Extra informatie

Soorten espressomachines

Er zijn verschillende soorten espressomachines:

Porties: pads/capsules (bijvoorbeeld Nespresso en Dolce Gusto)

NespressocapsulesMeest bekend in deze soort espressomachines zijn Nespresso en Dolce Gusto, maar ook koffiemerken Lavazza en Illy hebben - samen met fabrikanten van machines - cupssystemen ontwikkeld.

De capsules kun je via internet bestellen of bij een aantal winkels kopen. De cups van Dolce Gusto zijn bij een groot aantal supermarkten te koop.

Voor de variatie in koffiesmaak ben je afhankelijk van het aanbod in capsules.

  • Dolce Gusto: 25 verschillende smaken;
  • Nespresso: 16 verschillende smaken;
  • Lavazza: 8 verschillende smaken;
  • Illy: 4  verschillende smaken.

Naast de keuze van cups kan de hoeveelheid water worden aangepast. Bij de meeste cups staat wel vermeld welke hoeveelheid water de fabrikant adviseert. Helaas geven de espressomachines niet aan hoeveel water er doorheen loopt, dus dit zul je eerst een keer moeten afmeten en kijken hoeveel water dat in je kopje is.

Het variëren in smaak is dus niet zo uitgebreid als bij een volautomatische espressomachine. Daar staat tegenover dat de apparaten kleiner zijn, minder onderhoud vergen, schoonmaken makkelijker is en dat de espressomachines goedkoper in aanschaf zijn.

Als het gaat om kosten per kopje koffie zijn cupsystemen juist weer duurder (zie ook: prijs van een kopje espresso), dus wie veel koffie drinkt is op de langere termijn goedkoper uit met een vol- of halfautomaat.

Handmatige machines 

De handmatige espressomachines worden ook wel open systemen of halfautomaten genoemd. De espressomachines zijn voorzien van een filterdrager. In de filterdrager zit een filterbakje die je met gemalen koffie vult. Na het vullen is het belangrijk om de koffie aan te stampen met een speciale stamper: de tamper. Daarmee haal je de lucht eruit. Daarna plaats je de filterdrager terug in de espresso machine en zet je de espresso. Na het zetten van elke kop koffie gooi je de filterdrager weer leeg, maak je hem schoon en draai je hem terug in de machine. 

Binnen deze soort espressomachines is er onderscheid te maken in het materiaal van de boiler of thermoblok. Deze kan van aluminium, messing of koper zijn. Bij laatstgenoemde is de temperatuurgeleiding het beste. En het materiaal van de boiler of het thermoblok is bepalend voor de hoeveelheid kalkafzetting. Aluminium is gevoeliger voor kalkafzetting en z al dus ook eerder ontkalt moeten worden. 

Hoe lekker het kopje espresso is dat je uit dit soort espressomachines haalt is - naast de machine - afhankelijk van:  Krups XP 5210

  • De melange van de bonen;
  • De maalgraad en constantheid van de maling;
  • Het gebruik van versgemalen bonen;
  • De gebruiker; de extractietijd en de aanstampdruk;
  • Het onderhoud.

Volautomaten

koffiebonenDeze espressomachines vul je met bonen. Je kunt zelf instellen hoe fijn de bonen gemalen moeten worden. In een aantal volautomaten kan gemalen koffie.
Je kunt de smaak op een aantal manieren aanpassen, door bijvoorbeeld van soort bonen te wisselen, de hoeveelheid water aan te passen, de bemalingsgraad van de bonen te veranderen of de dosering koffie aan te passen. Volautomaten hebben behoorlijk wat onderdelen om schoon te maken en afhankelijk van het merk machine gebeurt dit volautomatisch of handmatig.

Wij testten verschillende soorten espressomachines: handmatige machines, volautomaten en gesloten portiesystemen. Log in of word lid, bekijk de testresultaten en vergelijk espresso-apparaten of kijk direct wat het beste espresso-apparaat uit de test is.

Koffie + espresso

Deze apparaten komen niet veel voor. Ze kunnen zowel gewone koffie als espresso maken.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste review
DeLonghi ECAM 23.210.B
Hans Timmermans
46.6666666666667 procent
Laatst gestelde vraag
Mediamarkt biedt een Delonghi Ecam 22110SB aan en zet daarbij beste uit de test januari 2014. Hoe kan ik in uw test zien dat deze in januari beoordeeld is? Ik kan het op de site niet terugvinden.
mevrouw P.A. Hoogendam
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
Jeffrey van Amerongen

Hoi Ronald, ik heb ook hetzelfde probleem met het water dat niet omhoog wordt gepompt en er komt alleen maar stoom uit. Heb...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!