Hoe wij stofzuigers testen

 • Wij testen stofzuigers van alle grote merken op zeer veel aspecten, zoals stofzuigen op tapijt en parket.
 • Daarnaast bekijken we heel uitgebreid het gebruiksgemak van de stofzuigers.
 • In de stofzuiger test hebben wij stofzuigers met stofzuigerzakken en stofbakken opgenomen.
Heb je al een account? Log in

Hoe wij stofzuigers testen

Bekijk de video

Tijdens de stofzuiger test worden verschillende aspecten getest. De belangrijkste zijn:

Zuigprestaties

Stofzuigen van verschillende ondergronden: 

Een stofzuiger moet natuurlijk goed stofzuigen. Of dit goed lukt wordt bekeken op tapijt en harde vloeren. Daarnaast moeten de stofzuigers kieren en plinten stofzuigen. Bij een aantal stofzuigers wordt een parketborstel meegeleverd. In de stofzuiger-test, die voor juni 2012 werd uitgevoerd, wordt gekeken of de prestaties van deze stofzuigers beter of slechter worden met een parketborstel.

Stofzuigen van huisdierhaar: 

De stofzuigers worden ook getest op het opzuigen van huisdierhaar. Deze stofzuiger-test wordt echter uitgevoerd met kunststofvezels. Dit is constanter en hygiënischer. De vezels zijn een goede plaatsvervanger voor huisdierhaar.

Zuigen naarmate de stofzuigerzak of -bak voller raakt

Daarnaast wordt tijdens de stofzuiger-test gekeken naar het stofzuigen met een (deels) gevulde stofzuigzak of –bak. De prestatie van de stofzuigers met verschillende hoeveelheden stof in de stofzak of -bak wordt bij de stofzuiger-test gemeten om te kijken of de zuigprestaties achteruit gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteit van de stofzuigerbakken en -zakken.  

Levensduur

Zowel de levensduur van de motor (550 uur) als het snoeropwindingsmechanisme (1000x) wordt getest. Ook bekeken we of de prestaties van de stofzuigers achteruit zijn gegaan na de levensduurtest.

Stofuitstoot

Houden de stofzuigers het stof wel goed vast? Wij testten of de stofzuiger stofdeeltjes wel goed binnen houdt.

Gebruiksgemak

Of een stofzuiger geschikt voor je is, hangt af van persoonlijke wensen. In de stofzuiger-test worden zo'n 60 gebruiksaspecten getest. Bijvoorbeeld hoe groot het werkbereik (dat is de lengte van het snoer plus de lengte van de slang), hoe zwaar de stofzuiger is en hoe goed de wielen zwenken. Kijk bij de testresultaten ook even bij de voor- en nadelen. Hier kun je per stofzuiger onder andere zien op welke gebruiksaspecten deze goed en slecht uit de test kwamen.

Lees meer bij:

Benieuwd naar de testresultaten? Log in of word lid en vergelijk stofzuigers of kijk direct wat de beste stofzuiger uit de stofzuigertest is. 

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Scooba 390
Janna

Na vier maandenlang stuk? Dat valt dan toch onder de garantie?

Kun jij helpen?
Wanneer worden de nieuwste testresultaten gepubliceerd? Ik zit al een tijd te wachten en eerdere berichten waren in november en later stond er voor kerst. Is laatste nog steeds haalbaar? Welke dag precies?...
mevrouw M. Gerichhausen,
Stel een vraag
Laatste review
Dyson DC33c Origin
R.H. van Driel
90.0 procent