Extra informatie

Wat is een wasdroogcombinatie?

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger in één. Je kunt er los was- en droogprogramma's mee draaien, maar ook een gecombineerd wasdroogprogramma.

Capaciteit wasdroogcombinatie

In een wasdroogcombinatie kun je minder was drogen dan wassen. De maximale capaciteit voor drogen varieert van de helft van de hoeveelheid was die gewassen kan worden tot zo'n 75%. Je moet dus óf na het wassen wasgoed uit de machine halen voordat je kunt gaan drogen óf je kunt slechts de maximale droogcapaciteit wassen als je alle was wilt drogen. In het laatste geval gebruik je meer water en stroom per kg wasgoed.

Gebruiksgemak

Een wasdroogcombinatie heeft geen condensbak die geleegd moet worden. Omdat het apparaat op een watertoe- en afvoer wordt aangesloten voor het wassen, wordt het condenswater ook hierlangs afgevoerd.

Er zijn geen pluizenfilters in of rondom de deur, of filters voor de condensor, die schoongemaakt moeten worden. De condensor wordt met water gereinigd. Wel moet de pomp, eventueel het pluizenfilter bij de pomp en de zeef in de watertoevoerslang zo nu en dan worden schoongemaakt. Check hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Kreuk

Omdat de trommel van een wasdroogcombinatie minder groot is dan in een droogtrommel, komt de was er over het algemeen meer gekreukt uit dan uit een losse wasdroger.

Drogen

De vochtige lucht waarmee de was gedroogd is condenseert in de condensor tot water. In een gewone wasdroger wordt de condensor gekoeld met lucht van buiten de droger. Bij de meeste wasdroogcombinatie gebeurt dat met water. Dit scheelt energie en tijd, maar kost wel water. Bij een test van wasdroogcombinaties in 2010 gebruikten de meeste combi's zo'n 19 liter water bij het drogen van het wasgoed. Er zijn ook wasdroogcombi's, bijvoorbeeld van Bosch en Siemens, die koelen met lucht in plaats van water, maar die gebruiken evengoed een paar liter water om de condensator te reinigen.

Test wasdroogcombinaties

Bij een test van wasdroogcombinaties in 2010 deden de combi's het best aardig, maar minder goed dan een losse wasmachine en droger. De combi's wassen, spoelen en centrifugeren de was ongeveer net zo goed als de wasmachines van hetzelfde merk. De duur van de wasprogramma's varieert enorm: over een 80% gevulde katoenwas doen de machines 1,5 tot 3 uur. De combi die het snelste waste, leverde ook de slechtste wasprestaties.

De meeste combi's deden langer over het drogen van de was dan de drogers van hetzelfde merk: bij de combi's duurde een droogprogramma 25 tot 45 minuten per kilo wasgoed, terwijl de gewone drogers daar maar 15 tot 30 minuten voor nodig hebben.

Een wasdroogbeurt, voor katoen op 40º C en drogen tot kastdroog, duurde in totaal zo'n 3 uur en 20 minuten bij de snelste combi en bijna 6 uur bij langzaamste, maar daar kon wel de meeste was in. 

Los of niet

Op een aantal punten, zoals schoonwassen, spoelen en energiegebruik doen de wasdroogcombinaties niet of nauwelijks onder voor de wasmachines en drogers van hetzelfde merk. Qua droogduur, droogcapaciteit en kreuk blijven de combi's wel achter.

De combi's met de hoogste scores kosten ongeveer evenveel als 2 losse apparaten van hetzelfde merk, dus als je genoeg ruimte hebt is het aan te raden 2 losse apparaten te kopen. Voor wie geen 2 losse apparaten wil of kan gebruiken, is een wasdroogcombinatie het overwegen waard.

Wasdroogcombinatie kopen

Wil je een wasdroogcombinatie kopen? Wasdroogcombinaties zijn niet vaak in de winkel te vinden. En als ze al staan uitgestald, gaat het vaak om een enkele wasdroocombinatie. Via (web)winkels zijn ze wel te bestellen.

Deel bericht via:

Laatste review
Bauknecht TRKD270
Vos
64.0 procent
Laatst gestelde vraag
ik heb een gasdroger van miele een super apparaat maar ik ga verhuizen en kan geen afvoer naa rbuiten maken wat te doen
mevrouw FMD Egtberts
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
Miele wasdroger met geurflacon
P. C. van der Luer

Mensen zouden best eens wat minder geurtjes en chemische troep kunnen gebruiken ipv nog meer. Bijna alles moet tegenwoordig...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!