Extra informatie

Video's: Woning en huishouden

In deze afspeellijst vind je diverse video's over huis-, tuin- en keukenproducten en aanverwante zaken. We hebben video's met kooptips, hoe we testen en eerste indrukken. In het zoek-balkje rechts op de pagina kun je zoeken naar meer video's over koelkasten.

Beste koelvriescombinatie voor leden

Koelkasten met een aparte vriezer zijn er in allerlei soorten, prijzen én kwaliteitsklassen. Lees in de samenvatting van de testresultaten onder meer:

 • wat de zwakke en sterke punten zijn van de geteste koelvriescombinaties;
 • welke testoordelen belangrijk zijn als je een koelvriezer in de schuur of bijkeuken wilt zetten;
 • welke koelvriescombinaties als Beste uit de test komen en welke als Beste koop. 

Beste inbouwkoelkast

Bekijk de belangrijkste conclusies over inbouwkoelkasten, met onder meer:

 • inbouw-koelvrieskasten doen het in veel opzichten minder goed doen dan vrijstaande koelkasten;
 • tafelmodel-inbouwkoelkasten verschillen sterk van hoge inbouw-koelvrieskasten;
 • hoe zuinig gaan inbouwkoelkasten met energie om;
 • wat zijn de sterke punten zijn van inbouwkoelkasten;

Beste tafelmodelkoelkast

In 2012 en 2013 testten we enkele tafelmodelkoelkasten. Lees de belangrijkste bevindingen. 

Soorten koelkasten

Er zijn verschillende soorten koelkasten:

 • Koelvriescombinatie;
 • Amerikaanse of side-by-sidekoelkast;
 • Tweedeurskoelkast;
 • Tafelmodel koelkast;

Bovendien zijn van veel soorten koelkasten zowel vrijstaande als inbouwmodellen te koop. Welke koelkast past het beste bij je?

Nieuwe koelkast: de laatste ontwikkelingen

No frost, low frost, FreshZones, led-verlichting, variabele koelkastruimte, MultiAirFlow-systemen: je kunt het allemaal tegenkomen op je gloednieuwe koelkast. Maar wat is het eigenlijk, en belangrijker nog: wat heb je eraan? Alles over nieuwe snufjes en ontwikkelingen op koelkastgebied.

Koelkastdesign

Een koelkast saai en wit, of weggestopt achter een meubelpaneel? Welnee: met de huidige design-features wordt de koelkast dé blikvanger van de keuken. VU637 klein

Goede koelkast merken voor leden

7400 leden van het internetpanel van de Consumentenbond vertelden ons alles over hun koelkast en 6 andere huishoudelijke apparaten. Welk merk koelkast hebben ze en hoe tevreden zijn ze daarover? Is hij ooit stuk geweest? Lees hier alles over hun tevredenheid over hun Bosch, Whirlpool of Liebherr-koelkast en nog 13 merken. Wat vinden ze het beste merk koelkast?

Energieverbruik koelkasten

Behalve dat je de zuinigste koelkast kunt kopen, zijn er ook manieren waarop je zelf energie kunt besparen. Een aantal energiebespaartips.

Inhoud van koelvrieskasten

Op het energielabel en in de productinformatie van koelvrieskasten wordt de inhoud van de koelkast en de vriezer in liters vermeld. Maar deze opgegeven inhoud blijkt in de praktijk vaak een stuk kleiner - soms zelfs ruim 25%, ondervond de Consumentenbond bij een onderzoek van ruim 320 koelvrieskasten.

Koelkast schoonmaken

koelkast schoonmaken binnenkantEen koelkast kan flink smerig worden van binnen. Hoe pak je het schoonmaken van je koelkast het beste aan?

Koelkast kapot – wat nu?

Heel vervelend als je koelkast het ineens niet meer doet. Gelukkig is het lang niet altijd nodig om er meteen een vakman bij te roepen. Tips bij veelvoorkomende problemen. 

Juiste koelkasttemperatuur

Waar en hoe kun je producten het best bewaren in de koelkast? En welke nieuwe ontwikkelingen maken het makkelijker om producten langer te bewaren? Met deze tips over bewaren haal je nóg meer uit je koelkast.

Kleine koelkast is zuiniger

koelkasten_dossier2

Welke koelkast gebruikt maar weinig energie en hoeveel euro scheelt dat per jaar? Wij onderzochten het. Over het algemeen geldt: een kleine koelkast is beter.

Klimaatklasse en vriesvaksterren

Wat zegt het aantal sterren op het vriesvak? En wat betekent de klimaatklasse van een koelkast? Hier lees je meer over deze en andere kenmerken van koelkasten, én waar je aan moet denken bij het kiezen van een geschikte plek voor de koelkast. 

Koelkast vervoeren

Nieuwe koelkast gekocht, maar hoe krijg je hem thuis? Lees hier waar je op moet letten als je een koelkast wilt vervoeren. 

Woordenboek

Veel termen en begrippen zijn voor koelkasten al helemaal ingeburgerd, maar wat houden ze nu precies in? De Consumentenbond zet ze hier voor je op een rij.

Garantie

Winkelier en fabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op hun producten. Ze beloven daarmee dat het product bij normaal gebruik gedurende die periode probleemloos functioneert. Wat houdt wettelijk garantie precies in?

Zuinige koelkasten

Wat verbruiken de zuinigste koelvrieskasten aan stroom, en is dat echt zoveel minder dan de minst zuinige? Hoe zuinig is een A+-koelvrieskast eigenlijk? En wanneer loont het zich om een oude koelkast voor een nieuwe te vervangen? Antwoorden op deze én meer vragen.

Wat bewaar je in de koelkast, wat niet?

Moet je komkommers en tomaten in de koelkast bewaren? En ananas en citrusfruit? En hoe zit het met eieren? Maar over wat je in de koelkast bewaart en wat niet.

Doe mee

Laatste review
Pelgrim PKD4178N
B. de Graaf
64.0 procent
Laatst gestelde vraag
Worden Tafelmodel koelkasten in 2014 opnieuw getest ?
mevrouw R.F. Gloudemans
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
One Touch potopener
Bea

Ik heb de one touch dekselopener 3maal gebruikt. De derde keer liep hij vast, en knapte er iets af. Naarservice@dspro.de...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!