Medische zorg in het buitenland

Belangrijke informatie over medische zorg in het buitenland

Waarom de grens over? Steeds meer Nederlanders kiezen voor een medische ingreep in het buitenland, zo blijkt uit de cijfers van een aantal grote zorgverzekeraars. Er zijn verschillende redenen om de grens over te gaan voor een medische behandeling.

Meer video's
 1. Waarom naar het buitenland gaan

  Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een buitenlands ziekenhuis of kliniek: geen of een korte wachtlijst, andere behandelmethoden, een voorkeur voor een specialist die daar werkt of, heel praktisch, omdat het dichterbij is als je in de grensstreek woont.

  Waarom kiezen voor medische zorg in het buitenland?
 2. Zorgverzekering vergoedt niet altijd

  Alleen als je een naturapolis hebt, en de buitenlandse arts of ziekenhuis heeft een contract met je zorgverzekeraar, mag je ervan uitgaan dat de ingreep altijd wordt vergoed. In alle andere gevallen hangt een eventuele vergoeding af van je zorgverzekeringspolis en de polisvoorwaarden. Vraag dus altijd vóóraf toestemming aan je zorgverzekeraar!

  Wanneer vergoedt de zorgverzekeraar?
 3. Eisen van de zorgverzekeraar

  Om in aanmerking te komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar, moet de medische ingreep aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de behandeling wettelijk erkend zijn in Nederland, binnen je verzekeringspakket vallen en niet buitenproportioneel duur zijn. Ook moet de indicatiestelling door de buitenlandse arts juist en zorgvuldig tot stand zijn gekomen.

  Alle eisen van de verzekeraar
 4. Houd rekening met extra kosten

  De zorgverzekeraar is alleen verplicht de kosten te vergoeden die verband houden met de behandeling in het buitenland. Sommige verzekeraars vergoeden ook de reiskosten, extra service die privéklinieken bieden, en reis- en verblijfskosten van de meereizende partner. Vraag dit altijd vooraf en laat je zorgverzekeraar schriftelijk antwoorden.

  Vergoeding extra kosten
 5. Nadelen van medische zorg in het buitenland

  Je laten behandelen in het buitenland kan voordelen bieden, maar het betekent ook: een paar keer op en neer reizen (ook voor nazorg), een taalbarrière in de communicatie met de specialist en verpleging, en een aanzienlijk grotere kans op besmetting met de MRSA-bacterie (ziekenhuisbacterie).

  Meer nadelen van medische zorg in het buitenland
 6. Medische zorg in het buitenland?

  • Lees ons dossier Medische zorg in het buitenland.
  • Als lid kun je vragen stellen en antwoorden lezen hierover.
  Heb je al een account? Log in

Achtergrondinformatie over medische zorg in het buitenland

Meest recente vragen over medische zorg in het buitenland

Meer vragen en antwoorden