Extra informatie

Wat te doen als de vaatwasser stinkt.

Een van de problemen die met de vaatwasser kunnen voorkomen, is dat hij gaat stinken. Dat is natuurlijk niet prettig. Gelukkig kun je er wat aan doen.

Filters

De meest voor de hand liggende boosdoener is het filter. De filters houden grof maar ook fijn vuil tegen en dat blijft in de machine en kan gaan stinken. Om de filters schoon te maken moet je ze verwijderen. De meeste machines hebben een grof en een fijn filter. Bij het grove filter zie je meestal het vuil wel, in het fijne filter is het minder duidelijk. Het is daarom belangrijk zeker eens in de week het filter te reinigen om geurtjes te voorkomen, ook al zie je op het eerste gezicht geen vuil. Kijk ook even goed als je het filter verwijdert of er geen vuil in het afvoerputje drijft waar het filter in hangt.

Deurrubbers

Ook de rubbers van de deur kunnen gaan stinken als ze vies zijn geworden. Loop die in ieder geval elk kwartaal even na en maak zonodig schoon met een vochtige doek met allesreiniger. 

Sproeiarmen

Controleer ook de sproeiarmen, die kunnen verstopt zitten. Verstopte gaatjes kun je doorprikken met bijvoorbeeld een cocktailprikker. De meeste sproeiarmen kun je verwijderen. Leg ze een nachtje in een sopje om het meeste vuil los te weken. 

Verfrissers

vaatwasserverfrisser voor vaatwasser die stinktHeb je af en toe last van geurtjes dan kan het ook helpen om een lege machine te draaien met een citroen in vieren gesneden in het bestekbakje. Voeg gelijk een kopje azijn toe om kalkaanslag te verwijderen. Draai vervolgens het programma met de hoogste temperatuur.

Je kunt ook speciale middelen kopen. Je hebt daarin 2 soorten: verfrissers en neutralisers. Verfrissers geven zelf een luchtje af, dat is vaak citroen. Maar die lucht kan zeker in het begin erg sterk zijn, zelfs erger dan de kwaal. Neutraliseerders zouden de stank moeten neutraliseren maar geven vaak toch ook weer een geurtje af. Dus helemaal reukloos is de vaatwasser dan niet. Deze middelen zijn met name geschikt waarneer de vaatwasser niet elke dag draait. Als de vaatwasser elke dag aangaat heb je doorgaans weinig last van geurtjes.

Geen soda

Is een grondige schoonmaakbeurt nodig, gebruik dan geen soda, dat is voor de vaatwasser te aggresief. Er zijn speciale reinigers voor de vaatwasser te koop.

Overigens wordt niet elke vaatwasser even makkelijk vies. Benieuwd naar welke vaatwasser het beste scoort op zelfreinigend vermogen? Bekijk de testresultaten! 

Log in of maak gratis kennis en vergelijk de vaatwassers. Of kijk direct wat beste vaatwasser uit de vaatwassertest is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
M.F. van Heerdt

Ik was al meer dan 14 jaar met een 'hotfill' vóór de aansluiting van de watertoevoer van de wasmachine. Dit bevalt erg goed....

Laatst gestelde vraag
Programma stopt na 5minuuten en als ik vaatwasser uit zet hoor ik toch geluid en moet steker er uit halelen
H.kashfi
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Siemens SN69T050NL
J.P. Erkens
84.0 procent