet zo'n beetje...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!