Extra informatie

Soorten ovens: van hetelucht tot gas tot stoom

Bestron_kleinDe meeste keukens hebben een oven. Die zijn er in vele formaten. Meestal is een oven onderdeel van het fornuis, maar populair in nieuwe keukens zijn inbouwovens. Ook bestaan er kleinere inbouw- of vrijstaande (combi) magnetrons. Een oven kan veel verschillende functies hebben, zoals magnetron, grill, boven- en onderverwarming, heteluchtverwarming, stoomfunctie, etc. Deze functies worden in veel verschillende combinaties aangeboden. 

Heteluchtoven, conventionele verwarming en gasoven

Verwarmen van een oven gaat vrijwel altijd elektrisch. Zelfs gasfornuizen hebben meestal een elektrische oven onder de gaskookplaat. Een elektrische oven verwarmt gelijkmatiger dan een gasoven.

  • De goedkoopste ovens en fornuizen bestaan alleen uit een heteluchtoven en een grill, maar de meeste hebben ook conventionele verwarming (met boven en onder een verwarmingselement).
  • Een heteluchtoven is handig om meerdere gerechten tegelijk klaar te maken, zoals pizza's op meerdere niveaus.
  • Alleen voor heel gevoelige gerechten, zoals soufflés, is conventionele verwarming noodzakelijk.
  • Bosch_kleinHeteluchtverwarming kan een graad of 25 lager ingesteld worden dan conventionele verwarming, maar dat bespaart nauwelijks energie, omdat er ook meer warmte verloren gaat.
  • Bij heteluchtverwarming worden gerechten wat droger dan bij conventionele verwarming. Voor het bakken van brood is conventionele verwarming daarom beter, of nog liever: gasverwarming. Een gasoven heeft binnen in de oven een gasbrander die waterdamp produceert, waardoor gerechten - bijv. brood - minder uitdrogen.

Voor meer informatie over de kookplaten van fornuizen verwijzen we naar: het dossier kookplaten - inbouw.

Magnetronfunctie

Een magnetronoven is meestal wat kleiner, waardoor de magnetronverwarming wat efficiënter werkt dan in een grote oven. Een combimagnetron is een tussenvorm van een magnetronoven en een bakoven. Een combimagnetron combineert veel functies en is vaak uitgebreid te programmeren. Zie ook het dossier combimagnetrons .


Luxe grotere inbouwovens hebben soms ook een magnetron, bedoeld om sneller te kunnen bakken. Maar die is minder geschikt om kleine beetjes te ontdooien of op te warmen.

Stoomovens

Naast 'gewone' ovens zijn er ook stoomovens. Stoomovens zijn over het algemeen prijzig. Ze bieden soms alleen de mogelijkheid om met stoom te 'koken', maar soms hebben ze ook de functie van heteluchtverwarming, wat de mogelijkheden vergroot.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste review
Smeg C9GMXNL
Anja
100.0 procent
Kun jij helpen?
Ik zoek een gasfornuis met elektrische oven en magnetronfunctie. Bestaat deze en zo ja welk merk.
heer B.P.A. van der Laan,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
lotusgrill
Peter van der Born

Ik gebruik bamboe kool. Dit brandt prima, zonder rook. Te verkrijgen bij de "Waterpijpconcurrent.nl. De geperste blokjes...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!