Terug naar het overzicht 03-mei-2012

Stevia: eerste indruk

Stevia: review

Conclusie

Voor mensen die aan de lijn willen denken is stevia een goed alternatief voor suiker. Het levert namelijk geen calorieën en er kan mee gekookt worden, maar je levert wel in aan smaak.

Ice Tea

Lipton heeft in zijn Ice Tea Green een deel van de suiker vervangen door steviolglycosiden: stevia. Negentien mensen vergeleken de oude Ice Tea Green met suiker met de nieuwe Ice Tea Green met stevia. Beide dranken zien er hetzelfde uit, dus komt het echt aan op smaak. Hierover is de mening duidelijk. De stevia-drank wordt omschreven als waterig, bitter en zurig. Ook de nasmaak is wat bitter en je krijgt er een droog gevoel van in de mond, aldus onze proevers. Bijna iedereen vindt de Ice Tea Green met suiker zoeter en lekkerder dan de Ice Tea Green met stevia.

Cake

Stevia is ook te gebruiken om mee te bakken. Wij bakten twee cakes, één met poedersuiker en één met stevia (naar verhouding zoals aangegeven op de verpakking 75 gram stevia in plaats van 200 gram suiker). Het verschil is goed zichtbaar wanneer het beslag gemaakt wordt. De stevia wil niet goed mengen met de boter en de eieren. Wanneer de bloem door het mengsel met stevia gaat is het moeilijk om een glad geheel te krijgen en het beslag met stevia is veel stugger dan het beslag met suiker. Ook wanneer de cake uit de oven komt is er een duidelijk verschil. Er komt veel vet uit de cake met stevia en hij is minder goed gerezen. De korst is wel mooi knapperig. Gesneden ziet de cake met stevia er ook heel anders uit. De mensen die wij vroegen te proeven omschreven de cake met stevia als compact met niet gare (boter)koek. De suikercake ziet er wel gaar en luchtig uit.

Door het verschil in uiterlijk was voor het panel al snel duidelijk welke cake met stevia en welke met suiker was gemaakt. Ook de smaak van de cake was duidelijk anders. De cake met stevia werd omschreven als niet zoet en smakeloos, terwijl de suikercake over het algemeen als lekker werd ervaren. Sommigen vonden de cake met stevia een rare nasmaak hebben.

Update: In de Gezondgids van december 2013 publiceerde de Consumentenbond een artikel over producten waar stevia in verwerkt is. Vaak is de werkzame stof, steviolglycosiden, namelijk niet de enige zoetmaker in deze producten.

Stevia - ook honingkruid genoemd - is een nieuwe zoetstof. Het is ongeveer 200 à 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Stevia is in november 2011 goedgekeurd als zoetstof en mag nu worden toegevoegd aan levensmiddelen.

De eerste producten gezoet met stevia zijn al in de winkel te vinden. Zo zagen wij Ice Tea Green van Lipton, Sprankelfruit met minder calorieën van Appelsientje en Zin van Arla. Vele andere producenten hebben aangekondigd stevia te gaan gebruiken in hun producten.

Stevia is al langere tijd los verkrijgbaar in poedervorm, voornamelijk bij natuurwinkels of via internet. Toen het nog niet was goedgekeurd stond op de verpakking vaak te lezen: 'alleen voor uitwendig gebruik'. Nu stevia is goedgekeurd als zoetstof mag het ook in Nederland los verkocht worden voor bijvoorbeeld in de koffie of om mee te bakken.

Is stevia een goed alternatief voor suiker? Lees de review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (89)

  • Ik zou wel eens willen weten hoe en in welke vorm stevia in japan gebruikt wordt en of daar ook problemen met allergiën bestaan. Zijn hier gegevens over bekend ? Reageer op deze reactie
  • Ja wel hoor bij intratuin te verkrijgen gewoon naar vragen dan bestellen ze het gewoon voor je. Heb ik ook gedaan bij Intra tuin Duiven. Reageer op deze reactie
  • oh... dat werkt niet zoals het hoort: mijn voorgaande reactie was bedoeld bij het bericht van "Jos", geplaatst op 11-04-2013, aangaande het gebruik van stevia blaadjes in (stoof) gerechten. De blaadjes werden in een dichtgeniet koffiefilter gedaan. Gebruik NOOOOOOIT nietjes in etenswaren aub! Maak dan een buideltje door de openkant van het filter bijeen te knopen met een stukje keukentouw, dat is wél geschikt voor gebruik in de pan! Reageer op deze reactie
  • NIET dicht nieten aub... gebruik een stukje keukentouw, anders wordt het nog een heel ongezond gerechtje ;) Reageer op deze reactie
  • beter is helemaal geen suiker te gebruiken dan Reageer op deze reactie
  • gebruik je wel de echte stevia en niet die van de AH? Reageer op deze reactie
  • Goede middag, en waar kan ik dit plantje kopen? Niet bij Interatuin heb ik begrepen. Bedankt Joke Reageer op deze reactie
  • inmiddels is bekend dat stevia, ook gebruik maakt van andere zoetstoffen omdat het plantje waarvan de stevia gemaakt wordt erg bitter is en daarom aangelengd wordt met de bekende zoetstoffen. Reageer op deze reactie
  • Gebruik al jaren het vloeibare Stevia extract, zonder toevoegingen. Heerlijk in thee en koffie. 1 a 2 druppels per kop is voldoende. Koop het uitsluitend bij de gezondheidswinkel. AH verkoopt de poeder en pilletjes van o.a. de commerciele merken. Heb ik geprobeerd. Zoetkracht is veel minder en er zitten veel andere zoetstoffen en vulmiddel in. Vond de smaak minder. Van Stevia extract, geen bijwerkingen gemerkt. Bovendien: recent allergieonderzoek heeft bij mij geen allergieen aangetoond. Reageer op deze reactie
  • "Consumenten" Bond schaam je! Dit pseudo-onderzoek illustreert de vaak onbegrijpelijke werkwijze en dito conclusies van jullie "testpanel". Jaren geleden heb ik om deze reden mijn lidmaatschap beëindigd. Reageer op deze reactie
  • Ik reageerde overigens op RV van 14 october. Nu is alles wat uit z'n verband gerukt. Reageer op deze reactie
  • Ik ben op zoek naar bijwerkingen van stevia. Dat doe ik omdat ik de laatste tijd sinds ik elke dag stevia in mijn thee gebruik last van mijn darmen heb. Door de ziekte van Crohn die meestal rustig is, ben ik heel gevoelig voor allerlei stoffen. Uw reactie verbaast mij dus niets. Misschien is het te vroeg en is men nog niet toe om de bijwerkingen te onderkennen. Die ervaringen heb ik namelijk al bij een aantal medicijnen gehad, die ik daarom ook meteen moest stoppen, na jaren van gebruik. Reageer op deze reactie
  • Helemaal waar. Ik gebruik het al ruim 10 jaar. (krijg het uit de V.S.) Kan nu lekker warme chocolade melk drinken. In het begin was het even een beetje wennen aan de smaak. Reageer op deze reactie
  • Het is een kwestie van wennen,als je gewend bent aan suiker,smaakt stevia anders of niet lekker.Geef jezelf de tijd om te wennen aan de andere smaak van stevia,suiker is echt vergif voor je lichaam,en de kunstmatige zoetstoffen hebben al bewezen dat ze slecht zijn voor je lichaam.Dus wil je echt liever voor jezelf zijn en beter voor je lichaam zorgen,stap dan over op stevia,wat een 100% natuurlijk en plantaardige zoetstof is.TIP:koop het bij een reform of natuurvoedingwinkel,dan weet je dat je de zuivere koopt. Reageer op deze reactie
