Extra informatie

Soorten ovens en functies

Bestron_klein

Een oven kan op allerlei manieren in de keuken geïntegreerd worden. Vrijstaand of ingebouwd, gecombineerd met een magnetron, als losse oven,als  stoomoven of als onderdeel van een fornuis.

Een fornuis bestaat uit een kookplaat en oven. Voor meer informatie over kookplaten verwijzen we naar het dossier over kookplaten.

De oven kan verschillende functies hebben. Over het algemeen geldt: hoe meer functies, hoe duurder hij is. 

Gas of elektrisch

Veruit de meeste ovens worden elektrisch verwarmd. Zelfs gasfornuizen hebben meestal een elektrische oven onder de gaskookplaat. Het voordeel van een elektrische oven is dat deze gelijkmatiger verwarmt dan een gasoven.

Let op:

  • Eeen elektrische oven moet worden aangesloten op een aparte groep.
  • Laat een gasoven door een gekwalificeerde vakman aansluiten.

Conventioneel: onder- en bovenwarmte

Alle ovens die onderdeel zijn van een fornuis hebben onder- en/of bovenwarmte. Hierbij verspreidt de warmte zich onder en boven gelijkmatig door de oven. Deze stand is geschikt voor bakken en braden.

Hetelucht

De  meeste ovens zijn voorzien van een heteluchtfunctie. Bij de heteluchtstand wordt de warmte vanaf een verwarmingselement in de achterwand van de oven - via een ventilator aan de achterwand - door de oven geblazen. Op deze manier is de temperatuur in de oven zeer gelijkmatig. Met de heteluchtfunctie kun je erg goed bakken.

Over het algemeen kan je een heteluchtoven 20 graden lager instellen dan een coventionele elektrische oven. Een groot voordeel van een heteluchtoven is dat je op meerdere niveaus gerechten kunt klaarmaken. Twee cakes of pizza's tegelijk in de oven is bijvoorbeeld geen punt. Kwetsbaardere gerechten, zoals soufflés kun je toch het beste op één niveau bakken.

Een nadeel van heteluchtverwarming is dat gerechten wat droger worden dan bij conventionele verwarming. Voor het bakken van brood is conventionele verwarming daarom beter. 

Grill

Bij grillen wordt het gerecht door stralingswarmte van het grillelement verwarmd. Grillen geeft gerechten een krokant korstje. De grill gebruik je dus bijvoorbeeld als je een ovenschotel wilt gratineren, of een kip wilt braden. De warmte verdeelt zich niet gelijkmatig door de oven, dus met de grillstand kun je niet of slecht bakken.

Stoom

De laatste jaren hebben ook stoomovens hun opwachting gemaakt. Eerst waren het nog aparte apparaten, maar tegenwoordig zit de stoomoven ook in ovens met andere functies ingebouwd. Door koken met stoom behoudt voedsel zijn kleur en structuur. Door de stoomoven te gebruiken voor bijvoorbeeld vleesgerechten, zal het vlees niet snel uitdrogen. Voor bakken, bijvoorbeeld van een cake, is de stoomfunctie ongeschikt.

Magnetron

Ovens die onderdeel zijn van een fornuis hebben meestal geen magnetronfunctie.

Hetelucht en grill

Vaak zijn er combinaties van functies mogelijk. Deze stand is bedoeld voor gegratineerde gerechten, zoals lasagne.

Hetelucht en onder- of bovenwarmte

Geschikt om gerechten goed te garen en daarnaast een knapperige bodem of korst te geven. 

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Kim roossien

Goedemiddag, zou je mij de gebruiksaanwijzing ook willen sturen? Zojuist 1 gekocht. [Dit bericht is door de beheerder aangepast....

Kun jij helpen?
Bij de testresultaten van fornuizen (met oven) kan van alles worden aangegeven (of uitgevinkt). Kan daar de breedte bij komen? Er zij immers fornuizen van 50 cm breed en van 60 cm breed en waarschijnlijk...
heer C. Beerse,
Stel een vraag
Laatste review
Indesit I6I6C6A (W( FR
A. Bulut
88.0 procent