Extra informatie

Energiezuinige vaatwasser: tips

vaatwassers vergelijkenEen nieuwe, zuinige vaatwasser verbruikt gemiddeld per afwasbeurt 26 cent aan water en energie. Een vaatwasser uit 2002 verbruikt maar een paar cent meer. Wel past er gemiddeld meer afwas in nieuwere vaatwassers, maar een hele volle wast meestal ook minder goed schoon. Kortom: je huidige vaatwasser vervangen voor een nieuwe zuinige vaatwasser om te besparen levert hier weinig op. Wel is er een verschil in energie- en waterverbruik tussen de verschillende modellen vaatwassers. Bekijk de testresultaten en vergelijk de vaatwassers op zuinigheid.

Is je vaatwasser zuinig? Een vaatwasser die niet veel water en energie gebruikt is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld. Hoe kun je zo zuinig mogelijk afwassen? Zijn kleine vaatwassers minder zuinig dan de afwas met de hand doen?

Hotfill

Het is mogelijk om een vaatwasser aan te sluiten op zowel de koudwaterleiding als de warmwaterleiding. Je hebt daarvoor een voorschakelapparaat nodig. Dit noemen we een hotfill-installatie. Met zo'n hotfill-aansluiting is inprincipe energie te besparen. Gas verwarmt namelijk water in de warmwaterleiding terwijl dat in de vaatwasser electrisch gebeurt, en elektrische verwarming kost meer energie. Kostentechnisch is het niet per definitie voordeliger want die hotfill installatie brengt kosten met zich mee, die eerst terugverdient moeten worden. Het is bovendien erg afhankelijk van de weg die het door gasverwarmde water moet afleggen (staat de cv helemaal op zolder) hoe efficient het is. Ook waarschuwen fabrikanten voor tegenvallende afwasresultaten. De vaatwasser aansluiten op alleen de warmwaterkraan is geen goed idee. Dat kost gemiddeld meer energie.

Let op: 
Bij de meeste machines is een hotfill mogelijk. Fabrikanten waarschuwen echter voor een tegenvallend resultaat, omdat de programmaduur wordt verkort.

Kleine vaatwassers

Zijn alle vaatwassers zuinig? Gewone vaatwassers (60 cm breed voor minstens 12 couverts) gebruiken gemiddeld 14,5 liter en 1,1 KWh, dat kost zo'n 26 cent. Was je een zelfde vaat met 20 liter water van vijftig graden af met de hand dan kost het je ongeveer 10 cent. Hoewel je meer water gebruikt bespaar je aanzienlijk op de kosten omdat het verwarmen van het water met gas voordeliger is. In vergelijking met gewone vaatwassers gebruiken de smalle vaatwassers (voor 9 couverts) veel water en energie, terwijl er minder couverts inpassen. Het is dus aan te raden om een gewone vaatwasser te kopen, als deze in de keuken past.

Voor zowel gewone als kleine vaatwassers geldt: zet hem pas aan als hij helemaal vol is.

Zuinig afwassen

Maak de vaatwasser zuinig:

  • De hoeveelheid energie die de machine gebruikt is afhankelijk van de temperatuur. Een lagere temperatuur die hoort bij het ecoprogramma (45-55°) is meestal al genoeg. Dat scheelt gemiddeld 0,23kWh.
  • Voorspoelen is niet nodig. Schraap borden en pannen wel goed schoon voor je ze in de machine zet.
  • Zet de machine aan als hij vol is. 
  • Niet zuiniger in energie en water maar wel voor de portomonnaie, maak gebruik van het nachttarief.  

Afwassen met de hand:

  • Neem niet meer water dan nodig is.
  • Was in een teiltje af.
  • Spoel niet voor en na.
  • Verwarm water met gas.

Energielabel vaatwasser

De meeste vaatwasmachines krijgen minsten een A van het energielabel, maar wij zagen nog wel verschillen in energie- en watergebruik.

Zijn vaatwassers zuinig? Bekijk de testresultaten: vergelijk vaatwassers of kijk direct wat de beste vaatwasser uit de test is.

Let op:
In de winkel staat op het energielabel aangegeven wat het exacte energie- en watergebruik is van het eco-programma, dus niet van het normale/dagelijkse programma.

Lees meer bij:

Hoe werkt een afwasmachine?
Vaatwasser kopen: tips

Benieuwd naar welke vaatwasser het beste is? Bekijk de testresultaten! Log in of maak gratis kennis en vergelijk vaatwassers. Of kijk direct wat de beste vaatwasser uit de vaatwassertest is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
M.F. van Heerdt

Ik was al meer dan 14 jaar met een 'hotfill' vóór de aansluiting van de watertoevoer van de wasmachine. Dit bevalt erg goed....

Laatst gestelde vraag
Programma stopt na 5minuuten en als ik vaatwasser uit zet hoor ik toch geluid en moet steker er uit halelen
H.kashfi
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Bosch SMV95T10NL
G. van der Hoorn
64.0 procent