Extra informatie

Wanneer vergoedt de verzekeraar?

Toestemming

2_factuurDe Zorgverzekeringswet maakt geen onderscheid of medische hulp wordt verleend in Nederland of daarbuiten. Wel wordt bij hulp buiten Nederland niet méér vergoed dan het bedrag dat een vergelijkbare behandeling in Nederland zou hebben gekost. Vraag je vooraf toestemming aan je verzekeraar, en krijg je die ook, dan zullen de extra kosten wel vergoed worden.

Soort polis

Bij een eventuele ingreep in het buitenland is het van belang wat voor soort polis je hebt afgesloten:

  • Bij een restitutiepolis ben je vrij om te kiezen door welke zorgverlener (fysiotherapeut, tandarts of specialist bijvoorbeeld) je je laat behandelen. Je ontvangt zelf een rekening van de zorgverlener en declareert die bij de zorgverzekeraar. Deze rekening zal niet in alle gevallen volledig vergoed worden.
  • Bij een naturapolis is het van belang welke zorgverlener je kiest. Heeft je zorgverlener een contract afgesloten met je verzekeraar, dan gaat de rekening direct naar je zorgverzekeraar en hoef je die ook nooit voor te schieten. Kies je voor een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. De premie voor een naturapolis is meestal iets lager dan die voor een restitutiepolis.

Lees meer over zorgverzekeringen

Vergoeding verzekeraar

Alleen wanneer je een naturapolis hebt, en de arts of het ziekenhuis in het buitenland heeft een contract me je zorgverzekeraar, mag je ervan uitgaan dat de ingreep altijd vergoed zal worden. Bij je zorgverzekeraar kun je navragen met welke artsen en ziekenhuizen contracten zijn afgesloten. In alle andere gevallen hangt het van je verzekeringspolis en de polisvoorwaarden af of je verzekeraar de ingreep in het buitenland vergoed. Het is dus altijd aan te raden vooraf toestemming van de zorgverzekeraar te vragen.

Welke eisen stelt de verzekeraar?

Deel bericht via: