Vraag en antwoord

Vraag:
Krijg je voldoende Jodium binnen als je geen brood eet en (niet gejodeerd) zeezout en tamari (ook met zeezout denk ik) gebruikt? Is kelp een goede aanvulling of zit daar weer snel teveel jodium in?
Gevraagd door mevrouw A Borghout, 3-12-'14, 20:52 uur
Antwoorden:
Uw vraag is heel actueel. Onlangs bracht het RIVM een rapport uit over de jodiumstatus van Nederlanders, na de verdere zoutverlaging in brood. Vergeleken met jaren geleden zit er steeds minder zout in ons brood, en dus ook minder jodium. In het rapport valt ook te lezen dat mensen die geen of weinig brood eten kans lopen op een tekort op jodium. Brood is een belangrijke bron van jodium, maar het zit ook in zuivelproducten, eieren en in zeevis. Wellicht is het vaker eten van deze producten, en het gebruiken van gejodeerd zout een goede optie om wat meer jodium binnen te krijgen. Echter, voor een specifiek advies kunt u het best de huisarts of een dietist inschakelen, daar ligt niet onze expertise. Over de kelptabletten: de variabiliteit van de hoeveelheid jodium erin is een probleem, daardoor loop je kans dat je de ene keer veel teveel en de andere keer te weinig jodium binnenkrijgt.

Beantwoord door Reactie . Consumentenbond, 4-12-'14, 13:19 uur

Vraag:
Ik drink 1 glas Roosvicee ferro per dag. Is dit een goed product om wat extra ijzer binnen te krijgen, of is dit overbodig. Ik ben 55 jaar oud.
Gevraagd door J. Roeling, 30-11-'14, 13:37 uur
Antwoorden:
Vrouwen hebben gemiddeld zo'n 9 milligram ijzer nodig per dag, tenzij ze nog menstrueren: dan is zo'n 15 milligram nodig. Ijzer zit veel in rood vlees, maar ook in volkorenbrood en peulvruchten, in ijzerpillen en bijvoorbeeld Roosvicee Ferro. In 100 ml onverdunde Roosvicee Ferro zit ongeveer 100 mg ijzer. Maar je drinkt het uiteraard verdund. Stel: je lengt 20 milliliter Roosvicee Ferro aan met 130 milliliter water, dan zit er zo'n 20 mg ijzer in het glas van 150 milliliter: ruim twee keer wat vrouwen van uw leeftijd nodig hebben. Waarschijnlijk kunt u dus ook wat minder vaak Roosvicee Ferro drinken, al kunnen we uw persoonlijke situatie/gezondheid en behoefte niet goed inschatten. De huisarts is hier de aangewezen persoon voor. Sommige mensen ervaren klachten bij veel ijzer, zoals verstopping of andere maag- darmklachten en bij heel veel ijzer (>25 mg) kunnen problemen met de lever ontstaan.

Beantwoord door Reactie . Consumentenbond, 3-12-'14, 09:14 uur

Vraag:
ik slik Supradyn 50 + kan dit kwaad , ik slik dit 3 keer per week . groeten yvonne duut uit voorburg
Gevraagd door yvonne duut, 26-11-'14, 19:06 uur
Antwoorden:
Dit product hebben wij niet getest, en wij kunnen hier geen uitspraken over doen. U kunt zelf op het etiket kijken naar de hoeveelheid vitamine B6 in de pillen en die vergelijken met de maximaal veilige dosis van 25 milligram. Bent u een vrouw van boven de 50 jaar, dan is het goed om naar de hoeveelheid vitamine D in het product te kijken. Voor deze vitamine geldt - als voor een van de weinige vitamines - een suppletie-advies van de Gezondheidsraad. Diverse bevolkingsgroepen hebben meer vitamine D nodig dan in de voeding zit. Vrouwen van 50 jaar en ouder wordt bijvoorbeeld geadviseerd om dagelijkse 10 microgram (mcg) vitamine D te slikken. Ons advies is om te kiezen voor een product waar dit in elk geval inzit. Vitaminepillen met alleen vitamine D volstaan hier prima voor, kiest u liever voor een multivitamine: kies dan voor een product waar al 10 microgram vitamine D in de dagdosis zit.

