Nieuws

Rechter dwingt zorgverzekeraar kuur Davos te vergoeden

6 april 2011

Zorgverzekeraar Univé moet van de rechter de kosten van een behandeling in Davos vergoeden. Aanvankelijk had Univé de aanvraag van een astmapatiënt voor een kuur in het Nederlands Astmacentrum in Davos afgewezen.

De medische adviseurs van Univé menen dat er in dit geval onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de meerwaarde van een behandeling in Davos. Volgens een woordvoerder van Univé is het niet zo dat elke aanvraag voor Davos afgewezen wordt. Van de 20 tot 30 aanvragen per jaar wordt een kwart gehonoreerd.

Advies

De rechter volgde het advies van een hoogleraar longziekten van het AMC om deze astmapatiënt een behandeling in Davos te laten volgen. Bij de beoordeling van een aanvraag voor vergoeding van een behandeling baseert een zorgverzekeraar zich op het oordeel van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Voor een behandeling in Davos heeft het CVZ echter nog geen richtlijnen opgesteld. Elke verzekeraar kan dus zijn eigen afweging maken.

Richtlijnen

Univé benadrukt dat het niet in eerste instantie om de hogere kosten in Davos gaat. Omdat het een Nederlands Astmacentrum betreft, zijn de kosten volgens Univé vergelijkbaar met die in Nederland. Wel zou de opnametijd in Davos langer zijn dan bij een soortgelijke behandeling in Nederland. De behandeling wordt overigens vergoed vanuit de basisverzekering.

Rechter

Zorgverzekeraars Nederland, de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars, doet voorlopig geen oproep aan longartsen of het College van Zorgverzekeraars tot het formuleren van richtlijnen. Dat betekent dat de aanvraag voor een behandeling in Davos ter beoordeling blijft van de zorgverzekeraar. Tenzij de rechter anders oordeelt.

Bron: Univé