Nieuws

Cosmetische ingreep in buitenland riskant

8 februari 2011

Wie een cosmetische ingreep in het buitenland ondergaat, loopt een groot risico op verminking, aldus het Algemeen Dagblad (AD) op 7 februari 2011. Bij de Stichting Slachtoffers Cosmetische Artsen hebben zich afgelopen jaar 2500 slachtoffers van een mislukte ingreep gemeld.

Omdat cosmetische operaties in het buitenland vaak een stuk goedkoper zijn, kiezen steeds meer mensen op eigen initiatief voor een ingreep in Turkije, Oost-Europa en vooral België.

Volgens Irene Mathijssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) betreffen de meeste klachten 'fillerbehandelingen', waarbij rimpels worden weggespoten. 'We ontvangen vooral meldingen over verkeerd uitgepakte facelifts, neus- en ooglidcorrecties'. Mathijssen adviseert dan ook je goed te verdiepen in een behandeling en de mogelijke gevolgen: 'Ga na wie je opereert, en of het wel echt een plastisch chirurg is.'

Vanwege de grote verschillen in wetgeving in de verschillende landen zal er voorlopig geen uniforme Europese regelgeving komen. Naar aanleiding van het bericht in het AD maakte de NVPC bekend deze zomer met een leidraad te komen waar alle Nederlandse klinieken aan moeten voldoen.

De Consumentenbond heeft in het verleden onderzoek gedaan naar rimpelbehandelingen. Daaruit blijkt dat het gebruik van permanente fillers af te raden is. Ook de Inspectie voor de Volksgezondheid is tegen het gebruik van deze middelen.

Bron:ad.nl.