Extra informatie

Vaatwasser problemen repareren

Helaas kunnen er ook problemen met vaatwassers optreden. Voordat je een monteur inschakelt zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen. Hier vind je de meestvoorkomende vaatwasserproblemen en onze tips voor reparatie van de vaatwasser:

Maar eerst de gouden regel: schakel de vaatwasser uit, en zorg ervoor dat hij niet langer op spanning staat. Trek de stekker eruit en als je daar niet bij kunt: schakel de groep uit waarop de vaatwasser is aangesloten.

Vaatwasserprobleem: er blijft water in de machine staan

Het meestvoorkomende probleem met vaatwassers is dat er water in de machine blijft staan. In het gunstigste geval komt dit door een knik in de afvoerslang. Vervelender is het als dit komt omdat de pomp defect is. Die moet dan worden vervangen door een reparateur. Maar je kunt bij dit vaatwasserprobleem eerst zelf op onderzoek uit:

 1. Controleer de filters. Verstopte filters zorgen ervoor dat de machine niet kan afpompen. De filters vind je onderin de vaatwasser. Haal de filters eruit. Dat kan meestal heel eenvoudig door ze los te draaien, eruit te trekken en schoon te maken.
 2. Controleer de afvoerslang. Haal de machine van zijn plek en controleer achteraan of er een knik of een deuk in de afvoerslang zit. Zo ja, dit blokkeert waarschijnlijk de waterafvoer. Zorg ervoor dat de slang weer netjes loopt met voldoende ruimte voor het wegpompen van het water. Zet de machine daarna weer terug.
 3. Als de vaatwasser verbonden is met de afvoer van de spoelbak, controleer dan of deze niet verstopt zit.
 4. Als geen van deze drie dingen aan de hand is, wordt het tijd om de monteur te bellen. Waarschijnlijk is de pomp defect.

Vaatwasserprobleem: de deur lekt water

Als er water aan de voorkant van de vaatwasser lekt zijn er twee voorkomende oorzaken:

 1. Controleer of de sproeiarmen niet geblokkeerd zijn en goed kunnen ronddraaien en of ze niet verstopt zijn. Als ze verstopt zijn of niet kunnen ronddraaien kan er teveel water richting de deur worden gespoten en dat kan lekkage tot gevolg hebben. Vaak zijn de sproeiarmen makkelijk te verwijderen door ze uit de machine te trekken. Verstopte sproeiopeningen zijn met een naald weer open te maken. Lukt dat niet dan zul je de sproeiarmen moeten vervangen.
 2. Controleer het rubber van de deur. Die loopt langs de zijkanten en bovenkant van de machine. Is het schoon en nog heel? Sluit het de deur nog goed af? Zo niet, kun je deze makkelijk vervangen.
 3. Controleer het onderste deurrubber. Als het vervangen moet worden moet je een monteur inschakelen want dan moet de deur worden verwijderd en dat is een ingewikkelde handeling. 

Vaatwasserprobleem: de vaatwasser doet het niet

Als het display het niet doet dan kun je de vaatwasser niet starten.

 1. Controleer of er wel spanning op de vaatwasser staat. Dat doet je door een andere apparaat of een lampje in het stopcontact te steken. Als die het wel doen ligt het aan de machine en niet aan het stopcontact.
 2. Controleer of de deur wel goed sluit.
 3. Zoek in de handleiding op hoe je de vaatwasser kunt resetten. Het kan zijn dat de machine het vorige programma niet goed had afgesloten.
 4. Controleer of de waterkraan wel voldoende geopend is.
 5. Controleer of de zeef in de toevoerslang niet verstopt is (bij de aansluiting op de waterleiding).
 6. Controleer of het magneetventiel dat het inkomende water doorlaat nog wel beweegt. Het kan defect zijn of stroef door kalkaanslag waardoor het niet meer (goed) op het signaal reageert dat hij moet openen. 
 7. Helpt bovenstaande niet om dit probleem met de vaatwasser op te lossen, bel dan de monteur.

Andere vaatwasserproblemen

 • Als het wasprogramma niet meer goed wordt uitgevoerd is hoogstwaarschijnlijk een van de sensoren defect of laat de thermostaat het afweten.
 • Als de vaat niet meer goed schoon wordt en je wel alle tips voor een schone vaat hebt toegepast (dus niet stapelen en voldoende ruimte tussen de items bijvoorbeeld), zijn de sproeiarmen verstopt of is de druk te laag. De druk van de sproeiarm kan vaak verhoogd worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding. In de handleiding staat ook hoe je de sproeiarmen kunt reinigen.
 • Voelt de vaat nog helemaal koud aan? Storingen in het elektronische circuit worden doorgaans veroorzaakt door temperatuurregelaars en begrenzers. Als de thermostaat of temperatuursensor kapot is, wordt het spoelwater niet meer warm. Het kan ook zijn dat het verwarmingselement het heeft begeven.
 • Is er kalkaanslag op de vaat, dan moet de instelling voor glansspoelmiddel verhoogd worden. Strepen of sluiers duiden op een te lage instelling. Ook wanneer je 3-in-1 of alles-in-1 tabletten gebruikt kan het nodig blijven om glanspoelmiddel of zout toe te voegen voor een goed resultaat.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
M.F. van Heerdt

Ik was al meer dan 14 jaar met een 'hotfill' vóór de aansluiting van de watertoevoer van de wasmachine. Dit bevalt erg goed....

Laatst gestelde vraag
Programma stopt na 5minuuten en als ik vaatwasser uit zet hoor ik toch geluid en moet steker er uit halelen
H.kashfi
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Ikea Skinande
Chris Van Soom
28.0 procent