Beantwoord door Reactie . Consumentenbond, 28-11-'14, 08:37 uur

Naar boven
Vraag:
voedingssupplement Axium Multi extra 300% zegt 25 mg.B6 te hebben. Is dat zo?
Gevraagd door H.W.Piekaar, 25-11-'14, 11:24 uur
Vraag:
Hallo, ik heb een vraag over Omega 3 visolie capsules. Wat is de best geteste ? En heeft het ook zin om dit te slikken ? Ik kan alleen een refentie vinden van 2008. Afz. Fam. Geluk
Gevraagd door heer C.J. Geluk, 6-11-'14, 20:55 uur
Vraag:
Ik (vr. 50) eet zoveel mogelijk lactosevrij. Heb ik extra calcium nodig en zo ja, hoeveel?
Gevraagd door E. Brouwer, 3-11-'14, 17:23 uur
Naar boven
Vraag:
Geachte Hr/Mevr graag wil ik wat meer weten over de voedingssuplementen van Dutchpharma het kruidenpreparaat en het vezel complex onlangs was er in een tv programma info over dat het geen goed middel is voor hartpatiënten omdat ik hartpatient ben wil ik goede info
Gevraagd door heer J.J.M. Schilder, 22-10-'14, 21:22 uur
Vraag:
L.S. Graag wil ik weten of er (ooit) een onderzoek is geweest naar mogelijk negatieve bijwerkingen van het voedingssupplement creatine? In afwachting van uw reactie, waarvoor dank. M.v.g.
Gevraagd door B. Popal, 17-10-'14, 21:21 uur
Vraag:
waar kan ik het volledige resultaat vinden van uw vergelijkende test van de voedingssuplementen?
Gevraagd door heer M. Vermaas, 4-10-'14, 21:13 uur
Naar boven
Vraag:
In het artikel over multivitaminen in het oktoberblad miste ik het gegeven dat je bij het kruidvat 300 pillen vitamine D voor slechts 3,99 euro kan kopen. Wat nogal een verschil is met de door u genoemde leveranciers. Is daar een reden voor?
Gevraagd door heer H.A. de Knijff, 2-10-'14, 22:05 uur
Vraag:
wat is maximum gebruik per dag van voedingssupplementen voor senioren ( boven 70 jaar )
Gevraagd door j.oerlemans, 2-10-'14, 10:29 uur
Vraag:
welke voedingssupplementen kunnen overgangsklachten verminderen
Gevraagd door J.Lubberts, 22-09-'14, 19:23 uur
Naar boven
Vraag:
Helpen de voedingssupplementen silicium en glucosamines tegen arthrose van de heup e/o knie? Zo ja, wat is een minimale dosering? En hoe lang moet je het slikken?
Gevraagd door Wim van de Kar, 17-09-'14, 13:51 uur
Vraag:
Wat doet hesperidine in anti-aging pillen (INNEOV)
Gevraagd door mevrouw E. Ferwerda - van Duffelen, 5-09-'14, 14:42 uur
Vraag:
Maakt het wat uit of je de supplementen bij de apotheek koopt of een van de drogisterij ketens, zoals etos of kruidvat? Zijn er kwaliteitsverschillen, want bij de laatste zijn zeaak goedkoper.
Gevraagd door mevrouw H. Jacobs, 23-08-'14, 13:14 uur
Naar boven
Vraag:
Waarom wordt het mineraal silicium niet behandeld?
Gevraagd door Lidia, 14-08-'14, 16:10 uur
Vraag:
Kan je door voedingssupplement te veel van sommige vitamines binnen krijgen?
Gevraagd door D. Van oostveen, 11-08-'14, 10:48 uur
Vraag:
Bent u bekend met Beyuna? Het zorgt ervoor dat ik me topfit voel, maar ik ben benieuwd of ik met deze producten geen roofbouw op mijn lichaam pleeg.
Gevraagd door Rudmer Biewinga, 4-08-'14, 14:46 uur
Naar boven
Vraag:
Zijn de multivitaminen van Eden Healthproducts echt of zijn ze net zo nep als de handelspractijken van deze firma? De strips hebben geen enkel opschrift, behalve een houdbaarheidsdatum
Gevraagd door Desiree, 14-07-'14, 11:02 uur
Vraag:
Zijn de goedkope vitamines van bv. Kruidvat net zo goed als de dure potjes van bv. Roter?
Gevraagd door Inge, 1-07-'14, 15:04 uur

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Krijg je voldoende Jodium binnen als je geen brood eet en (niet gejodeerd) zeezout en tamari (ook met zeezout denk ik) gebruikt? Is kelp een goede aanvulling of zit daar weer snel teveel jodium in?
mevrouw A Borghout
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Schrijf een review voor voedingssupplementen
Help anderen met jouw ervaring.