  • Leuk deze vele diverse reacties over stevia. En jammer dat inderdaad veel mensen zich laten verleiden door de commerciële merken die vooral winst als doel hebben, en lak aan onze gezondheid. Voor degene die niet zo bekend zijn met etiketten lezen is het misschien nog een idee om zelf stevia te gaan kweken. Het neemt niet veel ruimte in beslag en met een lekker warm en beschut plekje (wel in de zomer) kun je de planten goed laten groeien en er zelf extract van maken. Een beetje meer werk en vooral geduld, maar je weet tenminste zeker wat er in zit. En over het "onderzoek"..... Dit is geen onderzoek te noemen. Daar moeten we niet eens woorden aan vuil maken. Reageer op deze reactie
  • Mijn eerste indruk met stevia was niet zo goed. Mijn tweede ontmoeting ook niet. Begin dit jaar heb ik na het drinken van de vernieuwde Pickwick Ice Tea in het ziekenhuis gelegen. Vorige maand heb ik na het drinken van Lipton Ice Tea Green weer in het ziekenhuis gelegen. Nu blijkt dat in beiden producten stevia zit en het vermoeden van mijn arts is groot dat ik hier een heftige allergische reactie op heb gehad. Ik wil graag mensen hiervoor waarschuwen, want de klachten kunnen zeer ernstig zijn. Ik ben benieuwd of meer mensen deze ervaring hebben ? Stevia (steviolglycosiden) staat ook niet als allergeen op de verpakking vermeld. Hopelijk komt er meer duidelijkheid over. Ik moet het in ieder geval gaan vermijden. Reageer op deze reactie
  • Gebruik gewoon suiker zolang het kan, serieus. Er wordt teveel de toon gelegd op calorieen denk ik. Als je gewoon suiker neemt en vet is er op zich helemaal niets aan de hand, gewoon met mate innemen. Light producten geloof ik absoluut niet in. Als erop staat "minder suiker" dan zit er wel weer iets anders in. Mensen willen de waarheid niet zien en kopen het dan maar weer. Ik ben inmiddels op een punt aangekomen dat ik per definitie niets meer vetrouw in de winkel, ook niet als er biologisch op staat. Reageer op deze reactie
  • Ofwel heb je geen zuivere Stevia gebruikt of ... je had je koffie veel te sterk gezet... Er is geen zuiverder zoetstof (zeker niet tegenover suiker) dan natuurlijke Stevia. Juist ja, ook met Stevia kan en zal geknoeid worden door malafide verkopers die snel veel geld willen verdienen, bv. door bloemsuiker te vermengen met echte (fijne) Stevia. Dat zulke zelfgemengde Stevia-rotzooi zware gezondheidsproblemen kan hebben voor mensen met suikerziekte is niet ondenkbaar maar voor corrupte Stevia verkopers zal dat worst wezen. Dan nog, de NL consumentenbond laat 20 willekeurige mensen testen op de smaak van Stevia en gewone suiker?... Tssss 'n test met -20- mensen en dat noemt 'n 'consumentenbond' een objectief en geloofwaardig testonderzoek? Reageer op deze reactie
  • Er is bekend van Stevia dat je eerst veel met de verhoudingen moet uitproberen, net iets teveel kan inderdaad een bittere smaak geven. In de koffie smaakt het niet geloof ik, maar ik heb ijs, milkshakes, gewone thee maar vooral verse muntthee én muffins met alleen Stevia gemaakt en dat smaakte perfect, miste echt geen suiker. Muffins waren ook goed gerezen, maar was de eerste keer, weet niet zeker of me dat gelijk weer lukt. Reageer op deze reactie
  • Ik begrijp, dat de smaak van stevia erfelijk is. Sommige mensen vinden het niet zoet. In mijn mond smaakt het heerlijk: lekkerder dan suiker. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Hoe komt Weight Watchers uit de test?
mevrouw EPCM Aerts,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
Jochie

En nog even een reactie op de conclusie, er zitten absoluut WEL koolhydraten in het voedsel wat ik eet, en niet zo'n beetje...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!